Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar. En sinirlendiğim konulardan biri. Allah'ın ayetine uyup tesettüre girenlerin aşağılanması ve dinin "d'sini" bile bilmeyenlerin böyle yorumlar yapması doğru mu sizce?
İnsanlar Neden Türbanlılara Karşı Önyargılı Ve Onları Her Seferinde Aşağılama Peşinde?
ağzı olan herkesin konuşmaya hakkı vardır ama sadece ağzı var ve konuşuyor diye kimseyi ciddiye almak zorunda değiliz. evet bir aşağılama var tesettürlülere karşı, sorsan şimdi açıklar daha çok baskı altında falan filan derler ama hala örtülülerin bu kadar özgür ve rahat olmasına tahammül edemeyen örümcek beyinli bir kesim var ve yolda sokakta gördüğü örtülü kadınlara saldırmaktan geri durmuyorlar. bunun için yapılabilecek tek şey, vakarlı ve onurlu bir duruş sergileyip, cahille cahil olmamak, cehaletlerini ve ayıplarını cehaletle ve ayıpla değil, açık fikirlilik ve ilimle, saygı çerçevesinde yüzlerine vurmak olacaktır. bana daha dün markette "kara böcek ıyyy" diyen, ortalama 50-55 yaşlarında görünen teyzeye, "sensin kara böcek" demiş olsam, o asla saygısızlık etmiş olmazdı ama ben saygısız, terbiyesiz, ahlaksız, bu kapalılar hep böyle falan filan olurdum.
Bitmedi mi bu mağdur edebiyatı? Türbanlı avukat var hakim var millet vekili var doktor var devletin idaresinde bulunan bürokratlar var Başbakanın ve hatta cumhur başkanının eşi var ama hala türbanlılar aşağılanıyor diyorsunuz ya Akıl tutulması yaşıyorum. Birde her fırsatta türbanı din ile özleştirmek ayıp değil mi? Türban tak full makyaj yap daracık giyin sonrada ben dinim için türban takıyorum de? Arkadaş din kimsenin tekelinde değildir. Türban takan bir kişi de Cehennem de yanabilir bunun bir garantisi yok. Mağduriyet devşirmeyin
Bencede akıl tutulması yaşıyosun. Sorduğum soruyu o kadar farklı yerlere çektin ki. Tesettürlü kadınlarIn Devlet yönetiminde ya da meslek sahibi olmaları onların aşağılanmadığı anlamına gelmez. Makyaj konusuna gelirsek o farklı bir konu. bir seyleri saptırmaya bayılıyosunuz. Türban zaten dinle alakalı. Bunu dinle ayıramazssın. Cehennem cennet işini sadece Allah bilir. Bana laf düşmez.
Önce şu türban konusunu ele alalım müslümanın taktığı türban değil başörtüsüdür, türban fransızların sadece saklarını kapattığı boyun ve gerdan kısmını açık bırakan bir eşarp türüdür. O tesettürlü kızlara düşman olanların hemen hemen hepsi ya dininden haberi yok ya da müslümanlıkla alakaları yok tıpkı şeriatın ne oldugunu bilmedikleri gibi, bazı örtünen kardeşlerimize ben bile çok kızıyorum sadece şekil olsun diye örtünüp bir ton makyajlada dikkat çekip gençlerin hayallerini süslemek oldugu ortada bunlarada Allah ıslah etsin diyorum.
Ayete göre kapanan kadına can feda, ama sırf gösteriş olsun dikkat çekeyim diye tesettürü kullanana bir çift lafımız olur elbet. Tesettür Ayetullahtır o yüzden hakkıyla kapanana lafımız olamaz ama kim bunu kendine göre dizayn ederse onun yüzünden bir çok kişi zan altında kalırsa bunu kabul etmek mümkün değil. O yüzden Allah kendini tesettürlü sanan çıplakları ıslah etsin.
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
14
Cevap
19
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu durum çoğunlukla başörtüsünün istismar edilmesiyle alakalı, benim annemde başörtülü ama bizim aile hiçbir zaman mağdur edebiyatı yapmadı. Annem 1981’den beri kapalı, hatta ilk kapandığında birçok kişi tarafından tuhaf karşılanmış ama hiçbir zaman da kalkıp “bize şunu yaptılar bunu yaptılar” demedi. Ulan yeni nesil türbanlılara bakıyorum adeta siyasi malum partinin temsilcileri gibiler, daha kapanalı 2 yıl olmamış “bizi 28 şubatta okula almadılar, peruk takmak zorunda kaldık, Kabataş’da üstümüze işediler,…” deyip laik kesime kin kusuyorlar. Zaten son on yılda kapananların %90’ı ya malum partiye yaranmak için ya da aile/çevre baskından kapandı. Çevre baskısı nasıl mı oluyor? Genelde Zorla kapan demiyorlar ama çok güzel manipule ediyorlar, örn. 12 yaşında kız çocuğuna “maşallah mümine bacım başörtüsü kızımıza nede güzel yakışmış, subhanallah, darısı bizim hüsniyenin kızının da başına, ne diyelim allah onada iman nasip etsin,…” diyerek adeta o çocuğu kitliyorlar, çocuğun da bilinçaltı “ben bunu yaptım takdir ettiler, şimdi aksini aksini yaparsam dışlanacağım” diyor ve maalesef geri dönüşü olmayan bir esarete giriyor !!! Sonrada o manipülasyoncular utanmadan “vallah biz heç bişey demedük, tamamen kendi hür iradesiyle qapandu” diyorlar. Benim Almanya’daki teyzemin 16 yaşındaki kızını başını bu bahsettiğim yöntemle yobaz eniştem kapattırmak istiyordu, son anda ben ve abisinin devreye girip uyarmamızla mâni olduk, onun için ikimizle de konuşmuyor😁
Müslüman bir ülkede yaşıyoruz ve başörtülü kadınlarımıza karşı yorumların %70'i olumlu. Tam aksine açık giyinen ya da belli bir yaştan sonra hala kapanmayan, evlendiğinde açık olmayı tercih eden kadınlarımıza karşı baskı ve ön yargı daha fazla. Küçük yaşlarda rızası alınmadan baba/koca baskısıyla kapatılan, kendi tercihleri, seçimleri sorulmayan kızlarımızın sayısı epey fazla. Her koyun kendi bacağından asılır, her insan istediği gibi yaşamakta özgürdür. Toplumun dediği gibi değil, istediğiniz gibi yaşayın.
ister koca veya baba baskısıyla olsun, ister kendi rızasıyla ve seçimiyle olsun, örtülü olanları aşağılayan ve basit, küçük, cahil gören bir kesim mevcut ve bence soranın bahsettiği de bu.
Bu yalnız başörtülü kadınlarımıza karşı değil her konuda öyle. Zıt kesimler her zaman birbirlerine karşı ön yargılı olur, kendi görüşünde olmayanı genelde hep aşağılamayı tercih eder. Örneğin ben muzafazakar bir şehirde yaşıyorum ve burada dini inancı olmayan insanlara karşı aşırı ön yargı var ve hiç saygı yok. Şimdi Türkiye'nin geneline bakarsak inancı olmadığı için aşağılanlar, inançlı olduğu için aşağılanlardan daha fazla çünkü müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Ve inancı olmadığı için aşağılanları görmezden gelip yalnız inançlı olduğu için aşağılanlardan bahsetmek haksızlık.
bu konuda genelleme yapabileceğimizi düşünmüyorum. ben de aksine muhafazakar olmayan bir şehirde, alevilerin çoğunlukta yaşadığı bir mahallede yaşıyorum ve burada da dini inancı ve hassasiyeti olanlara karşı hiç saygı yok. bulunduğum şehri baz alarak koskoca bir 86 milyonu genelleyebilir miyim? müslüman bir ülkede yaşıyor olmamız her müslüman, müslüman olmayanı aşağılıyor demek olmuyor, "inancı olmadığı için aşağılanlar, inançlı olduğu için aşağılanlardan daha fazla çünkü müslüman bir ülkede yaşıyoruz" demeniz o açıdan fazlasıyla haksız. elbette vardır, mahalle baskısı diye bir şey, pek kaldı mı bilmiyorum ama bu milletin genlerine işlemiş en eski toplumsal terbiye yöntemlerinden biri, savunmuyorum ama gerçek bu. bu durum da karşılıklı olarak geçerli.
Bulunduğum şehri baz alarak değil gündemi, haberleri, yaşananları takip ederek bu yorumu yapıyorum. Ülkenin başındakiler muhafazakar olduğu için medya neleri saklıyor... Bakın bakalım kaç alevi şehri ve kaç müslüman şehri var? İnançlı olduğu için inancı olmayanlar tarafından hor görünenleri asla görmezden gelmiyorum fakat inancı olmadığı için aşağılanların sayısı da epey fazla bu da bir gerçek.
oturup sayı sayacak halde değilim, ama muhafazakar olmayanlar baskı görüyor lafına sadece gülerim, aynı şekilde muhafazakarlar baskı görüyor lafına da. eskiye göre çok çok gelişmiş ve özgürleşmiş bir ülkede yaşıyoruz din ve düşünce anlamında. haberlerde açık olduğu için tekmelenen kadınları da, örtülü olduğu için saldırıya uğrayan kadınları da görüyoruz, demek ki hala o kadar iyi değiliz. tabi ki herkes kendi yaşadığını bilir, tutup da örtülü birinin "örtülüler baskı görüyor ve aşağılanıyor" demesini yadırgayamazsınız çünkü yaşanıyor evet. daha dün markette açık ve oldukça saygısız bir kadın bana karaböcek diye hitap etti. aynı şekilde kimse açık birinin toplumsal baskıya uğradığını söylemesini yadırgayamaz, ama kimse diğerinin aslında baskıya uğramadığını, kendisinin daha çok baskı altında olduğunu iddia edemez çünkü bunun istatistiğini tutabilecek kadar olay yok.
Daha 23 yaşındasınız belki daha küçük tutmuş eskiye oranla çok çok gelişmiş bir ülkeyiz diyorsunuz, hangi eskiye? Sorun bakalım aile büyüklerinize eskiden nasıl bir ülkeydik ben hep soruyorum ve hepsi de eskiden insanların birbirlerinin görüşlerine daha saygılı olduklarını söylüyor. Eskiden bir oyuncunun siyasi görüşü, dini inancı konusunda kimse yorum yapmazdı şimdi ise yaygın sosyal medya kullanımı, hedef gösterimi ve troller sebebiyle kimse dini inancını, hayat görüşünü konuşamaz hale geldi konuşanların nasıl linç yediğini görüyoruz. Yani kısacası eskiye oranla gelişmedik tam aksine gittikçe tutucu ve başkalarının görüşlerine saygısız bir ülke oluyoruz.
aradaki fark şu, eskiden sadece televizyona çıkabilen insanlar konuşur ve görüşlerini ortaya koyabilirlerdi, bu da sadece belli bir kesime, hatta açık açık söyleyeyim dindar olmayan ve sol görüşlü olan kesime has kılındığından, ve onların karşıtı olan görüşlerin söz hakları olmadığından ortada saygı ve anlayış varmış gibi bir görüntü oluşuyordu. şimdi sosyal medya ve artan televizyon ve radyo çeşitliliğinde, her fikir ve görüşten insan kendini saygılı veya saygısızca ifade edebiliyor, bu da toplumun bölündüğünü gösteriyormuş gibi bir algı yaratıyorsunuz. ancak öyle değil, bu iki tip insan zaten hep vardı, şimdi söz hakları oldu hepsi bu. ben 23 yaşındayım, eskiye göre derken çocukluğumla bile kıyaslayabilecek kadar en az 15 sene öncesini hatırlayabiliyor, 80 yılına kadar olan kısmı anne babamdan, 50lere kadar olan kısmı büyükanne ve büyükbabalarımdan dinleyebiliyorum, kaldı ki araştırabilen ve okuyabilen bir insanım hamdolsun.
sadece kendi hatırladıklarım bile bana eskiye göre daha iyi olduğumuzu gösterebiliyorken, dinledikçe halimize ve geleceğimiz için şükredebiliyorum. çoğu kişinin müslüman ve muhafazakar insanlara olan aşırı tahammülsüzlüğünün aksine, dindar olmayan hatta gayri müslimlere karşı tahammüllü ve saygılı olmak gerektiği kanaatindeyim, herkes öğrenecek bu ülkenin gerçeğini ve tahammül etmeyi. siz, sosyal medya linçlerinden bahsediyorsunuz, size göre sosyal medyada biri görüşünü söylediğinde özgür değil ve linç ediliyor, ben sizin küçük bulduğunuz yaşımla -ki arada 10 yaş var zannederek yaşınıza bakıp 24 olduğunu görünce bir acı tebessüm ettim istemsizce- çocukluğumda annemin örtülü olduğu sebebiyle gerçek linçler yiyip hastanelik olduğunu, hastanede de örtülü olduğu için kendisiyle ilgilenilmediğinden dolayı küçük kardeşime hamileyken düşük tehlikesi yaşadığını hatırlayabiliyorum.
amacım ajitasyon değil, çok şükür o günler geride kaldı ancak "eskiden saygı vardı, şimdi sosyal medyada bile linç ediliyoruz" gibi trajikomik bir ajitasyona girmeden önce, 97 senedinde, çok değil 20 sene önce bu ülkede özellikle tesettürlü kadınlara ne kadar saygılı ve hoşgörülü davranıldığını araştırmanızı öneririm. o günlerin haber kaynaklarını bile taradığınızda 14-15 yaşında kızların polis tarafından coplandığını, hem de terör vs sebebiyle değil, sadece okula başörtüsüyle girdikleri için coplandığını hatırlamanıza yardımcı olacak bir dünya haber çıkar. yani evet, günümüzde birbirimize karşı oranla saygılı olmamıza rağmen, hala iki tarafta da taşkınlık yapanlar mevcut, "muhafazakar olmayan daha fazla baskı altında" demek komik oluyor.
Yaşım 21 yaşınızı küçümsemedim sizden daha çok gördüm gibi bir ifade de kullanmadım sadece yaşımızın eski ile yeniyi değerlendirecek kadar olgun olmadığını söylemek istiyorum. Şu bir gerçek ki ülkenin başındakilerin siyasi görüşü neyse ülkede o görüşe karşı saygı daha fazla oluyor bu yüzden çok eskilere gittiğimizde sol görüşe karşı saygının daha fazla olduğu konusunda haklısınız ancak günümüzde sağ görüşe karşı saygı daha fazla ( sağ - sol diye ayırmayı da hiç sevmem ama bu seferlik böyle oldu affola). Benim soran arkadaşa yorum yaparken de demek istediğim buydu kimse kimsenin görüşüne saygı duymuyor ancak üleye bakıldığında inançlı olanlar daha avantajlı çünkü ülkenin başındakiler inançlı. Benim temennim ise kimsenin inancı ya da inançsızlığı yüzünden aşağılanmaması, hor görülmemesi. Yaşadıklarınıza gerçekten çok üzüldüm emin olun ben de en az sizin kadar kızıyorum dini inancı yüzünden saygı göstermeyenlere. Dilerim bu tür olaylar bir daha hiç yaşanmasın insanlar huzur içinde yaşasın
iktidarın muhafazakar olması, dindar olanlara bir nefes aldırdı evet, ancak bu dindar olmayanların alanını kısıtlamadı kesinlikle. sadece bazıları, korkudan saygı gösteriyormuş gibi davranıyor olabilir ama bu bir baskı olduğu anlamına gelmiyor. cb ve bb eşleri örtülü olabilir, eşi örtülü olmayan dünya kadar bakan var devlet yapılanması içinde, genelkurmay ve ordudaki diğer komutanların eşleri de keza örtülü değiller. eğer first leydimizin örtülü olması bir baskı anlamına gelseydi, ilk önce kendinize bakın hükümette örtüsüz bir sürü milletvekili ve bakanlar var denmez miydi? denmese bile öyle bir algı oluşmaz mıydı? görüldüğü gibi öyle bir algı yok. ayrıca geçmişe göre kıyasladığımızda, ne kadar iktidar partisi güçlü bir muhafazakar yapı da olsa, muhalefet partileri olan meclisteki diğer üç partinin seçmen kitlesi muhafazakar yapıya sahip değil. bu da muhafazakar olmayan kesimin haklarının mecliste korunduğu anlamına geliyor.
yani 20 yıl önce muhafazakarların haklarını çiğneyen kararnameler meclisten çıktığı zaman onların haklarını koruyan yoktu ama, şimdi mecliste örneğin "örtü zorunluluğu" getirilmek istense ak parti tarafından ki yapmazlar çünkü kendi içlerinde tesettürlü olmayan kadınlar varken bu ne perhiz bu ne lahana turşusu, velev ki getirmek istediler, diğer üç parti bu zorunluluğa karşı çıkar ve muhafazakar olmayan ve dinin gereklerini yerine getirmek istemeyenlerin dünyevi haklarını korur. anlatabiliyorum umarım?
Sondaki yorumunuzun bildirimi yorumumu yazdıktan sonra geldi. Okula başörtülü gelmek yasaktı, herkesin kuralları bilmesi ve uygulaması gerektiği görüşündeyim ancak sırf kuralları çiğnedi diye öyle bir zulüm yapılmasını asla savunacak değilim bilakis kınıyorum da. Günümüzde o tür olaylar gitti yerine eylem yaptı diye ezilen, hastanelik olan, öldürülen, şort giydi diye tekme yiyen insanlar geldi. Yani yorumunuza bakarsak eskiye oranla siz de muhafazakarlaştığımızın farkındasınız. Bundan şikayetçi değilim benim şikayetçi olduğum yalnız kendi görüşünün değil her görüşün düşünülmesi, bizim dışımızdaki insanlara karşı empati kurulması.. Deminden beri bunu anlatmaya çalışıyorum.
düzelteyim, 28 Şubat sürecinde başörtüyle okula gelmek kanunen yasak değildi, yasalarda "başı açık olacak" diye bir zorunluluk yoktu. yasalara rağmen çıkarılan bir kararnameyle, yasalara aykırı bir uygulama olarak yönetmelik değiştirildi. yani yönetmeliğe aykırı, ancak yasalara uygun bir uygulamaydı öğrencilerin yaptığı. günümüzde kimse sadece başı açık olduğu için dayak yemiyor, kıyaslamayı doğru yapmak gerektiği kanaatindeyim. şort giydiği için tekmelenen kadınlarımız var ne yazık ki, ancak bu toplumun her kesimini zan altında bırakacak kadar yaygın ve insanları yargılayacak kadar rastlanmış bir durum değil. yani "müslümanlar açık veya çıplak diye kadınları dövüyor" diyemezsiniz, ama "dindar olmayanlar sadece başı kapalı diye kadınlara eziyet etti" denebilir. ki bu geçmişte kalmadı, biraz önce bahsettiğim gibi daha dün başıma geldi ve yaşadığım bölgedn ötürü hemen hemen her evden çıkışımda başıma geliyor. toplum muhafazkarlaşmadı, zaten çoğunluğu muhafazalar olan bir ülkede
muhafazakarlar inançlarını özgrce yaşamaya başladı. kırık ve çatlak sesler iki tarafta da var ve olacaktır da. ama muhafazakar olmayanlara baskı vs diye genelleme yapılamaz. an itibariyle, muhafazalar olanlara da baskı yapılıyor demek çok mantıklı değil.
"müslümanlar açık veya çıplak diye kadınları dövüyor" diyemezsiniz, ama "dindar olmayanlar sadece başı kapalı diye kadınlara eziyet etti" denebilir."" sadece şu cümlenize bakarak bile taraflı düşündüğünüzü anlamak mümkün. Eziyet etmek için illa tekme atmak, dövmek gerekmiyor. Aşağılamak, hor görmek, eşinin ya da kızının görüşünü almadan sırf elalem ne der diye kapatmak da bir psikolojik baskıdır ve emin olun dövülmekten daha çok acıtır. Siz müslümanlara eziyet ediliyor diyorsunuz ben ise kimseye edilmemeli diyorum. Deminden beri açık kadınlar ülkede rahat rahat dolaştığını yazıyorsunuz ama ben çevreme ve haberlere baktığımda onu görmüyorum. Tek taraflı değil çift taraflı düşünüyorum dilerim kimse inancı ya da inançsızlığı yüzünden aşağılanmaz diyorum. Aynı şey sizin için de geçerli.
aynı dilekleri savunuyoruz, ancak siz açık kişilerin "rahat edemediğinden" ben ise yakın tarihe kadar "can güvenliği olmadığından" yakınıyoruz. yani çok mükemmel bir durumda değiliz elbette ama eskiye göre daha iyi olduğumuz kesin. evet, açıklar eziyet görüyor falan denemez, kusura bakmayın bu taraflı olmak da değildir. eşinin veya kızının görüşünü almadan zorla örten falan da eskidendi, öyle şeyler yok artık. herkes kendi istediği için örtünüyor. aynı şekilde, anne babası muhafazakar olup, hatta annesi çarşaflı peçeli olduğu halde kendisi straplez giyebilecek kadar açık olan arkadaşım var, sayıları da az değil. aşağılanan, hor görülen açık kadınlara bana birkaç somut örnek verebilir misiniz? ama öyle tek tük örnekler istemiyorum. toplumsal facia olarak adlandırabileeğimiz örnekler var mı? hala ülkede açıklar çoğunluktayken, müslüman ve muhafazakar ailelerde bile açık olmak doğal ve yaygın bir şeyken, hatta sizin yakıştırdığınız şekliyle muhafazakar siyasal iktidarın seçmeni bile
gayet açık olabiliyorken, açıkların sosyal baskı altında olduğu da nerden çıktı? gittiğiniz hangi devlet kurumunda "cahil, yobaz, örümcek beyinli" diye adlandırıldınız veya adlandırılıyorsunuz? mesele şu ki, ilk yorumumda belirttiğim gibi, baskı ile veya rıza ile örtünmüş olması fark etmiyor, yakın geçmişimizde örtülü kadınlar sadece sosyal ve psikolojik değil, fiziksel şiddete de maruz kalmışken, hala da ciddi bir hazımsızlık ve saldırma psikolojisiyle son güçleriyle gördüklerine saldırıyorlarken, açık kadınların açık olduğu için fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kaldığıyla ilgili birkaç münferit örnek dışında somut örneğimiz yok. hamd olsun ki yok, hiç de olmasın zaten. bu arada tek tük diyerek küçümsediğimi zannetmeyin, sadece algı oluşturabilecek kadar çok olmadıklarını belirtmek istiyorum, yoksa tek kadın bile açık olduğu için dayak yese, ki malum üzücü olay hala aklımdadır şort giydiği için tekmelenen hemşire hanımla ilgili, yapan benim için suçlu, mağdure de haklıdır.
Ben açık kişilerin rahat edemediğinden yakınmıyorum sadece kapalılar rahat edemiyor demek yanlış açıklar da aşağılanıyor toplumu takmadan istediğimiz gibi yaşamak lazım diyorum. yorumumu bir kez daha okuduğunuzda bunu görmek mümkün. Kim eskiye göre daha iyi evet siz daha iyisiniz ama onlar değil. Keşke yalnız tek bir tarafın değil her kesimin, görüşün eskiye oranla daha iyi olduğu bir zamanda yaşasak. Ama ne yazık ki terazi hiçbir zaman eşit durmuyor. Ben sağcı ya da solcu değil ortada bir yerdeyim. Kapalı değilim, açıkta değilim ancak her görüşe, inanca saygım var ve saygılı olunması taraftarıyım. Hala babası tarafından kapatılan kızlar yok diyorsunuz benim en yakın arkadaşım bizzat babası tarafından kapatıldı ne gerekli bunu size örnek göstermem için, tam sayfa haber olması mı?
bunu genellememeniz gerekli, tam sayfa haber olmasına lüzum yok. birinin başına talihsiz bir şey geliyor ve bunu "açıklar baskı altında" diye lanse ediyorsanız, yanlışsınız. kapalılar rahat edemiyor diye bir şey de çok fazla kalmadı ama anlatılan yığınla örnek hala bu man kafaların devam ettiğinin göstergesidir bence. eskiye göre biz daha iyiyiz, onlar da sadece kendilerini daha iyi hissetmiyorlar çünkü ezici üstünlükleri ve aşağılama yetkileri ellerinden alındı, tek problem bu.
Sadece bir örnek vermem bir kişiyi genellediğim anlamına gelmiyor demin sizde bir - iki örnek verdiniz ama genellediğinizi söylemedim. Burada size tüm yakınlarımın, ahbaplarımın yaşadıklarını teker teker dökecek değilim öyle olsa işin içinden çıkamayız biliyorsunuz ki. Kapalıları melek, açıkları ezici, kötü olarak görmeye devam ettiğiniz sürece tek taraflı düşünmeye devam edersiniz. Kapalılar arasında da, açıklar arasında da huzur ve barış içinde yaşamak isteyen insaların sayısı epey fazla. Ama keşke uygulamaya geçirsek öyle değil mi?
Bak şimdi tatlı kız, biz toplum olarak müslüman bir toplumuz, islamın i sini bilmeyen bireylerin, türbanlılar hakkında yaptığı yorumlara aldırış etmemelisin. Allah ayette örtünün demiştir, yani kapanmak lazım, şart bir şey.
İslamı bilipte kapalılarıda görüyoruz diyen insanları da şöyle düşünmelisin, etrafta onca kapalı kız var ki; açıklardan daha çok dikkat çekiyor giyim olarak ya da yaşantısı her gün bir erkekle bir şeyler yapıyor vs.
Tesettür ibadeti çok önemli bir ibadet cünkü sen kapandığın zaman artık islami bir sembol haline geliyorsun, ben yoldan geçsem kimse benim dinimi farketmez ama senin farkeder mesela, müslüman olduğunu gösteriyorsun ve insanlar öyle karaktersiz ki bireylerin hatalarını kusursuz olan islama yüklüyor ve senin dinini yargılama hakkını buluyor kendinde.
Eğer ki layığıyla yani edebinle taşıyamayacaksan, hiç taşıma desek doğru olur
Çünkü bizim ülkenin çoğunda ön yargı çok genelleme çok herkes kendine bakmıyor karşıda ki hemen yargılıyor aşağılıyor ya sanaaaneee milletten isteyen istediğini yapar ama yok illa yargılıcaklar kendileri mükemmel ya Allah'ın hristiyani bile saygı duyuyor bizim insanların çoğu saygı duymuyor anlıcan amaaan değişik değişik fimirler insanlar çok 😉
Türbanlıların aşağılanmasına sebep olan yine türbanlılar. Çok iyi dinini dört dörtlük yaşayan çok evet ama buna oranla daha çok adınızı karalayan var türbanlı ama ne haltlar yiyor sonrada utanmadan beni onu şunu kınıyor açık giyindin sevgilisinin evine gitti ateist o bu şu.. bu tipler tüm türbanlılara karşı on yargıya sebep oluyor bence. Bir ateist olarak bunu söyleyebilirim..
Evet doğru has değil acik kapanmayan insanlarda da olabilir bu durum ama türban kolay değil kendin diyorsun ayet taşıyorsun böyle olunca diğer insanlara karşı daha dikkat çekici oluyor hatalar vs
Türban ve daha da kapandığı ölçüde çevresi de azalıyor. Bir arkadaşım türbana girdiğinde çevresi garipsemişti daha sonra kapalılığını en ideal hale getirmek için tam boy pardesü giyip eldiven takmaya başladı bonesini de kaşlarına kadar indirirdi ben tebrik ettim ama bazı arkadaşları uzaklaştı ve abarttığını söyleyenler oldu halbuki en iyisini yapmıştı.
Bence her kadın her erkek başkasına zarar vermediği sürece özgürdür. Çarşaf da giyer mini etek de. En güzeli de bu iki insanın birbirini gördüğünde iğrenerek değil gülümseyerek saygı duyarak bakması. O zaman insanlık tadından yenmez.
öncelik olarak kendini tartmayanların sorunu takmaya degmez kuzu. gunahını alınca kul hakkından yuklenme kendıne oluyor zararının farkında degıl bosver.
malesef ülkemizde bu konuda bir yargı var ülkemiz demokratik bir ülke isteyen istedigini giyer yapar bişey diyemessin diger insanlarada saygılı olmak gerekir birde kapalı olan modern insanlar var onlarda giyimlerine çekimlerine dikkat ederse bence iyi olur tesetturle modern arasında çok fark var
Aslında türbanlılara karşılı ön yargı Yok ama ayıptır söylemesi şu an bir çok türbanlı üstü minare altı kerh*ne olduğu İçin milletimiz bütün kapalılara aynı gözle bakıyor.
Ben usun zamandir turbanlilara hakaret gormedim. Su var ki bazilari asiri cirkef ve egolari tavan olup kapali olduklari halde daracik seyler giyiyorlar. Onlara soylenilebilir
Evet tesettür ile başıni kapatan bazılari arasındaki farkı bilen bir kardeşimiz. O zaman ne yapacaz genelleme yapmayacaz. Sadece tesettüre hakkını vermeyenlere öğüt verecez hakkıni verin diye. Yani tüm Kapalılari dişlamayacaz
En İyi Cevaplar