Roma ve İstanbul, dünyanın en görkemli kültür şehirlerinden biridir. Bir tarafta Romulus ve Remus'un kurduğu ve dünyanın en büyük imparatorluklarından olan Roma İmparatorluğu'nun başkenti Roma, diğer tarafta ise yine Roma imparatoru I.Konstantin tarafından kurulan ve 4 imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul. İki şehrin bir diğer ortak noktası; Roma'nın Batı Roma'ya, İstanbul'un ise Doğu Roma'ya başkentlik yapmasıdır.
Roma imparatoru Konstantin, Roma'dan daha güzel bir şehir yapmak istiyordu ve Tanrı ona rüyasında İstanbul'u gösterdi. Böylelikle Roma'dan daha ihtişamlı bir şehir için İstanbul'un teşekkülü mucip kılınmış oldu. ''Byzantion'' ismiyle kurulmuş olsa da halk ''Konstantin'in şehri'' anlamına gelen ''Konstantinopolis'' ismini kullanmaya başladı. Osmanlı Devleti'nin 29 Mayıs 1453'te şehri almasıyla ismi ''İslambol'' olarak değişti ve zamanla ''İstanbul'' olarak kaldı.
Her iki şehre gelen turist sayısı ortalama aynıdır. 2019 yılında İstanbul'a 1 yılda 12 milyon 690 bin turist gelerek Roma'yı geride bırakmıştır. Tabii o dönemde Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında çok fazla değer kaybetmesi de bunda etkilidir.
Roma'nın mimarisi şehre uygun ve düzenlidir ancak İstanbul'un mimari yapısı ve düzeni çarpık ve dengesizdir. Roma, tarihini korurken maalesef İstanbul'da artan betonlaşma giderek şehri genel yapısından soyutlamaktadır.
Peki siz, bu iki büyük kültür şehrinden hangisini daha güzel buluyorsunuz?
Dünyanın en tarihi şehri ROMA! Gittiğimde Collezyum'a adım adım yaklaşırken bile heyecan vericiydi, düşünsene Gladyatör savaşları burada oluyor, gerçekten heyecan verici, önünde 5-10 foto çektirdim ve telefonumda kapak fotoğrafım, ordayken bizim ekibe dedim ki ölünce beni buraya gömün :) Her yeri buram buram tarih kokuyor; aşk çeşmesi, İspanyol meydanı ve merdivenleri, Navona meydanı, Panteon, dünya tarihinin ilk avmsi, Via Del Corso, Via condotti caddeleri çok çok güzel. Bu ünlü caddeler dünyanın en büyük markalarını barındırıyor ama tarihi dokuya hiç dokunulmamış, yani mağazalar bile bu eski yapının içine kurulmuş. Vatikan'a gittik ama dehşet bir kuyruk vardı, tatil sezonu olduğu için, ayrıca yazın dehşet sıcak, tavsiyem baharda gitmenizdir.(Viyana'dan Roma'ya geçtiğimiz için gece vakti inmiş olmamıza rağmen aşırı sıcaktı, dedim gece böyleyse gündüzü nasıldır :) velhasıl dehşet sıcaktı) Ayrıca orijinal pizza yemenin güzelliği, hele ki Panteonun olduğu caddede bir dondurmacılar var, off böyle bir dondurma yok! Valla anılarımı depreştirdin, o yüzden uzun yazdım, umarım tekrar gitmek nasip olur.
2015'te gittiğimde o zaman faceye resimleri attığımda çektirdiğim her fotonun altına neresi olduğunu ve tarihi hakkında kısa kısa bilgiler de veriyordum, görenlerin de gidesi geldi tabi ama gidemediler :) bu iş öncelikle zevk işi, kültür. Bizim bu yıl da Paris ve Barcelona turumuz olacak, hatta geçen yıl nisanda ara tatil dönemindeydi ama malum pandemi çıktı, bakalım bu yaz gideriz inşallah. Ayrıca tur dediysem turla gitmiyoruz, tur sevmiyoruz, kafamıza göre takılmak daha güzel, 3 kişilik ekibimiz var, yalnız İtalya'da İngilizce bilen çok çok az, bu konuda biraz zorlanıyor insan. Neyse fazla gevezelik yapmiyim :) Umarım siz de gidersiniz.
İstanbul Roma'dan daha eski. Yaşanmışlık daha çok. Gerçekten kültürel miras bizim için. Hadi benim yaşadığım taraf biraz daha renksiz caddelere felan sahip fakat Sarıyer, Sultanbeyli, Eminönü buram buram tarih kokuyo öyle böyle değil.
Eski yapılar ve birçok miras dolayısıyla tabi ki İstanbul. Roma'yı seçenler İstanbul'da yaşamıyordur bence öyle kanaat ediyorum. Siz bir Ayasofya'ya girip gezin bakalım, Kız Kulesi'ne uzaktan bakın bakalım bir Galata Köprüsü'nün önünde durup boyuna posuna bakın bakalım sonra Roma'yı seçersiniz. Birinci kaliteden herkes anlamaz😎💅
Aslında Roma daha eski ve ben İstanbul diyenlerin de İstanbul'da yaşadıkları için İstanbul dediğini düşünüyorum. Roma mimari yapısını korurken İstanbul maalesef betonlaşma yüzünden koruyamadı. :)
Roma milattan önce 703'te kuruldu. İstanbul ise milattan sonra 330'da. Zaten soru detayında I. Konstantin'in, Roma'dan daha güzel bir şehir inşa etmek için İstanbul'u kurduğunu yazmıştım :)
E tamam verdiğin linke göre Roma M. Ö 753, İstanbul M. Ö 667. Yani gene Roma daha eski. Milattan önce olunca sayı büyüdüğü zaman daha eski yıl oluyor.
Ayrıca İstanbul M. Ö kurulmuş olsa da onu İstanbul hâline getiren yani bugünün İstanbul temellerini atan I. Konstantin oldu o da Milattan Sonra. Yoksa milattan önceki İstanbul bildiğin kasaba gibiydi. Ben kültürel yönden varoluş yılını ele aldım :)
İki şehiri de sadece fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla biliyorum. Fakat oh lo stivale... İtalya antik ve ilgi çekici geliyor bana, farklı bir havası var gibi ve gitmeyi en çok istediğin ülkelerin başında geliyor. İstanbul’un da hakkını yemeyelim ama tamamen İtalya sevdamdan dolayı Roma diyorum. 😄
Gönül isterdi ki İstanbul diyebileyim... Ben uzun bir cevap yazmak isterdim ama 🤷
Konstantin şu an ki Fatih ilini kapsıyor diye biliyorum lakin resimlerde dönemin İstanbul'u var o yüzden kuleleri vs köprüleri kültür mirası olarak görmüyorum 🙋
Gelelim Konstantin'e nerde göremiyoruz nerdeyse nerde surlar, kiliseler yy lar boyunca başkentlik yapmış olduğu toplumları inşa ettikleri kaç eser sapasağlam duruyor tartışılır...
Basit bir soru mesela: Roma'da arena göz önünde peki bizim Sultanahmet meydanındaki arena nerelerde?
Selamlar, Aslında ben iki şehri de sadece fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla biliyorum. Fakat çocukluğumdan beri bir İstanbul aşıklığım var... "Dünyanın en güzel şehrini önüme koyup, bu mu yoksa İstanbul mu?" diye sorsan bile cevabım hep İstanbul olacak...
Islambol değil yalnız o bir şehir efsanesi Osmanlı döneminde Konstantinopolis, konstantiniyye, stanpol ve payitaht gibi isimlerle anılıyordu cumhuriyet döneminde ise stanpol ismi İstanbul 'a çevrildi ordan geliyor yani
Hayır İslambol şehir efsanesi değil, bizzat Osmanlı döneminde yazılmış metinlerde geçmektedir sıklıkla. Çok kez gördüm ve okudum. Konstantiniyye, İstanbul fethedilmeden önce anılıyordu.
İslambol diye anılması şehir efsanesi dedim ama sonuçta 600 yıllık bir devlet bazı dönemler sikkelerde islambol yazdığını duymuştum bende fakat bunun bir halk türütmesi olduğunu biliyorum stanbol istinpol gibi isimleri Türkçe olarak islambol diyerek telaffuz etmişler
O kelimelerden hâllice ''İslambol'' demişlerdir ama bizzat birçok Osmanlı dönemindeki belge ve metinlerde sık sık gördüğüm için günümüzde uydurulmuş bir şehir efsanesi değil. Osmanlı döneminde sık sık kullanılıyordu ''İslambol'' kelimesi.
konstantin ile İstanbul başka şeyler :D yav soracağınız soruya bi bakın önce :D günümüzde 1. konstantinden kalan çok az şey var ve çok da bir güzellik katmıyor İstanbul'a... İstanbul'un güzelliğinin ne olduğunu keşfedemeyeceksiniz çünkü İstanbul'u anlamak için önce gözleriniz kapalı dinlemelisiniz.
Çok saçma. Eğer I. Konstantin olmasaydı İstanbul kasaba gibi bir şehir olarak kalmaya devam edecekti. Onun şehri imal edip başkent yapmasıyla İstanbul'a Ayasofya, Çemberlitaş, Su Kemeri ve neredeyse İstanbul'u İstanbul yapan birçok yapı tasarlandı. O böyle bir şehir imal etmeseydi gözlerin kapalı İstanbul'u dinlemezdin, bununla ilgili şiirler de yazılmazdı. :)
ütü masasının örtüsü bile değil o konstantin :) korkudan yaptıkları şeyleri konuşuyorsun yav konstantiniye neresi önce onu bi öğren. bu günkü istanbulun 10/1 i bile değil... dünyanın en güzel şehri İstanbul , istanbulun en güzel semti ise Beykoz. nokta. noktadan sonra da şu var :D Beykoz hiç bir zaman konstantiniye olmadı... o konstantin 2 duvar yaptı diye istanbulu gözlerimiz kapalı dinlemiyoruz. sen istanbulun ne olduğunu hiç anlayamamışsın
Konstantiniyye'den sonra İstanbul'da imal edilenlere bak. Sultanahmet, Topkapı ve buna benzer birkaç yapı. Oysa Osmanlı döneminde Bizans'tan kalan birçok yapı günümüzde hâlen daha yapısını korumaktadır. İstanbul'dan Topkapı Srayı'nı, Sultanahmet'i çıkarırsan çok değişmez ancak Kız Kulesi, Galata Kulesi, Ayasofya, Su Kemeri, Serebatan Sarnıcı ve birçok dikili taşı çıkartırsan İstanbul İstanbul olmaz. Sen İstanbul tarihini iyi araştır derim.
Biri başkent, diğeri Türkiye nin en kalabalık ili. Biri İtalya da, diğeri Türkiye de. Tek benzer yanları ikisinin de il olması. Ama yine de sanırım Türkiye yi daha iyi tanıdığımızdan kaynaklıdır, illerimizin ruhunu, tadını daha iyi biliyoruz. Bu yüzden İstanbul.
İki şehride gezmiş biri olarak maalesef İstanbul'dan çok Roma'nın havası çok daha hoşuma gitmişti. Tarihini daha güzel bir şekilde sergilemeyi başardığını üzülerek dile getirmeliyim
Romaya gitme fırsatım olmadı ama bir başkadır benim memleketim diyorum herşeyiyle tarihiyle güzelliğiyle görkemiyle deniziyle İstanbul bambaşka bir şehir bence
İstanbul'da yaşıyorum ama az farkla Roma diyeceğim. Belki mühendislikten gelen bir şey ama Düzeni daha çok seviyorum. Dağınık görünüm gözümü rahatsız ediyor.
İstanbul derim çünkü bir çok kültüre ev sahipliği yapmıştır ama sadece İstanbullu değeri fazla bilinmiyor en son bir Almanla konuştuğumda siz İstanbullu hak etmiyorsunuz demişti bu kadar güzel bir şehir nasıl bakımsız bırakabilirsiniz hemde kültürün tam ortasında bir genel ev var demişti :D rezillik dedi