Evet arkadaşlar benim bu konuda bir sürü fikrim var. Sizlerin de fikirlerini merak ediyorum. Erkekler daha mı duygusal? Erkekler daha mı çok aşkın kıymetini biliyor? Erkekler daha mı çok içten seviyor? Erkeklerin kadınlara nazaran şiir konusunda doğuştan gelen yetenekleri var mı? Sizler neler düşünüyorsunuz? Yorum yazarsanız sevinirim.
Şair Nilgün marmara intihar ederek öldügnde kocası gizli gizli bir seyler karalardı siir yazdıgını bile bilmiyordum dedi etrafndakiler bile ondan bir haberken onu desteklememisken nasl sair olabilir bir kadn erkekler gibi siir grupları yok kadnlarn bak orhan veliye kac arkadas bir araya gelip garip akımını kurmuslar nazım himet hapisteyken bile gazetelerde siirleri vardı neden cünkü imkanlar erkeklere tanınıyordu kadnlar o kadar ön planda degldi kitap cıkarmak isteyen kadn bile erkek ismiyle cıkarıyordu cogu kadının günümzde bile maddi imkanı yok nice kadnlar yazdkları siirleri yaktılar konu iç dökmeyse duyguları kaleme almaksa bunu duyguları olan her insan yapar ama konu sectigi alanda tanınmaksa iste bu kadnsan zor günümzde bi birkan keskin var bi lale müldür sans binde bir dönüyor bize
Bazı noktalara katılsam da hepsine katılmıyorum. Halide Edip'ler yetişti bu ülkede. Daha nice kadın romancılar ve fikir insanları... Şiir konusunda ciddi manada eksiklik var.
Büyük şairler erkektir çünkü onları sözüm ona büyük yapan bir kadına aşık olup şair olmalarından geçiyor. Kısacası asıl marifet buluttaydı herkes yağmura şiir yazdı
Bu tespitin güzel bir tespit. Bu toplumun insanlarını yakından tanıyor olmamdan kaynaklı sadece bu toplumdan bahsedebilirim. Bu toplumda kadına yazma düşüncelerini yazıya dökme şansı verildiğini düşünmüyorum ben.
Ama hocam Cumhuriyetten sonra çok değerli kadın edebiyatçılarımız var. Halide Edip var en başta. Daha sonra 60'lar 70'ler 80'ler çok büyük kadın hocalarımız var. Ama şiir noktasında yoklar.
Dünya’ya öyle şanslı kadınlar gelmiş ki sormayın gitsin. Nazım Hikmet’in Piraye’ si, Vera’sı, Franz Kafka’ nın Milena’ sı , Dora’ sı, Cemal Süreya’nın sevdiği, Edip Cansever’in hayranlık duyduğu ama Turgut Uyar’ ın evlendiği kadın Tomris, Ümit Yaşar’ ın Ulufer Hanım’ ı, Ayten’ i, Sezai Karakoç’ un Muazzez’ i , Orhan Veli’ nin Nahit Hanım’ ı… Öyle şanslı kadınlar ki bunlar erkekleri tarafından şiir gibi sevilmişler resmen. ‘’Şiir gibi sevilmek’’ ne muazzam bir şeydir kim bilir. Biri tarafından size sayfalar dolusu şiirler yazıldığını düşünün, biri tarafından masumca sevildiğinizi düşünün ne güzel şeydir o. Şiir gibi seven adamların, şiir gibi sevilen kadınlarında üzüldüğü ihanete uğradığı sevildiklerini sandıkları bir gerçek. Nazım Hikmet mesela her aşk acısı sonunda kavuştuktan sonra vazgeçti, Cemal Süreya aşkı için fedakarlık yaptı ama olmadı, Edip Cansever uzaktan bakmakla yetindi, Franz Kafka Milena' nın uğrunda hasta oldu gece nöbetleri geçirdi imkansız ve mektuplarda bulduğu aşkı oldu Milena, Her aşk filmi gibi mutlu bitmiyor gerçek hayat aşkları. Mutlu başlıyoruz bir yerde evet ama neden böyle sürmüyor diye soruyor musunuz hiç kendinize? Bir zamandan sonra her şey kötü oluyor, insan sevilmediğini anlıyor ve sonrası hüsran. Ama bunlar yanlış mı? Bence değil. Sevgi verip sevgi almanın neresi yanlış olabilir. Bu dünya sevgiyle dönüyor. Aslında mühim olan kimin iyi şair olduğu değil kimin şiire ihtiyacı olduğudur.
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Aslında bu durumda tarihi bir olay artık. Tarihi olaylarda yaşanıldığı döneme göre değerlendirilir. O dönemde Türk kültür yapısı bu zamanlara nazaran daha farklıydı. O zaman şunu diyebilir miyiz. Madem devir değişiyor. Artık günümüzde eski dönem şairlerimiz kadar iyi kadın şairler çıkar mı?
Cumhuriyet döneminden sonra Türk Kadını Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte hak ettiği değerine kavuştu hocam. Bir yere kadar söylediklerinize katılıyorum. Ama bir yerden sonra yukarıda saydığım sorulara çıkıyor.
Bence bu tür şeylere göre kadınların sevme aşık olma oranlarını karşılaştırıp sınıflandırması bana göre yanlış Reis tabiki haklılık payı olabilir ama bence ne kadar Cumhuriyet dönemi olsada kaçıncı yüz yılda olduğumuz halde şu an bile dediğim kesimler var. Ama senin yaklaşımında biraz törpüleme olabilir diye düşünüyorum
Bir noktaya kadar haklısınız. Ama bu ekipten sonra gelenler de bir dönem çok kaliteli şairlerdi. Cumhuriyetin ilanı ile bilhassa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün inkılapları doğrultusun Türk kadını toplumdaki yerini almıştı. Yani bir yere kadar bu teziniz doğru olsa da; bir yerden sonrası için katılmıyorum...
Hmm yani evet. Bunun için mantıklı bir açıklama yapamam işte ama şöyle diyeyim bence evet inkılaplar falan da yapıldı ama son 20-30 yıldır kadınlar tamamen özgür denebilir. Yani eşleri ister istemez böyle şeylere izin vermiyordu ama bilemem saçma bir açıklama da olabilir tabi
Ama hocam Cumhuriyetten sonra çok değerli kadın edebiyatçılarımız var. Halide Edip var en başta. Daha sonra 60'lar 70'ler 80'ler çok büyük kadın hocalarımız var. Ama şiir noktasında yoklar.
Ben hoca değilim estağfirullah. :) Edebiyat konusunda çok hakim olduğumu söylememem ama okuduğum ve gördüğüm kadarıyla birçok alanda kadınların olmamasına değindim ben.
Roman ve fikir noktasında varlar. Hem de hiç yadsınamaz şekilde. Sadece şiir alanında çok eksikler. Yani bir Özdemir Asaf, Yahya Kemal, Orhan Veli, Arif Nihat, Atsız ayarında bir kadın şair yok.
Şiir aşığı bir insanım. Ayrıca ülkemin şairlerinden bahsediyorum. Hiçbirisi yukarıdakiler kadar kaliteli değil bence. Göreceli bir kavram tabii. Şiirler konusunda yeteneksiz birisi değilim. Her zaman beni çok etkilemiştir.
Cumhuriyet döneminden sonra Türk Kadını Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte hak ettiği değerine kavuştu hocam. Bir yere kadar söylediklerinize katılıyorum. Ama bir yerden sonra yukarıda saydığım sorulara çıkıyor.
Cumhuriyetle ne alakası var anlamadım kaldıki diyelim var fotoğrafta bulunanların çoğu cumhuriyetten öncede var olan kişiler. Hadi diyelim cumhuriyeti gene baz alalım kadınların gerçekten söz hakkı mı oldu mu yeterince seçme ve seçilme hakkı verildi diye olmuyor toplum hala cahil hala aşırı kadın cinayeti var ülkede ve artıyor konu böyle çok fazla dallanıp budaklanır 😐
Hocam çok değerli kadın romancılar yetişti. Fikir insanları yetişti. Çok değerli bilim insanları da yetişiyor. Ama şiir konusunda çok eksikler. Bahsettiğim olay bu. Görseldekilerin doğum tarihleri Cumhuriyetten eskidir evet. Ama onlardan sonra gelen ekipte çok iyiydi. Onları da unutmamak gerek.