Psikolog David Dunning ve Justin Kruger'in tanımladığı, bu yüzden ismini onlardan alan bir teori. Kısaca bu teoriye göre; yetersiz bilgiye sahip kişiler, asıl bilgili kişilere göre kendilerini daha yetenekli görüyor. Her konuda olabilir. Gerçekten bilgili kişiler ise kendi bilgilerini küçümseyip, alçakgönüllü davranmaya daha yatkın.Bu düşünceye göre çıkardıkları sonuçlar; -Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler. -Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir. -Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamakta da yetersizdir. -Nitelikleri, eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.
Cahil cesaretiniz var mı? Böyle kişiler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cehaletten doğan cesaret: Dunning-Kruger Etkisi! Cahil cesaretine sahip insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Zavallı göründüklerini düşünüyorum. Zeki olmayıp kendini başkalarına zeki göstermeye çalışmaları takdir edilesice bir başarı. Cahil cesaretimin olduğunu düşünmüyorum. Onun için ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ' ün şu sözü; Eğittim Şart! Bir kez daha kanıtlandı. Saf kesimin ortaya koyduğu fikir akımları hep bunlar.
Ülkemizde çok yaygın bişey. Mesela çoğu kişi birbirini cahillikle suçlar, fakat ülkecek ele avuca gelebilecek pek bir başarımız yok. Çoğusu lafta kalıyor. Özellikle bazı kesimin ağzından cahil, bilgisiz lafı hiç eksik olmaz. Fakat şöyle bir baktığımızda ülküye hiç bir katları bulunmuyor. Görende bunları mucit sanar. Ehuehehe
bu duruma katılıyorum da dunning kısmını kabul etmiyorum ben 35 yaşındayım kendimi bildim bileli amcam bize nasihatverirken kendinize dikkat edin aptal adam cesaretli olur ne yapcağı belli olmaz der, davit dunning bu teziyle 2000 senesinde nobel almış bence bu tezi amcamdan çalmış bu got 😅😅😛 ünlü düsünür hakkı amcam 😅😅😛
Ona bile sevinirler bu cahiller Eksiklerimi ve fazlalarımı biliyorum. Bilen kişi ile kendimi eşit bulmuyorum. Soruyorum eksiklerimi, öğreniyorum öyle yola devam ediyorum.
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Cehaletten doğan cesaret: Dunning-Kruger Etkisi! Cahil cesaretine sahip insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
En İyi Cevaplar