Kapitalizm üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Kapitalizm merkezindeki özellikler özel mülkiyet, sermaye birikimi, ücretli emek, gönüllü takas, bir fiyat sistemi ve rekabetçi pazarları içerir.
Kapitalist sistemin faydaları ve zararları nelerdir?
Kapitalizmin en saf hali bir felakettir. Çünkü gelir dağılımını bozarak paranın en tepede toplanmasına yol açar. Nitekim 1929 buhranı bundan çıkmıştır bana göre. Keynesyen yani biraz sosyalist politikalarla halkın harcanabilir geliri yükseltilerek buhrandan çıkılmıştır. Yani en özünde kapitalizmin sürdürülebilirliği yoktur. Günümüzde alınan dersler ve sosyalizmin etkisiyle devletin sosyal politikalar izlemesiyle biraz daha ehlileşerek hala kriz üretse de kendini devam ettirebiliyor. Genel refahı artırmada bu model saf kapitalizmden de sosyalizmden de daha iyi bir yoldur. çünkü sosyalizmde fiyat mekanizması işlemediğinden görünmez el çalışmaz ve toplam refah kapitalizme göre daha az artar adil de olsa. Günümüzde hala bir gelir dağılımı sorunu vardır ve daha fazla sosyal politika uygulanması ve sosyal demokrasiye geçilmesi en doğru modeldir bence. Bunun yanında kapitalizm sürekli büyümeyi ve nüfus artışını gerekititr. bunun da dünyada bir sınırı vardır elbette. günümüzde yaşadığımız iklim ve çevre krizleri bunun en açık örnekleridir. Bence pastayı yeterince büyüttük bundan sonra adil paylaşmayı becebilmeliyiz
Fayda olarak: daha fazla mal ve hizmete kolayca ulaşabilmeyi sağladı. Zarar olarak: Gelir eşitsizliğini arttırdı. Çevre sorunlarını neredeyse çözülemeyecek seviyeye getirdi. Eskiden daha sağlam, uzun ömürlü eşyalar üretiliyordu. Şimdi ise planlı eskitme ile kısa ömürlü, daha az kaliteli şeyler üretiliyor oldu. Bozulan eşyalar bile tamir edilmesi zor ya da masraflı bir hale geldi ve atık sorunu oluştu. Çünkü sistemin mantığı daha fazla üretmek, daha fazla tüketmek ve sürekli büyümek olarak işliyor. Tükettiğimiz gıdalar bile eskisi gibi değil. Normalde doğal olması gereken besinier doğal olarak tüketemiyoruz. ya da parası fazla olanlar sadece tüketebiliyor. Kapitalist şirketler bizi gıda ile hasta edip, kimyasal ilaçlar satarak bizi sömürüyorlar. Hastalara bile artık müşteri gözüyle bakılıyor. Bence şuanda en iyi sistem karma yapılı ekonomi; Sosyalizm değil. Sosyalizm teoride çok güzel bir sistem olsada pratikte nasıl uygulanacağı çok belli değil. Aklıma gelenler bunlar Teşekürler.
Selam, Yine bilmediğim yerden bir soru. :D Ekonomik sistemler hakkında hem bilgim çok zayıf hem de matematikteki zayıflığımın bir yansıması olarak ilgim ve anlama kabiliyetim zayıf. Bildiğim kadarıyla özel mülkiyete dayalı bir sistemdir. Komünizmin aksine halkın özel mülkiyet ve kazancını artırma hakkı ve imkanı vardır. Ancak bu durum gelir dağılımında bir eşitsizliğe sebep olmaktadır. Elbette daha çok çalışanın daha fazla kazanma hakkı vardır ama güçsüzler maalesef ki güçlüler altında ezilmekte ve mutsuz olmaktadır. Benim yorumum bu şekilde ama bu konuda ki durumumu düşününce Umudumuz Şaban filmi geldi aklıma, "Sahi ben buraya neden çıktım..." :D :D
Merhaba, İnsanlığın gelişmesi için rekabet gereklidir ve kapitalizm bunu bize sağlıyor. Daha iyisini yapma ve bundan kazanç sağlama isteği insanları daha gelişmiş ve zengin yapan bir fikirdir ve kapitalizm bunu destekleyen bir sistemdir. Kötü tarafı ise rekabetçi olmayan insanların sistemin en alt tabakaya çakılması ve oradan çıkamamasıdır. Eğer fakir bir ailede dünyaya gelmişseniz büyük ihtimal siz ve çocuklarınız da aynı sosyal ve ekonomik düzeyde bir hayat sürecektir. Ben neokapitalist biriyim. Yani ürün veya hizmet pazarlarken kazancın değil, kalite ve iyi hizmetin verilmesinin herkes için iyi olacağı kanısındayım. Liberal görüşlere karşı nötrüm. Işıkla kal.
Hmm anladım değişik bir bakış açısı 😄yani aslında rekabetçi olanların kendi yaşadığı sosyal statüden sıyrılıp başarılı olabileceği bir sistem olduğunu düşünüyorsun. Yani zayıf olanın yok olduğu bir sistem😄peki zayıf veya güçlü iki tarafında rahat yaşamaya hakkı yok mudur?
Efendim kesinlikle size katılıyorum. Hatta buna dair makaleler yazmıştım, sadece belirtmek istediğim bu konuda benzer bakışnaçıya sahip olmamızdıdır. Misal hak anlamında eşitlik kesinlikle söz konusu dahil olamaz. Rekabet her alanda var ve başarıyı sonucu literatüre geçiren en yegane faktördür kuşkusuz bu. Haketmeyen bir şahsı eşit hak sistemine tabi tutmam niteliğinde uygarlığımızı geliştirecek önemli insanlar ve beraberinde içinde taşıdıkları duyguları sömürmek adaletsizliğin diz boyudur.
Tarihte insan var olduğu sürece kapital ve kapitalizm olmuştur ve olacaktır. Dünyanın düzeni bunun üzerine kuruludur. Birileri yönetir, birileri de yönetilir. Akıllı insanların sayısı azdır ve yöneten taraftır. Akılsız veya aklını kullanamayanların sayısı çoktur ve yönetilen taraftır.
Fayda: Rekabeti arttırarak insanları daha fazla çalışmaya, büyümeye ve zenginliğe teşvik eder çünkü özel mülkiyet üzerine kurulan bir sistem olduğundan. Bunun sonucunda ülke ekonomisi de gelişme kaydeder. Zarar:Toplumsal katmanlaşmaya yol açabilir.
Sistemi amaçlar.. Yatırımda engel ve sınır yok.. Özgür yaşamı hedefler.. Eşitliği hedefler.. Ve bu sistemi doğrudan ya da dolayılı olarak kabul eden ve uygulayan birçok ülke var. Bu nedenle birçok kişi kapitalizmin diğer sistemlerden çok daha popüler olduğu yanılgısına düşebiliyor. Fakat sanıldığının aksine kapitalizm çok da popüler değil. Hatta her yıl bu sistem çok daha fazla eleştiriye maruz kalıyor ve eğer abartı olmayacaksa; kan kaybediyor.
Kapitalist sistem düzenli para akışını sağlar. modern köleliği getirmiştir. Takas yollu ödeme yöntemlerini bitirmiştir. Yararı vardır ama zararı daha çoktur. Doğaya, canlıya; pek çok şeye zarar. Daha ne olsun…
kapitalizm esasında sömürüye dayanır, faydaları da olmakla birlikte uzun vadede insanları bencilleştirir, ben merkezli hale getirir, amaca giden yolda her yol mubah anlayışında insanlar yetiştirir bu yüzden bireyci değil toplumcu devlet diyorum yaşasın çin komunist partisi!