Avrupa'da, uzun zamandır Giocondo'nun, yani Lisa Gherardini Giocondo'nun karısı olarak düşünüldüğü için genellikle la Gioconda veya la joconde olarak anılır. 'giocondo' neşeli anlamına geldiğinden, ünlü gülümsemesi kelimelerle oynamayı kolaylaştırır.
Genelde 2 gizem vardır:
1-)Bilim adamları resimdeki model gülümseme veya üzgün yüz ifadesine sahip olup olmadığı anlayamadılar. Daha sonra bunun aslında bir gülümseme olduğu anlaşıldı.
2-)Fibonacci dizisini hiç duydunuz mu? Teoriye göre dünyadaki her canlı nesnenin bir dizisi vardır. Fibonacci sarmalı, evrenin herhangi bir yerindeki bir Galaksi veya bir ağaçtaki bir çiçek için aynıdır. (google'da aratabilirsiniz). Araştırmacılara göre Mona Lisa tablosu (yüzü) mükemmel bir Fibonacci sarmalı. Hangisi ilk başta imkansız olarak kabul edildi, nasıl bu kadar mükemmel olabilir?
Da Vinci'nin portresi Mona Lisa (La Gioconda veya La Joconde) size üzgün mü gözüküyor yoksa gülümsüyor mu?
Bu resim o kadar gizemli ki... sizinde bahsettiğiniz gibi yani herkes ortaya bir fikir atıyor ama kesin bir kanı yok. Tabi uzmanların deneyimi ile söyledikleri daha inandırıcı geliyor bana fakat benim düşüncem hafif bir gülümseme var ve bu gülümsemenin altında yatan fikir anısına çizimlenmiş gibi 🍃
Bilmiyorum yaa, nasıl görmek istersem öyle görüyorum açıkçası. Mona Lisa'yi Mona Lisa yapan da belirsizlikleri, şifreleri zaten. Ellerinin duruşundaki belirsizlik de çok tartışılmıştı bir dönem... Dolu dolu bir portre, kim bilir daha neler gizli
Yüz ifadesi bana daha çok ayrıntılı bakınca sanki hem erkeği hem kadını yansıtıyor yani karışık cinsiyet yansıtıyor yüzü sonrasında ise sanki gozleri ile uzgun, ağzı ile mutlu...