Satranç beni hem ruhen, hem zihnen, hem de mental olarak hafifletiyor ve bence çok estetik bir kültür. ‘‘Tek bir kötü hamle, kırk iyi hamleyi boşa çıkarır’’ demiş, Albert Horowitz. Hayatta da böyle değil midir? Yani hayatta bir satrançtır aslında, iyi veya kötü her yaptığımız seçim için bazıları geri dönüşü olmayan bedeller ödüyoruz. Bu felsefik yaklaşımdan ötürü de satrancı seviyorum aslında. En sevdiğim masa oyunudur çünkü işin içinde şans yok, işin içinde kendi zekân var. Satranç kültürü ülkemize aşılanmalıdır diye düşünüyorum çünkü ülkemizde satranç oynayan pek insan yok gibi. Beyin jimnastiğinin en eğlenceli ve en pratik yolu bence, en azından bana göre pratik geliyor.
Çok severim. Dediğiniz gibi sadece kendi zekamızla oynanan bir oyun ve gelişim için önemli olduğunu düşünüyorum. Okul dönemimde satranç dersimiz vardı ve galiba tek gönüllü bendim, çok eğleniyordum. Şimdi oynayacak kimse bulamıyorum 🤷🏻♀️
Oooo ben cahil kaldım, hiç birini bilmiyorum ya 😞 ben bazı belli başlı kart oyunları, monopoly ve satranç biliyorum, masa oyunları konusunda biraz skalam dar gibi sbdbbxncnx genişletmem lazımmış onu anladım..
Aslında hamleleri bilsen yeterli olur, gerisi sadece bir sonraki adımda rakibinin ne yapabileceğini düşünmek ve en gerekli taşı, en verimli nasıl oynayabileceğini düşünmek. Cidden çok zevk alırsın bir kaç el sonra yani sana da hitab ederse tabi oyun. İlk oynadığımda sanırım 14 mü 15 yaşımda mı neydim, sadece taşların yönünü biliyordum ama nasıl kuralları var hiç bilmiyodum, direkt atla başlıyodum, sonra kale derken hop şah mat olmuşum 😂 yenilgisi bile üzmüyor, her yönden zevkli aslında.
Cok zevkli oldugunu tartismaya bile gerek yok. Evet hamleleri bilmek onemli, her hamleyi bir sonraki hatta ondan da sonraki adimi dusunerek atmali. Ben de öyle acemiyim. Gider şah ve vezirin onundeki piyonlari çekerim ki once onleri bosalsin ve oraya baska guclu taslar koyabileyim. Mantigi yok ha öylesine. Cogu zaman da yenilirim.
Heh işte ben onu yapmaya korkuyorum şah ve vezirin önündeki piyonları karşı tarafın veziri yenilene kadar oynamıyorum hiç 😂😂😂 önce hep atla başlıyorum sonra spontane gelişiyor gerisi 😂
Aslında çok basit bir mantığı var, taşların gideceği yönü bil yeter. Mesela at her yöne L şeklinde 4 birim gidebilir ve önü kapalı bile olsa ileri gidebilme şansı vardır, vezir her yöne × ve + şeklinde sınırsız gidebilir ki vezir en mühim taşlardan birisidir bu yüzden, şah sadece kendi çevresinde 1 birim hareket edebilir, piyonlar ilk başta 2 sonrasında tek birim ilerler ve sadece çapraz yiyebilirler, kale + şeklinde her yöne sınırsız gidebilir, filler × şeklinde sınırsız çaprazlama gidebilirler. At dışında bütün taşlar eğer ki önlerinde piyon veya başka bir taş varsa gideceği yöne ilerleyemez, atın mantığı zıplamaktır o yüzden önünde engel de olsa hareket edebilir. Oyunun mantığı da karşı takımın şah yani kral gibi görünen en mühim taşını hacamat etmek shdbndjfkf yani mesela şahın önü açılmıştır ve çaprazında fil vardır, eğer ki şahın hareket alanı yoksa bu şah mat oluyor, veya yine aynı şekilde tam önü boşalmışsa ve tam önünde kale varsa yine şah mat, yani herhangi bir taşın gidebileceği bir yönde eğer ki şah varsa o duruma şah mat deniyor. Çok basit aslında burada biraz karmaşık anlattım ama öğrenince çok zevk alırsın.
O zaman blitz gibi oyunlar çok iyi bir fırsat, mantıklı ya 😌 günümüz teknolojisini bu yüzden de seviyorum; her yönden bir şekilde bir şeylerin çaresi bulunuyor.
Çok çok güzel ya hani çok fazla masa oyunu bilmem ama bildiklerim arasında en sevdiğim bu oldu. Ne stres yaratıyor, ne belli bir bitiş süresi var, anında da bitebilir, duruma göre saatler de sürebilir. Enteresan bir oyun.