son günlerde kafama takılan bir soru zira ben zamanında çok kitap okudum 20’li yaşlarıma kadar sonra roman bakımından sonra da fark ettim ki çok gereksiz bir olay söyle ki kitap okumanın başlı başına yani kitap okumaktan kaynaklı faydaları elbette var yani kelime hazneni arttırma hafızayı güçlendirme gibi “kitap okumaktan kaynaklı” faydaları var ya da o kitabı yazan yazarın hayal gücünün betimleme gücünün sana kattıkları veya yazarın verdikleri bilgiler dışında (dan brown-robert langdon serisi gibi ) faydaları var elbet hayalgüxünü geliştiriyor ya da ne bileyim ııı’lamayı götürmesi gibi vs ama yani yeterince faydası yok ha tabi bu dediklerim romanlar için geçerli yoksa siyasal kitaplar ya da bilgi içerikli kitaplar için değil yoksa yani sinemada da kurgu var ben niçin bir adamın kurgusal yolculuğuna eşlik edeyim ha çok istiyorsam sinema izlerim yani ne bileyim bana eskiden güzel geliyordu ama artık kurgusal bir şey okumak yerine full bilgiyle donanımlı bir şeyler okumak gerektiğini düşünüyorum makale de olur mesela hayat romantiklik kabul etmiyor... siz ne düşünüyorsunuz? neden 30 yaşındaki bir adam sadece birinin hayal gücünden çıkmış bir senaryoyu okuduğu için karşı tarafa hava atma lüksüne hakkını kendinde görür?
Allah aşkına araya dereye nokta koy okurken nefessiz kaldım!
Kendi açımdan değerlendirecek olursam; Rus klasiklerini okurken (Tolstoy, Dostoyevski, Puşkin, Turgenyev...) 19. yy Çarlık Rusyası hakkında tarih kitaplarında bile bulamayacağım pek çok bilgi öğrendim. Her şeyden önemlisi o dönemin yaşamını, toplum yapısını anladım. Romanların, yazarları tanımamda ve düşünce yapılarını anlamamda çok faydası oldu. Birçok kitapta daha önce duymadığım, internette denk gelerek bulunmasının da zor olduğu yeni bilgiler öğrendim. Kitap okurken; ''Ben aslında çok yanlış düşünüyormuşum'' cümlesini kaç kez kurduğumu hatırlamıyorum bile! Evet, katılıyorum; romanlar, diğer kitap türlerine göre daha az bilgi içerir ama yine de kitaptan kitaba fark vardır. Albert Camus de roman yazarı, Azra Kohen de... Bu biraz da kişinin hangi kitapları okuduğuyla ilgili.
Ayrıca 20 yaşına kadar kaç kitap okudunuz? 12 yaşında roman okumaya başladığınızı varsaysak bile 8 yıl boyunca kitaplara mı gömüldünüz? 13 yaşında Kafka, 14 yaşında Oğuz Atay mı okudunuz? Márquez, Saramago, Jack London, Tolstoy, Tolkien... Muhtemelen bu yazarların da en az 2-3 kitabını 17-18 yaşına gelmeden önce bitirmiş olmalısınız... İnanıyorum ki Dostoyevski'nin külliyatı da 19 yaşına basmadan bitmiştir... Sahiden soruyorum çok kitap mı okudunuz? Yoksa milletimizin çoğu gibi yılda okuduğu 10 kitapla kitapkurdu kesilenler gibi çok okurlardan mısınız?
Kitap okumanın sonucunda ''Senaryoyu okuduğu için karşı tarafa hava atma lüksüne hakkını kendinde görür?'' diye tanımlayan birisinin nasıl bir okur olduğunu gerçekten çok merak ediyorum... Niye kitap okuyalım arkadaşım tabi ki amacımız millete hava atıp kız düşürmek!
bu dediklrerinizin hepsini dediğiniz yaşlarda yaptım son paragraf o kadar haklı ki ben kitap okumayı o şekil tanımlamıyorum yalnız malesef 2019 türkiyesinde oluşan algı o
Kurgu belli bir yaş için mesela 30 yasindaki bir adam harry sevmezken 13 yasinda okumuş olsa en iyi kitap diyebilirdi sen de simdi yasinin vermiş olduğu ilgidesin
Öyle biri kendini okuduguyla üstün görüyorsa bir zahmet kitap okumasın kitaplar çeşit çeşittir hepsinin ayrı bir tadı ayrı bir mesajı vardır önemli olan senin o mesaji gorebilmendir mesela ben dun deniz kişi masalini okudum zevk aldim simdi gülerler bu yasta masal evet bu yasta masal okuyorum halâ alabileceğini bir mesaji varmis
Sinemada kısıtlı bir zamanda anlatılanlarla kitabın verdiği hisler aynı mı? Kaç kitap uyarlaması film kitabı kadar başarılı? Elbette roman okumayabilirsiniz demek ki size artık doyurucu gelmiyor ya da daha gerçekçi şeyler arıyorsunuz ama romanları da kötülemek doğru değil. Çünkü bana göre edebiyat bilgiden çok ruhumuza hitap etmeli. Bu yüzden de asla gereksiz değil.
Kitap okuma iştiyakını romanlardan edinmiş olsam da son yıllarda sosyoloji, felsefe türü okumaktan çok daha fazla zevk alıyorum. Roman bana sıkıcı geliyor. Kişinin okuma alışkanlığını kazanması için roman elzemdir diye inanmaktayım. Küçük yaşta başka dünyaların varlığını tahayyül edebilmek için roman etkili bir yöntem.
Benim kardeşim da sadece kendi alanında olan kitaplar okur. Kurgu, polisiye kitapları gereksiz olduğu düşünüyor. Sen de haklısın, olgun insan daha faydalı, meslekte ona faydası getirecek kitapları okumalı. Zevkler tarzlar tartışılmaz. Demek ki doyuma ulaştın bu konuda. Belki bir gün döneceksin
En İyi Cevaplar