Sanatı din ile bağdaştıramıyorum. Din kavramı olduğu için, belli motiflerden esinlenilmiş olabilir ve bu çok normal ama sanat her daim ihtişamını korur diye düşünüyorum.
Hristiyanlıktan önce de mite dayalı bir sanat yapıyorlardı.
Sanat ilhamdan gelir ve din olmadan kesinlikle daha azı olurdu. Aslında, tarihin çoğu için sanatın ana nedeni din gibi görünüyor.
Din olmadan sanat, kültüre muhtemelen daha az ama yine de önemli bir role katkıda bulunacak ve bir ikon olarak daha az önemli, ama estetik olarak daha önemli olacaktır
Semavi dinler tarih boyunca sanata her zaman dolaylı veya dolaysız etki etmiştir. Bilhassa ilahi güçlerin insanlar ile olan ilişkilerine dair sanat tarihi içinde yığınla örnek görmek mümkün. Bu ihtişam ve zenginliği coğrafyamızda göremiyoruz. Çünkü, İslam coğrafyasında yıllarca resim sanatı hep batıl olarak kabul edilip aşağılanmış ve gelişmemiştir.
Din öncesi de sanatları vardı. Bu kadar ihtişamlı yine olabilirdi. Hristiyanlık olmazdı başka bir din olurdu. Tarihi acabalar ile yargılayamayız sonuçta.
Olur mu olmaz mı bilemiyorum ama Hristiyanlık sanat için gerçekten müthiş bir ilham kaynağı. Kendimi hristiyan hissediyorum vaftiz değilim ama.. Umuyorum olucam. Sanata ilham ve ihtişam katıyor *-*