Geçtiğimiz hafta tüm sosyal mecralarda onun dijital resim çalışmaları vardı. Mutlaka size de denk gelmiştir diye düşünüyorum. Öyle ki ülkemizin çok ünlü oyuncularını, siyasetçilerini, dizi film ve Yeşilçam filmi karakterlerini, hatta rapçilerini farklı bir çalışmayla çocukluk simaları & son halleri olarak harmanlamış, bunu da yapay zeka ile ancak bir ressam estetiği ile yapmıştı. Bu paylaşımlar çok ilgi gördü, milyon beğeni sayısına ulaştı. Her yerde paylaşıldı. Farklı ve güzel yorumlar yapıldı..
İşte bu estetik, renkli ve yapay zeka ile resim sanatının harika konsept çalışmalarının yaratıcısı olan genç resim sanatçısı Erdoğan Paksoy'u sizinle buluşturmak istedim.
Üstelik sadece bu röportaja ve KızlarSoruyor üyelerine özel güzel bir sürpriz ile..:)

Sorulara geçmeden önce kısaca anlatmak isterim kendisini. Genç sanatçı Erdoğan Paksoy Konya doğumlu ve Konya’da yaşıyor.. 29 yaşında. Selçuk Üniversitesi Resim Bölümünden, Ahmet Dalkıran atölyesinden mezun olup, yine yüksek lisansını Selçuk Üniversitesi Resim alanında tamamladı.
Ee başlayalım o zaman.. :)

- Sevgili Erdoğan öyle bir şey yaptın ki, herkes senin dijital resim çalışmalarını konuşuyor.. Son günlerde aslında çok popüler olan bir uygulama, ancak sen içerik ve özne olarak farklı bir şey yaptın. Bu çalışmanın tam olarak adı nedir? Nasıl böyle bir şey yapmaya karar verdin?
- Selamlar Funda. Bunun adı Ai Art, yani açılımı Artificial Intelligence Art, yani Türkçesi Yapay zeka sanatı olarak geçmektedir. Genelde yenilikçi ve yeni arayışlar içerisinde olan bir kişiliğim vardır. Bunu da resimlerimde kullanırım. Günümüzde yapay zeka kavramı birden hayatımıza girdi ve görsel sanatlardaki birçok insan haklı olarak “acaba işsiz kalacak mıyız?” endişesi içerisine girdi ben de dahil.
Kendime “Yeşilçam filmlerinde usta oyuncuların çocukluk halleri oynasaydı nasıl olurdu?” sorusunu sordum..

- Eğer hayatımıza yapay zeka girecekse bunu kullanan yine bizler olacaktık ve yapay zekaya gerekli komutları yine bir insan düşüncesi verecekti.. Yani fikri olmayan insan aslında yine hiçbir şey yapamayacaktı… Yaratıcılık ön planda olacaktı. Biraz düşünme gereği duydum ve önce ortaya bir soru atmalıydım ki cevabını yine kendim bulmalıydım. Daha sonra kendime “Yeşilçam filmlerinde usta oyuncuların çocukluk halleri oynasaydı nasıl olurdu?” sorusunu sordum kendime. Bununla ilgili birkaç denemelerim oldu ve sonra yapay zekanın ortaya çıkarttığı görsel inanılmazdı. Ama bazen de yetersiz kalıyordu ve bu yetersiz kalan noktalarda kendim dijital tabletimle müdahalelerde bulunuyorum.
Hepimiz zor günler geçiriyoruz; belki bunalımdayız ve hepimizin biraz olsun tebessüm etmeye, neşelenmeye ihtiyacı vardı..

- Bu bağlamda, kendime sorduğum sorunun cevapları ortaya çıkan görseller oldu. Biliyorsunuz ki hepimiz zor günler geçiriyoruz; belki bunalımdayız ve hepimizin biraz olsun tebessüm etmeye, neşelenmeye ihtiyacı vardı. Bende ortaya çıkan çalışmalarımı takipçilerimle paylaşmak istedim. Sonuç olarak ortaya bir kartopu attım ve sonra o kartopu çığa dönüştü…
Distopik bir evrenin içerisinde resim yapıyorum..

- Şu zamana kadar kaç tanınmış ismin çocukluğunu ortaya çıkardın?
- 50’nin üzerinde tanınmış ismin görselleri çıktı..
- Yazının sonunda İnstagram hesabının linkini vereceğim. Oradan da değerli üyelerimiz görebilirler ki sadece tanınmış isimler üzerine değil mesaj içeren, duyarlılık oluşturmaya yönelik çalışmalarında var.. Ne yazık ki toplumumuzda sadece popüler insanlar olunca dikkat çekiyor. Vermek istediğin ve çalışmalarında söylemek istediğin nedir aslında?
-Ben aslında yıllardır distopik bir evrenin içerisinde resim yapıyorum. Tablolarımda verilmek istenen bir mesaj vardır hep: Distopik bir geleceğe dair alıntılar… Belki yapay zeka sanatı da distopik bir evrenin getirdiği malzemeydi

- Devamı gelecek mi? Bundan sonra ki hedefin nedir?
- Her şeyde olduğu gibi bu da son bulacak elbette. Yeni hedefim, anlık yeni fikirlerimden doğacak. Yine insanlara resimlerimle mesajlar vereceğim, yine farklı tecrübeler edineceğiz ama çok eğleneceğiz.. :)

Anlaşılmayan resim yoktur, anlayamayan kitle vardır..

- Resim sanatı çok önemli bir sanat dalı. Dünyada da bu anlamda çok değerli ve yüzyıllar öncesinden günümüze gelen ressamlar var. Bazı resimler ise anlaşılamadığı için değer kazanıyor. İlk aklıma gelen Picasso. Böyle midir gerçekten? Anlaşılamayan resim değerli midir?
-Bence anlaşılmayan resim yoktur anlayamayan kitle vardır. Hiçbir şey anlamsızlıktan oluşmamıştır . Bazı resimler kendine özgü kapalı anlamlar taşır ve yorumu özneldir. Anlaşılmazlık, resmin değerini belirlemez. Öte yandan sanat dediğimiz şey de sürprizlerle dolu. Dönemler boyunca sanat, kendini yenilemiş ve geliştirmiştir. “Yapılmayan bir şeyi yapmak” ideasının sonucu denilebilir. Picasso’nun çok gerçekçi eskiz çalışmaları da var fakat Kübizm akımının öncülerinden olduğu ve yapılmayanı yaptığı için de büyük yankı uyandırdı denilebilir.

- Leonardo da Vinci’nin o ünlü tablosu Mona Lisa’nın yıllardan beri gizemi çözülmeye çalışıyor. Sahi sence Mona Lisa’nın gizemi var mı? Varsa nedir?
- Bu konu Leonardo ile aramızda bir sır, bu yüzden paylaşmam doğru olmaz.. :)
- Hay Allah. Hiç beklemiyordum bu cevabı.. :)

Ve Sürpriz.. :) Yapay zeka sanatı ile KızlarSoruyor kurucusu Tolga Tanrıseven..

Tolga beyle siteyle alakalı ve babalar gününe özel olmak üzere toplam 4 kez röportaj yaptım. Kendisini bu vesileyle yakından tanıma şansı buldum. Çok zeki, çok yaratıcı ki Kova burcu olduğu için normal bir durum. Oldukça mütevazi ve insan odaklı bir girişimci. Kendisini seviyor ve saygı duyuyorum. Dedim ki Erdoğan Paksoy gibi son derece yetenekli, popüler ve başarılı bir ressam bulmuşken KızlarSoruyor'a özel, bize özel farklı bir şey yapalım. Ee kendi fotoğrafım olur mu diye düşündüm ama egoistçe bir şey olur diyerek Tolga beyde karar kıldım. Sağolsun sevgili Erdoğan'da beni kırmadı ve gönderdiğim bir kaç fotoğrafın karışımı olarak bu harika çalışmayı bizler için yaptı.. )
Yazının tam da burasında tam emsal teşkil etmese de genel görüntü olarak şöyle bir kolajı koyayım..

Çocukluğunda gülmeyen biriymiş galiba Tolga bey.. :) Şaka bir yana sadece bu fotoğraf değil farklı fotoğrafların karışımı olduğunu tekrar hatırlatmak isterim..
Tolga Tanrıseven beyefendinin anlayışı ve hoşgörüsüyle.. @tolgatanriseven
- Sevgili Erdoğan bu söyleşiyle ilgili farklı bir şey rica ettim senden ve yaptığın o muhteşem dijital çalışmalarından biri olarak KizlarSoruyor’un değerli kurucusu Tolga Tanrıseven beyefendinin çocukluğunu yapar mısın dedim. Sende kırmadın. Ortaya güzel bir şey çıktı sanırım. Zor oldu mu?
-Elbette zor oldu. Her çalışmamda aslında 29 yıllık deneyim, fikir ve çabanın sonucunda ortaya çıkan bir çalışma yatıyor..

Sanat her şekilde çok güzel ve hepimizin ruhunun sanrım sanata, estetiğe ve güzelliklere çok ihtiyacı var. Özellikle bu günlerde.. Bunu başaran tüm sanatçılara saygıyla..
Teşekkürler Erdoğan Paksoy.
Tüm çalışmalarını görmek için tıklayın
Yeniden görüşmek üzere.. :)