Selamm, internet de gezerken bir söz dikkatimi çekti "Sanatçı toplumun aynasıdır" diye sonra bu sözü biraz araştırdım anlamına falan bakındım öyle ve bu sözün doğrulunu düşünmeye başladım. Siz bu söze katılıyor musunuz?
"Sanatçı toplumun aynasıdır" sözüne katılıyor musunuz?
Bunu bir sanatçıya sormak lazım aslında. Ben sanatçı değilim, sadece hali hazırdaki şarkıları yorumlayan bir yorumcuyum.
Bana sorarsanız, ben kendimi kimseye örnek olmak zorunda hissetmiyorum. Düzgün konuş, düzgün davran diyorlar çevremdekiler ama ben kanaviçe değilim. Kimseye örnek olma zorunluluğum yok.
Bence herkes nasıl yetiştiyse, kendisine ona göre bir idol belirler ve onu örnek alır. O yüzden son nefesimi verene kadar kendim istediğim gibi bir hayat yaşamalıyım. Yoksa normların içinde sıkışmış, mutsuz bir kadın olurum.
‘Sanat sanat için mi, yoksa toplum için midir?’ önce bunu bilmek gerekli bizler degil kendine Sanatci diyenler ya da Toplmun kendisini Sanatci olarak adlandirdigi kisiler bu ikisi arasinda bir karar vermeli. Toplum icin mi yapiyorum yoksa Sanat icinmi? Türkiye baz alinirsa gercekten toplum icin sanat yapanlarin sayisi cok az ama Sanat icin sanat yapanlar neredeyse yok günümüz Dünyasinin bir mecburiyeti olan "PARA" kisilere mecburi olarak gercekte yapmak istediklerini degil de para kazanmak icin birseyler yapmasini zorunlu kiliyor. Yine Türkiye de Medya nin cok etkisinde kalan halk yapilan bir cok Sacmaligi Sanat zannediyor ve bunu yapanlara Sanatci sifatini yakistiriyorlar. Kısacası sanat, duyguların dışa vurumudur. Başka çabalar işin içine girdiği zaman o yapılan sanat değildir benim için.
Hayır. Sanat nedir diye bakarsak sanatın tek yapması gereken o kişinin duygu ve hikayesini karşıya aktarabilmek. Bunu yapan herkes sanatçıdır. Sanat ahlaklı olmak zorunda değildir. Toplumun yarattığı kurallar ve ahlak anlayışından bağımsızdır. Ama tabi sonuçta içinde bulunduğu toplumun etkisinde olacaktır. Ona göre değerlendirilecektir. Bunu göze alması lazım.
hayır. gerçek sanatçılar elittir, seçilmiş toplumdan sıyrılmışlardır, hiç bir zaman toplumun aynası temsilcisi vesairesi olamazlar zira toplumlar aptal cahil ve geri zekalıdır. kendini böyle sananlar sanatçı değil toplumun kendisi olan "imposter" denen kendini sanatçı sanan kişilerdir.
Bizim sanatçıların bir kısmının pkk sempatizanı olduğunu gördük sezen aksu gibi. Bir kısmının da devlete düşman olduğunu gördük o yüzden sanatçı kısmı bitmiştir benim gözümde.
Kesinlikle. Konfiçyüsün bir sözü var bu konuya benzer bir durum.''Bir toplumun Ahlak yapısını öğrenmek istiyorsanız o toplumun dinlediği müziğe bakın.''Geçmişimiz ve dinlediği müziğe bir bakın bir de 90 lar ikibinlere. Dün öpüşenleri tv de görünce yüzü kızarırmış insanların şimdi neler konuşulur oldu. ozamanki dinlenen müzikteki saygıya bakın bugünki cinsellik içeren müziklere. E o müzikleride sanatçılar yapıyor. diğer sanat dallarıda aynıdır. Toplumun ihtiyaçları ve durumları sanata yön verir. Sanatçı aynadır
Bu biraz şu atasözüne benziyor: Anasına bak kızını al... Toplum da böyledir. Toplumda olan şey bireyi gösterir. Ve keza tam tersi de mevcuttur. Bu açıdan bakınca sanatçı toplumu etkiler ve toplumdan etkilenir.
Ben buna pek katılmıyorum. Atıyorum sosyal medya fenomenleri artık kendilerini sanatçı olarak görüyor. Atıyorum ki Kerimcan Durmaz ona bakılarak herkes yargılanamaz. Öyleyse eğer yandık:)
Katılıyorum tabiki ama bizim toplumda işe yaramıyor. Varsa yoksa gericilik olsun, yobazlık olsun, kimse okumasın, cahil kalınsın. Bu tarz kafada insanlar olduğu sürece ne sanatçı, ne bilim insanı, nede... çıkar
Kısmen katılıyorum her sanatçının yaptığı sanat şekli farklıdır kimisi doğayı resmederken kimisi portre ile uğraşır. Bazı sanatçılar ise kendi yaşamlarını çizmeyi tercih ederler mesela Frida buna güzel bir örnektir ama tabiki dediğim gibi toplumu da resmeden çok değerli sanatçılar vardır.
Bence sonuç olarak , sanatçıya değer yüklemesi yapılır ve o kişinin bunu kabul edip etmeme hakkı her zaman vardır. Dik durmak , adil olmak , özel hayatınla anılmamak gibi durumlarda var tabiki.
Sanatçı toplumun içinden insanlar olduğuna göre ve sanatta sanatçı tarafından yapıldığına göre bir sanatçıyı veya sanatı toplumdan üstün görmenizin sebebi nedir?
toplumlar genellikle ilkel dürtülerin ertafında motive olurlar. sanatçı ise hayatın özünü yakalamaya çalışan kişidir. bunu bir çok farklı alanda yapıyor olabilir fark etmez. sag duyusu yüksektir. toplumsal popülizmlere bak mesela siyaseti örnek al. seçimden önce seçim kazabilmek için nasıl saçma sapan işler yaparlar. ve bu yaptıklarıda onları popüler ve sevilen birisi yapar. sanatçı halkın mantıklı buldugu çogu şeyi mantıksız bulan kişidir
Sanatçı toplumun aynası mı?
Canım adaşım ve canım idolüm seviliyorsun ❣️