Ewet arkadaşlar oruç tutan insanların yanında yemek içmek günahmı, ya da saygı icabımı dikkat etmek lazım, oruç Tutarken saygı istermisiniz,
Cevabın nedir?
Elbette saygısızlık ve yanlis olur..
Günaha su sekilde girmis sayılırsın.
Karsı tarafın yemek yiyemediginin bilincinde oldugun halde karsısına gecip onun nefsini zorda bırakıyorsun.
Acık konusayım ramazan ayında sokak ortasında sigara ya da su icen kimseleri gördügüm an sinirleniyorum gercekten.
Sen tutmuyor ya da inanmıyor olabilirsin evet buna karsın senı yargılamam.
Fakat tutan insana karsıda biraz olsun düsünceli davranmalisin.40 Yorumla
En İyi Cevaplar
ben yememeyi tercih ederim ama böyle bir mecburiyet yok bence aynı ortamda olmak zorundaysak hiç affetmem oruçluya bakmam yer içerim
01 Yorumla
Soran+1 yıl:))
+1 yılEvet saygısızlık olarak görüyorum. Öyle bir duruna geldik ki artık oruç tutmayanlar oruç yutanlardan saygı bekler duruma geldi. En basitinden orucluyken yanımda biri su içerse onun empati yoksunu biri olduğunu düşünür ve ayiplarim
14 Yorumla
Soran+1 yılOruç Tutarken amaç nefis. terbiyesi, peki nefis terbiyesi için yemek yenen ortamda bulunmak gerekmezmi, ya da ramazan bittikten sonra sonra nefis terbiyen tam olarak gerçekleştiiğne inanıyormusun, ramazandan sonra yanında yemek yense aç halinle çok rahat o ortamda durabilirmisin, bir diğer özellik dışarda su içerken etrafında susuz olabilirmi acaba diye saygı açısından dikkat ediyormusın :)
- +1 yıl
Herkesin nefsi bu noktada farklı. Ben orucluyken yanımda birsey yenilir ya da içilirse benim canım çekmiyor o anlamda nefsimi terbiye ettigini dusunuyorum , yapılmamasini istemem görgusuzluk olması dolayısıyla. Bence insan nefsini hayat boyu terbiye etmeye çalışır aslında. Ramazan tabi ki nefsini terbiye etmeye yarıyor ancak insan işine gelmeyince unutuyor, takmiyor bir süre sonra Nefsine yenik düşüyor. Bazı insanlar var ki oruç tutmayı 18-20 saat ac kalmak olarak algılayip doyasıya yemek yiyorlar sanırım senin bahsettigin bu tip insanlar. Ben kendimce dikkat etmeye çalışıyorum en basitinden ulu orta yemek yemem ben. Senin bu konu hakkında düşüncelerin neler?
Soran+1 yılYemek yenilen bir ortama oruçlu bir kişi girerse içerdekiler kendini suçlu hisseder ayıpveya günah mı diye, daha dikkatli olunabilir ama saygısızlık değil bence, parasızlıktan aç kalmıyor, ibadet amaçlı, fakiri anlaması amaçlı, nefsini geliştirmek amaçlı aç kalıyor, diğer nefis terniyelerini saymıyorum bu arada, karşı tarafa mecburiyet saygı beklemek bence gerekmiyor Normal davransın, yoksullar çünkü herzaman yaşıyor o ortamı, onlara hergün insanlar ekstra saygı göstermiyor, ama biz aç kalınca saygı bekliyoruz, :)
- +1 yıl
Hak veriyorum sana ama maalesef su an ideal bir dünya düzeninde değil de insanlarin ben merkezli olduğu, dusunceli davranmadigi, Zenginin fakiri ezdigi , diğerlerini takmadigi bir dünyada yaşıyoruz
Konuya gelince duruma nereden baktığına bağlı olarak farklı dogrular ortaya çıkıyor. Ben birkaç senedir yurtdışinda oluyorum ramazanda, arkadaşlarimin cogu gayri muslim olmalarina rağmen yanımda birsey yiyip icmemeye dikkat ediyorlar , diyorum cidden canım çekmiyor diye ama gene de yemiyorlar. O zaman anladım ki inanca saygı da evrensel bir şey, kişiye verdiğin değeri de gösteriyor bence, saygıyı böyle göstermek hoş tabi.
Oruç tutarken yanımda biri yemek yerse falan niye yiyorsun demem, herkesin din merkezli yasamadigini animsarim içten içe de keşke daha duyarlı davransa derim, bu hissi engelleyemiyorum
Evet özellikle ramazanda saygısızlıktır. Günah değildir ama belki karşındakinin canı çeker fln.. Tehlikeye atmamak lazım bazı şeyleri. Eğer bir hastalığı varsa sorun değildir tabii ama onun dışında saygı isterim.
140 Yorumla
Soran+1 yılOruç Tutarken karşında yemek yenilirse ne hissedersin
Soran+1 yılSaygı beklermisin peki
Soran+1 yılOruç Tutarken aç kalmanın bir amacı fakirleri fakirliği anlamak değilmi, peki fakirlerin yanında aynı saygıyı gösteriyonmu, sürekli onları düşünüp hareket ediyonmu :)
Soran+1 yılNefsi terbiye etmek için terbiyeli bir ortamdamı bulunmak gerekir peki:)
misal denize ben girmeyeceğim ama kimse girmesini istemelimiyim, ya da denizi görmeyip uzağa gidip deniz ile nefis terbiyesi yapabilirmiyim, yemeği görmediğim zaman nefsim dahamı iyi terbiye olur yoksa yemeği gördüğüm zaman nefsim ile mücadele edip daha iyi terbiye edebilirim,- +1 yıl
Orucu siz çok yanlış anlamışsınız. Oruç tutmak sadece yemek yememek değil. Mideyi yemekten koruduğun gibi, gözünü, kulaklarını ağzını da haramdan korumalı, o süre boyunca hiç bir günaha bulaşmamalı, Allah rızası için çalışmalıdır. Konu sadece yemek değildir bizim insanlarımızın bildiğinin aksine.
Soran+1 yılHaklısın katılıyorum öyle oruç tutanlar var çok rahat küfür kavga edebiliyor, oruç tutmasa daha iyi bence kalp kırmamış olur, hemde orucu delik deşik etmez, ama soruyu biraz kısaltmak için sadece yemek fakir, açlık terbiyesi kısmına girdim :)
Soran+1 yılCevap yetiştirmekte zorlanırım diye konuyu genişletmekten korkuyorum :)
Soran+1 yılMerak ettiğim şey şu korktuğun şeyle yüzleşmezsen nefsini nasıl grliştirebilitsin, misal Erciyeste yaşıyorsun, kayak yapmayı normalde çok seviyorsun, Uludağ'a gideceksin bir hafta sonra ama Uludağ'a gittiğinde kayak yapmaman gerekiyor ailen istemiyor çünkü, nefsini terbiye etmek için erciyes dağından uzakmı durursun yoksa dağda kayak yapanları izler kayak yapmamayamı çalışırsın :)
Soran+1 yılNesneleri değiştirebilirim :)
Soran+1 yılİlkokul öğretmeni oluyorsun, bir ay sonra Ataman var, çocuk sesine dayanamıyorsun ama, hemen sinirleniyorsun, okulda ilk hafta müfettiş denetimi var, ortama alışmak için bir okula gidip çocuklarla beraber bir aymı geçirirsin, yoksa çocuklardan uzakmı durursun, aklıma çok örnek geldi amadiğerleri saçmaydı :)
Soran+1 yılTeşekkür ettim, peki hangisini yapmaya çalışırsın :)
Soran+1 yılİçime doğdu öğretmen olabilirsin diye düşündüm :)
Hangi bölüm kaçıncı sınıf
Soran+1 yılÖrneğim ana sınıfı ile başlıyordu normalde onlar tatlı oluyor diye birinci sınıfa yükselttim :)
Ne güzel zevkli bir bölüm, :)
Soran+1 yılÇocukların tam sevilme yaşı, ne eksik ne fazla bence :)
Sürekli oyun oynayıp stres atma sansında çok fazla, güzel meslek bence, zor yanları neler benim aklıma bişey gelmedi :)
Soran+1 yılEtkinlik iyidir ama, sürekli pozitif bir Ortam, hem spor yapma zorunluluğunda ortadan kalkıyor, ders derken neler öğretiliyor, ben gitmedim malesef o konuda cahilim :)
Soran+1 yılAnatomi derken yüzeyeldir sanırım :)
Doktorum bende , anatomi deyince saşırdım :)
Soran+1 yılBence bol bol oyun öğren, güzel ya, çocukluğunu herzaman yaşayabileceksin, ben seviyorum okul öncesini, eminim insanlara pozitif enerji vereceksin meslektrn dolayı :)
Soran+1 yılİlerde çok işine yarar, şimdi zor sinir bozucu geliyordur belki ilerde çok zevkli gelir ama :)
Soran+1 yılPratisyenim, meslek lisesi diye düşümme bende düz lise mezunuyum, ama mecbur olunca neler neler ögreniyor insan :)
Soran+1 yılMecburen bir defa yapmak gerekiyor, onlar önceden yapmış, hocalar istedikten sonra, emir demiri kesiyor mecburen, sınıfı geçene kadar sinir bozucu oluyor ama geçmişe. bakınca güzel hatıralar kaldığını görüyorsun :)
Soran+1 yılBukadar muhabbet eniyi cevabı getirmeli sanırım :)
Teşekkür ettim yorumların için iyigeceler :)
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
7Cevap
+1 yılsaygısızlık değildir bence. yemek gördümü ağzının suları akıyorsa deli deli o tutmasın zaten bir amacı yok o kişinin. yanında oturup haldur duldur değilde sokakta biri elinde bişiyle geziyorsa bir zahmet değil
10 YorumlaYeme & İçme konusunda 1,2b cevap paylaştı. Yemek yiyenin yanında oruç tutmak saygısızlıktır bence..:) Sen açken adam rahatça nasıl yemek yesin ki?
12 Yorumla
Soran+1 yıl:)) bence ikiside saygısızlık değil, yanyana durabilmeliler hayatın şeklini değiştirmemek lazım :)
+1 yılSaygisizlik ayrıca büyük eşşoleşşekliktir..
yaw arkadaş oruç tutmuyorsun eyw biz sana saygiliyiz da sende bize saygi duyacaksin yani..24 Yorumla
Soran+1 yılYanında yemek yiyen olursa içinden kızarmısın
- +1 yıl
Yemeğe değilde suyla sigara içene dalabilirim istem dışı
Soran+1 yılOruç Tutarken aç kalmanın bir amacı fakirleri fakirliği anlamak değilmi, peki fakirlerin yanında aynı saygıyı gösteriyonmu, sürekli onları düşünüp hareket ediyonmu :)
- +1 yıl
Tabiki orucun amaci odur ve gereğini yapmaya acizhane calisiyirum kardeş
babamın köyünde dayak yiyen birini duymuştum. bu yüzden
07 Yorumla
Soran+1 yılOruçluyken yanında yemek yenmesini istermisin ya da içinden kızarmısın
Soran+1 yılİnternete girebiliyorsan, çok fakir değilsin diye düşündüm, telefon bilgisayar televizyon olmayan evler var çünkü
- +1 yıl
Halime binlerce şükür. ön yargılı daha doğrusu düz mantık kurmamak gerekli. i Allah gönül zenginliği versin. Gizli kullanıcı olarak yanıt verseydim çok daha rahat konusabilirdim. Şöle solemeliyim ki zihniyet şu olmalı başkalarının yiyemeyeceği bir şeyi oturupda karşılarında yenmemeli. yorumlarında bahsettiğin gibi oruç tuttmak aç ve susuz kalmakdan ibaret değildir. nefsine hakim olup bedensel ve ruhsal ihtiyaçlarını nefsini köreltmek demektir. zenginliği ve fakirliğe birde şu açıdan bakmalısın dini görevlerini yapan zengin haramzadeler fakir. geçek zenginlik bu değilmidir?
- +1 yıl
oruç öncelikli olarak fakirleri anlamak için değil, Allah a olan bağlılıgını göstermek için tutulur. o kişi sırf bunun için birini dövdüyse o oruc tutmasın. bir anlamı yok. birini döverek sevap kazanacagını sanıyorsa durumu vahim.
+1 yılBence gunah bende yanimda yenmesin isterdim. Gunah olmasa bile kesinlikle saygisizlik.
04 Yorumla
- +1 yıl
Oruc tutma olayini yanlis anlamissin fakirleri anlamaya calismak degildir oruc tutmak. Nefsimiz sadece acken durdurulabilir (hatta bunun hikayesi vardi)
Soran+1 yılPeki misal oruç tuttuğunu var sayalım, ramazanda sonuncu gün nefsinin terbiye olduğuna inanıyormusun ya da otuz gün oruç tutan insanların sonuncu gün yemek yiyen gördüğü zaman sakin durup yanlarına gidip rahatlıkla oturup konuşabiliyprlarmı, yani yemeği suyu görmeyerek nefsi terbiye edebiliyorlarmı,
- +1 yıl
Ya bu konusma nereye gidiyor. :) sonucta saygisizlik ama herkesin gunahi sevabi kendine.
+1 yılİnsan bir şeyler yerken rahatsız olur ya, ben saygıdan yemem.
16 Yorumla
Soran+1 yılPeki oruçluyken yanında yense ne hissedersin
- +1 yıl
Oruç tutmuyorum.
Soran+1 yılOruç tutsaydın empati açısından soruyorum saygı istermiydin
- +1 yıl
Tabiki.
- +1 yıl
Peki pas, haklisin. Ama kimin fakir olup olmadığını ayrıştırmak ac olup olmadığını öğrenmek zor. Oruç biliyorsun ki belirli bir ay da oluyor ve insanlar az buçuk tahmin ediyor.
Gizli Üye(36-45)+1 yılSaygi duymak lazim ve yememek dah iyi cunku o sabredip oruc tutuyor sen 5 dk yemezsen acliktan olmezsin. Kalkip baska bir yere gidip yemek yersin ya da onun gitmesini beklersin ya da izin istersin ama yememek büyük saygi olur
10 YorumlaEver hence gunah. Kisi tutmayabilir. AMA tutana saygi gostermesi lazim diye dusunuyorum. Cogu insanda yapiyo
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılOruç tutanın yemek yiyenin yanında işi olmaz zaten.
04 Yorumla
Soran+1 yılAtm de sıra bekliyorsun birisi siğara içiyor birisi simit almış yiyor, saygı beklermisin, oruç tuttuğun zaman ve gösterirmisin
Cevap sahibi+1 yılOruçluyum sen at sigarayı ağzından sen de simiti yeme diyecek hali yok.
Soran+1 yılYaptıklarını saygısızlık görürmüydün peki,
Cevap sahibi+1 yılHerkes din eksenli bir hayat yaşamıyor ki. Herkes kararlarında ve davranışlarında özgürdür.
Gizli Üye(30-35)+1 yılsen günah işlersin o nefsine hakim olduğu için sevap kazanır
16 Yorumla
Soran+1 yılOruçluyken yanında yemek yenmesini istermisin ya da içinden kızarmısın
Cevap sahibi+1 yılsonuçta sen nefsini terbiye etmek için oruç tutuyosun karsındaki kişi düşüncesiz davranıyo ama.. yiyebilir yani düşüncesiz der geçerim kızmam da çok rahatsız olursam başka yere geçerim
Cevap sahibi+1 yılyani.. mesela caddede yemek yemem, gidip bir lokantaya oturup yemek yemem
Soran+1 yılPeki nefsini geliştirdiğine inanıyormusun oruç sonunda, aç kalsan yemek yiyenlerin yanına gittiğinde kendine hakim olabiliyormusun,
Cevap sahibi+1 yılolabiliyorum tabi.
+1 yılBütün inanç biçimlerine saygı duymakla beraber, oruçlu birinin yanında asla bir şey yemem, içmem..
10 Yorumla
+1 yılGünah değil ama saygısızlık olur bencede
04 Yorumla
- +1 yıl
İçimden kızmam sonucta oruç sadece yemek yememek değil kalbi kötü düşüncelerdende uzak tutmaktır. Yani yenmese iyi olur ama yensede yapcak bişey yok sabır lazım
- +1 yıl
Çok fakir insanlar olmuyo zaten sürekli etrafta ama farkedersem tabiki gösteririm yani inşallah gösterebilirim diim
- Yeme & İçme konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılGerçekten mecbur kalmadıysan resmen eşekliktir.
14 Yorumla
Soran+1 yılNefis terbiyesi yemekten kaçarak yemeksiz bir ortamdamı daha iyi olur yoksa yemek yenen bir ortamdamı, ve oruç bittikten sonra yemek yenen ortamda aç bir şekilde etkilenmeden durmak hangisi ile mümkün olur,
- +1 yıl
Tabi ki yemek yenen ortamda olur. Fakat insanız aklımızı karıştırmamak amacıyla bu tür ortamda durmayalım. Bir nevi bedene ve akla işkence de olabilir.
Soran+1 yılYemek yiyenleri saygısız görmemek lazım bence, onların ortamına girip, o duyguyu herzaman yaşayanalışmış olup saygıda beklemeyen fakir insanları anlamak lazım bence, onu yapmasqk, o duyguyu hissetmezsek eksik kalıyor sanki :)
- +1 yıl
Haklısın belki de. :)
İnsan olan saygı gösterir
11 Yorumla
Soran+1 yılOruç Tutarken amaç nefis. terbiyesi, peki nefis terbiyesi için yemek yenen ortamda bulunmak gerekmezmi, ya da ramazan bittikten sonra sonra nefis terbiyen tam olarak gerçekleştiiğne inanıyormusun, ramazandan sonra yanında yemek yense aç halinle çok rahat o ortamda durabilirmisin, bir diğer özellik dışarda su içerken etrafında susuz olabilirmi acaba diye saygı açısından dikkat ediyormusun :)
Yok ya saygısızlık olmasada yiyemem utanırım
10 YorumlaBen yiyemem..
05 Yorumla
Soran+1 yılSebebi saygımı ya da günah olarak düşündüğün içinmi, oruç Tutarken senin yanında yemek yenilmesini nasıl karşılarsın
Soran+1 yılHerkese soruyorum oruç deyince ne anlıyorlar, nefis terbiyesi oruç bittikten sonra oluyormu, ya da fakirlere karşı empati yapıyorlarmı, herkese sorum aynı kişisel algılama, denizi görmeden kimse kendisini denize girip girmeme konusunda nefsini geliştiremez, yemek yiyen insandan neden kaçıyorlar ya da neden saygısızlık görüyorlar merak ettiğim konu bu
Devamını Gör(1)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası