Merhabalar arkadaşlar, bir Benceme daha hoş geldiniz. Hayırlı pazarlar diliyorum. Bu eğlenceli günde (inşallah öyledir) Çekim planlarından bahsetmeye çalışacağım.

- Çekim planı bir sabit kameranın subje ve objeyi nasıl ve ne tür çekebileceğiyle ilgili alandır. Yönetmenin film açısında istediği istediği nesnenin ya da canlı bir insan (oyuncu, model) ya da hayvanın belli bir alanına odaklanarak belirtmeye çalışmasıdır.
- İzleyici farklı hissiyatların uyanmasını isteyen yönetmen zihninde canlandırdığı görüntüleri sanatına eklemek ister. Bunun için de çekim planları gerekir. Bunları kısaca açarsak:
Uzak plan çekim

Bütünsel alanı kapsayan subjenin de objenin de görülebildiği çekimdir.
Yüz plan çekim

Modelin duygu aktarımı için alın kısmı dahil yüz planı çekimi yapılır. Jest ve mimikler daha çok ön plana çıkar. Gözlerle de duygu aktarımı yapılır.
Detay plan çekim

Özellikle reklam filmlerinde kullanılır. Ürünün ya da görselin detayına önem vermektir maksat.
Omuz plan çekim
Omuz plan, kolların gövde ile birleştiği nokta ile kafa kısmını kapsayan bir plan çeşididir. Daha çok dramatik ve duygusal etkinin artırılması için kullanılır. Sinema sektöründe bolca kullanılır.
Diz plan çekim
Amerikan Plan diye de adlandırılan diz plan Amerika Sinemasında sık kullanılan bir çekim tekniği olduğu için tercih edilir. Diz planda dizin biraz altından çekime başlanır ve kamera, model veya oyuncunun kafa kısmını da sahneye alacak şekilde çekim yapar.
Boy plan çekim

Oyuncunun (karakterin) bir görsel olarak tanıtılması ve duygu yoğunluğunun iletilmesi için kullanılan tekniktir.Boy plan çekime örnektir.
Bel plan çekim
Kamera ile oyuncu model arasında samimiyetin daha fazla olması için tercih edilir. Sinema ve fotoğraf çekiminde bolca kullanılır.
Göğüs plan çekim
Haber bültenlerinini vazgeçilmezi ve sinema sektöründe de kullanılan çekim planıdır. Amaç izleyiciye duygu, düşünce ve kompozisyon uyumunu hızlı ve eksiksiz aktarmaktır.
En İyi Kız Görüşü