"Karanlıktan korkuyorum Patron" Sözüyle zihnimize yer edinen filmdi.
Kitabın yazarı Stephen King'in ilham aldığı hikâye; 1944 yılı, soğuk Mart günü. Amerika’nın bir kasabasında iki kız çocuğu (11-7) ölü bulundu…
Ölüm nedenleri kafalarına sert bir cisimle vurulmasıydı Kasaba şoktaydı… Halk sokaklara döküldü. Katil bulunup, hemen idam edilmeliydi. Emniyet harekete geçti.
George Stinney’i tutukladılar. İki çocuğun öldüğü yerin yakınından geçen 14 yaşındaki çocuk!
Çocuk henüz mahkemeye çıkmadan toplum kararı vermişti. Bu Afrikalı, çocuk bile olsa hemen idam edilmeliydi. Mahkeme jüriyi seçti, hepsi beyazdı.
Jüri 10 dakika içinde kararı verdi. Elektrikli sandalye ile idam edilecekti.
Elektrikli sandalyeye oturduğunda boyu kısa geldi. Boyu 1.55'di Memurları İncil’i alıp, altına koydular. 2400 voltluk elektrik akımı verdiler. Stinney 4 dakika içinde can verdi.
Adalet (!) yerini buldu, küçük kızları öldüren zenci idam edildi.
Stinney ailesinin ve bir grup idealist avukatın baskıları sonucu dava yeniden açıldı. Aradan 70 yıl geçti. Dosyalar inceledi. #Notlarim#insan#yeraltim#insan 5 Nisan 19. 18.22Jüri tamamen beyazlardan oluşmuştu. Jüride Stinney’in ismini ortaya atan siyahi düşmanı bir siyasetçi vardı.
Stinney’in itirafı denilen tutanakta ne imza, ne bir mühür vardı… 14 yaşındaki çocuk haksız yere idam edilmişti!
İzlemez olurmuyum çok etkisinde kalmıştım çok üzülmüştüm hatta sırf o yüzden tekrar gördüğüm de bidaha izlemek istemedim ama ne hikayenin gerçek olduğunu ne kahramanın çocuk olduğunu bilmiyordum şimdi buradan öğrendim ve bir kere daha yıkıldım tam acaba mı derken inanmak için yine bir nedenim kalmadı sayende adaletin bu mu be dünya gerçi şöyle bir şey var acaba bu internetteki bilgiler ne kadar doğru neye göre doğru belki de herşey kurcadir bilemeyiz aynı şizofren yaklaşım ne yazıkki kuranı kerim ve varolusumla da alakalı
Seyretme sayısını hatırlamıyorum. Ancak gerçek hikayesini okuduğumda içimdeki nefreti kusacak yer bulamadım. Kendi yaşından daha ağır bir taşı kaldıracak kuvveti olmayan bir çocuğu sırf siyahi diye suçlayarak ölümünü istemek günümüz Türkiye'sindeki yobazların yaptığı ırkçılık ile tastamam aynıdır.
2 küçük kızı öldürmekle suçlanıp doğru düzgün savunma yapmasına bile olanak verilmeksizin apar topar idam edilmesinin ten rengiyle elbette bir ilgisi yok (!). Suçsuz olduğu 70 yıl sonra ortaya çıkmış. Sorgulatıyor işte...
yeşil yol filmini izledim ama irikıyım zenci bir abimiz oynuyordu yanlış mı hatırlıyorum? tom hanks gardiyan rolündeydi hatta. baya dramatik bir filmdi