Merhaba, Bugün tarihi bir olayla sizlerleyim 📚. Timur, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Türk-Moğol imparator ve komutandır.1370'ten itibaren düzenlediği seferlerle günümüzdeki Orta Asya, Rusya, İran, Hindistan, Afganistan, Kafkasya, Ortadoğu ve Anadolu'nun büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Hayalindeki "Cihan İmparatorluğu" ideasını gerçekleştirmek için büyük bir azimle çok başarılı seferler yapmış ve bu seferlerin hiçbirisinde yenilgi almamıştır. Bu sebeple "Yenilgisiz Hükümdar" olarak da bilinir. 1402 yılında Osmanlı'yı ağır bir yenilgiye uğratması sebebiyle Anadolu'da pek sevilmese de Dünya tarihinin en büyük liderlerinden birisi olduğu bir gerçektir. Emir Timur, diğer ismiyle "Topal Timur" 1405 yılında hayalini gerçekleştirmek için adeta son adım olan Çin'in fethi için sefer hazırlıkları yaparken vefat etti. Timur, katıldığı bir savaşta ayağı aksak kalacak şekilde darbe aldığından dolayı kendisine Aksak Timur anlamına gelen Farsça Timur-i leng, Türkçeleşmiş olarak Timurlenk, Batılılar tarafından ise Tamerlane denilmekteydi. Timur'un düşüncesi Cengiz Han'ın ölümünden sonra parçalanan ve onun torunları tarafından kurulan Çağatay Hanlığı, İlhanlılar ve Altın orada kalıntıları üzerinde Cengiz İmparatorluğunu tek bir siyasi çatı altında yeniden ayağa kaldırmaktı. Seferleri de bu düşüncesini doğrular niteliktedir ve saltanatının sonuna doğru bunu büyük ölçüde başarmıştır. Timur'un yüz kalıbı çıkartılarak yapılmış heykeliTimur portreTimur-BayezidPeki sizce Emir Timur başarılı bir komutan mıydı?
Benim için Timurlenktir.. ve hatta Anadolu Türklerinin kalkıpta bu Orta Asya barbarının propagandasını yapmaları bile bence gerçekten gülünç ve acı verici. Timurlenk dediğin adam, ömrü boyunca başı boş Orta Asya kabileleriyle savaşmış, en fazla Kuzey Hindistana Sefer düzenlemiş, oradan Altın Orduyu yıkmış ve daha sonra Osmanlı ile uğraşmış, gözünü hırs bürümüş bir liderdi. Kendi bulunduğu coğrafyanın ilerisine daha çok gidememiş bir liderdi, bu yüzden kısa bir sürede İmparatorluk kurmuş olması bir şey ifade etmiyor.
İsteyen sever isteyen sevmez fakat şöyle bir gerçek varki şu an Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan %90 ımızın dedeleri Osmanlı vatandaşı idi belkide bazıları askerdi. Ankara Savaşı olduğu zaman ise onlar Anadoluyu korumak adına Osmanlı saflarında yer aldılar fakat buna rağmen gidipte, bizzat kendi ülkesine karşı savaşmış bir adamı sevmek nasıl bir kafadır enterasan doğrusu. Kendisi Türkçü değildir ve hatta Türklüğüde yüceltmemiştir, ömrünü Türklere karşı savaşarak geçirmiştir.. eğer gerçekten iyi bir lider olsaydı Türk kanı dökmezdi.
Başarılı, büyük bir askerî deha ama aynı zamanda çok gaddar bir hükümdardı. Seferlerinin çoğunun Türk-İslam coğrafyasına olmasını bir kenara koysak aslında bunların birçoğu bir savaş sebebi değildi.
Babası putperestti ve sonradan Müslüman oldu. Kendisi yaptığın Hint seferinde kâfir oldukları ve ateşe taptıkları gerekçesiyle 100 bin Hint'linin kafasını keserek kutsal gördükleri Ganj Nehri'ne attı.
Altın orada devletini yıkarak Rusların bölgede güç kazanmasına sebep oldu. İsfahan şehrinde katliamlar yaptı. Celâyiroğulları ve Karakoyunlu Devleti'ni savaş sebebi olmayacak gerekçelerle ortadan kaldırdı.
Osmanlı ile savaşa girmesi için de bir sebep yoktu. Celâyiroğlu Ahmet ve Karakoyunlu hükümdarı Osmanlı'ya sığındı. Timur isteyince Osmanlı kendisine sığınanı geri vermeyi kendisine yakıştırmadı.
Ancak burada Yıldırım Bayezid'in diplomatik hataları var. Timur gayet güzel hitaplarda bulunurken Bayezid ona ''kudurmuş köpek'' diyerek karısıyla alay etti. Timur'un karısı da yeni ölmüştü zaten.
Aldı fillerini Sivas'a geldi, Sivas'ı dümdüz etti. Ankara 'da Osmanlı'yı ağır hezimete uğrattı ama Yıldırım Bayezid'in de çok hatası vardı. Hem diplomatik hata, hem de stratejik hata. Tam bir felaketti. İlk defa bir Osmanlı padişahı esir düşmüştü.
Sonra İzmir'e gelerek orayı da Hristiyanlardan aldı. Çin'e sefere gidecekken ömrü yetmedi ve 1405'te öldü.
Çok büyük bir komutan, büyük bir askerî zeka ama çok fazla gaddar. Osmanlı paşasının diri diri derisini dahi yüzdürmüştür sırf laf soktuğu için.
Bildiğim kadarıyla başarı fakat zalim bi liderdi diye biliyorum. osmanlı'yı yenilgiye uğratmış bir komutan. sonuca bakılırsa başarılı. biraz tarih bilgisi, biraz da filmlere bakarsak acaba 3. vlad yani kazıklı voyvoda ile aynı dönemde yaşasaydı karşı karşıya gelirler miydi? hangisi başarılı olurdu? merak da etmiyor değilim.
orta asya devletleri ve çin dünyanın geri kalan tüm ordularından çok daha üstündü, timur zaten batıyı fakir zayıf ve güçsüz gördüğü için gözünü çine dikmiştir. Avrupa devletlerini ve osmanlıyı ne kadar konuşsakda, moğollar ve onun bir parçası olan timur gibi; ne devlet ne hükumdar nede ordu dünya üzerine gelmemiştir. moğollar ve timur karşısında özellikle moğollar karşısında dünya nın geri kalanı devletçik ülkecik hükümdarcıktır.
Timur dünya tarafından kabul edilen önemli bir Türk hükümdardır. Gelmiş geçmiş en büyük 3 hükümdardan biridir bence. Ankara savaşında da Osmanlıyı çok rahat yenmiştir ve Yıldırım Beyazıt'ı rezil etmiştir. ayrıca yezidin mezarına adamlarının tuvaletini yaptırmıştır.
Hani şu Ankara savaşında Osmanlı Devletini yenen, Anadolu'da yağma, yakıp yıkma ve bir sürü şey yapan , isminin geçti yerde korku salan cani insan mı? Bu kadar barbar olmasaydı evet derdim.
@Predetor timur osmanlıdan daha türktür. osmanlı da sonradan gelip anadoluya girdi o zaman onlar da barbar. böyle bakış açısı mı var? bir sürü türk devleti var ama size göre tek osmanlı soyundan geliyoruz
@deliyurek97 knk kimse masum değil diyorum sen osmanlı diyorsun ben osmanlı masum mu dedim zaten osmanlıyı gene osmanlılar bitirdi bu taht kavgaları yüzünden belini doğrultamadı türkiye de hala hükümet olmak için birbirini yemiyor mu ben bunu diyorum osmanlı daha iyi demiyorum
@Predetor anladım hocam ben bi an sadece timuru barbar olarak görüyosun diye anladım. osmanlıyı bitiren şey çağa ayak uyduramamasıydı. sanayi devrimini es geçen devletin yıkılmama ihtimali yoktu zaten.
@deliyurek97 Boş yorum, eğer İmparatorlukların nasıl yönetilmiş olduğunu bilseydin '''Timur Osmanlıdan daha Türktür'' diye bir kelime etmezdin. İmparatorlukların zaten ''İmparatorluk'' oluşunun sebebi çok uluslu olmasıdır ve çok uluslu devletleri başarılı bir şekilde yöneteceksen ozaman tüm azınlıklara adam gibi haklar vermen gerekir.
Timurlenk dediğin adam, hayatı boyunca Türk kanı dökmüş bir cani, sırf kendi şahsi çıkarları ve hırsı uğruna Osmanlıyla uğraşmış ve hatta Osmanlıyla uğraşarak Osmanlının Avrupada yapacağı önemli fetihleri geciktirmiş bir liderdir. Bugün Anadolu coğrafyasında yaşayan Türkler bu adama saygı duyuyorlarsa kendi kavimlerine ve ülkelerine en büyük hainliği yapıyorlardır ve onlar benim gözümde haindirler. Olay bu adamın Türk olup olmaması değil, Türk olmuşta ne olmuş? Ne yapmış bu adam, Avrupalılara karşı çok büyük zaferlermi kazanmış? Hayır, Altınorduyu yıkmış ve Rusya gibi bir devletin çıkışına zemin hazırlamıştır, Osmanlıyıda geciktirmiş ve hatta bazı Balkan Devletlerininde Osmanlıdan bağımsız oluşuna sebebiyet vermiştir, Türklük bumudur? Ankara Savaşı yaşanırken senin deden Osmanlı saflarındaydı, Timur değil haberin olsun.
Osmanlı da kuruluş aşamasında diğer Türk devletlerini yıkmıştır. Ayrıca Timur devleti kendi doneminde büyüktür gayette Osmanlı'dan. Savaşta Osmanlı ordusunu madara etmiştir. Hangisini sevip sevmeyeceğimi sana soracak değilim. Ayrıca Osmanlı torunuyum diyip sanki başka Türk devleti yokmuş gibi davranan adamlar da tarihten bihaberdir. Osmanlinin uyguladığı politikalar kendi sonunu hazırlamıştır. Osmanlıcılık-islamcilik ile bitmiş ülke son olarak Türkçülük akımı ile Kurtuluş mücadelesi vermiştir. 3 tarzı siyaset kitabından bu 3 akımı da okuyabilirsin. Ayrıca Timur dünya çapında bilinen bi komutandir. Osmanlı da sadece Fatih Sultan Mehmet dünya çapında bilinir ve benim sevdiğim 2 padişahtan biridir.
@deliyurek97 Osmanlı kurulduğu zaman zaten Anadoluda bir karmaşa hali vardı, Anadoluda ''Siyasi Birlik'' yoktu ve zaten bütün Beylikler birbirlerini yemekteydiler. İçlerinden en güçlü olan çıktı, diğerlerine boyun eğdirdi ve Anadoludaki siyasi birliği kurdu, buraya kadar yıkım şarttı evet fakat Timurun Osmanlıya yaptığını bununla kıyaslayamassın. Timur Osmanlıya savaş ilan ederek aynı zamanda Anadoludaki ve hatta Balkanlardaki Osmanlının kurmuş olduğu Siyasi Birliğide tehdit etmiştir, Timur göz göre göre güçlü Osmanlıya karşı savaş açmıştır ve Yıldırım Beyazıta yolladığı mektuplarda ''Ona boyun eğmesini, dediklerini yapmazsa savaş ilan edeceğini söylemiştir'' ve buna diplomasi dilinde ''Ultimatom'' denir, bir devlete Ultimatom vermekte o devleti kendinden aşağı görmek, güçsüz ve ezik görmeye denir. Yıldırım Beyazıt şerefli ve gururlu bir liderdi ve Timurlenkin o da bu sözlerine meydan okumuştur ve her zaman kendisi tarih kitaplarında Cesur bir lider olarak anılacaktır.
Timurlenk Ankara Savaşında Osmanlı ordusunu madara falan etmemiştir kendini avutma, Timurlenk bu savaşı Osmanlının saflarında yer alan 8 Türkmen beyine rüşvet vererek kazanmıştır ve onlarda savaş sürerken aniden saf değiştirmiş, kısacası Osmanlıyı sırtından hançerlemiş ve Timurlenkin yanına geçmiştir ( kim bilir ne vaat ettiyse ) Osmanlı böyle yenilmiştir bu savaşı yoksa Timurlenkin kurnazlığıyla, zekasıyla falan kaybedilmiş bir durum yoktur ve zaten Timurun ordusu 200.000 kadardır, Yıldırım Beyazıtta ise 60.000 kişi. Yıldırım Beyazıt, bu kana susamış Timurlenkle savaşsın diye sırf İstanbul kuşatmasını geciktirmiştir, belki Beyazıt İstanbulu alsaydı Fatih Belgratı, Süleyman Viyanayı alabilirdi senin gerçekten hoşunamı gidiyor Timurlenkin gelip Osmanlıyı yenmesi ve 10 yıl kadar Fetret Dönemine sokması? Senin kafada ilginç aga.
@deliyurek97 Timurlenki ben şahsen sevmem çünkü Orta Asya Türkü değilim, Anadolu Türküyüm. Şimdi bana kalkıp ''Hepimiz aynıyız zaten'' gibi komik bir cümle kurma çünkü değiliz, Türkler Anadoluya geldiği zaman buradaki halklarla epey fazla karıştılar, bizim ne gen olarak ne DNA olarak sizin sandığınız kadar Özbekle, Kazakla, Kırgızla akrabalığımız var.. yok öyle bir şey, tamamen farklı dünyalarız sadece aynı dil ailesine mensubuz.
Timurlenki sevmiyorum çünkü benim için Türklüğü yüceltmek, Avrupaya yapılan seferlerdir.. eğer birisi gelipte sen Avrupalıya karşı sefer yapıyorken seni arkandan Ankara Savaşında vurursa bu Türklük değil, ''Türklüğe çelme takmaktır'' ve Timurlenk bunu istesenizde istemesenizde yapmıştır hatta bunu Altınorduyada yapmıştır. Fakat ne güzel olmuşki sonra Rusya gelip onun ülkesi üzerinden bir güzel geçmiş :D Adeta köpeği etmiş.. yaa böyle oluyor demek.
Ben neden kendimi avutayım birader hahaha. Sen niye bu kadar üzerine alınıp kendini Osmanlı kadısı sandın ki? Şerefli onurlu dediğin adam timurun olmüş karısına hakaret etmiştir. Timur asya seferine cikacakken yıldırım zorla kendini savaşa sokmuştur.
@deliyurek97 Belki sana yazarken dilim biraz sert olmuş olabilir kusura bakma o halde :D Çünkü nerede Timurlenki epey savunan birini görsem genelde tartışmaya dönüyor bu durum belkide sana ön yargılı yaklaştım. Uzun lafın kısası, Osmanlının kadısı değilim tabiki fakat Anadoluda bugün yaşayan Türklerin ve istemedende olsa Osmanlının varisi olarak görülen bu halkın içerisinden Timurlenki sevenleri görmek bir hayli enteresan geliyor bana. Yani kişinin askeri dehasını vs sevebilirsin o ayrı mesele fakat senin ülkene gelipte talan etti diye birisini sevmek veya ''Türklüğü yücelttiğini'' savunmak çok ilginç bu yüzden ben hiç anlam veremedim bu zamana kadar Timurlenki sevenlere.
Ben aynıyız demedim ki zaten. Bu arada Osmanlı Anadolu Türkleri ile en az ilgilenen devlet olmuştur. Osmanlı da gayrimüslimler Türklerden daha usttedir. Son 150-200 yılda saraya bi tane bile üst düzey türk sadrazam vs gelmemistir. Türklerden pek haz eden de yoktur. Bunu özetleyen bi derleme vardi. Bilimsel değil ama bulursam atayım.
@deliyurek97 Onu bende öyle düşünüyordum fakat o kadarda ayıran bir durum yok inan bana, Osmanlıda devlet içerisinde gelinebilecek en yüksek nokta ''Sadrazamlık'' tı yani Başbakanlık diyebiliriz buna ve Osmanlı tarihi içerisinde en çok Sadrazam Türkiyeden çıktı, bununda kaynağı var. Yeri geldi Yunanistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan gibi ülkelerdende çıktı fakat en fazla Sadrazam Türkiyeden vardı. Anadolu halkı çok zenginlik ve bereket içerisinde değildi, Osmanlı genelde Rumeliye yatırım yapmıştı çünkü amaç her zaman Batıya doğru genişlemekti.
Hocam düzgünce tartışıyoruz sorun yok zaten :) ben Türklüğü yücelttigini falan savunmadim ki zaten. Timur devleti Türktür dedim sadece. Bizim millet Şah İsmaili de İranlı sanacak kadar tarih bilgisinden uzak ondan bu bilgiyi verdim.
@deliyurek97 Doğru diyorsun dostum kusura bakma, Şah İsmail Türk tabiki.. bazı kişiler İranlı zannediyor fakat ben onu sevmem şahsen. Ben daha çok direkman ''bana ait olanı'' sevmişimdir hep, Osmanlı İmparatorluğuda doğrudan bana ait.. yani dedelerimin en azından Osmanlı döneminde yaşamış olduğunu biliyorum ve Anadolu coğrafyasında yaşayan birisi olarakta Osmanlıyı sahiplenmek bana dahada mantıklı geliyor bu yüzden. Ha bu arada Neo-Osmanlıcı falanda değilim yalnış anlaşılmasın :D Köküne kadar Atatürkçüyüm ve Cumhuriyetçiyim fakat tarihimi ayırmayı sevmem.. Safevileri, Memlükleri, Timurluları tarihim olarakta görmüyorum öyle bişide var tabi.
Ben de Atatürkçü Cumhuriyetçi ve Devrimciyim. Ben Osmanlıyı sadece Balkan savaşları ve Kurtuluş savaşında benimserim. O dönem asker olmak isterdim. Ama benim için Hunlar bile Osmanlılardan daha önde gelir. Kıstas başarı değil. Safevileri de daha çok severim. Burada hoşuma gitmeyen şey Türklerin araplasmasıdır.
@deliyurek97 Osmanlı'nın son dönemlerinde özellikle Türkler harbidende Araplasti bu doğrudur. Osmanlı yeri geldi bu millete çok büyük tokatta attı, bu Araplasma veya başka bişi olma durumu Türklerde çok yaygın zaten.. bugün Kazak, Kırgız, Özbeklere baksan onlarında hepsi Ruslasmis.
@_Heracles35_ @deliyurek97 Öncelikle seviyeli bir şekilde tartıştığınız için ikinize de teşekkür ederim. İkinizin de haklı oldukları noktalar var. Teşekkürler tekrardan
Başaralı bir liderdi. Keşke osmanlıyı bitirip daha türkleşmiş bir devletle onlar yerleşseydi anadoluya. Anadolu hatta orta Doğu osmanlı yüzünden tarihte geri kalmıştır.