Ben ilk olarak Kemalettin Tuğcu'nun yazmış olduğu Siyahlı Kadın kitabını okumuştum 🖤 Bu kitabı okuduğumda 8 ya da 10 yaşlarındaydım sanırım. Bir solukta bitirmiştim kitabı.. Birden aklıma geldi ve birden aklıma esti.. Çocukluğum geçti gözlerimin önünden, kitabın adını hatırlasam da konusunu silik silik hatırladım ve çocuk kitabı olan Siyahlı Kadın kitabını ikinci el kitap olarak sipariş etmiştim ve bugün kargom geldi.. Kitaba dair hatırladıklarım düğününde siyah gelinlik giyen bir kadın ve daha fazlası tabi.. Unuttuklarımı da hatırlamak istediğim için ve geçmişi yad etmek istediğim için birazdan kahve eşliğinde kitabı okuyacağım ☺Siyahlı Kadın 🖤Peki siz kaç yaşındayken ilk kez kitap okudunuz ve bu hangi kitaptı?
Güncellemeler
+1 yıl
Süper Soru 🥳
Okuduğunuz ilk kitap hangisiydi ve kaç yaşında okudunuz?
Soruyu görünce hemen eski kitaplarımı bulmaya çalıştım. Kemalettin tuğcu çok güzel eserler vermiş bir düşünür ve yazar. Hikayelerin de her şeyin olabileceği, hiç bir şeye körü körüne şartlanılmaması gerektiğinin fikrini, araştırmayı sorgulamayı düşünmeyi aşılıyor. Hiç bir durumun bizim düşündüğümüz kadar sabit ve stabil olmadığını sürekli bir değişimin, dönüşümün içerisin de yaşadığımızı aktarıyor. Bence bu görüşün erken yaşta alınabilmesi çok önemli. Her şeyin sadece kendi başımıza gelmediğini ve her an, her şeyin olabilitesi olduğunu anlamak çok degerli. 😊 Kitapta, insanların olmasını gerekli gördüğü bazı ahlaki kuralları bulamamaları nedeniyle eleştirilmiş ama bu kurallar insanların kendi ilişki beklentileri içerisinde yaşamak istedikleri, beraber belirledikleri sınırlara göre yaşanır. Diğerleriyle ve herkesle veya başkalarıyla aynı şekilde değil. Bunu farketmediğimiz de farklı gelişen süreçleri şaşırtıcı bulabiliyoruz. Oysa herkes kendi normalini seçer ve yaşar. 😊
Ben okumayı ve yazmayı 1. Sınıfta 7 yaşımda sınıfımın genel durumundan çok erken kavramıştım. Aşırı bir öğrenme isteğim ve merakım vardı. Öğrendiğim harfleri, kelimeleri hemen uygulamak istiyordum. Çünkü bir ansiklopedi vardı. Muazzam resimlerle dolu. Ne olduklarını aşırı derecede anlamak istiyordum. o yüzden okumayı öğrenir öğrenmez hemen ansiklopedinin başına geçmiştim.
İste bu kitap ve bu sayfaydı.. Okul da iki kelime öğrenir öğrenmez eve her gelişim de bu ansiklopediyi açar okumaya çalışırdım. Bir kaç cümleyi okuyabilmek için dakikalarca uğraşır, cümlenin sonunda ki noktaya ulaşınca da ne okuduğumu unuturdum 😂 Ama tekrarladıkça daha iyisini yapabildiğimi keşfettim ve sürekli denedim. Her defasın da ne demek istediğini anlamadığım için aşırı mutsuz olurdum. Çok sinirlenirdim ve morelim bozulurdu. Madem yazılanları okuyabiliyorum ama neden anlayamıyorum. Benim neyim eksik 😭 Okulda öğrettikleri hiç bir işe yaramıyor, anlamıyorum diye sitem etmeye başladım 😂 Sonra bizimkiler o gün aklımda kalmayan şeyler anlatıp beni rahatlatmaya çalışmışlardı 😂 Sonra bu ansiklopediyi bir süreliğine hiç bir yerde göremedim.
O zamanlar doğayı kahramanı sağlayan aslan kral isimli çizgi film vardı. O sayede ozon tabakasını, paratoneri, şimşekleri, yangınları öğrenmiştim. Ve aradan bir süre sonra o ansiklopediyi bir yerlerden yeniden buldum. Her şeyi karıştırırken atmosfer olaylarının anlatıldığı sayfaya denk geldim. Ve ozon tabakası, kalın başlıklarla.. Dünyam büyük bir patlama yasarcasına aydınlandı. Okuduklarımı anlamamamın suçlusu kimse değildi. Yazılanları anlamak için öncesin de bilmem gereken çok fazla şeyin olduğunu keşfettim. Böylece yeniden umudum arttı ve morelim düzeldi. O günden beri her şeyi her şeyi ile öğrenmeye çalışıyorum 😃
ikinci sınıfta ise aldığım ilk kitap buydu.
Kitap okumaktan aşırı keyif aldığım ve mutlu olduğum kitap serisiydi. Her serisi için bizimkilerin başının etini yemiştim. 😂 Çok eğlenceli ve güzel kitaplar olduğu için diğer serileri arkadaşlarımla hep paylaştım. Elimde sadece bunları saklamışım 😀 Beğendiğim her şeyi hep saklarım, biriktiririm. İyi ki hala o kitaplar benimle diyorum. İnsan geçmişiyle bağ kuruyor bu sayede 😊 Sonra ki kitabım ise tavuk suyuna çorba isimli kitap serilerimdi. Fazla duygusal ve acılıydı ama hep yardımlaşma ve sevgi üzerine olduğu için okudukça, çevremiz niye böyle değil diyip sürekli ağlardım. 😄 Sonra kahraman tazeoglunun kitapları ile tanıştım. Muhteşem duygu ve düşüncelerle dolulardı.. Gene ağladım 😄
Daha sonra çok daha derin bilgiler bulabildiğim güzel kitaplarla karşılaştım. Mesela şu kitaplar bütün hayatımı etkiledi.
Ortada ki kitap benim için aşırı değerliydi. Bir kaç fazladan alıp hep dağıtmış, hediye etmiştim bu kitabı. Çünkü insanın kendisini anlamasın da bana yol gösteren tek doğru kaynaktı. Bu kitap olmasa acılarımın için de boğuluyor olurdum. O dönemler de aşırı depresyon içerindeydim. Psikolojiye beni ilk tanıştıran kitap buydu. Ve gerisi de koli koli gelecekti.
Ve daha koli koli niceleri.. 😊 Mutlu sağlıklı ve güzel günler dilerim 😊
1
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Kitaplarla çok derin bir bağ kurmuşsun ne güzel, hayran kaldım 😊 Hâlâ onları saklıyor oluşuna, geçmişi yad edişine 🌸 Kitaplar da hayat var, can var. Bende teselliyi kitaplar da buldum.. Kitaplar da öyle kilit cümleler var ki, öyle ipuçları var ki insana can veriyor, can simidi oluyor. Karanlık dünyamızın ışığı oluyor kitaplar ve kitap kadar güzel bir hediye olamaz, sen ne güzel paylaşmışsın kitaplarını.. Okunmuş kitaplar bir başka oluyor, daha önce okuyan kişinin anıları var o kitapta. Okunmuş kitaplar çok başka benim için. Arkadaşların çok şanslıymış bu hususta ☺☘ İlk okuduğun kitabın ansiklopedi olması çok başka bir durum ve asla unutulmaz, senin için keyifle yad ettiğin bir anı olmuştur ☺ Ve bana da kitap tavsiyerinde bulundun şahane paylaşımlarınla 🌺🌺 Bilhassa İlişkilerin Psikolojisi ve İkili ilişkilerde duygusal manipülasyon kitaplarını hemen alıp okuyacağım.. Psikoloji meraklı olduğum bir bilim dalı, bakalım neler öğreneceğim 😊🍃🍃 Fikirlerin için müteşekirim 🌷🌷
@suumisali_ Merhaba :) Mutlu haftalar dilerim, çok teşekkür ederim :) Kesinlikle kitaplar en yakın dostlarımız. Aradığım duyguları, düşünceyi desteği hep hikayerin de, anlatıların da, örneklerin de, cümlelerin de tatmışımdır. Biz okudukça, sayfaları da bizimle ilerler hep, bizimle konuşurlar. Birbirlerimizin dünyalarına kapılar aralarlar.
Okumak her yönüyle çok değerli. İnsana; hissetmeyi, hissettikleriyle bağlar kurabilmeyi öğretiyor. Kendi içimizde yeşertmediğimiz, pratiğini kendimizle zenginleştirmedigimiz hiç bir değer bir başkasıyla da doğru yaşanmıyor, paylaşılamıyor, çoğaltılamıyor. Kitaplar karanlıkları aydınlatan en güzel ışıklarımız. 😊
Ben de daha önceden okunmuş kitapları okumayı çok seviyorum. Özellikle notlar alınmış, altı üstü çizilmiş yerleri olan kitaplar. Benden önce okuyanların o sayfalar da, o kelimeler arasın da nasıl düşündüklerini, nasıl hissettiklerini anlamaya çalışmak apayrı değerli ve anlamlı oluyor benim için. Gerçek yakınlığın hissettiklerimiz ve hissettirdiklerimiz içinde kurulduğuna inanıyorum. :)
Yaa evet, ikili ilişkilerin psikolojisi isimli kitap çok çok güzel ve değerli. 😊 İkili ilişkiler de duygusal manipülasyonu kesinlikle tavsiye ediyorum. Gercekten ilk sırada okunması gereken bir kitap. Sonra da bağlanma korkusu isimli kitap. İkisi de uzman psikologlarca yazılmış çok değerli kaynaklar. Özellikle hepimizi mahveden narsist kişilik bozukluğuna sahip insanları ve ortaya çıkan, bizi yıpratan, eksilten ilişki yapısını anlamakta eşsizler. 😊
+ İlişkilerin psikolojisi + İkili ilişkiler de duygusal manipülasyon + Bağlanma korkusu + Zor bir ailede büyümek
Bu kitapları çok önemle tavsiye ediyorum. Bağlanma korkusu isimli kitabı da kesinlikle ilk sırada öneriyorum. Yazarı stefanie stahl Narsizmin ortaya çıkardığı felaketi herkesin anlayabileceği şekilde kaleme almış. Bize zarar veren, güvenden uzak, yıkıcı eğilimler sergileyen, duygusal açıdan yetersiz, hissiz insanların ilişki yapısını, baskıcı kısıtlayıcı kıskançlık ve saldırganlıklarını çok güzel ve apaçık irdelemiş. O nedenle aşırı derecede tavsiye ediyorum. Bu kitaplar okuduğum ilk andan bu yana listem de hep ilk sıradalar. 😊 Umarım en kısa sürede alabilirsin. Yeniden mutlu haftalar ve iyi aksamlar diliyorum. 😊
Altı buçuk yaşında. Ömer Seyfettin/and. Lise yıllarımda bir sevdiğim hocaya öğretmenler gününde hediye ettim. Tarih kokan çok sevdiğim bir kitaptı. Tüm öğretmenlerin öğretmenler günü kutlu olsun.
6 yaşında Tercüman Çocuk dergisini okuyordum bu benim çizgiroman sevmemi sağladı. Dergi ve çizgiromanlardan sonra ilk okuduğum resimsiz kitap (roman) Türk Korsanları adında bir kitaptı...
Ya rahatsız ettim kusura bakmayın benden büyüksünüz ayrıca yorumlarınıza bakınca merak ettim herkesle üslubunuz çok güzel özel bi soru oldu galiba merak işte
7 yaşında başladım. Ama emekli öğretmen dedemle tüm gün okuma çalışmaları yaparmışız 😄 geceleri de uyuyana kadar elimden kitap düşmezmiş nedense çok hevesliymişim.