Bir toplumda insanları belli olaylar karşısında nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen ve öyle davranmaya zorlayan kurallara sosyal norm denir. Yazılı, yazısız, örf, adet, töre, gelenek, görenek, din, ahlak kuralları başlıcalarıdır.
Bazı yönlerde çok düşük seviyede neredeyse hiç denebilecek kadar uyumluyum (özellikle kültür ve dinle ilgili olan şeyler açısından). Uyumsuz olmak için ekstra bir çaba sarf etmiyorum, yeni fikirlere her zaman açığım ve fikirlerimin kölesi değilim. Fikirlerimi yönetiyorum, fikirlerim beni değil. Yinede bu tür davranışları çoğu insan uyumsuzluk olarak adlandırıyorlar. Bu uyumsuzluğun sonuçları çok yıkıcı ve kalp kırıcı olabiliyor ilk zamanlarda fakat sonrasında skıntı etmiyorsun. "Sabit fikir sahibini hapseder..."-Nietzsche
Norm tanım itibarıyla baskıcıdır zaten, uyumsuz bireyleri topluluk dışına iter. Benim için bu ülkedeki sorun normların bireysel alanı fazlasıyla kısıtlaması. Aile, cinsellik, din, devlet gibi tartışılamaz, eleştirilemez konuların normlar şeklinde düşünce ve davranışlarımı sınırlaması