Özgürlük, dünya üzerinde en çok tartışılan ve günden güne kaybettiğimiz bir haktır. Her insan sınırlandırma ve kısıtlama olmadan düşünebilme, karar verebilme, aynı zamanda bu kararları hem fiziksel hemde soyutsal ortamda uygulayabilme hakkına sahiptir. Ancak son zamanlarda ülkemizde özgürlükler fazlasıyla yanlış anlaşılmakta. İftira, hakaret, şiddet, karalama gibi kötü davranışları da "Özgürlük" tanımı içerisine sokup, ben özgür düşünce ile hareket ediyorum diyebiliyorlar. Üstelik bunu her siyasi kesim, cemaat, örgüt, kuruluş ve toplumsal gruplar içerisinde görebiliyoruz.
Başka insanlara saygı göstermek hoşgörülü olmak bana göre kimseyi dışlamamak herkesi olduğu gibi kabullenmek düşüncelerini istediğin gibi dile getirmek istediğin gibi kısıtlanmadan hareket etmek ben şu an dünyanın en özgür ülkelerinden birinde yaşıyorum burda yaşamak burda yaşlanmak istiyorum gelecek kaygısı yaşamadan.. Not: Türkiye de yaşamıyorum..
"BaşkaIarının hürriyetIerini tanımayanIar, hürriyete Iayık değiIdirIer." ~Abraham LincoIn Hak ve özgürlüklerimiz, başkalarının hak ve özgürlüğüne kadardır. Sınır o yani. Ve biz ne zaman sınırlarımızı bilir hale gelirsek, o zaman tamamen özgür olacağız.
Özgürlük insanlar tarafından her istediğini yapmak olarak algılanıyor ama o kadaar yanlış bir düşünce ki bu... Sen istediğini yap, diğeri de istediğini yapsın, gelsin sana hakaret etsin, seni öldürsün, hani özgürlük mü kaldı ortada? Başkasının özgürlüğünün bittiği yerde senin özgürlüğün başlar arkadaşım. Tabiki özgürlük sınırlayıcı bir şeydir ve özgürlüğü özgürlük yapan da budur. Özgürlük kısıtlanmasa net kaos olur... Tabi anlayana...
Herkesin özgürlüğü başkasının haklarına tecavüz edebilme gücü kadardır. İkinci olarak da, herkesin özgürlüğü onu koruyabilme gücü kadardır. Üçüncüsü, herkesin özgürlüğü yapmak istediği şeylerin azlığı kadardır. Hiçbir şey isteyemen bir insan sınırsız özgürdür yani. Özgürlük sınırlı oluduğunda özgürlük olur mu? Özgürlüğü sınırlandırma özgürlüğünü kim nasıl elde etmiştir? Bunlar da paradoksumsu.
Sizin demek istediğiniz ben bir bedende olduğum sürece özgür değilimdir... Sadece rüyalarımda ve hayallerimde özgürüm dür diyorsunuz... Rien beyin demek istediği düşünce özgürlüğünün hoş görüşsüz bir hal almasını söylemekte... Yani bu düşünce özgürlüğünün sınırları nerelerdir... Ben diyelim bu düşüncenize katılmıyorum ama buna karşı gelmem ve tartışmamız normal mi, değil mi? Sizin düşünceleriniz bana etki etmez iken benim düşüncelerim size etki etse, şimdi ben burada düşünce özgürlüğüm var diye hak talebine bulanabilir miyim? (Kurgu) Rahatsızlık verdiysem özür dilerim... :)
:D Dahada sadeleştireyim... Şimdi siz dediniz ki bir insanın başörtüsü takıp takmaması kendi kararıdır... Bende Müslüman dini olarak cihat emek üzere kadınların başörtüsü takmasını savunuyorum... Ben gidik size böyle böyle tanrı bize bunu buyurdu takmanız daha iyidir dedim... Sizde yok takmıyorum bir kaç neden söylediniz... Bu saygılıca tartışma... Ama bazı kişilere baktığımızda cihat etmeyi yanlış yorumlayıp tartışama yaparken gerekli kuralları çinemesi çok yanlış... Gidiyor kadını itekliyor tak diyor, baskı yapıyor... Cihat etmek sadece bir dinde yoktur... Cihat sizin doğru kabul ettiğinize düşüncelere insanları yönlendirmek...
Yani tek düşünce var iki farklı yorumlama ve faaliyet var... Yani faaliyete geçirir içen yanlış yorumlaması bu gibi sonuçlar doğuruyor... Tabi bazıları bilerek yanlış yorumluyor...
Siyasi görüşleri insan haklarına göre belirlenmeli... Onun dışında ise itiraz edebilirsiniz ama bunu kötü itiraz eder iseniz siz haklı iken haksız konumuna düşersiniz...
özgürlük mü bana göre çizgileri en çok olan şey sınırı hep var bitmiyo ve sürekli özgür olmak için bir engeli aşman gerek bazen müzik bile dinleyemediğin bir yerde. ben gerçekten yaşıykrmuyum demeli insan sanırım ben yaşamıyorum hep eyvallah mk
Düşünebiliyor, konuşabiliyor, yazabiliyor, istediğim şeyleri yapabiliyorsam ÖZGÜRÜM ! ama ne olursa olsun toplum baskısı ve kırmızı çizgisi her alanda varolduğu sürece , bizler yinede boş özgürlük naraları atarız 😊
En İyi Cevaplar