Yeterli seviyede değil bence, yenilenmesi dönemsel olduğu için ilerleyeceğini de sanmıyorum.
Mizah anlayışımızın karşılığı nedir tam olarak.. "Gibi" mi? Ucuz twitter kurguları yahut kalıplaşmış sosyal medya cümleleri mi? Yıllar önce altın çağını yaşatıp tüketmişiz. Ekranlarda dönüp duran bel altı versiyonlarından bahsetmedim bile. Derme çatma bir kültür, bir birikmişlik.
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Dünya ortalamasının üstünde ve fazlasıyla küfür içerikli bir mizah anlayışımız var bana göre. Misal youtube daki yabancı yorumları okuyunca "şuna bayılıyorum", "bunu sevdim",... komik videolarda bile böyle sadece yanına gülücük atıyorlar. Bizimkilere bakıyorum eğer komik ve alaya müsait bir durum varsa hepsi birden o olayı ağızlarına dolayıp çeşitli noktalardan vurucu, yer yer kırıcı, bir çok zaman aşağılayıcı ancak çok fazla kişinin komik bulduğu espriler yapıyorlar. Bunun kültürle alakası olduğunu düşünüyorum. Bizim insanımızda bir öküzlük var, buna karşı koyamayıp her yerde bu yönlerini gösteriyorlar. Eğer diğer milletlerden insanlar yine kültürlerinden dolayı mizah anlayışlarını yorumlara yansıtmıyorlarsa bir şey diyemem. Çünkü onlarda hakaret içerikli mizahtan ziyade filmlerde de görüldüğü üzere olaylar üzerinden mizah yapma anlayışı var. Kötü söz ve hakaret kullanmıyorlar. Mesela buzul devri animasyonunda sid üzerinden mizah anlayışını sergiliyor yapımcı. Büyükbabamla savaş filminde dedenin ve torunun ilişkisi komik bir biçimde gösterilmiş. Dolayısıyla oradaki halkın mizah anlayışını az çok bilemesemde genelde bizimki gibi bir mizaha sahip değiller. Komikliği farklı yollarla yakalıyorlar. Bizde ise sosyal medyayı kullanan hemen herkes az çok mizahşör olabiliyor. Bu nedenle bizimkilerin mizahı onlarınkine nazaran farklı kategoride olsa da toplum olarak onların üstünde bir mizah anlayışımız var. Esprileri daha hızlı anlayıp daha çok espri yapabiliyoruz ve bu konuda potansiyelimiz onlara göre daha fazla.
Açıkcasi kaliteli bulmuyorum küfürsüz gulemiyoruz gibi bişi oldu artık. Eskinin büyük ustaları sadece bir mimik ile insanları güldüre bilirken şimdisinde laf sokma küfür vb konuşmalar insanları güldürür oldu. Küfür olmasa gulemeyiz mi acaba diye düşünüyor insan bazen. Bununla birlikte eskiden çok iyi mizah dergileri vardı karikatürler karakterler hikayeler onlar bile artık birer birer yok oldu Ama şimdilerde en iyi mizah siyaset meydanlarında var :D
Şimdikiler sadece küfürle, insanları aşağılayarak, cinselliği vs karıştırıp, insanları güldürmeye çalışıyor. Hiç kimse mesela Kemal Sunal gibi veya Levent Kırca gibi ince bir mizah anlayışına sahip değil. Herkes kendini komik sanıyor. Kötü olan, yeni yetmeler bunları örnek alıp, bu tarzda devam ediyorlar, örnek verecek olursak elinde mikrofonla herkesi eziklerden Onur muydu Can mıydı :D. Kahkaha atarak izlediğim sadece Tolga çevik ve güldür güldür var mesela.
Kolay ağlayamayan insanlar "güleriz ağlanacak hâlimize" modunu zekâlarıyla kombine ederek muazzam kara mizah üretirler. Bu tarz yeteneklerin çoğalmasına ülkece ihtiyacımız var.. 🍀🍀🧚🧚
Birkaç önemli mizah dergisi dışında Türkiye'de mizah duygusunun ve anlayışının gelişmediği ortada. Türklerin genelinin mizah anlayışı sığ, kötü, alay etme, abuk subuk kelime oyunları ve kalıplaşmış laflardan ibarettir.
çok çok kaliteli mizahlar yapılıyor özellikle ünlü birisi bi şarkı çıkardığı zaman mesela taha duymaz-alayına caz youtube da yapılan yorumları okurken karnıma kramp girdi