“De ki, gönlünüzdeki duyguları saklasanız da, açıklasanız da Allah hepsini bilir.” Âl-i İmrân sûresi (3), 29 #Ayet
Gizlilik veya açıklık insanlar için söz konusudur. Allah Teâlâ insanların gözlerden uzakta gizlice yaptığı şeyleri bildiği gibi, kalblerinden geçen duygu ve düşünceleri de bilir. Allah’a inanan, onun gönderdiği dini benimseyen bir kimse bütün davranışlarını, hatta gönlünden geçen duyguları bile kontrol etmelidir.
Duygularımızı ve düşüncelerimizi kontrol edebilmemiz kolay ve hemen olabilecek bir şey değil. Nasıl kolay ve hızlı olabilir, kendimizi bildik bileli onlar bizi kontrol ediyor. Önce bunun farkına varıcaz sonra da bizi dönüştürecek olan yol her ne ise onu bulucaz.
"Nasıl duygular ve düşünceler kontrol edilebilir?" Dış dünyanın gücüne rağmen, iç dünyamızı keşfetmek gerek. İçsel çalışmalar yapmak gerek. Gerçekten istiyorsanız, yürekten bir çağrı varsa zaten harekete geçersiniz.
Duygu ve düşüncelerinizi kontrol edebilir misiniz?
"Neden" diye soruyorlar ya gıcık ediyorlar beni... Yoksa ben de anlatırım, ben de duygularımı iyi yaşarım, ben de birine "Senden öncekiler gibi son umudumsun" diyecek kadar açık olmayı.. Ama insanlar çok aptal... Onlar için çok üzülüyorum. Daha düne kadar " 'Seni seviyorum' lafı habire sözlenmez" diyenler de aşkta aptallaştı. Ben aşkı/ilişkileri hep bir yol olarak görürken insanlar habire boka sarmak istiyor. O yüzden onlar gibi kontrol etmem gerekiyor.
Vesveselere teslim olmayarak olur. Yanlış birşey düşünüldüğünde tövbe edilmeli yararlı şeylerle uğraşılmalı boş durana şeytan iş bulur derler boş durmamalı, sürekli birşeyler öğrenme içerisinde olunmalı
Dinsizim bu yüzden bu kadar dine dayalı yazman hoşuma gitmedi doğrusu. Saki biz her istediğimizi yapabilirmişiz gibi olmuş. Ama evet gerektiği yerde bende kontrol ediyorum ^^
Uzun bir Shakespeare sözünden şu alıntıyı yapayım: düşüncelerinize dikkat edin duygularınıza dönüşür. Evet hisleri kontrol etmek için düşüncelere hakim olmak gerekli.
Dışa yansıtmak konusunda epey kontrollüyüm hani içinde fırtınalar kopar derler ya öyle biraz. Bu aralar bunu dengelemeye, ortasını bulmaya çalışıyorum.
En İyi Cevaplar