Sanat sanat içinse o eserin sanat eserini toplum belirlemiyor mu? Sanat sayet toplum içinse o zaman bir başka toplumun beğenmediği bir eser nasil eserlikten çıkıyor? Sanat sanat için değilse sanat kim için ne için var?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Tarihte ki birçok deha sanatçıya bakılırsa dönem toplumundan algı olarak ileride olduğu görülür. Kendi içselliğinin dışavurumu olan eserlerle adeta kendine bir dünya kurmuş gibiler, çünkü içinde yaşadıkları toplumlara aykırılık gösteren bu kişilere toplum çokta sıcak bakmadığından artan yanlızlaşma onları bu yöne itmiştir. Kendi için varettiği sanatsal özgürlükle kendi limitleriyle yarışan sanatçı ürettiği eserlerle sanatın algıda ki sınırlarını genişletmiştir her daim. Algı olarakta dönemin çok ilerisinde olmuşlardır. bu yarış sebebiyle.
Kendilerinden sonra gelişen toplumsal bilinç ve algı sayesinde kitleler bir zamanlar farkedemedikleri eserlere bir değer biçmeye başlamıştır. Dünya da medeni olma üzerinden de bir yarış olmasından ötürü milletlerarasında, eserlere önce sahip çıkan/çıkmış gibi yapan milletler kendilerini medeniyet seviyesinde bir ileri konuma taşıdığını düşünmüştür hep. Yani o sanatçının o eserini sahiplenirken "sanat toplum içindir " söylemiyle beraber biraz ikiyüzlülükle birzamanlar değer vermediği sanatçı sayesinde kendini diğer uluslara karşın medeni göstermeye çalışmaktadır.
Başka toplumların o eseri sanatsal bulmayışı da aslında bu rekabetten ötürü diğer topluluğu aşağı çekme kıskançlıgından kaynaklı.
Sanatın sanat için yapılması söylemi de sanki daha çok "uçlarda" dolanmak isteyen sanatçıların yaptığı eserlere önceden alacağı tepkiyi baskılamak için söylediği bir söylem gibi. Dönem insanının değer yargılarını zorlayan ya da insani algının dışında uç noktaları betimleyen, belki ahlaksızlığı irite değerine indirgeyen ve bunu sanat olarak görmek isteyen eser sahibinin sığındığı korunaklı bir bölge gibi;"Sanat sanat için var".
Sanatı toplum için mi sanat için mi ikili seçeneğine sokup baskılamamalı belki de. Tüm açmazın sebebi de budur kimbilir.
Bu nedenle bana göre sanat kişinin kendi yaratıcılığından kaynaklanan açlığı bastırmak için dışavurduğu eylemleridir, yani sanatçının kendi içindir. Her bilincin sanata katkısı kendisinin herşeyi algılama şekline göre değiştiğinden sanata da katkısı o derece muhteşem olabiliyor.
Sanat insan olmasaydı neye yarardı? Hiçbir şeye. Mesela ayrılık konulu milyon tane şarkı var ama biz sürekli bir arayış içindeyiz. Birden fazla ayrılık şarkısı biliyoruz.
Öyleyse insan da bir sanattır. Olduğu yeri sürekli olarak yenileyen, yeni bakış açıları geliştiren bir sanat. Ve sürekli yeni kelimelerle, yeni kitaplarla, yeni cümlelerle klişelere darbe vuran bir sanat.
Sana şu noktada katılmıyorum. Eseri beğenmeyen bir topluluk olamaz. Çünkü topluluktaki her birey aynı değildir. Çoğunluk sevmese de bir eser sanattır ve seveni mutlaka bulunabilir.
Sanat insanın içindekini dışına vurmaktır.
Bazı insan resimle kimisi beste şarkı ile
Kimi benzersiz dansı ile
Kimi skeç ile senaryo ile
Kimi hayalini kurduğu filmi içinden geldiği gibi yöneterek ortaya koyar.
Her eser bir bekleti olmadan o insanın içinden geleni dışa vurmasıdır. Bunu ister topluma mal eder ya da toplum ona bir değer biçer:)
Bu konuyu ben de düşündüm aslında bunun tam olarak bir cevabı olmadığını düşünüyorum. Sanat türüne göre her ikisi de mantıklı geliyor. Mesela yazılan bir şiirin toplum için olduğuna inanırken; bir resmen veya çalınan enstürmanın kimi zaman sanat, kimi zaman da toplu için olduğunu düşünüyorum.
Cevap
7Cevap
Ben sana daha farklı bir bakış açısı sunayım. Sanat sanatçı içindir. Sanatçı yaptığı eseri biri beğensin ya da ben sanat yapıyorum diye yapmaz. Kendi çizgileriyle bakış açısıyla bir ürün çıkartır. Bu bakış açısı görsel kurallara algılara hizmet edip başkaları tarafından anlaşıldığında sanat eseri haline gelir.
Edebiyatta Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemleri aklıma geldi onlar tartışıyordu galiba sanat muhabbetini
Bastırılmış duyguları rahatça sergilemek için uydurulmuş bir akım.😂Ya herşeye de sanat demekte hani bilemedim.
Her sanatkar sanatının görülmesi bilinmesi için bir topluma ihtiyaç duyar dolayısıyla toplum içindir
Şöyle bir şarkı sözüm var
Sanat sanat için mi
Yoksa sanat toplum için mi
Derken içine girdikçe gördük
Meğer sanat para içinmiş
Ne yazık ki günümüzde durum böyle efendim
Sanatçı içindir.
Para içindir
Squat için olabiler
Hocam toplum içindir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?