Okuyan da var elbette ama yarısından fazlası okumuyor siz de bunu gayet iyi biliyorsunuz. Peki neden okuyan bir toplum olamıyoruz? Okuyup sorgulamak neden zor ve zahmetli geliyor? Neden üşeniyoruz? TV seyretmeye, telefonda saatlerce oynamaya vaktimiz varken neden okumaya vakit ayıramıyoruz?
Çünkü boş şeyler peşinde koyuyoruz. Her zaman kolaya alıştırıldık. Ağaç yaşken eğilir. Eğitim sistemimiz sağlam olsa eminim ülke de cahil bir tek insan kalmaz. Araştırmaya teşvik edilmeliydik daha merak uyandırıcı sekilde egitim alsaydik hayalgucumuzu geliştirmek için imkan taninsaydi ve en önemlisi tek tip kitap yerine kişinin ilgisine özel kitaplara yonlendirilsek böyle olmaz diye düşünüyorum.
Ben kitap alırım sürekli ve kalın uclu sarı asetat kalemimle hoşuma giden yerlerin üstünü çizerim. Okumam bitince birilerine okusun diye hediye ederim ama kapağını bile kaldırdıklarını sanmıyorum. Bizim insanımızın bana göre gereksiz ama onlara göre gerekli daha mühim işleri var.
Açlık sınırı yüksek olan vatandaşın çoğunlukta olduğu bir ülkede okur yazar sayısı düşük olur, böyle bir popülasyonun yoğun olduğu bir toplumda insanlar için öncelikli olan silah, para, kısa yoldan zengin olma gibi kavramlar ikinci hatta üçüncü planda kalır her zaman
Halkın büyük kısmı yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve çocuk yaştan ağır şartlar altında çalışmaya mecbur kalıyorlar. Yorgun bir çocuk kitap okur mu? Önce MEBe yeterli bütçe ayrılmalı kitap defter vs okul masrafları ücretsiz verilmeli, liselerden üniversitelere sınavsız geçilmeli ve üniversiteler ezberle geç sistemini değiştirmeliler. Kütüphanelerde öğrenciler dilediği tüm kitapları bulabilmeliler ve ücretsiz yararlanabilmeliler. Başka yolu yok kitabı sevdirmenin.
Üşengeçlik ve zaman kaybı olarak görünüyor toplumumuzca kabileyle filan alaksı yok para durumu için ise kütüphaneler var ki minimum geliri olan bir insan bile kitap bulunabiliyor esas sıkıntımıza dönersek abi filmi yapılıyor dizisi çıkıyor ne işimiz olur kitapla izleyerek öğrenelim zaman kaybı pufff öfff hadi çarşıya gezmeye gidelim kafeye geçelim vb vb nedenler ama okunuyor yinede okumak isteyen okuyor :)
Kitap okumak bir kültür meselesidir. Gençlerin kitap okumaması ailelerinden bir örnek görmemesi, ailelerinin örnek olmaması daha öncekilerden görmemesi, onların da atalarından görmemesi yüzündendir. Kendisi araştırıp, merak edip keşfetmeyen insanlar kitaplardan uzak kalıyor.
Yok tv var yok internet var abi hikaye anlatmayın öğrenmek isteyen kendini geliştirmek isteyen her AKILLI insan kitap okur okumalı... Az okuyun da hayal dünyanız gelişsin hayata daha farkli boyuttan bakın. En önemlisi empati duygunuz gelişsin kendinizi karsinizdakinin yerine koyabilin sonra bakın SAVAŞ yerini nasıl SEVGIYE bırakıyor.
Çünkü insanlar kendilerine ait fikir ve görüşleri olsun istiyor. İnsanımız bir şeyler öğrenmeyi sevmiyor tv izleyerek saatler geçiriyor bunun sonucunda okumak eziyet gibi geliyor, dar görüşlü olmak için çaba sarf ediyorlar.
Başta Kuran-ı Kerim olmak üzere sahih hadisleri ve bir kaç dini kitap okumak istiyorum. Tembellikten benim ki ama toplumda ilgi ve heves yok genel olarak. Güncen politik ve ekonomik meseleleri anlatan kitaplarda iyidir, okumak istiyorum.
okumak muhakeme yeteneğini geliştirir ve düşünüp tartışırsan doğru yolu bulursun bunun için biz kargaların bize kılavuzluk etmesini seviyoruz çünkü burnumuz boktan kurtulursa çok kötü olur :D
bu da biraz nefs işi gibi geliyor bana, Nefs ne kolayına gidiyorsa onu tercih ediyor, insanı aklı değil duygular yöneltiyor bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
gizli kıza katılıyorum Gizli Üye (18-24) 3dak Okumadan önce sorgulamayı bilmeli insan, bizim insanımız hiçbir şeyi sorgulamaya meyilli olmadığı için okuma ihtiyacı da duymuyor sanırım.
En İyi Cevaplar