Bir ressamın veya sanatçının sanatını beğenmeyip eleştirir misiniz yoksa o eserde nasıl bir duygu dünyasına sahip olduğunu anlamaya mı çalışırsınız? Ünlü İspanyol ressam ve heykeltraş Pablo Picasso'ya evine misafir olduğu bir arkadaşı birgün bir eleştiride bulunur. Saçma sapan, anlamsız şeyler çiziyorsun, bunu da sanat diye insanlara yutturmaya çalışıyorsun der. Picasso öyle mi düşünüyorsun der. Eline bir tuval alır ve bir mısır resmi yapıp yere koyar. Adamın bahçesindeki tavuklar mısırı gerçek zannedip tabloyu gagalamaya başlarlar. Arkadaşı der ki bak istediğin zaman ne kadar gerçekçi resimler çizebiliyormuşsun. Tavuklar çizdiğin şeyi gerçek zannetti. Picasso cevap verir: Dostum, anlamadığın birşey var. Ben tavuklar için değin insanlar için resim yapıyorum.
Bir ressamın veya sanatçının sanatını beğenmeyip eleştirir misiniz?
sanatçının iç dünyasını eserlerine yansıttığını düşünürüm biz bile arada bir defteri açıp içimizi döküp rahatlamak isteriz ama bunu başkalarına göstermeyiz çünkü düşüncelerimizi ve içimizde yaşadıklarımızı dış dünyayla paylaşmaktan çekiniriz oysa ki sanatçı bu konuda cesurdur o sebepten ötürü sanat eserinin saçması ya da çirkinin olabileceğini düşünmüyorum sanatçı zorlu bir dönemden geçiyor olabilir, belki de kötü şeyler yaşamıştır ya da kararsız kaldığı bir dönemdedir dışarıya da o şekilde yansımıştır.
İnsanlara yeter ki eleştiri hakkı ver. Anlamasa bile eleştirirler.
Hindistan’da çok ünlü bir ressam varmış. Herkes bu ressamın yaptıklarını kusursuz kabul edecek kadar beğenirmiş ve ona
“Renklerin Ustası” anlamına gelen Ranga Guru derlermiş.
Onun yetiştirdiği bir ressam olan Raciçi ise artık eğitimini tamamlamış.
Son resmini yaparak Ranga Guru’ya götürmüş ve ondan resmini değerlendirmesini istemiş.
Ranga Guru ise,
“Sen artık ressam sayılırsın Raciçi. Artık senin resmini halk değerlendirecek” diyerek,
Resmi şehrin en kalabalık meydanına götürmesini ve en görünen yere koymasını istemiş.
Yanına da kırmızı bir kalem koyarak halktan beğenmedikleri yerlere çarpı koymalarını rica eden bir yazı bırakmasını istemiş.
Raciçi denileni yapmış.
Birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde görmüş ki, tüm resim çarpılar içinde ve neredeyse görünmüyor.
Çok üzülmüş.
Emeğini ve yüreğini koyarak yaptığı tablo kırmızıdan bir duvar sanki!
Resmi alıp Ranga Guru’ya götürmüş ve ne kadar üzgün olduğunu belirtmiş. Ranga Guru üzülmemesini ve yeniden resme devam etmesini önermiş.
Raciçi resmi yeniden yapmış ve yine ustasına götürmüş.
Tekrar şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş Ranga Guru ama bu defa yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde yağlı boya, birkaç fırça ile birlikte ve yanına, insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazıyı da bırakmasını istemiş.
Raciçi denileni yapmış.
Birkaç gün sonra meydana gittiğinde resmine hiç dokunulmadığını görmüş.
Fırçalar da boyalar da hiç kullanılmamış.
Çok sevinmiş.
Koşarak Ranga Guru’ya gitmiş ve resme dokunulmadığını anlatmış.
Ranga Guru ise,
“Sevgili Raciçi, sen birinci konumda insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşabileceğini gördün.
Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı.
Oysa ikinci konumda, onlardan hatalarını düzeltmelerini, yapıcı olmalarını istedin.
Yapıcı olmak EĞİTİM gerektirir.
Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye kalkmadı, cesaret edemedi.
Sevgili Raciçi, mesleğinde usta olman yetmez, bilge de olmalısın. Emeğinin karşılığını, ne yaptığından haberi olmayan insanlardan alamazsın.
Onlara göre senin emeğinin hiçbir değeri yoktur. Sakın emeğini bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenle tartışma..
eleştiriden ziyade bana hissettiklerini yansıtabilirim. mesela bazı sanat eserleri vardır. bakması size eziyet gibi gelir. yoğun bir duyguyu yansıtırlar. Çoğu zaman karanlık ve bir şekilde iticidirler. ben böyle eserlere devamlı bakmam mesela. yaşadığım yere de asmam. ama bu eseri gözümde kötü yapmaz, aksine değerli kılar. bazı eserler var mesela çok güzeldirler ama o kadar. güzel olmak dışında özellikleri yoktur. en azından benim için.
Dönemine göre çoğu ressamı inanılmaz buluyorum. . . Tabiki bir muzu duvarda sergilemek gibi şeyler saçma geliyor. . Genelde bir resmi görünce ya da mesela bi kitabı okumadan önce bile hangi dönemde, hangi ülkede olduğuna eş zamanlı bakıyorum.
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
18
Cevap
7
Cevap
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Resim yorumlamak her yiğidin harcı değildir ve konu hakkında bilgisi olmayan insana saçma ya da anlamsız gelmesi gayet doğal bir durumdur. Özellikle bazı ressamların tarzı çok şahsına münhasır olduğu için , yorumlamak ve anlam vermek epey zordur. Ben genelde dalga geçerim :D İnsanın içinde kanımsamışlıkları ve çıkımsamışlıkların dışa vurumu der geçerim :D
Niye olmasin sanatci olabilir ama dunyada kimseye en mukemmelini yapar kotu is cikarmaz diye sertifika falan vermiyorlar sonucta. ama bunu da rastgele kimse elestiremez elestirdigi sanattan da anlamasi lazim ki elestirebilsin.
ben resim çizenleri eleştirmem herkesin kendine ait bir yaşamı düşüncesi kabulleri bakışı var. Çok klasik bir söz vardır beni eleştirmeden önce ayakkabını giyin diye öyle herkesin hayalgücü ve resmettiği şeyler aynı gibi görünsede ya da benzer olsada farklıdır. Bazı insanlar birini sevdiğini göstermek için şarkı kimileri güzel söz kimisi bir hediye kimisi kutlama ya da duygularını göstermek için bakışlarını kullanır. Amaç aynı kişiyi elde etmekte olsa , her bir yöntemin kişiyi mutlu eder farklı biçimlerde de olsa bu yüzden bazı şeylerde eleştiri yapmak çok da doğru değil.
Hayır bende resim yaptığm içn çok iyi anlıyorum ressamn duygularını. Her fırça darbesi çok kıymetlidir anlamıyosan bakan kişinin sorunudur eleştirmeye kimsenin hakkı yok
Eleştirdiklerim yeni akım yaratmak adına absürdlükle sanat arasın da ki ince çizgide gidip gelenler.
Bunun dışında kalan sanatçıların yaptğı eserler (bilhassa görsel olanlar) hangi psikolojiyle yapıldığı, döneminin toplumsal durumundan izler taşıyıp taşımaması, eser sahibinin değer yargıları, kendini kavramlardan kurtarıp kurtarmayışı, seyreden için sunduklarına, görünemeyene, çağrışım yapabileceklerine vs odaklanmak muthiş bir lezzet verir o an.
Bir sanat eserinin onun neyi sanat eseri yaptigini dusunurum hep, sonucta bir akim var ve bunlar buna sanat eseri dedigi icinmi sanat eseri kabul etmisiz yoksa cidden gorunce sanat eserimi diyoruz? Acaba neden diye dusunurum.
bu göreceli bir kavramdır, var olan eseri biri beğenirken diğeri beğenmiyor olabilir. bu da beğeninin kişiye göre değişmesi söz konusudur. öncelikle bir eser kesinlikle eleştirilmeli, ve sanatçı da eleştiriye açık olmalı. elbette eserin derinine inip, “sanatçı burada ne anlatmaya çalışıyor?” diyebilmeli insan, bundan sonra da eleştirebilmeli kendine özgün ifadelerle. benim görüşüm budur..
Sanat her şeyi olduğu gibi tuvale ya da başka bi nesneye aktarmak değildir. Tabi kendi ruhumuzdan bir şeyler katılmalı. Bu kişiye has ve öznel olduğundan eleştirilebilir bence.