Bence bu kitap okuma işine aynı bir basamak dan yürür gibi gitmek lazım. Yani mesela ben daha birkaç sene önce doğru düzgün kitap okuyan bir insan değildim. Bende olaylar şöyle oldu daha basit kitaplar okumakla başlamıştım kalınlığı daha az ve daha anlaşılır dil ile yazılmış betimlemeler ile ünlü olan bir kitap değil de daha çok öykü türünde kitaplar okumuştum. Ama bir taraftan da bu da önemli ilgimizi çekmesi lazım Aynı kitap belki başka insanlar için daha az dikkat çekici olabilir. Mesela ben Türk klasik kitaplarını okumaya bayılırım ama arkadaşım daha çok korku , gerilim olan kitaplardan hoşlanıyor. Hoşlandığın bir tür bulup o konularda kitap okursan daha verimli vakitler geçirirsin ve ne zaman bittiğini anlamazsın bile
Güzel bir ortam. Benim için kütüphane.. Mekan önemli yani. Ve ilgi alanlarınızı keşfetmeniz gerek.. Farklı türlerde okuma yaparak bunu yapabilirsiniz. Mesela ben hatırat kitaplarını sevdiğimi okudukça anladım.. Tabi her insanın yapısı farklı. Her insan kendini keşfetmesi gerekiyor. Mesela ben kütüphanede rahat olurum siz evde VS..
Kitap okumak için kendinize vakit ayırın Konsantre olamıyorsanız sessiz ve dingin bir yeri tercih edin Kendinize hedefler belirleyin İlgi alanız olan kitapları okuyun Ve en önemlisi SIRFOKUMAK için OKUMAYIN
Sessiz Sakin Temiz bir ortam Başka bir iş, olay esnasında olmamak lazım. İlgi alanından birşeyler mutlaka içermesi lazım. Kitabın eski püskü olması itici geliyor bana. Mümkünse temiz, kokusu varsa bile çiçek felan koysunlar ki azıcık sinsin sayfalarına. Kütüphane kitapları leş gibi oluyor bazen 🤢
İçeriğine bağlı. Bazen evet. İnsanlık gelişiyor densede unutulan güzel şeylerde oluyor. Bunlarda nadir bulunur. Bunlara denk gelirsem evet. Ya da çok yararlı birşeyse. Hazine haritası felan 🙃🤗
Çok kolay ortam sessiz olacak, kafan dinç olacak (yorgun olmayacan), son olarak da batı (fransız özellikle) eserlerine bulaşmayacan, Rus klasikleri kraldır, amerika dan bazı yazarlarda olabilir (jhon steinbeck gibi) bu şekilde okuma yaparsan verim geçmesine olanak yok sanki.
Sessiz ve sakin ortamdan ziyade kitaptan da kaynaklanıyor bir kitabın verimli olup olmadığı. Kitabın yazarı kitabini akıcı ve olabildiğince sade yapmalı. Olay akışı açık olan bir kitabı okurken o kadar da sakin ve sessiz ortam olması gerektiğini düşünmüyorum. Çünkü kitap okumak isteyen otobüs veya metrobüs tıklım tıklım dolu iken ayakta da kitabını okuyarak gidebiliyor.
Okunan kitabın ilgimizi çekmesi gerekiyor. İlk kural bu bence. 😄 Çoğu insanın sevdiği fakat benim ilgimi çekmeyen kitaplar oluyor mesela, bu durumda sırf bitirmek için okumak ne kadar mantıklı tartışılır. Onun haricinde sessiz bir ortam elbetteki ilk tercih.
Önce hangi tür kitapların sizi sürükleyceği, hangi konular sizin ilginizi çekeciğine, ben şahsen Rus yazarları tercih ederim, türk olarak Aziz Nesin Orhan Pamuk Yaşar Kemal, siz önce dediğim gibi ne okumak istersiniz ona karar verin
Günaydın:) Bir kitabin verimli olabilmesi için öncelikle kişinin ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olması gerektiğini söylemek lazım☺️ Sonrasında , dört kalem tekniği ile okuma yapmak gerçekten kitabın verimliliğini arttırıyor
Benim için genelde kitabı okuduğum ortamın bir önemi olmuyor önemli olan kitabın hoşuma gidip gitmemesi hoşuma giden bir kitapsa her yerde okurum ve verimli olur
Kitap türünü seçimi kesinlikle önemli bir de bulduğun ortam sessiz olacak. Hafiften piyano vs gibi seslerden oluşan müzikler çalarsa kitaba konsantre olabilirsin
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Yusup kaplan'ın 4 kalem yontemi var. Ancak bana çok çetrefilli geliyor. Ben onemli buldugum yeri paranteze aliyorum. Sayfanin sonunda ise şöyle yaziyorum misalen. Sayfa 25 konu... bu sekilde... daha da önemliyse faci note defteri olarak kullaniyorum
Kendini kitapta yaşanan olayların içinde gibi hissediyorsan eğer anlatılanları gözünde canlandırabiliyorsan zaten verim alıyorsundur. Canlandıramıyorsan da o kitap sana göre değildir. Başka bir kitap okuyabilirsin.