Ve kaçma şansınız da varsa teslim mi olursunuz devlete yoksa kaçıp başka bir ülkede yaşamınızı özgürce orada mı sürdürürsünüz?
Kaçarım
Teslim olurum
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Suç ve adalet kavramına göre değişir. Mafya liderlerinin ceza almadığı cenazeleri bile devlet başkanlarını cenazeleri gibi. Günümüzde kanunlar hırsızlara, tecavüzcülere ilham verecek cinsten. Biri ben öldürmezsem beni öldürecek, müdahale etmezsem bana tecavüz edeceğini varsayalım. Doğada bile hayvanın kendisini korumaya hakkı varsa doğal olarak kendimi vb kişilerden korumam hak. Öldürürsem Allah katında içim rahat olur güvenliğim için. Aslında teslim olunacak bir durum değil sanırım olurdum. Şerefsiz olan art niyetle yapıp kaçıyor. Amma benle alakası olmayan hile ya da en azından biri suç işleyip suçlu yerine; yanlış zamanda yanlış yerde olan bana ihtaf edilen bir olayda ceza almam kaçınılmaz ve masumsam teslim olmam. İşlemediği suçtan ömür boyu mahkum olan, gerçek katilin ölmesi sebebiyle eşin itirafı yüzünden 80 yaşında özgür kalan ve yüklü bir tazminat alan kişi bu yaştan sonra ne yapsın?
Adamın biri saldıracak; adamın gözüne parmağımı soktum ciddi hasar verdim. Kalem vb ile ciddi hasar verdim. Basit yaralama suçundan niye sabıkam olsun? Ava giden avlanırmış. İlla suçlu olmamak için silahla bıçakla tehdit edene niye izin vereğiz, savunsan dert savunmasan dert.
Birinin emeğini çalarsam, hakkını yersem vb art niyetli amaçlarım varsa ki yapmam zaten vicdanı olan yapmaz yapan kaçar, meslek gibidir yüzsüzdür o ayrı. Farkında olmadan bir hatam olduysa bazı şeyler zamanla kafama dank ettiyse ufak tefek şeyler de olsa o açığı bir şekilde kapatırım. Bizzat yanına giderek. Efenim maaşım yetmiyor mafyayla ortak çalışıyorum, hırsızlık, kadın ticareti vb suçları işleyenler zaten kaçar salak değil.
Kendini bilen insan işini gücünü, kalitesini bilir ki vicdanlıdır, ha bazı insanlar çok zor şartlar altında hırsızlık yapabiliyor, alışkanlık olmadığı halde, borç ödemeye gücü yetmediği için utandığı için vicdan o ayrı. Geçende haberlere çıktı bayağı oldu ama. Adamcağızın iş yeri uzak, parası da yok araba alamıyor yerine bisiklet alıyor. Çok kısa bir süre kullanıyor. Bisiklet kayıp. Üzülüyor tabi. Araba alana kadar yayan gitmeye devam ediyor aradan 15 yıl geçiyor o bisikleti evinin önünde yıllar önce bıraktığı yerde buluyor. Hüzün ve sevinç bir arada...
Bu konunun çok boyutu var konuşulacak.. Ama hiç karakol bile görmemiş insanın cezaevine girip uzun yıllar yatacak olması gibi bir durumla karşılaşıldığında korkular önceden hesaplanamayacak kadar yükselip özgürlük yolu seçilir bence.. Ve bu durum bazı istisna hallerde istisnai insanlar için değişkenlik gösterebilir.
Geiş bir kapsam maalesef. Kuzenim mesela sevgilisi tarafından öldürüldü. Öldürdüğü saatlerde polise teslim oldu. Sevgili zaten sevgili olunmaz uzaktan yakınından geçilmez serserinin teki. Pişman olsa ne yazar vicdan olsa ne yazar. Ne hissederse hissetsin öldürülme olayının acısı ile yarışamaz. Ben şunu gözlemledim. Nineler dedeler torunlarının geleceğini etkiliyor. Nineler ve dedeler eğitimli olsaydı, çocuklarına iyi bir eş bulsalardı eğitselerdi, torunları da daha kaliteli bir yaşamı olacaktı. Kuzenim b. k yoluna gitti ana soy hakediyor. kültür ve bakış açısı davranış, eylem, eğitimsizlik vs. vs. suçu suçun bir parçası ya da kurbanı olmanı sağlıyor. Bazen kaçmakta çare buluyoruz. Bir baba düşün, kızına serseri terör üyesi olan biri musallat oluyor kızı istiyor eş olarak. Adam 1 gecede evini İstanbul'dan alakası olmayan bir şehre taşıyor kimseye haber vermeden. Şimdi öyle biri gebertmek hak aslında ama hukuk yaşamındayız orman kan. hariç, tek yol kaçmak
Bu saatte soruma ayırdığınız değerli vaktinizden dolayı teşekkür ederim.. Bir de uzun uzun yazmışsınız. Umarım daha sık denk gelir ve zor sorularda görüşlerimizi paylaşırız. İlgilenirseniz bana takip isteği yollayıp sorularıma göz atabilirsiniz. Prensip olarak ben üye takibi pek yapmıyorum.
Rica ederim ne demek güzel sorulardan biriydi. Yazıya gelince konu konuyu açıyor. Parmak uçları klavyeye dokunuyor. Nedensen hep uzun yazıyorum. Ama önemsediğim için bazı şeyler. Dalgasına takılacak durumlar o ayrı tabi yazmasam da olur genelde de yazmıyorum. Bakın yine uzun oldu :)
Suça bağlı. Çok büyük para götürmüşsem mahkeme sonucuna mütakip 10 yıl yurt dışında yaşar, Bezmen misali yalılarıma "vatanıma döndüm" havası ve edasıyla geniiiğş olacak çevremle rahat, rahatyaşarım.
Yook adam öldürmeli birşeyse teslim olurum. Nasılsa bir kaç yıl yan gelip yatar, içeride namım yürür 5 yıla çıkarı ☺
neden teslim olayım ki.. özellikle bu ülkede yaptıysam allah versin cezasını deyip karışmasınlar : D saf herkes
Cevap
3Cevap
yaşamı tercih ederim, özgürlük yoksa yaşamda yoktur.
O vicdan azabı ile yaşayamam
Sen benim vicdanimi bilmiyorsun. Bir defasında küçükken canım acayip sakız çekmişti, kuzenim bakkala gidecekti benim param yoktu ama kuzenimin sadece kendine sakız alabilecek parası vardı neyse işte bakkala gittik ben çaktırmadan bir sakız aldım. Almaz olsaydım. Ogün bu gündür vicdan azabı çekiyorum. Sonuçta haram el uzattım. Leke gibi yapıştı üstüme bu olay
Ben bunun farkına varacak kadar büyüdüğümde o bakkal kapanıp yerine fırın açılmıştı. Haliyle bakkalı sahibini birdaha görmedim
O boku yiyecek cesareti olan cezayıda göze almış olmalı
Hayat çok kısa çöpe atacak zaman yok.
Kaçarım
Teslim olurum
Teslim olurum
Kaçarım
Suç işlemem
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar