Edebiyatı çok seven biri olarak onun ölüm yıl dönümünü canım KizlarSoruyor'da sizlerle anmamak olmazdı. Hatırlamamak hiç olmazdı. Hani bazı şiirler vardır. Bazı dizeler.. Çok içimize işler. 'İşte bu' deriz de şairi aklımıza gelmez bir türlü. Dilimizin ucundadır da bir türlü hatırlayamayız.. işte kendinden çok şiirlerinin önde olması durumunu yaşatan şairdir o.
Size sadece 'Yalnızlık paylaşılmaz. Paylaşılsa yalnızlık olmaz..' demem yeterli. Bu durumu daha iyi aktarabilmek için..
Başlıkta da belirttiğim gibi Özdemir Asaf gerçek anlamda herkese şiiri sevdirmiş, insanın can damarına işleyen şiirleri yazmış tabiri caiz ise 'en baba' şairlerden birisidir..
1923 yılında Ankara 'da doğmuş ve genç sayılabilecek bir yaşta 1981 yılında vefat etmiş. Galatasaray Lisesinde başlayıp Kabataş Erkek Lisesinden mezun olarak Hukuk Fakültesini de tamamlamış. Çok bilgili, kültürlü biri. Aynı zaman çok cana yakın olarak tanımlıyor onu tüm dostları. Şiirlerinde yer yer can acıtan sözlerine tezat..
Matematik denklemleriyle yalnızlığın hüznünü bir araya getirip, içindeki çocuğa şiir yazdıran Özdemir Asaf sigortacılık, çevirmenlik, yayıncılık yapmış olsa da her zaman şair olarak kaldı...
40. ölüm yıl dönümünde usta şairi KizlarSoruyor'da 17 eşsiz sözüyle anmak için hazır mıyız?
1-) Geleceğim, bekle dedi, gitti. Ben beklemedim, o da gelmedi. Ölüm gibi bir şey oldu. Ama kimse ölmedi.
2-) Herkes fazlasıyla sevmiş. Ben eksikleriyle de sevdim oysa.
3-) Kim o, deme boşuna. Benim ben. Öyle bir ben geldi ki kapına. Baştan sona sen.
4-) Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu. Birinciliği beyaza verdiler.
5-) Sen bana bakma, Ben senin baktığın yönde olurum.
6-) Baharda kışı, kışın da baharı özler insan. Ne uzaksa onu özler. Kavuşmak şart mı? Boşver! Bazı şeyler yokken güzel.
7-) Yaşamak değil, beni bu telaş öldürecek.
8-) Otobüsün sol camından etrafı izlerken, sağ camından kaçırdıklarımızdan ibarettir bazen hayat.
9-) Siz hiç ; birikmiş bir özlemi, gelmeyecek bir gideni, olmayacak bir nedeni beklediniz mi?
10-) Kalbinden başka gidecek yerim yok. Beni evsiz bırakma.
11-) Öylesine güzel seviyorum ki seni, Öylesine saf. Öylesine temiz. Öylesine derin. Ve 'Öylesine' değil.
12-) Sana gitme demeyeceğim. Ama gitme, Lavinia.
13-) Bir seviyi anlamak, bir yaşam harcamaktır. Harcayacaksın.
14-) Bir insan olsun. Olsun da burada. Nerede olursa olsun. Bir insan olsun. Orada, bir insan. Gitse olsun, kalsa olsun. Giderse olan, gitmezse duran. Aranır bir insan bir insanı. Arar bir insanı bir insan. Söylenemiyor çok şey. Susmadan.
15-) Tek kişilikmiydi bu şehir. Sen gidince bomboş kaldı.
16-) Yalnızlık paylaşılmaz. Paylaşılsa yalnızlık olmaz.
17-) Her seven sevilenin boy aynasıdır. Sevmek sevilenin o aynaya bakmasıdır.
Son olarak Lavinia şiirinin hüzünlü hikayesini de paylaşmak isterim sizinle;
Lavinia, Özdemir Asaf‘ın okul yıllarında aşık olduğu bir kıza yazdığı şiir olarak biliniyor. Öyledir de. Lavinia, karşılıksız bir aşkı anlatır.
Şair, Lavinia şiirini yazdıktan sonra şiir yarışmalarından birine göndermeye karar verir ve şiirinin beğenilmesiyle birlikte yarışmayı birinci olarak kazanır. Sonuçlar açıklandıktan hemen sonra şairden şiirini kürsüde okuması istenir. Özdemir Asaf bu teklifi geri çevirmeyerek okur. Salondaki misafirler arasında Özdemir Asaf’ın aşık olduğu kız da vardır ama o şiiri dinlemeye bile gerek duymadan salonu terk etmiştir bile..
Özdemir Asaf’ın büyük bir tutkuyla aşık olduğu ve karşılık alamadığı kişi aşağıda fotoğrafını gördüğünüz Mevhibe Meziyet Beyat’tır
Mevhibe Hanım’ın Özdemir Asaf’a karşı en ufak bir ilgisi yoktur. Asaf’a yıllar sonra dillere destan olacak bir şiir yazdıran bu aşk, ne yazık ki karşılıksız ve umutsuzdur.
Mevhibe Hanım’ın kalbinde Özdemir Asaf değil gazeteci İlhan Selçuk vardır ama o dönemin en popüler isimlerin olan ve son derece hareketli bir yaşantı süren İlhan Selçuk ona göre değildir.
Daha sonra sinema sanatçısı Öztürk Serengil ile bir evlilik yapsa da kısa sürer.
Mevhibe Meziyet Beyat'ın bir yakın arkadaşı olan Melda Kaplan arkadaşına olan yoğun ilgiyi şu sözlerle anlatır.
Korkunç bir sezgi gücü vardı Mevhibe’nin. Yüzünüze bakar bakmaz, sizi tanır, anlar, ruhunuzun en derin köşelerine kadar kavrardı. Küçücük bir bakıştan, mimikten, jestten tüm karakter haritanızı çıkarabilirdi. Özdemir Asaf bu yüzden ona ‘Öldürmekten daha beter anlıyorsun insanı’ demişti. Çok keskin gözleri vardı..
Özdemir Asaf'ın hiç bir zaman karşılık alamadığı unutulmaz aşkı Lavinia nın hüzünlü hikayesini Feridun Düzağaç bestesiyle ölümsüzleştirdi..
Bugün KizlarSoruyor'da herkesin anlayamadığı çok nadide, kelimenin matematiğini yapan, çarpan, bölen çıkaran ve düşündüren, akıl (mantık) ile kalp (ruh) arasındaki çatışmanın, aşkın, hayatın, ölümün ve gerçek duyguların büyük şairini, Özdemir Asaf'ı 17 eşsiz dizesiyle anmak istedim.
Sevgiyle..