Aksine sanat mükemmel değildir. Hiç bir insan elinden çıkan sanat mükemmel değildir. Zaten orijinal eserleri sanat eserlerine dönüştürenler de bu ufak tefek hatalardır. Bilgisayar çıktısı ile sanatçı elinden çıkmış bir eseri bu şekilde ayırt edebiliyorum ben.
Sanat hem çok geniş bir tabir hem de çok göreceli bir kavram. Sanat herkese aynı zevklerle hitap etmez, öyle olsa sanatın toplum için mi sanat için mi olduğu tartışılmaz. Gerçekten mükemmel bir yağlı boya örneği, bir başkasına çok çirkin gelebilir ve bu sanatta pekâlâ mümkündür. Sanatta mükemmellik en çok heykeltraşçılık üzerinde belirgin olur. Bir insana heykel hitap etmiyorsa bile mükemmel yapılmış bir heykel için ''İyi çalışılmış'' diyebilir. Çünkü heykel ortadadır ve resim gibi soyutsal tarafı yoktur.
İyi ata binmek, iyi ok atmak, iyi dans etmek, hatta iyi devlet yönetmek bile ustalıktır. Sadece sanata isnat edilemez. Sanatta mükemmellik çok göreceli.
Sanat ve sanatçı bana göre çok özel kavramlardır. Her sanatçı bir usta. Her usta ise bir sanatçı olabilir. Çünkü ellerinde ki herhangi bir öğe ile harikalar yaratabilirler.
Maalesef ki ustalık her daim mükemmellik olmuyor. Mesela duvara bantlanan muz tablosunun ustası benim nezdimde ne bir sanat eseri ortaya koymuştur ne de o eseriyle sanatçı kimliğine erişmiştir.
Zanaat ve spor ve milyarlarca bilgi, kadim bilgiler ve çok çok daha fazlası varken sanatla mükemmellik rehaveti yaşamak insanı geriye düşürür, ileriye giden vizyoner mücadelesinde er geç insana sınır koyar.
Her şeyin kendine göre sanatı olarak düşünüldüğünde olabilir. Bir insan bile sanatın en mükemmelidir. Sadece al resim çiz veya bir heykel yap sadece sanat değildir.
Bazen de yetenektir bence.. Çünkü pek farkında olmadan, birçok kişinin özenerek ve çok çaba sarf ederek yaptığı işi öteki sıradan bir şeymiş gibi yapabiliyor.. Bazen de resital denebilir..