Öncelikle yetenek içermelidir ve emek içermelidir. yani bir sanata baktığımız zaman, çok uğraş olduğunu ve bunun için çok zaman harcandığını görebilmeliyiz. ikinci olarak sanatı yapan kişi mutlaka kendi hayal gücünden de bir şeyler katmalıdır yani aslında özgün olmalıdır diyebiliriz. bir kişi bir tablo yapıyorsa başka bir yerden esinlense bile, mesela bir hayvan ya da bir gezegen. buna kendi yorumunu da katmalıdır. farklı bir bakış açısı katmalıdır. bununla birlikte herkesin anlayacağı şekilde olmalıdır ya da yoruma açık olmalıdır.
Yetenek ve eğitim ile yapılması lazım. Eğitimden kastım illaki okul değil. Çıraklıktan yetişme de olur. Herkes resim çizer ama güzel resim çizmek ayrı bir yetenektir. Herkes fotoğraf çeker ama güzel kadraj yakalamak yetenek ve bilgi işidir. Herkes bi maddeden heykel yapar ama heykeltıraş çok daha detaylı düzgün yapar. Müzik de öyle. Herkes şarkı söyler ama enstrüman çalamaz, şarkı sözü yazamaz, beste yapamaz. Bunlar yetenek ve zaman içinde bilgi birikimiyle olan şeyler. İşte bunlar sanattır
Sanatta önce doğruyu yakalamak gerektiğini düşünüyorum. Sonrasında da yakalanan doğruyu ilginç hale getirip insanların beğenisine sunulması kanaatimce sanat değeri taşır.
Bakınca vaybe diyebilesin, etkilenebilesin. Herkesin kolay kolay yapabileceği bisey olmadığını anlaman gerekir bunu yapmak için yetenek gerekir deyesin..