Avrupa'nın Tarihinde Osmanlı'nın İzleri!

Maidetta

Devletler fetih ettiği ülkelere kendi kültürel izlerinide taşıyarak; farklı kültürlerin yaşam biçimlerinin bir arada olduğu zengin bir kültür sofrası kurmuşlardır. Tabi gittikleri yerleri yakıp yıkan, taş üstünde taş koyan ülkeleri saymıyorum bile. Osmanlı kazandığı toprakların yerel halkına zulüm etmeden dil,din, ırk gözetmeksizin tercihlerine karışmamıştır. Avrupa'nın bir çok yerinde Osmanlı'nın izlerini görebilirsiniz. Şimdi soru şu, toplumun benimsediği kültürler değişir mi? Evet mutlaka değişir. Kültürler insan yapımı davranış kalıplarıdır, bunu hem toplum içi sosyolojik olguda hemde kültürünü tarihi eserlere yansıtmasıyla görebiliriz.

1)Kanuni Sultan Süleyman türbesi/ Zigetvar/Macaristan

Avrupanın Tarihinde Osmanlının İzleri!

Kanuni Sultan Süleyman 1566’da Zigetvar kuşatması esnasında hayatını kaybetmiş ve naaşı İstanbul’a taşınsa da, iç organları Zigetvar kuşatmasında padişahın otağının bulunduğu mevkide defnedilmişti. Kuşatma esnasında askerlerin moralleri bozulmasın diye Kanuninin ölümü gizlenmiş, sonradan tahta çıkan 2. Selim tarafından otağın olduğu yerlere külliye ve türbe yaptırmış yaklaşık 150 yıl hizmet verdikten sonra, habsburg askerleri tarafından yıkılmıştı. Ölüme saygı güzel bir şeydir; öyleki türbenin tamamen yok olması ve Macar devletinin türbeyi yeniden bulma çalışmalarında Türklere verdiği destek ile türbeyi kültürel dünya miraslarına sokma hedefindedir.

2)Milli Kütüphane, Saraybosna/Bosna Hersek

Avrupanın Tarihinde Osmanlının İzleri!

Fatih Sultan Mehmedin 1463 yılında fetih ederek yaklaşık 400 yılı aşkın Osmanlı himayesinde ağırladığı Bosna/Hersek ve milli kütüphane 1878 yılında Berlin Kongresi'yle Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun hakimiyetine girdi Saraybosna'da, 1892 - 1896 yıllarında Endülüs mimarisi tarzında inşaa edilmiştir. Ve bir dönem sonra kütüphane yakılarak bir devletin tarihi hafızası yok edilmeye çalışılmıştır. Tarihin iyi izlerinin silinmesi gibi kötü izlerinin silinmeside çok acıdır. Bir millet acısıyla,tatlısıyla birlikte geçirilen geçmiş günlerin, geleceğe el ele yansıması gibidir, milli değerler..

3)İmaret - Kervansaray Kavala/Yunanistan

Avrupanın Tarihinde Osmanlının İzleri!

Kavalılı Mehmet Ali Paşa tarafından 1817 yılında inşaa edilen; medrese,aşevi ve mektep olarak kullanılan bu imaret Türk/Yunan ilişkilerinin kötü olduğu dönemlerde bar, lokanta, discotek gibi adına ve şanına hiç yakışmayacak şekilde kullanılmıştır. Bir dönem sonra İzmir kökenli tütün tüccarı Kavalalı ünlü işkadını Anna Misirlian'ın maddi ve manevi katkıları sayesinde, adına ve tarihine yakışır bir şekilde mütevaziliğin, ağır başlılığın sembolü niteliğinde sade otel olarak hizmet vermektedir. Tarihi genel anlamda saygı öncelikle bırakılan tarihi eserlere saygıdan geçer. Tarihe bırakılan bu güzel eserler, tarihin tozlu sayfalarında parlayan yıldız gibidirler ve zamane insanoğluna yön verirler.

4)Belgrad Bayraklı Camii/ Sırbistan

Avrupanın Tarihinde Osmanlının İzleri!

1575 yılıda yapılan camii'nin kim tarafında inşaa edildiği çok bilinmiyor. Osmanlının pasarofça anlaşmasıyla Belgradı Avusturyaya vermesiyle bölgede 22 yıl boyunca bir çok camii yıkılmış ya da katedrale çevrilmiştir. Belgradın tekrar alınmasından sonra camii yeniden tamiraat görsede yeniden çıkan Osmanlı/Avusturya savaşlarında yeniden zarar görmüştür. 1867 yılında tekrar kaybediltikten sonra 1868 yılında Sırbistan hükümeti tarafından müslümanlara tahsis edilmiştir. Tarihin bir güzelliği değil mi? İnsanların dinine, diline karışmadan yaşayabilmek ve bunun çokca örneğine şahit olabilmek. Bir yer fetih edilsede oranın tamamen yıkılmadığını görebilmek. Tarihi eser dediğimiz nedir? Taşların bir araya gelerek tarihe dipnot düştüğü sessiz cümleler değil midir?

5)Sofya Banyabaşı Camii/Bulgaristan

Avrupanın Tarihinde Osmanlının İzleri!

Molla Efendi Kada Seyfullah'ın destekleriyle 1566-1567 yılları arasında inşaa edilen camii görkemli minaresiyle dikkatleri üstüne çekiyor; aynı zamanda avrupada yapılan ilk camiler arasında yer almaktadır. Tarihte her neye daha çok önem veriliyorsa, eserler ona göre tamamlanmış ve yapılmıştır. Osmanlının dönemlerinde farklı yerlere yaptırdığı birden fazla camii o bölgeye getirilmek istenen Türk müslüman nüfusuyla alakası muhakkak vardır. Tarih sussada, eserleri anlatmak istediğini asla susturamaz..

Avrupa'nın Tarihinde Osmanlı'nın İzleri!
15 Cevap