Bazı insanlar müzik konusunda çok hassas oluyor. Bende öyleyim. Arşivdeki sevdiğim şarkıları dinlemeden güne konsantre olamıyorum. Bir yerlerde okumuştum. İnsan çok beğendiği şarkıları dinleyince vücuttaki damarları genişlermiş.
Peki kafabantlı kulaklıkla dinlemenin çok zararı olur mu? Ya da hoparlör ses sisteminden dinlemenin ne gibi etkisi olur? Bazı günler 3 - 5 saat dinlediğim bile oluyor. Yararları konusunda bilgisi olanınız var mı? Yirmili yaşların başından beri duraksız her gün müzik dinleyen biriyim.
Aşırı müzik dinleyen insanda olumlu ve olumsuz ne gibi gelişmeler yaşanır?
Damarlar genişler, yani tansiyonun mu yükselir? O zaman bence bu hiç iyi bir şey değil. Ya bir gün kulak zarın yirtilirsa? Belli bir süre müzik dinleyemezsin ve tansiyonun artar sürekli gün içinde. Bas ağrısı, görme bozuklukları, denge bozuklukları ve mide bulantısı yaşarsın. Ben geçen bazen kalp çarpıntısı yaşadığım için kardiyoloji doktoruna gittim, bu belirtilerin hiç biri yok ama sadece bazen kalp ritmi arttığı için gittim. Doktor anlattı, eğer bunları yasamiyorsan sıkıntı yok dedi. d. d Bence işitme bozuklukları yaşarsın, eğer okuduğun makale güvenilir ise, müzik dinlemeyi bırakınca tansiyon sorunu yasayabilirsin. Gun içinde müzik dinlediğin için sürekli, günlük hayata odaklanamayabilirsin. En azından kulaklıkla dinleme, fonda çalsın evde otururken ya da çalışırken ofisin varsa.
Şimdi bak müzik seni ruhsal hastalıklarda etkisi olan hormonlarını iyi etkiliyor. Ayrıca kan basıncı, solunum hızı gibi şeylerini düzenliyor ve gevşemeni sağlıyor. Uykusuzluğunu da hafifletiyor. 120-140 dB arası iç kulakta bozukluk, 140 dB'den yüksek seslerde kulak zarının patlaması olayı oluyor. Müzik çok şeyde yardımcı olsa da gürültü; stres, kalp atışlarında bozukluk, solunumda hızlanma ve uykusuzluk gibi şeylere yol açabiliyor. Kısacası, yüksek dB'li dinlemediğin sürece, dinlemende sıkıntı göremedim.
Mümkün olduğu kadar kulaklık yerine ses sisteminden dinle. Kulaklıkla dinlerken de sesini çok yüksek açma. Kulaklara zararı oluyor yüksek sesle uzun süre dinlersen. Onun dışında 24 saat de dinle. Ben ruh halime göre her türlü müziği dinliyorum. Çalışırken klasik müzik, uyurken Power Deep falan açıyorum bazen çocuk radyosu hatta :) Ruh halini değiştirmek istersen ona göre müzik türünü de değiştirebilirsin moralin bozuksa upbeat müzikler biraz neşelenmene yardımcı oluyor.
En İyi Cevaplar