Hey! Selam soruma hoş geldin. Ülkemizde, dünyada sanata pek önem vermeyen bir toplumuz diyebiliriz. Tabi kişiden kişiye değişir yani. Son yıllarda yükselme var. Ama hala çoğu ülkeye göre gerideyiz. Bunun sebebi tiyatro yerine sinemayı tercih etmemiz. Sizin için sanat ne kadar önemlidir?
"Sanat toplum içindir" sözüne bakarak sanat sizin için ne kadar önemlidir?
İnsanlar açken sanatı değil, midelerinin doymasının kaygısını yaşarlar. Bu ülkede 20.000.000 insan açlık sınırının altında yaşıyorken, hangi sanatın kaygısını duymasını bekleyebiliriz ki? Ülkemizde ki çalışan nüfusun %43'ü asgari ücret ( denilen çağdaş köleliğin diğer adı!) e tabi olarak çalışıyor. Bu ortamda ne sanattan konuşulabilir, ne sanata verdiğimiz önemdenn...
Sanat, toplumumuzda geri planda kalmış bir değer. Bir çok sanat dalı vardır bir tanesini ele almamız gerekirse resim yapmak, siz ya talep olduğu için resim çizer ve satarsınız, ya sergi açmak insanlara sunmak için çizersiniz ya da bu dalda eğiliminiz vardır severek yaparsınız. Sinemada durum biraz daha farklı eğer babanız bir banker kastelli değilse, filminizin bütçesi bir prodüktörden gelecektir. bu prodüktör kişi, film için bazı kriterler koyacak, belki bütçe bir fondan da beslenecek ve ortaya, içinde minimum 20-30 kişinin çalıştığı ve minimum 2-3 aylık bir çekim süreciyle üretilmiş bir film çıkacaktır. Özetlersek sanat elbette toplum içindir ve sanat sanat içindir size parada kazandırır. Bunlara bir bütün olarak bakılmadıkça toplum olarak elbette gelişemeyiz.
Georgia O'Keeffe “Hakkında söyleyecek kelime bulamadığım, başka hiçbir şekilde ifade edemeyeceğim şeyleri, renkler ve şekiller ile ifade edebileceğimi farkettim.” der. Sanat bir insanın kendini ve içindekileri en doğru şekilde yansıtabilme yoludur.
Sanat benim için hep önemlidir , gezdiğim Taksim sanat galerileri haricinde , düşüncelerin renklere bürünmesi ve canlı canlı bunu görmek , muazzam bir haz veriyor bana.
Bence sanat birisi birileri için değil haz için yapılır aynı şekilde bir grup veya rekabet için de değil. Sanata toplumumuzun duyarlı olmamasini refah ve boş zamanla alakası olduğunu düşünüyorum yani Klasik Yunan yaklaşımı