Daha önce de sorduğum Maslow'un ihtiyaç hiyerarşisi basamaklarının en üstünde kendini gerçekleştirme vardı. Her basamaktan sonra bir üst seviye bir üst seviye de daha farklı insanlardan oluşuyor. Peki en üst seviye kendini gerçekleştiren insanın sorumlulukları nelerdir?
Kendini gerçekleştiren insanın sorumlulukları nelerdir?
İstediğin en üst insan modeline ulaşmak. Amaçlarına hedeflerine kararlarına ve en üst yorum ile hayallerine ulaşmaktır. Kendini gerçekleştirme kalıcı bir olgu değildir. İnsan değişen ve gelişen Dünya'da hedeflerini sürekli ilerletmeye bir adım öteye taşımaya odaklanır. Kısaca kendi kendine hedef basamaklarından oluşma bir paradoks oluşturur kendini gerçekleştirme durumu çalkantılı bir şekilde gerçekleşir ve durulur.
Bir nevi katılabilirim size değişen ve gelişen bir dünyadayız sonuçta. Fakat kendini psikolojik anlamda gerçekleştirmiş insanın her gelişen dünyaya uyum sağlayacağını düşünüyorum.:-)
Piramidin en üst noktasında sorunun cevabı verilmiş aslında. Buna kişisel bir yorum katmak gerekir ki benim şahsi yorumun şu şekilde,
Kendini geliştirme sorumluluğu bir çok farklı parametreye dayanır. Öncelikle kişi kendini ahlaki bakımdan geliştirmelidir. Kişisel ahlak ve toplum ahlakı konusundaki kurallar sistematiğine hakim olmak ve buna uyum sağlayabilmek bu işin en önemli tarafıdır.
İkincil olarak eğitim açısından geliştirmelidir. Kitap okumak, ansiklopediler okumak, makaleler okumak kişiyi bilgi anlamında üst basamaklara taşıyacaktır. Burada önemli olan bir nokta var, her kitap insanı bilgi ile donatamaz. Nitelikli kitap okumak ve okuduğunu anlamak gerekir. Anladığını da uygulamak tabii.
Özsaygı, merhamet, aidiyet, sevgi ve empati sahibi olabilmekte bence kişisel gelişimin bir parçasıdır. Bu konularda yetersiz olan ve sürekli sorun yaşayan bireylerin kişisel gelişimini tamamlayamamış ya da kendini hiç geliştirmemiş olduğunu görürüz. Kendi doğrularına göre yaşayan ve başka hiç bir şeyi önemsemeyen bireyler ciddi ve büyük uyum sorunları yaşarlar ve yaşamaya da devam edecekleriidir.
Son olarak konuşma, kendini ifade edebilme ve dinlerken saygılı olabilme gibi konularda kendini geliştirmiş bireylerin maksimum başarı sergilediği görülür. Bu kişiler herkese kendi fikirlerini kabul ettirmek yerine başkalarının fikirlerini de alıp bunları tartışmayı ve ortak bir kanıya varmayı tercih ederler. Farklı görüşlere saygı duyabilen insan her zaman kendini daha fazla geliştirme şansına sahip olacaktır.
Kendini gerçekleştirmiş birisinin artık topluma örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü oraya kadar nasıl geldiğini göstermeli ki onun gibi olmak isteyenler de feyz alıp o yolda yürüsün.
Bu konuyu ders olarak geçen dönem işlemiştik. Ve alt basamaktan bir ihtiyaç karşılanmadığı sürece, üst basamaklara çıkamıyoruz. Kendini gerçekleştirmek isteyen bir insan öncelikle susuzluğunu gidermeli, bu en basit ihtiyaç diyebiliriz. Son basamağı aslında sahip olduklarımızı geliştirmek ve yeteneklerimizi keşfetmek, ilerletmek olarak görebiliriz. İnsan kendimin farkında olmalı, gücünü bilmeli, yapabileceklerini kestirebilmeli. Maslow’un dediği gibi “Eğer elinizde bir çekiç varsa, her şey gözünüze bir çivi gibi görünmeye başlar”. Bunun en basit yolu da hedef belirleyip o hedeflere doğru yol aş almaktır. Bir nevi sahip olduğu tüm potansiyelin farkında olması gerekir.
En üst seviye, artık diğer seviyelerin hepsini kendi içinde biriktirmiş ve orada kendince yapması gereken neyse ihtiyaç hiyerarşisinin en üst seviyesini karşılayacak unsurlar onları hayatında uygulamasıdır.
Sorularını beğendim amma velakin herkes kendini bi şekilde yetiştiriyor herkesin kendine ait bi sorumluluğu var senin dediğin gibi biri varsa çevremizde o açıklasın durumu sağlıklı günler
Çok fazla ve bu beni çok yoruyor. Şu ülkenin halinden tutun sokaktaki kediye kadar düşünmekten yoruldum. Bazen alt basamakta olmak istiyorum. Yiyip içip yatıp seviş boşaltım yap öl git. 😊
Herkesin kendini yetiştirdiğini düşünmüyorum buna bireysel olarak cevap verebiliriz sadece. Her insanın mottosu, hayata bakışı farklı, düşünceleri farklı sonuçta.