Değerli kardeşim, tıkandım derken neyi kast ediyorsun?
Önceden yazdığın başı sonu belli bir sinopsisin yok mu? Buradan yola çıkarak bir tretman yazmadın mı? Karakterlerin hikayeleri ve onların dönüşümü ile ilgili bir metin hazırlamadın mı? Yoksa sahne 1 diyerek senaryo yazmaya mı giriştin?
Eğer öyleyse büyük hata yapmışsın sevgili kardeşim.
Öncelikle iki sayfayı aşmayan bir sinopsis yaz hemen.
Sonra hikayendeki karakterlerini geliştir. Onların fiziki, sosyolojik ve psikolojik boyutlarıyla ele al.
Ardından üç dört sayfayı geçmeyen bir sıralama yap. Yani hikayenin aşamalarını birer satır yaz.
Sonra bu sıralamayı bir tretmana dönüştür.
Sonra da senaryonu yaz.
Maalesef pek çok senaryo yazma serüvenine girişen arkadaşlar hep aynı hataya düşüyor. Akıllarına bir fikir geliyor ve hemen senaryo yazmaya girişiyor. Senaryo yazma işi bir disiplin, sürekli çalışma işidir. İlham gelmesini beklemek büyük hatadır. Elbette yaratıcılık gerekir ama meşhur bir söz vardır:
"Dehanın yüzde 99'u çalışmaktır." Sana bol şans ve başarılar dilerim.
hocam zorlanmamın bir diğer sebebi dizi senaryosu yazmaya çalışmam.. sinopsis tamam ama konu dizi olunca onu devamı getirmek zor oluyor.. olay olayı doğurmalı amma benim seçtiğim konu güzel ve zor bir konu.. karakterlere gelicek olursak mesela Türkiye'ye erasmusla gelen Madison karakteri obsesif kompulsif bozukluğu olan bir karakter... diğer karakterleri de geliştircem.. aklıma çok güzel sahne fikirleri geliyor ama bunları bir yere bağlamak zor oluyor... Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.. :)
Konusu nedir? Size önerim giriş gelişme sonuç şeklinde yazıyorsanız gelişme kısmında bir kısmı çarpıtın ve üzerine yeni konular ekleyin. Sonuç kısmına da sebep sonuç şeklinde ilahi bakış açısı ile yazın.
Hayat akışınızı değiştirin. Fazla monoton ya da fazla dolu demek ki. Yazmak için ya hiçbir şeyiniz yok ya da çok fazla şey var. Sorunu tespit edin ve aksi yönde hayat akışınızı değiştirin.
Senaryo yazmana ilham verecek bir olay da basit bir hikayeye sahip sürükleyici filmler izlemek. Oradaki diyalogları gözden geçirmek. Ha tabi yazacağın şey film senaryosu ise.
Sana önerim bu tarz kitaplar okuman ya da hayatında gerçekten bunları yaşamış birini bizzat dinlemen dışardan gözlem yapmakla ilham geleceğini sanmıyorum
Değerli kardeşim, tıkandım derken neyi kast ediyorsun?
Önceden yazdığın başı sonu belli bir sinopsisin yok mu? Buradan yola çıkarak bir tretman yazmadın mı?
Karakterlerin hikayeleri ve onların dönüşümü ile ilgili bir metin hazırlamadın mı? Yoksa sahne 1 diyerek senaryo yazmaya mı giriştin?
Eğer öyleyse büyük hata yapmışsın sevgili kardeşim.
Maalesef pek çok senaryo yazma serüvenine girişen arkadaşlar hep aynı hataya düşüyor. Akıllarına bir fikir geliyor ve hemen senaryo yazmaya girişiyor. Senaryo yazma işi bir disiplin, sürekli çalışma işidir. İlham gelmesini beklemek büyük hatadır. Elbette yaratıcılık gerekir ama meşhur bir söz vardır:
"Dehanın yüzde 99'u çalışmaktır."
Sana bol şans ve başarılar dilerim.
hocam zorlanmamın bir diğer sebebi dizi senaryosu yazmaya çalışmam.. sinopsis tamam ama konu dizi olunca onu devamı getirmek zor oluyor.. olay olayı doğurmalı amma benim seçtiğim konu güzel ve zor bir konu.. karakterlere gelicek olursak mesela Türkiye'ye erasmusla gelen Madison karakteri obsesif kompulsif bozukluğu olan bir karakter... diğer karakterleri de geliştircem.. aklıma çok güzel sahne fikirleri geliyor ama bunları bir yere bağlamak zor oluyor... Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.. :)
Çalışmaya, yazmaya devam. Kolay gelsin.
Teşekkürler