Şiir ve şairlerin hayatlarında ki ilginç anılar

Arkadaşlar bildiğiniz güzel şiirler ya da şairlerin ilginç anıları varsa paylaşırmısınız bu bilgiler pek okumakla öğrenilmiyor. Böylece kolay yoldan birçok şair hakkında bilgi edinmiş oluruz.

İlk ben Başlayayım

Cemal Süreyya mı yoksa Cemal Süreya

cemal süreya ve sezai karakoç üniversitede sınıf arkadaşıdır. ve sınıflarında ''muazzez akkaya'' isminde bir de kız varmış. ikisi de bu kızı gizliden gizliye severlermiş. sınıfta gün boyu aynı kıza duydukları ilgiyi birbirlerine anlatırlarmış. hatta muazzez'e yazdıkları şiirleri birbirlerine okurlarmış.. sonra bu aşk, zamanla kızışmış ve birbirlerine 'ben elde ederim, sen edersin' derken 'kim elde edecek?' diye iddiaya tutuşmuşlar.

kaybeden büyük bir bedel ödeyecek demişler. ve bu bedel ömrü boyunca üzerlerinde kalıcak. bedene fiziksel bir zarar olmayacak diye de karar kılmışlar. ve sonunda soyadını değiştirmeye gelmiş olay..

cemal sürey(y)a kazanırsa ;sezai karakoç'un soyadı ''karkoç'' olucak..

sezai karakoç kazanırsa ; cemal süreyya'nın soyadı 'süreya' olucak.

ve tabi kızı sezai karakoç elde eder ve onunla çıkmaya başlar. cemal süreya da gidip tek 'y' harfini attırır soyadından..

işte süreyya'dan süreya'ya geçiş dönemi böyle olmuştur..

ileri ki zamanlarda muazzez akkaya bir iddia sonucu sezai karakoç'un kendisi ile çıktığını öğrenir. biraz da sorunları olan muazzez bunu kaldıramamış, okulu bıramış ve memleketi olan geyve'ye gitmiştir..

sezai karakoç bu duruma çok üzülür ve muazzez akkaya'ya ithafen (bkz: mona rosa)şiirini yazar. şair karakoç,1950 yılında mülkiye'de öğrenci iken yazmıştır bu şiiri. ancak 2002 yılına kadar yayımlanmamıştır.

"mona roza" türk edebiyatının en mahrem akrostiş şiiridir.
Şiir ve şairlerin hayatlarında ki ilginç anılar
Cevapla