Tam 40 yıl önce bugün yani 1981 yılı 1 Haziran günü ünlü yazar Adalet Ağaoğlu'nun "Fikrimin ince gülü1 adlı romanı piyasadan toplatılmıştı. Kitapların yasaklanması, toplatılması gibi konularda siz ne düşünüyorsunuz?
Kitapların yasaklanması, toplatılması gibi konularda ne düşünüyorsunuz?
Çok saçma bir zihniyetin eseri bir durum olduğunu düşünüyorum.. Kitaplar toplatılarak insanların fikirlerinin değiştirilebileceği sanılıyordu. Halbuki bir insanın elinden kitabı alsan, hapse atsan da fikirleri değişmez kolay kolay.. Keyifli günler..
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Zamaninda Nazizm' in olduğu Hitler' in iktidarda. olduğu Almanya da aynisini Hitler yapnişti. Kitaplari yasaklamişti ve toplatmişti. Bunlarin hepsini kendi emellerinu gerceklestirmek icin yapmisti. Zaten diktatordu ve Alman irkini herkesten ustun goruyor ve de guzellik algilari olusturuyordu, Alman kadini sakat dogamaz vs gibisinden. Hatta Polanya' yi işgal ettikten sonra Yahudilere Alman irkini dusman ettirmisti ve Yahudilere zulum yapiyorlardi. Ayni sekilde kitaplarin yasaklanmasi, toplanmasi gibi seyler kendi pis emellerini gerceklestirmek isteyen, halkini koyun olarak goren iktidar sahiplerinin yapacaği şeydir. Bu yuzden şu 21. yy da ne biz yani halk koyun olalim ne de onlar çoban olsun koyunlari gütmeye çalişsin. Onlarin çobanlik yaptigi yerde koyunlar aç kalir, çayirlar biter...
Zamyatin in Biz romanı geldi aklıma, dönemin düşünce yapısına uygun olmayan ve çağın ilerisinde düşünen beyinler asla kabul görmemiş ve yasaklı listesine girmişlerdir. Ama ilginç olan bu tarz eserler George Orwelllar Ursula Le Guinler ın önünü açmıştır. Zamanında yasaklı yayın statüsünde olan kitapları biz birer ütopya ve distopya olarak şu anda rahatça okuyabiliyoruz ancak şimdi de başka tarz yayınların yasaklandığını da görebiliyoruz. Düşünce bir şekilde yolunu buluyor..
Dipnot düşeyim; kanunlarca suç sayılan eylemlerin olumlu yansıtıldığı kitaplara ben de karşıyım. Yakın zamanda pedofiliyi ayrıntılı şekilde anlatarak öven güya bir masal kitabı, yasaklanmıştı. Bu tarz durumlarda yasaklamayı doğru buluyorum.
Bizim bazı şeyleri bilmememizi istiyorlar eğer toplatılmazsa bazı gerçek bilgiler veya yalan yanlış bilgilerle kafamız karışacak bu iç isyanlara bile sebebiyet verir toplatılmasında bir anlam vardır ben hak veriyorum toplatılabilir bence.