bir arkadaşım var adıyamanlı. zazalarmış. nedir bu zaza. kürt mu oluyor arap mı nasıl bir kültürdür? aranızda zaza olan varmı? kısacası zazalar nedir kimlerdir nereden gelmişlerdir?
Cevabın nedir?
Merhabalar arkadaşlar. Birilerinin bunu merak etmesi beni gerçekten mutlu etti. Zaza kültürünü merak ediyorsan
Mikail Aslan
Ahmet Aslan
Rençber Aziz
Ozan Rençber
Metin Kemal Kahraman
Erdoğan Emir
Hüseyin Doğanay dinleyerek de öğrenebilirsin.
Zazalar Kürt müdür, Türk müdür? Bu konuda araştırma yapan bilim adamları da aralarında ayrılmışlardır. Kimileri Zazaları Kürtlere ait bir kavim olarak görür, kimileri ayrı bir millet olarak tanımlar. Bundan ötürü bir Zaza'ya sorduğunuzda alacağınız cevap kişinin siyasi düşüncesi ve hisleri ile ilintilidir. Ki bu millet eğer Kürtlerden farklı bir milletse bile uzunca bir süredir aynı coğrafyayı paylaştıkları için bu coğrafyadaki sorunların tamamını beraber yaşadıkları için aralarında kimsenin reddedemeyeceği bir bağ vardır.
Dillerine, Kırmancki, Dımılki, Zazaki isimlerinden birini söyleyebilirsiniz. Kürtçe diye bildiğiniz Kurmanci'ye göre daha yavaş konuşulur, farklı bir ahengi vardır.
Zazaca fonetik açıdan Fransızcaya benzeyen, dinlemesi çok keyif veren bir dildir. Biz Dersimliler, ''Zone ma zone Xızıri'' deriz (Dilimiz, Hızır'ın dilidir)
Ayrıca Zerdüşt'ün kitabı Avesta'nın da bu dille yazıldığı rivayet edilir. Zazalarla alakalı bilmeniz gereken bir şey daha varsa, o da soğana olan düşkünlükleridir :) Merdına zazaki piyazura beno diye bir söz vardır :)) (Zazanın ölümü soğandan olur)
Zazaların da alevisi, sünnisi vardır. Erzincan'ın güneyinde, Sivas'ın doğusunda, Dersim'in (Tunceli) her yerinde, Elazığ'ın Palu, Gulaman, Harput ilçelerinde, Muş'un Varto ilçesinde, Bingöl'ün büyük bölümünde, Diyarbakır'ın Lice, Çermik, Çüngüş, Eğil, Hani, Dicle ilçelerinde, Urfa'nın Siverek ilçesinde, Adıyaman'ın Gerger ilçesinde, Bitlis'in Mutki ilçesinde , Kayseri'nin Sarız , Erzurum’un Hınıs, Gümüşhane'nin Kelkit, Sarız ilçelerinde, Bayburt'un Yeniköy ilçesinde konuşulur.
Bugün Zazaca Unesco'nun kaybolmaya yüz tutmuş diller listesinde maalesef yerini almıştır.166 Yorumla- +1 yıl
Ayrıca Zazalar da Kürtler de ırk değildir, Farisi birer millettir her ikisi de. Yani antropoloji açısından farisi topluluklarız. Kürtler, Zazalar, Keldaniler, Tacikler, Gilekler, Lurlar, Beluciler, Osetler hepsi İrani halklardır. Haliyle birbirleri ile amca oğlu ilişkileri vardır denebilir. Yani ne kürtler zaza, ne de zazalar kürt. Birbirleri ile aynı yerden geliyorlar. Hepsi İrani halklar.
- +1 yıl
Juten. Yalancının önde gidenisin!! TÜRK , KÜRT , ZAZA Bunlar bir soy. !! Kafasında Türk eğeri var. Semit soyu olan Yahudi, Ermeni, Fars, Arap. Bunlar akrabadır. Semittir!!! Kafatasında Türk eğeri yoktur!!! Sen istediğin kadar kendini yırt yalanlar söyle!!! KAFATASININ İÇİNDEKİ TÜRK EĞERİNİ DEĞİŞTİP, SAKLAYAMAZSIN!!!
- +1 yıl
Bende bir zazayım fakat Zaza halkı İran halkından gelmemiştir zamanında kütler İran’dan buralara göçmüş birer “ırktır”. Zazalar ise türkmen göçmenidir dillerini Farsça ve Latinceden almışlardir biz kütlerden fasfarklı bir ırkız asla ikisi bir değildir. Asla ikisi aynı değildir insanları kulaktan dolma bilgilerle bilgilendirmeyin lütfen tarihlerini iyice araştırmanızı öneririm.
En İyi Cevaplar
Evet,zazalar doğru.
Zazaların aslı dersimden gelmektedir.
Dilleri ve giyim kuşamları kürtlere benzememekle birlikte kendilerine has bir giyim ve dilleri mevcuttur.
Çoğu kişi zazaları kürtlerden bilirler oysaki tarih öyle söylemiyor.
İran'ın dimmeli kenti var.Bir çoğu ordan gelmedir.Zaza( dimili)2018 Yorumla
Soran+1 yılguzel cevaptı tesekkurler bılgıler ıcın..
- +1 yıl
Ben diyarbakırlı bir zazayım zazalar tarihteki en eski kürtlerdir kürtçenin 4 lehçesinden biridir ( kurmanci zazaki sorani gorani) 6-8 milyon nufusu vardır diyarbakır bingöl urfa malatya tunceli erzincan erzurum adana adıyaman bitlis elazıg da yaşarlar diyarbakırın %40 ı zazadır siyasi görül olarak büyük çogunlugu hdp ve akpdir sünni ve alevileri vardır tarihte atatürk evliya çelebi kitaplarında zazalardan kürt diye bahsetmiştir osmanlıda da böyle görülmüştür cumhuriyetin ilk yıllarından sonra zazaların farklı bir halk oldugunu söyleyen yabancı araştırmacılar çıkmıştır daha önceden yokkenbence kürtleri kendi araşlarında bölmek için yapılmıştır zazaların kürt oldugunu söyleyen araştırmacılarda vardır tarihteki kürt isyanların çocu zazalar tarafından yapılmıştır kürt devleti kurma amaçlı yapılan şeyh said zazadır seyid rıza zazadır bir de benim nenem dedem bile hep kendilerinden kürt diye bahsettiler hep bu zazalar kürt degildir diyenlere şaf bile düşmüyor artık
- +1 yıl
@Diyarbakır21090 BANA BAK MEZOPOTAMYA EŞŞEĞİ. SEN ANCA K*RTLEŞMİŞ ZAZALARI KANDIRIRSIN. K*RTLÜĞÜN SENİN OLSUN! ZAZALARI KARIŞTIRMA ZAZALAR TÜRKTÜR. BİR TÜRK BOYUDUR. İNANIP İNANMAMAN ŞEYİMDE DEĞİL. DERİN BİR ARAŞTIRMA YAPARSAN ÖĞRENİRSİN. GOOGLE DE "OĞUZ VE ZAZALAR" DİYE ARAMA YAPARAK ZAZALARIN TÜRK OLDUĞUNU ÖĞRENEBİLİRSİN. ZAZALAR TÜRKTÜR BU GERÇEĞİ KİMSE DEĞİŞTİREMEZ BENDE BİR ZAZAYIM VE TÜRK'ÜM. SEN GİT BU GÖTTEN BİLGİLERİNİ K*RTLEŞMİŞ ZAZALARA ANLAT
- +1 yıl
@Diyarbakır21090 ZAZALAR kürt degil.
- +1 yıl
OHA !! Çüş ! Ulan nasıl bir yalan böyle ! Kuyruklu Yalan ! DERSİM DE ERMENİLER VAR ! ERMENİLER, Yahudiler, Araplar Semit soyundan gelmektedir!!! Yani Dersimliler Semittir! ERMENİDİR! Ermenilerin Kafatasında Türk Eğeri Yoktur!!! Zazalar, Türkler Ve Kürtler aynı soydan gelmektedir ! Bunlar Aryan soyudur Ve Kafatasında Türk eğeri vardır ! Ama bir türlü anlaşamazlar çünkü İçimizde kendisini Türk - Kürt Ve zaza diye tanıtıp ama Aslında Ermeni olan Teröristler vardır !!! Ama bizim saf halkımız Bunu bir Türlü Göremezler ! Sürekli kendi soydaşlarımıza silah çekip dururuz. Maalesef :(((( İçimizdeki gizli Ermeniler de Bundan büyük zevk alır !!!
- +1 yıl
@ZazaaKızı lan nekadar cahil sin zazalar cok eski bir milletir ne Kurt nede turktur zaza bir dildir Turk ve kurtler den once var olan milletir
- +1 yıl
@ZazaaKızı Bak bir Vartolu Zaza olarak söylüyorum ağzını topla kaşarlık yapma. Ermenilerle savaştık doğuda sevmem ama onlar da Iran kökenliDİR. İndo-Cermen aryan ırkı kimdir defol git araştır. Hem Zazasın hem başka ırklardan olduğunu iddaa ediyorsun uygurmuş :) Defol
- +1 yıl
@ZazaaKızı ya soyun orta asyaya dayanir cekik gozlu mogollu gelip kurtudu insanligin atasi olan kurdu turk etti hadi ordan ya veledi
- +1 yıl
@Diyarbakır21090 Zazaların kökeni Sivas Zara'dan ve Tunceli dersimden gelir fazla bilinmese bile Sivas ta azımsanmayacak kadar çok Kürt Zaza ve Alevi nüfusu var
- +1 yıl
- +1 yıl
@MELIH1410 zazalar Kürtür türklükle alakaları yoktur
- +1 yıl
@Ferozazafero zazalar, Kurmanclar, goranlar, Soranlar hepsi aynı soydan gelen Kürtlerdir
- +1 yıl
@ayşefatmass zazalarda Kurmanclar, soranlarda kürtür
- +1 yıl
@ZazaaKızı kürtlerle türkler aynı soydan mı gelir ulen hahahahaha iki saattir gülme krizine soktun beni ulanabahs
+1 yılZazalar, Anadoluda ve Mezopatamyada yaşayan, Türkler gibi Kürtler gibi bir halktır. dilleri ayrıdır. Din olarak kendi arasında Sünni Şii ve Alevi olarak mezheplere ayrılır. Zazalar kürt ve Türk görende vardır. Ancak bizler Türkleri ve kürtleri kardeşimiz olarak kabul ederiz. Tamamen ayrı bir halkız.
121 Yorumla
+1 yılKim hangi ırkten umrumda degil ama insanlık ve vicdan var mı yok mu ona bakın.
Ha bu arada hâlâ insan kalan kaç insan var ki..
Herkes sırtlandan beter, postu delmekle kalmıyor50 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
7
Cevap
22Cevap
+1 yılGenel de Elazığ dolaylarında ikamet eden halk.Kendilerine ait bir dilleri vardır.KEsinlikle Kürtçe değildir.Sünni ve Alevi oalrak 2ye ayrılırlar.Türkiye'de 1.5 milyon,İran'da 300.000 kadar nüfusa sahiptirler.Ev arakdaşım Zazaydı üniversitede,daha çok şeyden bahsetmişti ama unuttum zanamla.Fakat Kürtlerin bi kolu olmadıklarını düşünüyorum.
157 Yorumla- +1 yıl
Attığım kanaatine kapıldığın için polemiğe girmem.Öyle düşünüyorum dedim.Güzel okumaya çalış ;)
- +1 yıl
@gakgoş Biz kürt degiliz Bingöl zazasiyim israrla söylüyorum kürt degiliz.
- +1 yıl
@ayşefatmass zaza Kürtleri oyuna gelmeyin Kurmanclar, beluçlar, Soranlar z goranlar, loranlar hepimiz kürdüz
+1 yılBen diyarbakırlı bir zazayım zazalar tarihteki en eski kürtlerdir kürtçenin 4 lehçesinden biridir ( kurmanci zazaki sorani gorani) 6-8 milyon nufusu vardır diyarbakır bingöl urfa malatya tunceli erzincan erzurum adana adıyaman bitlis elazıg da yaşarlar diyarbakırın %40 ı zazadır siyasi görül olarak büyük çogunlugu hdp ve akpdir sünni ve alevileri vardır tarihte atatürk evliya çelebi kitaplarında zazalardan kürt diye bahsetmiştir osmanlıda da böyle görülmüştür cumhuriyetin ilk yıllarından sonra zazaların farklı bir halk oldugunu söyleyen yabancı araştırmacılar çıkmıştır daha önceden yokkenbence kürtleri kendi araşlarında bölmek için yapılmıştır zazaların kürt oldugunu söyleyen araştırmacılarda vardır tarihteki kürt isyanların çocu zazalar tarafından yapılmıştır kürt devleti kurma amaçlı yapılan şeyh said zazadır seyid rıza zazadır bir de benim nenem dedem bile hep kendilerinden kürt diye bahsettiler hep bu zazalar kürt degildir diyenlere şaf bile düşmüyor artık
61 Yorumla- +1 yıl
TÜRK KELİMESİ KÜRT KELİMESİNDEN ÇIKMIŞTIR! ORTA ÇAĞDA TÜRK DİYE BİR IRK YOKTU! KÜRT VARDI. BÜTÜN TÜRK , KÜRT, ZAZALAR KENDİSİNE KÜRT DİYORDU. ATATÜRK KAYSERİLİ KÜRT BİR AŞİRETİN ÇOCUĞUDUR! KÜRT KELİMESİNİ LATİN HARFİNE ÇEVİREREK SAĞDAN SOLA DEĞİL, SOLDAN SAĞA ÇEVİRDİ. KÜRT KELİMESİ TRÜK YANİ TÜRK YAPTI! ATATÜRK KÜRTTÜ ! ATATÜRKÜN VASİYETİ OLAN BİR MEKTUP VAR KÜRTÇE. !! Bu yüzden okumuyorlar şerefsizler! Herşey ortaya çıkacak diye! İNANMIYORSAN ARAŞTIR. HATTA MALATYADA AİLESİ TAZMİNAT ALARAK SUSUP OTURUYORLAR! TÜRK , KÜRT, ZAZALAR ARYAN SOYU YANİ UYGUR SOYUDUR. HEPSİNİN KAFATASINDA ORTA ÇAĞDA KÜRT LATİN ÇAĞINDA TÜRK EĞERİ VARDIR!! KAFATASI SAHTELENEMEZ! İNANMIYORSAN GİT KAFATASININ RÖNTGENİNİ ÇEK !! AMA SEMİT SOYU OLAN ERMENİ, FARS, Yahudi, ARAP BUNLAR BAŞKA SOY. BUNLAR AKRABADIR! Bizimle kesinlikle Alakası yoktur!
+1 yılboşver hepsi aynı Turk değil sonuçta olsaydı Turkum derdi bu arakadaş kız mı erkek mı
211 Yorumla
Soran+1 yılerkek. sevgılım dıyebılırım
- +1 yıl
sen Turkmusun peki değilsen aranızdaki olabilir .Turksen bu iş yurumez kulur çatışması evde huzur olmaz .demedi deme onlara ayak uyduramazsın.
- +1 yıl
sende hristiyansın galiba gavurda olabilir .:) ırkçı değilim Turkum gardaş kultur çatışması nedir bilirim .
Soran+1 yılTürk'üm sukurler olsunkı. ama ırkcılık yapacak biri değilim insan ayırmam.
- +1 yıl
yurumez 2 niz birlikte televizyo bile izlerken kavga edersiniz .hangi tarafı tutacak mış şehit haberlerinde ailen n duşunur .
Soran+1 yılterorist falan degil ki..bölücü de degıl oyle pkkyı savunan bir tip degıl..anlıyorum ne demek ıstedıgını haklısın ama her kürt bolucu olmadıgı gıbı zazalarda da aynı sekılde..
- +1 yıl
sen bilirsin devletin gözunde milletinde gözunde potansiyeldir .ilişki içersinde olanları öyle kabul eder kağıt uzerinde herkez eşit olsada . yaşa ve gör .ben diyeceğimi dedim .bizde kız vermezler onlara ne olursa olsanlar .ailer anlaşamaz garp adetleri var evin 100 ağırlarsın herkez herşeye karışır falan yaparım diyorsan sen bilirsin.
Soran+1 yılgormus gecırmıs zengın bır aıleler. zengınlıgı paraları var ıyı ınsanlardır acısından soylemıyorum ama oyle gerıcı olcaklarını sanmıyorum.istanbulun oldukca ıyı bı semtınde guzel refah ıcerısınde yasıyolar..oyle gelıp bana karısacak tıpte olduklarını sanmıyorum ama soyledıklerını dıkkate alacagım.tesekkur ederım..
- +1 yıl
Türk'lük övünülecek bir şey değildir yada yerilecek övünülecek şey insanlık ve takvadır. Senin gibi ırkçı tavır takınan her ... nefret ediyorum Can lan bu can olm can anladın ? Doğduğu yeri yada ailesini seçme şansı kime verilmiş ? Irkı dili inanışı yaşayışı ne olursa olsun sen gibi her ırkçı ... nefret ediyorum ve midem bulanıyor.
- +1 yıl
saçmalama birader durum ortada ayrı dunyalardan hayata bakıyoruz kaslanla çakal dost olmaz doğaları budur .imtahan vesilesine din gelirsek senden takva diyorlar allah bilir hiçbirşeyde sınır tanımam .eğer din adına birşey bilseydin nefret diye bir duygunun anlamsızlığını da bilirdin. aş bunuları davul bile denği dengine uyum yoksa arada sadece ayrılıklar olur kavga ve kultur çatışması.ulke bizim vatan bizim Allah bu bayrağı bize emanet etti.duşmanlık yapana gerekeni yapmak gerekir .
Başta ÇOLİG (Bingöl) ve Dersim ( Tunceli)'in ezici büyük çoğunluğu sonrasında Elazığ, Erzincan, Diyarbakır Varto , Bitlis, Aksaray vb yerlerde yaşayan Anadolu'nun gerçek sahipleridir doğuda Zazaların yaşadığı yere bak Bingöl ve Tunceli Doğu, Güneydoğunun tamamı ve iç Anadolunun bir çık ilinden daha yeşil su kaynakları bol ve bitki çeşitliliği yüksektir, Zazaca konuşan birini hiçbir Kürt ve Kürt anlamaz soyları kuzey İran günümüz Azerbaycan sınırları içinde kalıyor veya Gürcistan Kafkaslara dayandığı görüşleri vardır , yani kısacası ne Türkler ne Kürtler daha piyasada yokken Kuzey Doğuda Bingöl ve Tunceli çevresinde Zazalardan bahseden tarihi metinler var m. ö :)
10 Yorumla
+1 yılAnnem turk babam zaza.
Zazalar turkiyede siyasi görüş olarak daha doğrusu kürtları turkiyede çok göstermek için, kürt olarak gösterilmektedir. Turkiyede Nüfusları az olduğu içinde ve kürtlerle birarada yaşadıkları için, kurtlerden zazaca etkilenmiştir. Cocugu zazalar kendini kürt sanmaktadır, çünkü yillarca atalarına kendini kürt sannetikleri içinde bu oldu. Zazacanin kurtcenin alt lehlerine ait olduğu söylenti eskimiş bir bilgidir, en yeni araştırmalara göre yanlıştır.
Ama ayrı bir ırk ayrı bir millettir. Irklari Zaza ve dilleri zazacadir. Asillari irandan gelmedir. Ve iranoljiye gore dilleride en eski irani dillerine aittir. Babam zazadir, ve kurtce anlamıyor. Ama iranin başbakanı konusdugunda hemen hemen hepsini anladi. Hatta iranda 500 sene bir imparatorluk hükmü olmuştur zazalarin.140 YorumlaZazalar araştırmalara ve tüm dilbilimcilere göre Kürt değildir lakin indo-cermen aryan ırk grubunun üyesidirler/Kuzey Iran Kökenli). Kürtler, Ermeniler, Cermen (Alman), Anglo Saxonlar ve özellikle Farslarla çok yakın akrabadırlar. Gelmiş geçmiş en büyük imparatorlukları Sasani İmparatorluğudur. Kürtler tarafından Kanuninin emriyle öldürülmüşlerdir. Ama Kürt düşmanı değilim yanlış anlaşılmasın. Bütün dinlerin etkilendiği hatta çaldığı birçok şey Zazaların Avesta kitabından, Zerdüşt dinindendir. Burda çok yazı gördüm Türküm diyen yok Ermeniyiz diyen yok Kürdüm diyen. Arkadaş tüm dilbilimcilere göre gramer farkları çok belirgin ve lehçe değil ne Türk'ün ne Kürd'ün ! Ayrıca çok dik kafalı insanlarız ve bir siyasi düşüncede aşırı savunan biri varsa o Zazadır. Türkçülerin babası olarak adlandırılan Ziya Gökalp Zazadır. Tevrat'a göre Zazalar 12 Yahudi soyundandır. Ama ben Zaza Yahudi görmedim daha.
80 YorumlaZazalar çok eski bir tarihe tevrat ve incildede zazalar geçmektedir, zazalar sasani imparatorluğuydu, imparatorluk yıkılışından sonra bir çoğu islamı kabul edip dağıldılar. Ne yazıkkı zazalarla israilliler amca çocukları sayılır, zazalar yok olan bir ırk olduğu için tarihleri kaybıldu ama bu günki civi, tablet yaxılarda zazaların tarihi çıkıyor,, yani zazalar çok eski bir ırktan kalan bir kabiledir.
30 Yorumla
+1 yılBilirsem kürtler ve araplardan farklı bir kültürler/etnik kökenler.
Ama bana sorarsan saf ırk diye birşey yok. Hepimiz Adem ve Havva'dan geliyoruz, hepimiz bir harmanız ve hepimiz insanız.103 Yorumla- +1 yıl
bir de inat olur derler, bilemedim şimdi aslı varmı :)
- +1 yıl
Gerçi salla ya, ona bakarsan kürt inadı, zaza inadı, arap inadı, çerkes inadı.. Herkes birbirine çamur atmış arkadaş. Ne çirkefmişiz yahu :D
Soran+1 yıltabıkı ayrım yapmak ıcın sormadım:) merak ettım ama..
HİÇ KİMSE ZAZALARA KÜRT DİYEMEZ ZAZALARA KÜRT DİYEN ZAZALAR ASİMİLE OLMUŞ DEMEKTİR. ZAZALARA KÜRT DİYENLERDE YA KİRLİ BİR OYUNUN KATAKTERİDİRLER YA DA OYUNCAĞI.
ZAZALAR ASİMİLE EDİLİP KÜRT OLDUKLARI BENLİKLERİNE YERLESTIRILIP KURTLERIN BİLE OLMAYAN DAVANIN ARKASINDAN KOSTURULMAYA ÇALIŞIYOR Şu an DA AÇIK VE NET.142 Yorumla- +1 yıl
@ZazaaKızı ismi göktürk olan birinden kürt tarihini öğrenirsen tabiki de Kurmanclarla Zazaları bölmeye çalışır
Kürtçe'nin lehçelerinden biridir.
Zazaki, kırmanci, sorani ve gorani olmak üzere dört lehçesi vardır.
Hem sayıca fazla olmaları hem de geniş bir alana yayılmaları nedeniyle zazakiler kendilerini de bir etnik köken olarak tanımlamışlar.01 Yorumla- +1 yıl
Yav he he. Zazalarin etnik kökeni konusunda birçok araştırma var ve bunları okuyup sana şunları net bir şekilde söyleyebilirim Zazalar Kürt değildir. Nasıl ki zamanında kurtlere asimile etme tekniği uygulandı. Sizlerde zazalara aynı şeyi yapmaya çalışıyorsunuz bilgisiz zazalarda size kanıyor.
+1 yılzaza lar bence ayrı bir ırk.zaten zazacayı kürtler anlamazlar.zazaların kaynağı irandır ama kürtler güneydoğunun yerli halkı.ama bügün zazaların bir kısmı kendini kürt kabul ediyor.zazaca bana göre apayrı bir dildir.
61 Yorumla- +1 yıl
Sen turkmence anlionmu benim ayni idada kaldigim turkmen var bir kelime ayni değil turkce ile onlarda turk değil ozaman senin düşüncenle zazaki annesine daye der kirmanci de daye der zazaki babaya bav det kirmanci de bav der kaniti en basit daha binlerce ornegim var ona bakarsan gorani kirmanciden cok cok farklı nerdeyse alakasiz simdi onlarda farkli bir irk oyleyse turkmen ile turk de farkli irk kirgizda ozbekde sonucta dillerini anlamiorlar
+1 yılBence önemli olan müslüman olması bir insanın kürtmüş türkmüş ve ya başka bir yerden gelmiş hiç farketmez ailelerin yaptığı bir yanlış bu
10 Yorumla
+1 yılbunula ilğili bir suru kitap var peki o ne olduğunu iddaa ediyor o söylediği şey dışında .
04 Yorumla
Soran+1 yılkürt degıllermıs,gocmen oluyorlarmıs.zazalar baska bır kolmus yanı
- +1 yıl
sen bilirsin inşallah pişman olmazsın o bölgenin kulturu başkadır insanları adetleri falan sorunludur genelde aile yapıları .senin bileceğin iş evlenmeen bir şeyler yaşama kendini koru .
Soran+1 yılinşallah.oyle yapıyorum zaten bılınclı hareket edıyorum.tesekkurler..
Gizli Üye(36-45)+1 yılSiz Azerilere nasıl Türk diyorsanız biz de zazalara Kürt diyoruz ve kendini Kürt olarak tanıtmayan zazalardan çok kendini Kürt olarak tanıtan zazalar var. Bence Zazaca Kürtçe'nin bir lehçesidir.
31 Yorumla
+1 yılAranızda Zaza olan sorusuna cevap olarak evet var. Ben !
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılGeneli bilmem ama benim yasadığım çevredekiler sunnilerin feytullahçılığa eğimli olan kesimi . yezid soyundan oldukları söyleniyor.
00 Yorumlazaza, kürt birdir yalnızca lehçeleri farklıdır...erzincan, dersim, adıyaman, bingöl, elazığ ve malatyada varlığını sürdürmektedirler...
02 Yorumla- +1 yıl
kürt ayrı-zaza ayrı-türk ayrıdır. ama kardeş halklardır.
- +1 yıl
@yelizlez35 degildir bn zazayim sen kimsin ya yilmaz guneyi seyh saitin seyifld rizanin kemikleri sizlior Kurduz olene kadar
Zazalar ayrıdır kürtlerden dıllerı falan da farklıdır ama kurtler zazaları kurt olarak gorurler
24 Yorumla
+1 yılGergerlidir çok da zenginlerdir
Zaza kendi başına bir halktır Kürtlerle akrabadirlar İrani bir halktır20 YorumlaKoyu bir zazayım zazalar kürt veye türk değildir ermeni sonradan türk olan ırklardan birisiyim ama asıl köken ermeni
01 Yorumla- +1 yıl
@ZazaaKızı cahil cahil konuşmalar düzgün araştırın lütfen.
7 ayDeylem'den geldikleri belirtilir. Dımlî isminin kök halidir.
10 YorumlaKürtlerin farklı bir boyu diyeyim.
02 Yorumla- +1 yıl
@THEZaZA zazalar en eski kurtlerdir Kürt ler ayrim gordugu icin kendini saglama almak icin zazacilik yaparlar ve yapanlarda bingol ve siverek zazalaridi zaza da annesine daye der kurmanci de zazakide babasina bav der kirmanci de simdi hadi ordan git bn elazig palu zazasiyim Kürt cenin en eski dilini konusuorm zazacilik yapanlar tamamen Türklesmis olanlar zazaki bile bilmezler gelip atip turarlar
+1 yılzaza enden vardı bide
10 Yorumlahayır kürt de değil arap da değil ayrı bir kültür
21 Yorumla- +1 yıl
Ayrı bir ırklar ırkları zaza, dilleri zazacadir, zazacada en eski irani dillerine aittir. butun zazalarin asli imandan gelmedir. Zazalarin yarısı sunni yarısı alevidir. Bu arada kürt olamazlar çünkü gercek kurtlukde alevilik yoktur. Eğer biri hem aleviyim hem kurdum diyorsa o kesin zaza alevisidir. Kendini kürt sanıyordur. Babam sunni zazadir bu arada. Kurtlere karşı değilim yanlış anlaşılmasın, sadece zazalarin kurdum demem kendi irkimi ve dilimi bir zaza olarak inkar etmem anlamina gelir. Ve bu ırk zaten koruma altında neden kurdum diyerekden kendi irkimi yok etmeye yardım edeyim. Kendini kürt sananlar böyle yaptıkça asıl zaza olan ırkını ve dilini yok etmeye yardım ediyor bunu farkındayım acaba?
Kültür & Sanat konusunda 636 cevap paylaştı. Kürtlerin azerileri işte :)
02 Yorumla- +1 yıl
ZAZALAR KÜRT DEGİLLER
- +1 yıl
@ayşefatmass bn zazayim kurdum tirsikci seni
kürtler,kürtlerin bi kolu diyelim.
02 Yorumla- +1 yıl
@Bingöl_12 olm bnde paluluyum Bingöl luler bide siverekliler alayiniz hukumet yalakasi tirsikcisiniz Dersim diyarbakir Elazığ zazakileri en sereflileri yilmaz guney zazakiydi ac bak seyh sait zazakiydi seyit riza zazakiydi Kürt kimliginicin can verdiler gelip burda Kürt ler ayrim gordugu icin sana dokanmasin diye zazacilik yapip bal suruon ekmegine seref lazm seref
Kültür & Sanat konusunda 1,6b cevap paylaştı. kürttir lo
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılben zazayım
31 Yorumlaİnsandır ;)
42 Yorumla
Soran+1 yılinsan olduklarını bılıyorum. sadece zaza kulturunu merak ettım. sormak suc mu?
- +1 yıl
Zazacayi ve kurtcenin ortak yönü bazı fırça kelimelerdir, bunu almancayla hollandacayi kıyaslama gibi birsey, almanca ve hollandacada benzer kelimeler bulunur, ama almanlarda hollandalilar ne aynı ırktır nede aynı dildir. Nede hollandaca almancanin alt lehlerine değildir. Bakın kurtcede ve zazacada ne aynı dildir nede aynı ırktır. Nede bir alt lehcesidir. Bir kac farcdan alinmis kelime disinda pekde birbiriyle alakasi olmayan diller. Aynisi.
Devamını Gör(14)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası