Efesli Herakleitos’a göre Tanrı, kendi kendine oyun oynayan bir çocuğa benzer, Bu çocuk; Nietzsche’nin de benzetmesiyle deniz kenarında kumdan kaleler yapıp (yaratan) daha sonra canı sıkılıp onları yıkan (öldüren) bir çocuktur. Yani herhangi bir amacı yoktur. — “Tanrının belirli bir amacı yoktur. Zaman, dama oynayan bir çocuktur. Hükümdarlık gücü bir çocuğun gücüdür.” -Herakleitos — Peki sizce Tanrı bizi neden yarattı?
Her konuya bir yaklaşım getiren ben, olay Tanrı yı tartışma boyutuna varınca konuşmaktan imtina ediyorum çünkü benim yüzümden benim de dahil olduğum çoğu insanın kutsal saydığı değerlere laf geleceğinden endişe ediyorum. Sonra sus geç yorum yapmak zorunda değilsin desem de böyle bir durumda susmak da istemiyorum. Bu sebeple teşbihte hata olmasın diyerek soruyu biraz daha değiştirip benzerlik kurarak uyarlamak istiyorum. Şimdi biz insanlar herhangi bir alanda yetenekli isek bu alanda sanat eserleri ortaya çıkarıyor onları sergiliyoruz. Peki sizce bunu neden yapıyoruz. Mesela birisi çok güzel bir roman yazsa, ya da resim yapsa niye yaptın der miyiz? Bence o bir sanatçı bizler de sanat eseriyiz
Güzel yazı için teşekkürler ama aslında soruyoruz. Her sanatın bir yapılış amacı vardır. Kimisi para kazanmak için kimisi bir şey anlatmak için resim müzik veya edebiyat yapar. Ama bu soruyu tanrıya yönelttiğimiz zaman tanrının böyle şeylere yani para kazanmaya gösteriş yapmaya bir şeyler anlatmaya veya tapınılmak gibi şeylere ihtiyacı yoktur. Çünkü o sonsuz kudretli ve güçlüdür. Ozaman tanrı bizi niye yarattı sorusu manasız ve cevapsız kalıyor.
Edebi eserler, resimleri bir kenara bırakıp mühendislerin yaptığı şeylere de bakabiliriz. Yani bir araba tasarlarlar ve o arabadan beklenen özellikler vardır. Hızı, konforu vs. Bu durum da onun gibi düşünülemez mi. Allah herkesi farklı özelliklerde farklı coğrafyalarda farklı kültürlerde yaratıyor ve beklentileri de herkesin kendi koşullarına göre oluyor.
Yapılan arabalar bir amaca hizmet ediyor yani bir amaçları var. Amaçları insanlığa kolaylık sağlamak. İnsanların arabaya ihtiyacı var aynı zamanda o araba yapan mühendislerin de paraya ihtiyacı var. ama tanrının insanlığa veya evrene ihtiyacı yok ki.
Evcil hayvan besleyenler hakkında ne düşünüyorsunuz çıkarı olmadığı halde insanlara yardım edenler hakkında. Ya da yaptığı resimleri satmayan sergielmeyen santçılar hakkında. Çoğu ressamın eserleri öldükten sonra satılıyor belki yaşarken satmak istedi satılmadı diyebilirsiniz ama böyle olmayanlar olduğunu da düşünüyorum. Mesela Kafka kitaplar yazmış ve bunları ortaya koymamış ölümünün ardından bir arkadaşı bastırmış. Benim de resime biraz ilgim var. Kendimce bir şeyler çiziyorum sonra çizdiklerim kaybolup gidiyor satma sergileme gibi bir amacım yok. Sadece çizmeyi boyamayı sevdiğim için. Yapmayı hayal ettiğim şeyi yapabileceğimi görebilmek için
Aslında kültür sanat kosmından arkadaşları soruya davet mi etseniz. Onların görüşlerini de merak ettim açıkçası hepsi sergilemek ya da para kazanmak için mi sanat eserleri ortaya koyuyor. Hem Tanrı nın eserlerini sergilemesi acizlik midir ki. Sanki yorumunuz da buna ihtiyacı yok derken bu tarz bir anlam var gibi geldi
Evcil hayvan besleyen kişiler, duygu sahibi insanlar olduklarından dolayı. Ama tanrının evcil hayvan edinme konusunda ona insani duygular yüklersek bunun adı islamda şirktir. Eserlerini satmayan sanatçılar konusunda da şunu söyleyim, onlar bunu zaten zaman geçirmek veya bir şey anlatmak veya belkide sırf canları sıkıldığı için bile yapıyor olabilirler. Burada da yine aynı sonuç çıkar. Peki sana soruyorum ozaman, Tanrının da bu sanatçılar gibi canı mı sıkılıyordu? Artık cevabın evet olmalı yani Tanrı neden bizi yarattı? Sorusuna cevabın bilmiyorum olacaktı.
Bilmiyorum demekten gocundugum için değil bilmiyorum dememek sadece sebebini bulmaya çalışmak evet dogrudan insanlarla kıyaslamak yanlis olabilir sadece en basinda dediğim gibi tanri üzerine yorum yapmak zor geliyor. Sanatçılarin eserlerini ortaya koymalarina ayri ayri yaklasim getirmissiniz ama bizim bildiğimiz ya da bilmediğimiz bir amaci mutlaka var. Bizim amacını bilmememiz O nun amaçsız oluşundan değildir
İnsanla kıyasta da teşbihte hata olmasın diyerek başladım yorumların bu aşamaya gelebileceğini öngörerek. Ama Tanrı kendinde olan vasıflardan insana da yükledi. Hallacı Mansur bu düşünce ile Enel Hakk deyip ben tanrıyım iddiasında bulunduğu için öldürüldü. Bazen aynı anlamı ifade eden sözlerin biri ölüme sebep olurken diğeri baş tacı ediliyor. Bir ben var benm içimde benden öte benden ziyade de aynı anlam ama insanlar takdirle karşılıyor. Bu gibi bir üslup hatasıyla yanlış anlaşılmalara mahal vermek istemem ben de teşekkür ederim.
Hikmetinden sual olunmaz. Felsefe yapmak keyifli olabilir , lakin safi zihinleri bulandırmaktan öteye geçmez. Neden yarattı sorusundan ziyade , Kuran-ı kerimde Ölümden sonraki hayat Vicdan ve yeniden diriliş , kıyamet günü ile ilgili tefekkür etmek daha faydalı olur. Tabii ki inananlar için...
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Beyin yoksunu kafir seni böyle sorular sorarak algı yapmaya çalışıyorsun aptal değiliz. Ne yaşadıysan artık git dinsizliğini başka yere kus. Çok bilmiş aptal seni.
Tanrı bizi değil, biz tanrıyı yarattık. Tanrının varlığı bilimsel olarak kanıtlandı sözü, tamamen bir yalandır. Şu anki teknoloji ile, bir tanrının varlığını bilemeyiz. Ayrıca, kusursuz olan bir varlık; kendisine tapınması için aciz varlıklar yaratmaz.
En İyi Cevaplar