Tanrı evrenin kendisi mi veya tanrı mı evreni yarattı eğer öyleyse şu an nerde
Her bilim adamının kendi felsefesi var ama kendimkini nasıl bulucam ben

Tanrı evrenin kendisi mi veya tanrı mı evreni yarattı eğer öyleyse şu an nerde
Her bilim adamının kendi felsefesi var ama kendimkini nasıl bulucam ben
Felsefeyle inanç çok farklı geliyor bana. Akıl yürüterek bir inanç sahibi olamayız. İnanç akıl üstü veya harici bir şey. Mantıksal ifadeler inanç değildir
Evet bu yüzden tekrar düşünmeye sorgulamaya başladım hisettiğim şey ne bunu bilmiyorum yani şöyle mantıklısı belki de ateist olmaktır ama atıyorum ben yinyang felsefesine inanıyorum gibi bunu çözersem rahat olacam bence
Bende de benzer bir şey var. Son zamanlarda Robert Adams yazılarını okumaya başladım
Araştırcam mutlaka
Tamamdır okuduktan sonra konuşabiliriz
Cevap
3Cevap
deizm: Tanrı var din yok
panteizm: evren yaratıcıdır. tanri evrendir.
baska dinleri de araştır öyle bulabilirsin dinini
Kavramları terimleri anlamak zor değil ama kendi felsefeni oluşturmak zor bu düşüncedeki insanların yaklaşım tarzları öğrenmek istiyorum
deizm: Tanrı var din yok mantıklı geliyo
Din yok bence de insan icadı bu
Tanrı nasıl bir şey tek bildiğim Müslüman Hristiyan Yahudi dinleri gibi tanrıyı bir adam olarak (o simada/görünüşte yani) görmüyorum
O zaman Tanrı ne? Ne işe yarıyor neden var
Tanrı yani yaratıcı hep var olan şey ama nasıl var olmak zaman kavramıyla alakalı bir şey bunu anlamıyoruz diye bir tanrıya mı sığınalım mantığım bunu diyor
Ama hisler inanç farklı bir şey hep içinde o ait olma hissi varolduğunu anlama sevgiyi hisettme bu nedir bu ruh enerji denilen şey var eden şey biz de o zaman tanrının parçasıyız bu da biraz çelişki sanki
ya da şu da olabilir biz gibi olması yani bir bedeni evrense o içimizdeki ruhta tanrı denilen şey
Bu da bilmiyorum işte kendimize benzetmek istediğimiz için de olabilir bu
Evet inanç ve felsefe önemli bana göre
din değil o sadece bir geçmişte yaşanmış şeyler hikayeler insan uydurmacası ve manipülasyon ve cahillik ama bana göre tabiki
Çünkü şöyle bir örnek vereyim ananem benim Allaha inanıyordu
Fala da inanıyordu namazda kılmıştı kiliseye de gidiyordu kutsal su içirirdi genelde bize mesela ve çok iyi biriydi felsefesi ise okumaktı cahil kalmamaktı (tabi kednisine göre göreceli bir şey bu bence) din kitapları olsun tarih edebiyat olsun (kendisi de tiyatro eğitimi almış biriydi hem de müzisyendi) bitkileri mesela çok iyi anlıyordu neyin neye iyi geldiğini falan ve çocukken ondan etkilenmiştim ben unikal olmak isteği doğurmuştur bende kısaca yani
Ve birşeye takılı kalma diyordu sadece kendini dinle diyordu (çevremde o hariç Allah'a inan onunla kendini bul diyorlarken o kendi vicdanını dinle ve sana iyi gelecek senin için doğru olanı yap derdi hep))
Evet benziyorlar teistik dinler birbirine benziyor çok tanrılı dinlerde kendi aralarında benziyor Budizm de öyle
Annem değil yalnış mı yazmışım acaba
Ananem
Annem o kadar tersi benim düşünceme
Evwt bu mezhep oluyor
O yüzden demekki herkes kendi dinini istediği gibi yaşıyor keşke bu kadar karışmasalar dinsizlik bir seçim
😱😱
Üzüldüm
Ciddi misin?
Ben bilmiyorum söylemiş miydim azerbaycanlıyım bizde böyle mi hiç bilmiyorum
canım olarak görüyorum ve bunaliyorum sizden
Okiş
Aynı şeyleri hisediyoruz demekki
Ben agnostiğim ve bunda mutluyum
Ben panteism ve deizm arasında gidip geliyorum
Çocukluğumdan beri bu şeyleri düşünüyorum fiziğe yönelmeye de yardımcı oldu bu merakım ama hala birşeyler eksik gibi
Ne önerirsin bu konuda
Ben eskiden çok ilgileniyordum bu konular hakkında hatta tanrı varsa tanrinin ne düşündüğünü hangi surette olduğunu ve kapladigi alani bile düşünüyordum, hatta acaba sadece tanrının yarattigi şey acaba sadece bir evren bomboş bir galaksi mi başka yarattığı düz ve köşeli olan yarattığı başka ortamlar da var mi onlara erişimimiz var mi ya da bizler bir reankarnasyon seklinde sürekli dirilip mi bir döngü halinde ilerliyoruz ya da bir hiçlik mi oluyor, bilinç olmadigi halde sonuçta ben surdayim ya da burdayim da diyemiyoruz diyordum hep bir karmaşa icinde hep ama tabi bunlarin hepsinin en sonunda beni yiprattiginin kanisina vardim biraktim sonra, hep çevremde de görüyorum seküler bir hayat yaşıyorlar insanlar bir yerden sonra.
Aynen evet ben de yıprandım ama son zamanlarda dindar insanlar görmem beni sinirlendiriyor açıkcası ve tekrar bu şeyler başladı sanırım ben de birde psikoloğa gidiyorum herşeyi sorgulamaya başladım açıkcası ve dijital dünya insan yaratıyor herşeyi dimi yani insanı sorgulatıyor sadece bazı anlarda bazı dönemlerde zor zamanlarda işte o his var ya insan gibi ve bu evrene tabiata ait hisetme somut anlatılamayan hisler bunun bir anlamı olmalı sonuçta bence
Kesinlikle, insanımız dijital cağda her şeye kolay ulaşımın sayesinde herşeyi sorgular hale geldi. Daha çabuk ve daha kısa yoldan herşeyi sağlamak ümidi amaci neticesinde insanların ilişkisi bile daha da kısalmış oldu uzun ilsikiler kalmadi farkettiysen insanimiz bir yere odaklanirken bile en fazla bir kac saniye dahanabiliyor. Bırakın bir çabayı bir dine yapılan uğraş bile fazla gelmeye başladı herkes için. Çünkü biliyorlar onlarda fazla yorucu ve kısıtlayıcı olduğunun farkındalar. Dinleri ben de sevmiyorum. Dinini yanlış yaşayan insanı ben de sevmiyorum. Ve beni hiç de ilgilendirmiyor açıkçası. Ben kendim mutluyum cephemde
Evet haklısın buarada hiç ilişkim olmadı onu bilemem
Sadece son zamanlarda fazla gelmeye başladı bana dindar insanları sevmiyorum ama bazıları da iyi gerçekten kafam karışıyor madem öyle neden bu kadar karışıyorlarki
Ve x-mas geliyor ya hani bu da etkiliyor beni
Dinlere inanmıyorum ama kütür olarak hoşuma gitmişti her zaman evde de kitaplar benim dikatimi çekiyordu hep öyle başladı herhalde hayat boyu devam ediyor bu
İyi insanlar da var mesela şunu aşmaya çalışıyorum ben, dindar insanlar bizim gibi insanlara karşı soyut bir tavır alıp uzaklaşmayıp önemsemiyorsa bunu ve arkadaşlık kurmaya devam ediyorsalar ozaman ben de şunu kendime soruyorum onlar bunu yapabiliyorsa ben neden yapmiyorum? Ona göre ben de zıtım sonuçta. Ki tanidigim oldu da varlar da iyi insanlar ve sohbetin başında söylediğim halde devam edebiliyorlar. İşte insan ayıranlar da var ayirmayanlar da. Bu yüzden ben de ön yargımı yavaş yavaş kiriyorum onlara karşı.
Önyargıları kırmak gerçekten iyibirşey mesela benim yoktu ilk sonra katı şekilde kurallarım vardı mesela ilişkilere karşı sonra tekrar azaldı tekrar arttı tuhaf bilmiyorum yaşamak böyle bir şey herhalde
Ama bazen de şunu düşünüyorum ben mesela, olayin duygusal yönünü tamam aştık iyi güzel her şey, peki ya daha sonrasında bu iki zıt kişilik evlilikte karşılarına hiç mi engeller cikmayacak, doğacak cocuğa mesela hangi tarafin görüşü aşılanacak küçük yaştan, sünnet gibi bir ayrıntı var mesela. Ya da başörtü gibi kız cinsine. Veya daha bir çok küçük küçük sorunlar da doğabilir elbette. Ülkemizin kültür örf ve adetlerini hiç saymıyorum bile. Ben onlara daha uzağım mesela. Ama karşı tarafın din ile bağlantisindan dolayı bu kültürü geleneğini daha koyu yaşayan taraf oluyorlar, peki ya ben, ona ayak uyduracak mıyım bu konuda? Diye soruyorum. Ya da o kişi, ben ayak uydurmadigim zaman ona bana karşı gelecek mi? Daha bir çok şey...
Şöyle ben öyle biriyle evliliğe sıcak bakmıyorum açıkcası denerim yani evlenmeden önce bir evde yaşamaya çalışırız ama ben sanmıyorum yine de
Sen de öyle yapabilirsin zor evet ama evlilikte kolay bişey değil bence
evet yapılabilir tabi ki zaten körü körüne tanımadan bu gibi kritik konuları iyice derinlemesine yatırıp konuşup kabullendirmeden o kişiyle bir yaşama gözü kör şekilde devam etmek hem kendine hem de ona haksızlık olur. herkesin değer yargıları ve kararları farklı ve bu değişkenlik de gösterebiliyor. karşıdaki insanı tanıyamayabilirsin net olarak. o yüzden aslında ben mesela bu gibi platformlarda daha çok kendi ideolojimdeki kişilerle mantık evliliği derler ya o yolda ilerlemeye karar vermiş benim gibi insanlarla bir araya gelmek ve öncesinde bu konuları konuşup anlaştığımızı gördükten sonra devam etmeye kararı alıyorum. çünkü yakın çevremdekileri ben biliyorum ben görüyorum hangi kültürde ve hangi görüşte olabileceklerini yakın olduğum için ben tahmin edebiliyorum. ama mesela teknolojiden bahsettik ya kötü yanını. işte bu konuda da iyi yanını konuşabiliriz daha çok seçenek daha fazla insan ve filtreleme imkanın ile kendi isteğin doğrultusunda bu insanlarla bir araya gelme şansını yakalıyorsun.
Evet haklısın
Şunu doğru mu anladım acaba mantık evliliğini savunuyorsun sanırım?
Evet elbette, neticede benim savunduğum bu konulari savunan ve aynı düşüncedeki insanlarla bir araya gelmem çok çok zor bu ülkede, ben ise aynı görüşümdeki insanla bir araya gelip ona gereken sevgi ve duygu yoğunluğu zaten sonrasında yaşarım, yaşarız. Sonuçta insanlar birbirine bir yerden sonra alışıyor, kimse sevmediği birisiyle de fikir olarak uyumlu diye de uzun süre devam ettirmez bir ilişkiyi. Önce mantık sonra sevgi ve alışkanlık. Eğer mantıklı kişi bulunmazsa diğer kişiyle uyumluluk ve orta paydada buluşma devreye girer.
Anlıyorum seni
Bense söyle düşünüyorum kültürel olarak anlaşılıyorsa flört başlar sonra sevgililik bir eve çıkma ciddi bir ilişkiyse eğer mantık devreye girmeli o zamanlar hem zaten bu şeyler konuşuluyor maddi olan şeyler gelecek planları (genelde düşünüldüğü gibi olmuyor bunlar bikaçı hariç hahah) çocuk planları vs sonra ise evlilik olur bence böyle yani
Bir eve çıkmayınca bence din olsun herhangi birseyi olsun anlayamazsın
Şahsi düşüncem böyle ve Müslüman ülkeleri bilmiyorum bana göre değil buarada azerbaycanlıyım
Hayır türkiyede
uyku getirdiğini
Eheheh :D
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?