İstiklal marşı, milli ve vatani duygu ve düşüncelerin korunması, vatana sahip çıkılması düşüncesi, devlete sahip çıkılma, dini ve manevi duygu ve düşüncelerin müesseselerin korunması düşüncesi ile yazılmıştır. Peki bu sözünde anlatılmak istenen sizce nedir?
Mehmet Akif "Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar" derken neyi kast etmiştir?
-medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar derken; o zaman batı ülkelerinin medeniyetlik adı altında insanları halkları sömürmesiydi.
milli ve vatani duygu ve düşüncelerin korunması, vatana sahip çıkılması düşüncesi, devlete sahip çıkılma, dini ve manevi duygu ve düşüncelerin müesseselerin korunması düşüncesi ile yazılmıştır. -biliyorum belki saçma olacak bu cevabım ama zaten istiklal marşının her kıtasın da bunun cevabı yazıyor. O zaman ki dönemi anlatıyor. -Öbür türlü yorumlamaya kalkayım veya anlatayım dedim ama sığmıyor ya :D :D o yüzden kısa kestim :D
ya şundan sordum okulda eğitim durumuyla alakalıysa tez durumları vs. o zaman uzatabilirim anlatımı :D öbür türlü de zaten anlamışsındır yani ne bileym ya sabah sabah kahvaltı etmedm daha ben açım abi aç :D :D
15'inci yüzyılın yarısında Portekizliler sömürgeciliği başlattı. Akabinde İspanyollar onu takip etti. Hatta Tordesillas Antlaşması ile Papa, dünyayı sömürmesi için Portekizlerle İspanyollara böldü sanki babasının malıymış gibi. Akabinde Hollandılar katıldı bu kervana ve Doğu-Batı şirketler kurarak gittikleri yerleri sömürdüler. Derken Fransızlar ve İngilizler de katıldı.
Dünyadaki en büyük vahşetlerden biri kızılderililere yapılan vahşetlerdir. Sözde ''medeniyet'' ve ''Hristiyanlığı yayma'' gibi misyoner hareketlerle bu insanları katlettiler. Afrikadakileri Avrupa ve Amerika'ya götürüp köle olarak kullandılar.
Batı'nın bütün bunları medeniyet götürme adı altında yapması, İstiklâl Marşı'na konu olmuştur. I. Dünya Savaşı'nda Avrupa ülkelerinin birbirlerini yok etmeye başlamasıyla da Batı'nın o parçalayıcı köpek dişleri birbirleri yüzünden dökülmüştür. Zaten I. Dünya Savaşı'ndan sonra sömürgecilik de giderek azalmaya başlamıştır.
Ben bu sebeple söyleyebileceğini düşünüyorum. Tamamen kendi düşüncem.
Kim demiş Avrupa insanı medeni, Edep yok haya yok çırılçıplak bedeni. Eğer medeniyet açıp saçmaksa bedeni, Desenize hayvanlar bizden daha medeni.
Dörtlüğü ile bu sözünün açıklamasını yapmış üstat. Dönemin şartlarına göre bakıldığında özgürlükten bahseden Avrupa devletlerinin sömürge ve manda faaliyetlerine bir eleştiridir aslında. Söylemek istediği medeniyet diye kültürümüzden, dinimizden ve inançlarımızdan kopmamamız gerektiğidir. Türk milleti olarak medeniyeti ve batılılaşmayı çok yanlış anladığımız kanaatindeyim.
Bence buradaki "dişi" kavramı çok yanlış anlaşılıyor. Dişi derken kadından bahsetmiyor bence... Canavarlar tabiri kullanıyor neticede o yüzden bir canavar betimlerken o sivri, keskin ve çokça dişi olduğunu anlarsınız. Tek diş - i kalmıştan kastı yine diyorum şahsi görüşüm dişsiz bir canavar olmaktan bahsediyor medeniyeti tanımlarken...
Batı dünyasının yaptıklari vahşilige hainliğe rağmen kendilerini medeni olarak göstermelerine, apaçık alay ederek söylediği bilinmektedir öyle okumuştum
Bunu her Türk çocuğu ilkokul 5. sınıftan lise 1. ci sınıfa kadar işliyor. O dönemki medeniyet beşiği diye kendisini tanıtan Avrupa'ya söylenmiş bir sözdür.