- Mustafa Kemal Atatürk
Türkiye'de kitap okumanın az olmasının altında yatan sebepler nelerdir? 📕
- Mustafa Kemal Atatürk
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cehallette ısrar değil mesele. Şöyle bir durum var Türkiye'de çoğu insan kitap okumayı dinlenme faaliyeti olarak görmüyor bir görev bir iş olarak yapıyor halbuki kitap dinlenme faaliyeti olarak görüldüğünde en doğru verim alınır bunun dinlenme faaliyeti olarak görülmesi içinde ciddi sıkıntıları olmayan yaşam lazım ve birazda kişisel alışkanlık lazım altını çizerim kişisel alışkanlık anne baba zorlamasıyla edinilmiş bir alışkanlık değil. Sen birine gidip şu kitabı okumanı öneririm güzel bir kitap dersen çoğu kişi okumaz fakat okulda v. s. şu kitabı okumayı ödev olarak veriyorum dersen hemen okurlar üstüne internetten o kitapla ilgili yorumlara incelemelere kadar bakarlar bir an önce o sorumluluğu üstünden atmak isterler 1 hafta içinde derse hazır şekilde gelirler. Kitap okumama sebepleri hem alışkanlık meselesi ondanda önemlisi Türkiyede yaşam standartları gereği insanlar fiziksel duygusal olarak çok yoruluyor fiziksel duygusal yorgunluk sabrı tüketiyor zihinede yansıyor eve yorgun argın bir ton iş stresi, eş stresi, çocuk stresi, anne babaya stres, maddi stresten sonra o kafayla kitap okumak doğal olarak istemezler kitap okumak emek sabır ister insanlar zaten yorgunken dinlenirken kafasını ekstra yorucak seçeneğe gitmez ona bakarsan Türkiyede puzzle yapan kişi sayısı kitap okuyandanda az puzzleda beyine faydalı bir faaliyet ancak onuda yapmazlar bunların yerine ekstra emek sabır harcamayacakları televizyon seçeneğine giderler ya da uyku. Eh birde bunların yanında zevk meselesi denilen birşeyde var kimi kitap okumaktan zevk alır, kimi her sayfa başında kaç sayfa okuduğuna bakıp kaç sayfa kaldığına ne kadar süre sonra elinden atıcağını hesaplar, kimi resim yapmayı sever, kimi ne zaman bu resim biticek diye düşünür, kimi film izlemeyi sever, kimi 5 dakikada bir alttaki çubuğa bakar filmin ne kadar kaldığını görmek ister herkes farklı kimi kırmızıyı sever kimi siyahı kimi maviyi zevkler ve renkler tartışılmaz ve hiç bir zevk kimseyi kimseden üstünde yapmaz aşşağıda yapmaz.
Biz Türkler tarih boyunca okumaya ilgisi olmayan bir milletiz. Hatta kitap okumayı bırak, 2-3 sayfalık bir kısa hikayeyi bile okumaktan sıkılıyorlar. Düşün ki 1700 sayfalık dünya klasiği Sefiller'in kırpılıp kısaltılmış 200 sayfalık versiyonunu bile alıp okuyan yok. Okullarda kitap okuma ödevi veriliyor. Bütün öğrenciler hemen internetten arıyor, aynı metni buluyor, yazıcıdan çıkarıp okula götürüyor. Öğretmen de canım ya, herkesin aynı şeyi getirdiğini ama hiçbirinin o kitabı okumadığını anlamıyor. Bu nedenledir ki üniversite yıllarımda ben her gece saatlerce kitap okurken arkadaşlarım bana uzaylı grmüş gibi bakardı. Yüzlerce kitap okudum, okumaya fırsatım olmadığı zamanlarda da yüzlerce sesli kitap dinledim. Halen de hem okumaya, hem sesli kitap dinlemeye devam ederim. Çocuklarıma da bu konuda örnek oluyorum. İkisi de çok kitap okurlar.
Cevap
14Cevap
Öncelikle bu güzel soru için teşekkür ederek cevaba geçiyorum..
Şimdilik aklıma gelenleri yazdım.
bence kitap okunmamasının sebebi kitapta uyaranın az olması. 2 sayfa okuyorsun esnemeye başlıyorsun. bi' de yetiştirilme şekliyle de alakalı. ağaç yaşken eğilir. ebeveynler çocuğunun eline kitap vermeli, kitap okutmalı. tabi bunu yaparken çocuğun ilgi alanına göre, çocuk için sürükleyici bir kitap seçilmeli ki çocuk okumaktan sıkılmasın. çocuğa hayvanlar, bitkiler, atomlar, hücreler vs. hakkında bilgi veren çocik kitapları var, özellikle bu kitaplar da okutulmalı kurmaca metin kitaplar dışında.
Sorunun cevabını çok net bir şekilde vermişsin ben de aynı fikirdeyim fazlasıyla...
Türk edebiyatında bizim kültürümüzde geleneğimizi göreneğimizi yaşam tarzımızı birebir anlatıp insana yaşatacak bir edebiyatçı yazar yok...
Hiç kitap okumayan insanların bile Türk edebiyatı yazarlarının ismini kitaplarının adini ezbere bildiği bir ülkedeyiz...
Bu kitapların %90'ı bat ı gelenek görenek yaşam tarzına göre yazılmıştır
1000 yıllık Türk gelenegimden en ufak bir iz yoktur ki her millette olduğu gibi bizim de kanımızda var milliyetcilik...
Tabii bu yazdıklarımı muhalefet olacak olan çok insan çıkacak onu da biliyorum tek ricam biraz araştırsınlar harbiden okusunlar öğrensinler öyle muhalefet olsunlar ben de memnun olayım bilmediğim bir şey varsa öğrenmiş olayım...
Teknolojinin ilerlemesiyle kitap okuyan sayısı azaldı diye tahmin ediyorum.. ve başka bir problem daha var; her hangi biri kolaylıkla kitap çıkarabiliyor.. kitap yazarlarının çoğu kopyala yapıştır, veya internetten tırtıkladıkları yazıyı ben yazdım diye hava atıyorlar... resmen dünyanın sonu geldi, daha neler neler göreceğiz gerci görüyoruz.
Iyi geceler🌜
Çalışma zorluluğu.
Para biriktirmek için daha fazla çalışma gerekliliği.
Sadece tek gün izin verilip asgari ücret verilmesi; geçimin zorluğu.
Maddi ve gelecek kaygısından sebeple kafa doluluğu.
Altyapı eksikliği; okuma alışkanlığının olmaması.
Tembellik.
Bir çocuk anne babayı her zaman örnek alır. Her konuda. İlk eğitim anne babada başlar. Kimisi güzel şeyler öğütleyerek olacağını düşünür ama çocuk gözlemleyerek hareket eder. Diş fırçala diyen ebeveynler kendileri fırçalamazsa çocuk bunu bir iki gün yapsada alışkanlık edinmez. Tabi yaşı biraz ilerleyince değişebilir ama bu çok düşüktür. Türkiyede ki ebeveynlerin çoğu kitap okumuyor çocuklarda kitap okumak şöyle iyidir böyle iyidir laflarına itimat etmiyor.
Saçma gelebilir ama ekonominin de etkisi var bence. Kitaplar bedava değil sonuçta parayla alınan bir şey, kütüphane de her kitabı bulamazsın bazende ödünç aldığın süreye okumayı yetiştiremeden geri verirsin. Geçim kaygısı için koşuşturmaktan ne kitap okumaya vaktin kalıyor bazen nede ona vericek paran. Hiç okumamaya sebep değil tabi ama az okumaya sebep bence.
kipat okumasakta her şeyi biliyoruz her şeye hakimiz cinsellik seks hariç her şeye tokuz maşallah kipat biziz o bizi okusun az :ss
Kitap okumak istesek de okuyamıyoruz artık… Fiyatlar okuma isteğimi sıfırlıyor.
her seye vakit var bi kitaba vakit yok ben de uzuluyorum
Milliyet kafa'yi telefondan kaldıramıyor ki kitap okusun ama görüyorum ki Avrupalılar hala kitap okumaya devam ediyor o yüzden onlar her zaman bizden ileride olacak ve biz onları hiçbir zaman yakalayamayacağız
Anne baba okumuyor ki çocukları okusun ve ayrıca kitaplar pahalı.
İnternet ve oyunlar yüzünden okumuyorlar bence
İnsanlar sabırsız. Bir an önce sonuca ulaşmak istiyorlar. Film bile izleyen kalmadı neredeyse, dizi izleniyor.
Kitap önerim : Ahmet Ümit / Masal içinde masal
Kitap fiyatlarının yüksek olması, insanların tembel olması, kitapların okunaklı olmaması,
O eskiden öyleydi, artık dünyaya da azaldı bu oran. Teknolojinin gelişmesiyle yeni nesil okumuyor ve çok yakında kitaplar yok olacak doğayı koruma adına üzgünüm senin adına artık pdf okursun
🤣🤣🤣
xD
İstanbul'da oturuyorsan kitap takasi yapalim mi bende babil in en zengin adami var, pazarlamanin 22 kurali, borsada tek basina var bunlar karsiliginda bana ne verirsin
Ekonomi en büyük sebep. Yemek mi yiyelim yoksa kitap mı alalım diye düşününce sence hangisine öncelik verirler?
“Yoksulluk ve sefaleti yenmek için önce cehaleti yenmek gerekir”
- Mustafa Kemal Atatürk
Artık kitapların pahalı olması
Eğitim ve kültür
Okulda ogretiomiyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?