Sanatı sevmek için onu icra etmek gerekmiyor. İcra etmek isterseniz ya da sanatın amatör tarafı sizi daha çok çekiyorsa tabi ki Eskişehir. hayat daha ucuz, sanatı icra edeceğiniz kanallara ulaşmak daha az maliyetli.
ama..
sanatın sadece seyirci atarfındaysanız sorunu tek bir cevabı var: İstanbul. Hangi sanatçıyı dinlemek sityorsanız İstanbul'da sahgne alıyor. Eskişehir, İzmir, Ankara dahil o sanatçı yıl içerisinde ya bir ya da iki kez geliyor şehrinize. Ya da ne bileyim heykel ya da resim galerisine gitmek istediniz. Dedim ya sanatı sevmek için illa içinde olmaız gerekmiyor. Bunlar da kültürel ihtiyaçlar. Bu noktada İstanbul ile Türkiye'de yarışabilecek bir şehir yok. Kültürel zenginliğe girmiyorum bile.
Türkiye'deki bütün şehirleri toplasan gene de İstanbul'un kültürel havasına erişemez ancak maalesef çarpık kentleşme ve şehrin kültürel yapısını bozan projeler bu güzelim şehri giderek daha da bozuyor. Roma'da böyle bir durum yok mesela. Adamlar Roma İmpatorluğu'ndan kalan mimari eserlere o kadar sadık ki, açılan Dolce & Gabbana, Kiton, Brunello Cucinelli gibi moda mağazaları bile mağazalarının dış yüzeyini Roma İmparatorluğu'ndan kalan taşlara benzer şekilde tasarlıyor. Ama sadece Türk halkının değil, siyasetçilerin de İstanbul'a hiç saygısı yok artık.
Kozmopolit yapısı, sosyokültürel yoğunluğu, yaygın müze ve sanat galerileri, tiyatro ve sinema çokluğu, tarihi dokusu ve merkezi konumunu da göze alırsak tek seçenek İstanbul oluyor.
#SelamGençlik Kültürel açıdan keşfetmek için kendine özgü pek çok cazip yönleri olan onlarca şehrimiz insanlarımızca keşfedilmeyi bekliyor. Her insan kendi ruhunu ve mental yönünü yansıtan şehri keşfetmek ister mutlaka. Benim favori şehirlerim İstanbul ve Şanlıurfa olur. Başkent olabilir demek istediğim şehir de doğallığını korumayı başaran Şanlıurfa olur.. #TubaSueda
Tabii ki de Eskişehir. Kültür ve sanatın başkentidir. Kadına saygı desen var, kimse kimsenin hayatına karışmıyor, sanat desen neredeyse her köşe başında bi sahne var ya da her sokakta bir sokak çalgıcısı...
İstanbul hemen hemen her konuda başkent olabilecek bir şehir. O yüzden İstanbul diyorum. Ancak Hatay'ın da kültür ve sanat anlamında önemli bir şehir olduğunu biliyorum. Aynı şekilde İzmir de öyle.
Aga ne İstanbul u ya saçmalamayın. Eskişehir > all. Tam bir öğrenci şehri. Cennetlik. Herkes oraya doluşmasın ya son dönemlerde çok gündemde, Büyükerşen başkan olunca tabii