Darağacından Notlar

Merhaba hepinize.


Bu hafta sizlerle bir kitap paylaşımı yapmak istiyorum. Bu benceyi yeni yazmadım ama paylaşmak bugüne kısmetmiş.


Elimdeki kitap 6 Eylül 1979 tarihinden bir baskı. Yazarı Julius Fuçik.


Kitabın en ilginç kısmı ise küçük notlar halinde yazılması ve sonradan parçaların birleştirilerek oluşturulması.


Iris Morley, bir kitabında: Kimi durumlarda bir adamı öldürmek ona yapılabilecek en büyük kötülük değildir...


Darağacından Notlar


Siz, komunistler, sosyalistler, İngilizler, bu kitabı okuyun; sonra yolunuzda yürürken bu adamın kendine ve başkalarına olan inancının nereden kaynaklandığını düşünün" diyor. Kitabımız ise bu sözü özetliyor.


Julius Fuçik, Nazi güçlerince bir gece tutuklanıyor.


Prag'ın Pankrats yöresinde bir Gestapo cezaevinde ağır baskılara, işkencelere, zulümlere uğruyor. Kendisine yardım eden bir sempatizan Çek gardiyanının yardımıyla dışarıya çıkarttığı, kurşun kalem ile yazdığı küçük notların yazılı olduğu kağıtları tek tek ve sabırla yazmaya devam ediyor. Notlarını, kitabını tamamlayamadan öleceğini biliyor. Fakat yazacaklarımın duyulacağı, arkadaşları, yurttaşları, milyonlarca antifaşist tarafından yayılacağını bilmek kendi deyimiyle Mutlu Sondu.


Darağacından Notlar


Fuçik, Gestapo tarafından öldürüldü, ama onun bu kitabında gösterdiği gelecek, anayurdu Çekoslovakya'da bugün yaşayan bir gerçektir.

Darağacından Notlar
Cevapla