Dinler tarihini merak ettim. Öyle şeyler var ki insan hayret ediyorum. O zamanki insanlarla şu an ki insanlar arasında Allah'a hesap verme duygusu inançlar çok benziyor gibi. Bunlar insanlık tarihinin en eski milletleri. Krallar önemli insanları tanrılara hesap vermekten bahsediyor. Tanrılar diyorum çünkü bir bozulma söz konusu. Önceki hallerini merak ediyorum. Kabeye filleriyle saldıran Ebrehe geldiğinde dönemin müşrik Arapları korkudan putları temizlemiş. Kabenin rabbi bize yardım et diye Allah'a yalvarmışlardı. Binlerce yıl önce TV'nin olmadığı imkanların kısıtlı olduğu zamanlarda Sümerlerde böyle değişmiş olabilir diye düşünüyorum.
Evet içlerinde peygamber gelmiş gibi görülüyor
Farklı düşünüyorum
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Güncellemeler
+1 yıl
Sümer akad elam babil Asur hepside yazıyı Kanunu ilkleri yaşatan yaşayan bir kültür.
Soru güzel. Çünkü, başta dinsizler olmak üzere, dindar insanlar dahi, bu konuda temel bilgiye sahip olmadıkları için benzer çelişkilere düşüyorlar. Öncelikle şunu bilmek faydalı olacak. Dinler tarihi ve İslam'a göre, insanlığın var oluşundan itibaren yaklaşık 2500 peygamber yeryüzüne gelmiştir. Ancak bunların sadece 150-200 kadarının adı ve ya hakkında bilgi çeşitli oranlarda vardır (Hızır, İlyas vs.). Bazılarının, adının bilinmesi dışında hiçbir bilgi mevcut değildir. Bazıları ise, sorunda da bahsettiğin gibi, bazen kral, bazen tanrı gibi farklı sıfatlarla anılmışlardır. Dolayısı ile sıfatının ne olduğunu kesin çizgilerle ayıramadığımız gibi, peygamber olduklarına dair kesinlikte, tarihin kayıt şartları nedeniyle mevcut değildir. Bu durumda sadece ihtimaller üzerine "yorum" yapabiliyoruz. Yine de rakamlar bize fikir verebiliyor. Sonuç olarak her din, kendinden bir önceki dindeki bozulmaya mazeret olarak ortaya çıkmıştır. İslam da böyle ortaya çıkmıştır. Bunun doğruluğu tartışılabilir. Sümerler MÖ 4000-2000 Yılları arasında varlığını sürdürmüşlerdir. Müteakiben MÖ 2000 Yıllarında Yahudilik yeryüzüne hakim tek tanrılı din olmuştur. Sümerlerin inanç biçimi hakkında eldeki bilgiler çok tanrılı dine mensup olmakla birlikte, sadece tek tanrılı dinlerde var olan birçok ritüelin var oluşudur ki bu bize, Sümerlerin de "başlangıçta" batını dinlere değil, tek tanrılı hak dinlere inandığı ve kral olarak adlandırdıkları liderin ise peygamber olduğu yönünde işaretler sunmaktadır. Ancak tarihçiler bu konuda somut delil bulamamıştır. "Sümerler, Müslüman mıydı?"sorusu yanlıştır. Zira tüm hak dinler temelde aynı ritüellere sahiptir. Örneğin, Yahudilik ile İslam ritüelleri arasında şaşılacak derecede benzerlik vardır. Aynı durum Hz. İsa döneminde Hristiyanlık için de geçerlidir. Ancak MS 79 yılında Aziz Pavlus döneminde, dinsiz fakirlerin ve köylülerin Hristiyan olabilmesi için, radikal değişiklikler yapılmış, sünnet vaftize dönüştürülmüş, kutsal su, kutsal kase ile birlikte şarap olmuş, başörtüsü anlam değiştirmiştir (halen rahibeler ve bazı mezhepler tıpkı İslamdaki gibi kapanır). Sonuç olarak tek tanrılı dinleri Allah'ın dini olarak düşünürsek, evet Sümerler, Yahudiler, Hristiyanlar, Bahailer, ve ondan önceki tüm tek tanrılı inançlıların hepsi Müslümandı diyebiliriz.
Sümerlilerin tarihi çok daha eskiye dayanıyor. O zamanlarda hristiyanlık vardı eğer motife bakarak böyle bir yorum yapıyosan dua ederken eller hep öyledir
Peygamber falan değil arkadaşım. İşin özü bugün inandığınız islam dahil bütün semavi dinlerin kaynağı aslında sümer mitolojisidir. Adem ile Havva, Nuh tufanı, Habil ve Kabil vs Tevrat’ta ve kuranda bahsedilen hikayelerin birçoğu sümer mitolojisinden uyarlamadır.
0
8 Yorumla
Soran
+1 yıl
Mitolojiyi kafalarından mı uyduracaklar? İsa Peygamberin anneside belli doğduğu köy onu öldürmeye kalkan roma imparatoru ve askerlerin isimleri bile hala duruyorken ne mitolojisinden bahsediyorsun? Son peygamberi saymıyorum bile. Bu insanlar hesap duygusundan adaletten bahsediyor.
Bu mitolojik hikayeler de nedense bir tek Sümerler’den çıkıp yayılmış. Din sadece Mezopotamya ve orta doğuya gelmiş herhalde ne tesadüf. Dünyanın öbür ucunda henüz keşfedilmemiş Amerika kıtasını falan tanrı yüzyıllarca unutmuş peygamberleri hiç uğramamış. Türk mitolojisinde de insan doğuran dişi kurt falan var. O da gerçek mi mesela kardeş? Mit veya mitolojinin ne olduğunu bildiğinden emin misin sen?
Kızılderililer nuh tufanını nereden biliyor? Peki ormandaki dışa kapalı aborjin kabileleri? Peki kuzeydeki buz içinde yaşayan eskimolar cehennemi nereden biliyor?
Türk mitolojisinde cennette var cehennemde. O balbal taşları öteki tarafla alakalı. Bir hesap günü inançları var. Tanrıya yalvardıkları yağmur için kullandıkları yeşil değerli taşları var.
Din ve tanrı inancı her yerde vardır. Ama farklı coğrafyalardaki insanların dinleri senin inandığın dinden çok farklı. Eskimoların cehennem tasviri buz gibi bir soğuktur mesela. Ateşe muhtaç bir halkı sen ateşle korkutabilir misin? Hayır. Ateşten çöl hayatı yaşayan orta doğulu insan korkar. O yüzden islam’da cehennem azabı ateştir aslında. Tanrı, cennet, cehennem gibi kavramlar insanların içgüdüsel olarak inanmaya ihtiyaç duydukları şeyler. Ama her millet inancını kendi kültürüne göre şekillendirmiş. Birinin diğeriyle pek bir alakası yok. Adamlar çölde yaşadığı için cenneti tasvir ederken meyve bahçelerini anlatır mesela. Oysa etrafı meyve bahçeleriyle çevrili bereketli topraklarda yaşayan bir insana böyle bir cenneti vaadetmen hiçbir şey ifade etmez. Çünkü o bu hayatı bu dünyada yaşıyordur zaten.
Ama eski moların soğuk dediği cehennemin duvarları diye biliyordum. Kızılderililerin ulu manitu dedikleri tek tanrı inancı neden şekillenmiş olabilir? Kızılderililer yeşil güzel bir yerle yaşıyorlardı.
Kızılderililerin inanç sistemleri hakkında çok bir şey bilmiyorum, çok şey bilindiğini de sanmıyorum çünkü Amerika’nın keşfinden sonra “üstün ırk (!)” beyaz adamlar kızılderililerin dinini çok ilkel bulmuş. Sanmıyorum ki kızılderilileri katlederken kutsallarını korumak gibi bir çabaları olmuş olsun. Ama kızılderililerin inanç sisteminin semavi dinlerle hiçbir alakası olmadığına eminim. Aksini düşünüyorsan kaynak gösterip beni de aydınlat. Türkler tek tanrılı bir inanca sahipti derken bile aslında yanılıyorsunuz. Türkler büyük ve en güçlü tanrı olarak Gök tanrıya inanıyordu. Oysa güzellik tanrıçası, yer altı tanrısı, ateş tanrısı gibi birçok tanrı da mitolojilerde geçer. Aynı antik Yunan gibi. Büyük ve en güçlü tanrı Zeus’tur. Ama zeus dışında birçok tanrı da vardır. Bu toplumlar tek Tanrı’ya inanıyor olsaydı bile kafana göre islamla bağdaştırman saçma. Çünkü bütün inançlar, ibadetler, kültürler yakın coğrafyalar etkileşim halinde olsa ve benzerlikler gösterse bile birbirinden çok farklı. İnsanlar için ölüm son derece gizemli bir durum. İnsanlığın varoluşundan bugüne her millet ölümden sonrasını kendi çapında anlamlandırmaya çalışmış. Ve eminim hepsine sorsan gerçek dinin kendi dinleri olduğundan senin islam’dan emin oluşun kadar emindirler. Oysa islam’ı diğer dinlerden farklı kılan, evrensellik namına bir şey yok. Arap kültürünün bir ürünü. Türkler de emin ol gök tanrı inancından bize tarih kitaplarında anlattıkları gibi isteye isteye vazgeçmemiştir. Türklerin İslamiyeti kabul etmesi savaşlarla son derece kanlı olaylarla gerçekleştirmiştir. Talkan ve curcan olaylarını araştırmanı tavsiye ederim.
Oysa türkler kendi inançlarına o kadar bağlı bir milletti ki muhtemelen bugün hala eski Türk geleneklerinden olan ölülerin kırkı çıktığında toplanıp mevlit okumak gibi adetleri koruyoruz. 40. günden sonra ruhun bedeni tamamen terk ettiğine inanmak, bu sebeple ilahiler okumak vs Araplardan kalma bir adet değil. Tam tersi Arapların kültürlerinde müziğin yeri yoktur ve müziğe çok sıcak bakmazlar. Yani binlerce yıl öncesinden kalma adetlerimizi belki farkında bile olmadan islamla kaynaştırmışız. Sempatik bence.
En İyi Cevaplar