Atalarımızın 'İnsan 7'sinde ne ise 70'inde de odur' sözünü bilim çürüttü! Sciencealert'te yer alan habere göre, İngiltere'nin Edinburg Üniversitesi'nin 1947'de yaptığı çalışmada, İskoçya'daki 1208 ergen gencin kişilikleri masaya yatırıldı.Bu gençlerin öğretmenlerine, öğrencilerin kişiliklerine yönelik 6 farklı soru yöneltildi. 60 yılın ardından aynı sorular, yaşlı bireylere yeniden soruldu. Araştırmanın sonuçlarına göre, insanların kritik karakteristik özelliklerine ilişkin sorulara, 14 yaşında verdiği cevaplarla 76-77 yaş civarında verdikleri cevaplar neredeyse taban tabana zıttı, aralarında herhangi bir pozitif korelasyon görülmemiş.
Siz bu söze katılıyor muydunuz?
"İnsan 7'sinde ne ise 70'inde de odur" sözü çürütüldü! Siz bu söze katılıyor muydunuz?
Kişilik ile karakter farklı. Kişilik genetiğe bağlıdır, her insanın kişiliği aynı değildir. Kısacası insanın doğuştan getirdiği davranış biçimlerine ''kişilik'' deniyor. Soğukkanlı bir insan zorla sıcakkanlı olamaz. Ömrü boyunca öyledir.
Karakter ise çevreye bağlı olarak sonradan şekillenir. Bir insanın hırsız olması karakteriyle alakalı bir durum, kişiliği ile değil.
Kişilik değişmez, karakter değişir. Burada da soru sormuşlar zaten. Bir adamın 6 yaşında ve 60 yaşında iken, olaylara bakış açısı elbette farklı olur. Yani çürüyen bir şey olmadı.
@Hiçliğinsesi ''Kişilik'' de ''kişiye has'' olan demek. Özyapıdan kasıt zaten insanın özü. Öz de bir insanın benliği, maddi manevi yapısı demek. Doğuştan getirdiği bir durum yok yani.
Ben hiç karakterin doğuştan geldiğini duymadım. ''Huy'' olarak adlandırdığımız değişmez davranış biçimleri ''kişilik'' oluyor.
Bizim toplumumuzda bu söz biraz gelenek göreneklere de bağlı kalma anlamında söylenir. Aileden belirli bir karakterle yetişiyorsun ve normal biri üniversite hayatına kadar ailesiyle birlikte yaşıyor 7'den 70'e olayı orada zaten daha sonrasında da verdiği kararlar veya karakteri bu ailesiyle beraber geçirdiği 20 seneyi destekler nitelikte olduğu için söylendiğini düşünüyorum. Ama çürütebilirler
1950'lerde yapılan bir araştırmada da, 133 kişi doğumdan 30 yaşına kadar gözlem altında tutulur. Araştırmacılar aktivite seviyelerine, ruh hallerine ve dikkat durumlarına göre bebeklerde dokuz farklı huy tespit eder. Sonucunda "kolay çocuklar", "zor çocuklar" ve "ağırkanlı çocuklar" gibi kategoriler belirlerler. Bu çalışmada üç yaşındayken kolay ya da zor olarak tanımlanan çocukların, yetişkinlikte de aynı kategoride değerlendirildiği görülmüştür... yani bir insan 7 sinde neyse 70 inde odur bence.
yalnız söylediği sözler anlamında değil doğal okarak sözler değişir huy bakımından söylenir 7'sinde neyse 70'inde odur lafı burda bir yanlışlık var ayrıca istisnalar da huy değişikliği olabiliyor bu araştırma farklı açıdan yapılmış o lafla alakası yok
Bu ATA sözünu dogrulayan bulgulari zaten Freud 100 yil önce ortaya cikardi... dolayisi ile hala gecerliligini koruyor. 1947 de yapilan bu arastirmanin sorularina bir göz atmak lazim... sorularin icerigi ve sorulus sekli önemli! Freud yapmis oldugu bilimsel calismada bir insanin karekterinin 3-7 yas arasinda gelistigini ve ileriki yaslarda da devam ettigini söylüyor.
ben zaten o söze katılmadım hiç bir zaman. yani kendimden bile bunun örneğini verebilirim aslında çok uzağa gitmeye gerek yok. önceden düşündüğüm pek çok şey, görüş ya da fikir veya huylarım hayatımın aldığı şekillere göre hep değişiklik gösterdi. yani insan zaten düz yaşamaya programlı değildir ki.
sonradan görme diye tabir ettiğimiz kişiler neden sosyal yaşantımızda varlar kişiliği düzgün olmayıp cebindeki paraya göre değişen insanlar ya da satan insanlar var bazı insanlar kişiliğini satar değişir katiliyorum bazı sağlam insanlar hiçbir zaman ne geldikleri yeri unuturlar nede kişiliklerini iki koltuk mevki için cebim para ile dolsun diye satmaz
bu soz ile huylu huyundan vaz gevmez es degerdir hepimiz bir seyler ogrendikce olayalara bakis acimiz degisir ama bizde var olan huylar degismez belki torpulenir ama yani kalir 14 unde sinirli biri 70 inde de sinirlidir ama 14 unde sinirlednigi sey ile 70 inde sinirlendigi sey tabiki farkli olur bu yaptiklari deney de bu yani aslinda atasozu hala curutulmedi
İnsan her yaşında aynı olamaz zaten yaşadığı psikolojilerden tut mutluluklardan hüzünlere kadar birsürü basamaklardan geçer ve bu insanı değişime uğratır...
Ataların söyledikleri genel mana itibari ile dolaylı anlatım direkt olarak söylendiği anlam taşımaz. Kusura bakmayın biraz saçma bir araştırma olmuş. Çünkü değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir :)
Ben katılmıyorum. Sadece değişime açık insanlar bile bu tezi çürütür. O kadar zaman geçiyor, yaşanmışlıklar, tecrübeler, acılar, sevinçler vs. Bir insanın bu kadar şey yaşayıp da değişmemesi imkansız gibi.
Bilime saygim var ama bu araştırma bana inandirici gelmedi. Kendi tecrübelerim insanların degismediklerini gösteriyo. Can çıkar huy çıkmaz diyerekten gene bir ata sözüyle bitiriş yapayım.
insanlarda düşünceler degisir huylar değişmez bir insan basta inatciysa sonda da inatcidir beyin kendini yenildiğinden sürekli bilgi aktarimi olduğundan düşünceler değişir ornegin tuttugunuz parti veya takim arkadaş cevrene karesi dusuncen değişir ama bütün değişmez inatci aksi yaramaz veya uysal biriysen ilerde de bu özellikleri aynen tasirsin
İnsan değişir, 7'sinde neyse 70'inde asla aynı olamaz. Ancak bazı huylar vardırki asla değişmez. Dağların yürüdüğüne inanın ama o huyların değişeceğine inanmayın.
zaten buna inanan kaç kişi vardı bilmiyorum. İnsan zamanla değişir ben değişmedim diyen yoktur. Verilecek cevaplar arasında illaki büyük farklılıklar olacaktır
Yaşanılan çevre, alınan eğitim, ekonomik faktörler kişiliği değiştirir. Ben evlenmeden önce farklıydım. Evlendikten sonra ister istemez eşimin etkisinde kaldım.
bir cocuk 7sinde olaylar karsisinda son derece soguk kanli ise 70inde de büyük bir fark olmaz, ayni cocuga 14 yasinda sordugun soruyu 25inde sorsan farkli 35inde farkli 45inde farkli cevap verir.
atalarimizin sözü kendin soyluyorsun zaten ingilizlerin atasi degil bizim atamiz bizim insaniniz gercekteb 7 sinde neyse 70 indede o olur dunyada genetik ozellikleri en iyi aktaran nesil bizleriz
ben halen bu söze katılıyorum insan 7sinde ne ise 70inde de o olur can çıkar huy çıkmaz bir insan nasılsa öyle devam eder ve bunu söyleyen atalarımıza sonuna kadar destek veririm
En İyi Cevaplar