Sanat sanat için midir halk için midir? Bu sorudan sıkıldım. Artık gerçekten zeka kapasitemin gerekli sınırın altında kaldığını düşünmeye başladım.
Sanat hakikaten ne içindir?
Kişisel tatmin mi? Göremeyenlere hayatın güzelliklerini görebilmeleri için yardım etmek mi? Para mı? Ego mu? Yeteneklerini sergilemek mi? Hiciv mi? Nedir?
Ne içindir yahu bu sanat?Salvatore Garau - “Io sono”
Önce sanat nedir onu bilmek lazım sanat değeri olmayan birşeyi değerli yapmak demektir yani mesela bunu şöyle açıklayayım sana altın cevheri düşün birde altının işlenmiş halini düşün altın işlenmeden önce 1tl ise işlendikten sonra 10tl olur buda sade olan altını kıymettar değerli bir altına dönüştürür mesela bakır değersiz bir madendir ancak antika olan maddesi bakırdan olan nice antikalar günümüzün altınindan elmasından daha değerlidir yani kısacası sanat değeri olmayan bir şeyi değerli kılmak demektir değersiz olan birşeyi değerli kılana sanatçı kıldığı şeye sanat denir
Sanat önce kendin içindir. Herkesten önce sana göre yapabileceğinin en iyisini en zevklisini en başarılısını yapıp kendini kendine kanıtlama keyfine varabilmek, becerinin takdir edildiğini gördükçe daha iyisini yapmaya soyunmaktır sanat. Sonra insanlık içindir. Gördüklerinde dokunduklarında veya duyduklarında haz alabilsinler, kendilerinin farkına varabilsinler, gelişebilsinler diyedir sanat. Ve Sanat sanat içindir. Bütün bunlar sanatın sanat için olduğunun kanıtıdır. Çünkü halkın kendisi de bir sanattır.
Sanat her yerde içimizde:) güzel gördüğümüz her şeyde. Belli bir kalıba sokmaya çalıştıkça bu ikilemde kalınıyor. Mesela ben güzel bir müzik bestelesem bunu mutlu olmak için, yeteneğimi ortaya çıkarmak için yaparım. Çünkü sanat içimde bir yerlerde :) Ama icraa ettiğim bu sanatı siz beğenirseniz de egomu beslemiş olursunuz. Bu da beni teşvik eder ve daha güzel eserler yapabilirim. Sanat sanat içindir ama toplum da destekliyorsa her zaman daha ileriye ve güzele gidilir. 🤗😇
Başka şekilde ifade edemediğin duygularının dışa vurumu içindir. Böylece sağlıklı bir birey olmana katkı sağlar. Çünkü ifade edilemeyen hiçbir duygu aslında yok olmaz, mutlaka bir yerden açığa çıkacak yol bulur. Sanat, kendin ve kendin gibi hisseden kişiler içindir.
Gunumuzdeki Türk Edebiyat' inda sanat toplum içindir anlayışı hakim. Ama onceki donemlerde Divan Edebiyati vs. Sanat sanat içindir anlayışı hakimdi, bireysellik ön plandaydi. Toplumun sorunlarindan, duygularindan bahsetmedikten sonra sanatin sanat olmasinin ne anlami kalir ki? Sanat da toplum ürünüdür, benzeri yoktur. Sanat toplum içindir.
Sanat bir insanın duygularini dile getirmede kullandigi muhteşem bir araçtır bence tabi herkesin düşünce yapısına göre de değişir bagzilari halkı birşeylere uyandirmak için yapar bagzilari ise çıkayım yeteneğimi herkes görsün ister şöyle bir baktığın zaman gerçekten sanatçı kaldı mı ilk soru bu olmalı bence kaldıysa da ki var bu insanlar ne için yapıyor ona bakılmalidir ancak hepsinin birbirinden farklı düşünceleri vardır yani bazıları gerçekten sanat için yapıyorsa bazıları ise halkı uyandırmak, ego tatmini, yeteneğini sergilemek için yapıyor bilmiyorum alakasız birseylerde yazmış olabilirim gece saat 4 sonuçta 😂
Sanat sanat içindir. Zaten sanatın özelliklerinden birisi insana estetik haz vermesidir. Estetik haz topluma bir yarar sağlamaz aksine o toplumda yaşayan her bir bireyin ruhuna işler güzelliği.
Sanat, renksiz hayatı renklere boyamaktır. Bakıp göremeyenlere ayna olmak hayat dinamiklerinin baş kahramanı sanat olmasa o boş duvara öğlece bakıp dururduk orada ki gizemi görebilmek.
Bireysel mutluluk ve hoş vakit geçirmek içindir hepsi bu. Yer yer toplum için de olmuştur. E normal tabi, bireyler bir araya gelerek toplumu oluşturduğundan topluma da hitap eden bir şey sonuçta.