Neden Oruç Tutuyoruzneden oruç tutuyoruz niye oruc niye oruc tutuyoruz neden oruç tutarız tutariz
Biz, herhangi bir menfaat düşüncesi ile değil yalnız Allah’ın emri olduğu için ve onun rızasını kazanmak maksadıyla oruç tutarız. Hz. Ali (Allah ondan razı olsun) diyor ki: “Karşılığında bir menfaat umarak yapılan ibadet, ticaretçinin ibadetidir. Korku sebebiyle yapılan ibadet kölenin ibadetidir. Allah’ın nimetlerine şükretmek maksadıyla yapılan ibadet, hür olan kimsenin ibadetidir.” Makbul olan ibadet, Hz. Ali’nin de belirttiği gibi Allah’ın nimetlerine karşı şükran borcunu yerine getirerek onun rızasını kazanmak maksadıyla yapılan ibadettir. Allah, ancak böyle samimi bir düşünce ile yapılan ibadetleri kabul eder
Rabbimiz’in emri olan oruçta pek çok güzellikler ve sıhhate dair ince noktalar da saklıdır. Ama biz orucumuzu bu nimetler için değil, dediğimiz gibi Rabbimizin emri olduğu için tutarız. Alimler demişlerdir ki: oruç ve açlıkta 10 güzel özellik vardır:
l. Açlıkta kalp safası, gönlün hakka teslimiyeti, göz keskinliği vardır.
Tokluk ise aptallık ve tenbellik verir, basireti kör eder.
2. Açlıkta kalp inceliği artar. Kalbin ve duyguların incelmesi de insanı Rabbine yakarışındaki lezzeti idrak etmeye hazırlar.
3. Lüzumsuz rahatlık, gamsızlık ve Allah’a isyanın başlangıcı ve aynı zamanda büyük mahrumiyetlerin sebebi olan iftihar ve böbürlenme duygusu gider. Nefis açlıkla kırıldığı kadar hiç bir şeyle kırılmaz.
4. İnsan kendisi açlığın acısını yaşarken, başkalarını daha iyi anlar. Aç olanlar, fakirleri ve zayıfları unutmazlar.
5. Açlık bütün günaha dönük arzuları kırar, devamlı kötülüğü emreden nefsi (nefs-i emmareyi) dizginler.
6. Açlık, kişinin üzerindeki gafleti atar. Bu sebeble büyük veliler sevenlerine, “Çok yemeyiniz, çok içmeyiniz, bu sebeple çok uyursunuz ve hüsrana uğrarsınız” diye tavsiyede bulunmuşlardır.
7. Açlıkta ibadete devam kolaylaşır. Toklukta insana çöken miskinliği atmak daha zordur. Aç insanın Rabbine yönelişi daha samimidir.
8. Açlıkta sıhhat vardır. Hastalıkların çoğunun sebebi çok yemek, çok içmek, çok uyumaktır.
9. Az yemeğe alışanlar, az mala da kanaat eder. Bu sebeble Rasûlullah (sas) : “İktisada riayet eden fakirliğe düçar olmaz.” buyurmuşlardır.
10. Aç insan açlığın ne olduğunu bildiği için, yemeğinin artanını, ya da sadakasını verirken daha bir yüksek gönüllü olur. Kıyamette de bu fazileti vesilesiyle sadakası altında gölgelenir.50 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Kişilik & Karakter konusunda 762 cevap paylaştı.
+1 yıldiger arkadasinda söyledigi gibi ramazan ayinin anlami ac kalmaktan ibaret degil. oruc tutmak sadece bedensel degil ruhsal anlaminda da kendini terbiye etmektir, nefsine hakim olmaktir.
Oruc tutan bir insanin ruh hali baskadir, kendini bu zamanda daha cok ibadete veriyorsun. Ayrica bu zaman icerisinde halimize nekadar sükür etmemiz gerektigini hatirliyoruz bir kez daha.
Yedigimiz, ictigimiz önümüzde ve böyle durumu olmayan nice zavalli insanlar var, onlari düsünerek daha az israf yapmaktan kaciniyoruz diye düsünüyorum. Yani herkes farkli bakabilir tabiki bu olaya ama, gönülden inanarak oruc tutan insanlarin mantigi budur30 Yorumla
Kişilik & Karakter konusunda 3,5b cevap paylaştı. Dogmatik birşeyde mantık aramazsın sadece inanırsın. İnanmayan milyon adet mantıksızlık sayabilir. Ama bu durum bir ağacın gölgesinde günlerce aç-susuz meditasyon yapan Sidarta'nın Buda olmasına engel değildir.
Yani ters açıdan namaz'ın kültür-fizik olarak bünyeye dinçlik katabileceği, erken kalkmanın sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunun bilimsel ispatı, abdest ile sağlanan temizliğin hele o günkü koşullarda ne kadar büyük bir hijyen devrimi olduğunun altında yatan mantığın inanmayan birini ille de inandırmasını beklemiyoruz.50 Yorumla
ben yazdım kardeş okumuşsundur:) hadi iyi sabahlar.
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
17Cevap
+1 yılorucu sawunanların %95 i orucluyken kufur etmediyse serefszn önde gidenym ama hala tutarlar oda hayret edici
Bu saydıklarınızın hepsi kötü ahlakın çeşitleridir. Oruçlu olana veya olmayana haram kılınmıştır. Peygamberimiz, 'Gıybeti ve yalanı bırakmayan kişinin orucuna Allah'ın ihtiyacı yoktur' buyurur. Bütün bunlarla beraber saydıklarınızın hiçbiri orucu bozmaz. Belki manevi faydasını engeller.
NİHAT HATİPOĞLU
ki bende zaten inanmıyorum şeyide hiç anlamam sen 11 ay içki ic 1 ay orucunu tut allah günah yazmasın bir ayını diğer ayından ayırmam oda günah içiosanz her ay için sarhoş olmadıkca sıkıntı yok 1 kadeh sağlıktır :)40 YorumlaEy iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Ola ki, korunup sakınırsınız." (48)
Oruç, bizi dünyada kötülüklerden sakındıran, ahirette cehennemden koruyan ve günahlarımızın bağışlanmasına vesile olan önemli bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz şu müjdeyi veriyor: "Kim inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (49)101 Yorumla- +1 yıl
bravo sana pıtırcık
hayatta acıları veya cekılen dertlerı onların yerınde olmadan asla anlayamazsın. oruç ise ınsanları aynı konuma ındırger ve zengın de fakir de senınle aynı ezanı bekler zengın de aynı ezanı bekler. Önemlı olan zaten şairin de dedigi gibi üstünlük sadece takvadadir gerisi zaten emanet.
54 Yorumla- +1 yıl
bugün artılarım sana gidiyo kardeşim
- +1 yıl
düşüncelerine katılıyorum üstüne söz etmiyorum :)
he kardeşim biz mantıksısız, he kardeş biz kafayı yemişisiz, he gardaş siz çok mantıklısınız, siz haklısınız. ama bir susun artık ya. lan tamam allah yok, dinler saçma, müslümanlık daha saçma, mantıksız. sizin gibi dehaların yanında biz koyunlarda buna inanmış gidiyoruz. kabul ediyoruz. artık n'olur susun. bırakın biz mal gibi aç kalalım, susuz kalalım. bırakın biz allah'a inanalım ona ibadet edelim. sizde neye inanıyor ya da inanmıyorsanız ona. ha size karışan ve müslüman olduğunu iddia eden insanlara da takılmayın. bilin ki başka birine karışan adamdan zaten bir bok olmaz. gerçek olan bir şey varsa, hepimizin ölümlü olduğu ve bir gün öleceği. biz ölümden sonra yaşama, bu dünyanın geçici olduğuna, ebedi hayata giderken temiz ve günahsız gitmeye gayret ediyoruz, buna inanıyoruz, allah'a ibadet ediyoruz. siz inanmıyorsunuz, rahat rahat takiling yapıyosunuz. yapın. ama bir susun artık.
16 Yorumla- +1 yıl
cümlelerini keyifle okuyordum olaya cok güzel yaklaşmışsın ama sonunda ismin gibi bok etmişsin :) neden bok etmişsin ,önce objektif yaklaşıp sonunda gerçek olan birşey varya yazmışsın :) bu müslüman dini başka inançlara saygıyı hiçbirzaman öğrenemiycek,sen kendi yazını bir oku bakayım sence saygımı duyuyorsun :) bir oku allah aşkına...
- +1 yıl
Huyum kurusun :) Diyeceğim şu ben kimseyi "Sen Allaha inanmıyorsun,taşlayın!" ya da "Ateistlik nasıl bir mantıksızlık" diye yargılamıyorsam onlarında yargılamamasını istiyorum bu çok bir şey değil be alexim. Herkesin sevabıda günahıda kendi boynuna değilmi kardeşim? Herkes istediği gibi yaşasın banane ben müslümanım dinimi yaşıyorum ama başka dinleri eleştirmek bana saçma geliyor anlatabildim mi? :)
ibadette mantik aranmaz bu bir.
ikincisi orucla amaclanan sey insanlarin sabretmeyi ogrenmesi, ac olanlari anlayabilmesidir.
ne kadar ise yariyor bilinmez. turkiyede hala cinayetler isleniyor, ac insanlar var. nefs terbiye olayi sanirim orucla alakasiz.42 Yorumla
+1 yılsen sabır nedir blir misin ? hiç aç kalıp sıcak ekmegı delı gıbı canın cektımı bunu yasayan ınsanları anlamak ıcın bır vesıle ve bılımsel olarakta faydalı oldugu bılınıyor nefse hakım olmayı ögretıyor hem detoks hem ıbadet hem anlayıs verılen nımetlerın kıymetını anlamak ıcın bı fırsat
tutarsın tutmazsın o ayrı ama bunu soruyorsan bu acık33 Yorumla- +1 yıl
bu memleketin pamuk prensesi bu kadar derinse, hala bir umut var demektir.. ama ben gene de görmiycem ..
- +1 yıl
ben bu sınırları terkedene kadar, güzel olan herşeye karşı kör,sağır ve dilsizi oynuyorum :D
+1 yılşöyle sorulara tepki gösteren insanları bir kaşık suda boğmak istiyorum. soruya gelince inanç meselesi varlığını görmeden inanmak gibi
48 Yorumla- +1 yıl
ahaha tevecünüz efendim :D
- +1 yıl
dünyada varya kendi dinlerini bilmeyen bilipte uçkuruyla yaşayıp iş dine gelince dindar kesilen tek topluluk müslümanlık,okadar din dil ırk gördüm ben bunlar kadar cahil görmedim be kardeşim:) ha bak iyi olan iyi niyetli herkese saygı duyan müslümanda tanıyorum,onlara canım feda,ama hani abartısız yüzde 90 ı su kafa
- +1 yıl
aynen öyle insanı dinden soğutanlar bile var iyi halt ediyolar
- +1 yıl
teşekkürler sizede iyi sabahlar :)
kardeşim çok olay bir soru sormussun, kısacası İslam dini hoşgörü dinidir, istiyen istediğni yapar, herkes kendi yaptığından sorumludur, burda milleti yaptıklarından veya yapmadıklarından kimsenin sorgulamaya hakkı yoktur, inanç özgürlüğü diye bişey vardır...
11 Yorumlakardeşim oruç tutmanın özü fiziksel ihtiyaçlarından ne kadar fazla kısarsan manevi yönlerin o kadar gelişir. bu sadece islamda degil diğer din gruplarında da böyledir. örnegin budistlerin yoga yaparak yemek kadın vs den kendilerini arındırmaları gibi..veya bir dergahta nefsi terbiye etmek için çok az bir ekmek parçasıyla 40 gün karanlık bir yerde yaşadıktan sonra dergaha kabul edilmesi gibi...
21 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSoyle dusun cok guzel bı kızın yanındasın acık sacık.onu arzuluysn o da senı.nefsıne yenık dusuysn.ve o kızla beraber oluysn.bı nevı zına.nefsını seytanla bıle yarıstıramazsın.nefs cok cok ırade ısteyen bısey.bu yuzden oruc sadece ac kalmak degıl.nefsı terbıye etmektır.ac kalanları anlamaktır.. Arastır bence.
40 Yorumla
+1 yılOruç der ki; Niyetim sizi aç bırakmak değil. Emelim size aç'ı anlatmak.
93 Yorumla- +1 yıl
Hayrın söylenmeyeni makbuldür.
Kişilik & Karakter konusunda 1,2b cevap paylaştı. aç kalmak olarak düşünmek yerine nefsini terbiye ettiğini düşünürsen problem kalmaz. ya da mantık olayını bırak yaratıcının emri olduğunu bilince sorgulamak gereksizleşiyor
30 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBu forumun din konusunda cok geri kaldigini aylar oncesinde anlamistim o yuzden @yebal seninde bu forumda hic boylesini dini tartisma yaratacak konular acmaman senin faydana :)bu forumda objektiflik ust safhada olsaydi senden once boyle konulari ben acip yorumlar almak isterdimde burasi cok ters
04 Yorumla- +1 yıl
Bthn kardeş,senin inandığın islam dinii varya başkalarının görüşlerine saygı duymayı farz belliyor,ama sen en basitinden orucu sorgulayana geri kalmış yani kelime anlamı CAHİL olan bir yakıştırma yapyosun,e sen müslüman değilsin ozaman kardeş :) ya da kendi dinini bilmiyorsun!
Cevap sahibi+1 yılDedim ne oluyor ben ne yazdim sen ne olarak karsilik vermissin :) neyse onemli degil..
Kişilik & Karakter konusunda 2,3b cevap paylaştı. Zorla kimse ibadet et demiyor.Ne yazıyorsa kitapda onu yapacaksın yapmıyorsanda eleştirmeye hakkın yok.
26 Yorumla
+1 yılAlin bunu burdan, ne ekmek ne de su vermeyin.
101 YorumlaDinin gereklerini sorgulamak mantıksızlığì kadar kötü birşey değil ya o yeter... Manntık önce bakışaçını değiştirmeklle başlıyor...
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 478 cevap paylaştı.
+1 yılhayatta aç kalmış,susamış insanları anlamak niyetiyle oruç tutulur.varlıkta yenmez içilmez sabır edilir.ve sabır öğrenilir.
75 Yorumla- +1 yıl
deki din bunu gerektiryo bende sorgulamadan yapıyorum bu acıklamayı saygıyla karşılarım,ama bu cvbını sorgularım,madem böyle diyorsun yüzyıllardır oruc tutuluyorda kötü huyundan vazmı geçiyor? gene zengin zengin gene fakir fakir,en basiti sen,o internet paranı yatırmayıp gidip karnı aç olana yardım etsene sürekli,olmaz dimi
- +1 yıl
internet parasına gelince,giyim,ev eşyası,market alışverişi vs.bunlar insanın ihtiyaçları,ihtiyacının dışında olanla zaten yardım yapıyorsun.fitre diye bişiey duydunmu bilmiyorum.ramazan ayında orucunu tutsan da tutamasan da yardım yapmak gerekir.eğer bunları yapıyorsam ben görevimi yerine getirmiş oluyorum.her insan bir açı doyurursa zaten bu dünya da hiç aç kalmaz kardeşim.
- +1 yıl
zaten aynen son cümlendeki gibi,icinde acı duyuyorsan kim aç kalmaz herşey paylaşılır bir denge kurulur dünyada,yani benim fikrim bu oruc tutmak o iç acısını vermiyor,sen 15 saat değil 45 saat acta kalsan bu acı o aç kalmayla gelmez,bunlar benim fikirlerim,saygılar iyi geceler
- +1 yıl
işte bunu anlamak için insanların o kişilerin yerine koyması gerekiyor kendini.ve insan bunu yaşamadan anlamıyor.nefsine yasak koyarak helal olanlara el uzatmıyor,sadece belli bir süre.bu da hayatta haramlardan uzak kalmak gibi bir imtihan.müslümanlar bu hayatın geçici olduğunu düşünerek yaşarlar ama Allah ın verdiği ölçüde temel ihtiyaçlarını doğru yoldan gidererek.sadece kendi adına konuşabilirsin,Allah yarattığı kulun nasıl imtihan olacağını bilir zaten ve ona göre insana sunar.iyi geceler.
+1 yılO zaman kurban da kurbanlıkta kesmeyelim nasıl olsa Allaha gitmiyo et ler :D
O zaman dua da etmeyelim nasıl olsa mesaj atmıyoz ahiretten de geri mesaj gelmiyo :D tırrrr tırrrrr
Gelen mesaj cebrail : önümüzdeki hafta duanıza bakcaz :D :D02 Yorumla- +1 yıl
Senin sorun gitmiş mi hiç :>)
Nefsine hakim olmayı öğreniyorsun bir çeşit sınanma.
oruc müslümana emredilen bir emirdir, ister tutarsın, ister tutmazsın, bu kadar basittir..günahıda vebalide kişiden sorulacaktır zaten21 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılOruç tutarak nefsinle savaşmayı öğreniyorsun. Şeytan insanları nefisleriyle kandırır. Oruç tutarak bütün nefsi duygulardan uzaklaşırsın.
50 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılaç kalarak ibadet etmek çok mantıklı da sen de o beyin olmadıgı için o mantıgı anlayamazsın
53 Yorumla- +1 yıl
niye gizleniyonuz la hakaten, dininizden utanıyomusunuz?
- +1 yıl
beynini neden gizliyorsun beyinden utanıyormusun
Gizli Üye(30-35)+1 yılgerksiz ticaretin hareketlenmesi içn uydurulmuş bişi
33 Yorumla- +1 yıl
inanmayabılırsın ama ALLAH ın cc. emrine laf edemezsin !
- +1 yıl
arkadaşı alıp ıslatın :D sonra da yaşar Nuriye falan götürün bir çay içip kendine gelsin
Gizli Üye(36-45)+1 yılyarın akşama kadar birşey yiyip içmeyeceğim, küfür etmeyeceğim, kalp kırmayacağım, kavga tartırşma da etmeyeceğim ama hiç de aç kalmayacağım. Çünkü şuan sahur yapıyorum
04 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılbir ay antrenman yapıp 11 aya uygulamaya çalışıyorum. bu bir ay bana olmam gerekeni hatırlatıyor. lise bitene kadar oruç filan tutmazdım liseden sonra başladım ve beni tanıyanlar ne kadar değiştiğimi söylüyor, daha iyi biri olmuşum. bu iyi bir örnek sanırım.
bende sana bir soru sorayım başka bir dini mi benimsiyorsun yoksa ateist misin?
Cevap sahibi+1 yılbence neye inandığının önemi çok yüksek
+1 yılOruç'un anlami nimetlerin farkina varmak ve şükür etmek..
40 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 638 cevap paylaştı. AMAÇ sadece aç kalmak değill gözüne de tuturacaksın ..
20 Yorumlaoruç sadece aç kalarak ibadet etmek midir? sorun ne kadar mantıklı peki ?
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılolaya aç kalmak diye bakarsan yanılırsın.bunun adına nefs tezkiyesi denir.nefsini terbiye etmektir bu
41 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılgüncelleme:katılıyorum haklısın
Gizli Üye(30-35)+1 yılaçların halini anlayıp onlara yardım etmen ve bu din için savasıp aç kalan kulları hatırlayıp daha çok ibadet etmen için ama anlayan yok
10 Yorumlaorucun anlamı aç kalmak mı armut.
92 YorumlaBöyle bir şeyi sorgulamak için beynin o kadar küçükki sütünü iç yat sen en iyisi
51 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 4,4b cevap paylaştı. hadi bakalım pimi çekilmiş bomba :D
31 Yorumla- +1 yıl
bi bomba fıkrası var, okumanı tavsiye ederim :D
fitili kısa bombaya daha çok benziyo olay burda
Gizli Üye(30-35)+1 yılBiri atesiste cevap versin.
60 YorumlaAslan gibi terbiye ediliyorlar işte
210 Yorumla- +1 yıl
Bastim engeli.Senin gibilei terbiye etmeyle bile ugrasilmaz.
- +1 yıl
aslan derken :D
- +1 yıl
ben kanarya derneği Kadıköy şubesiyim :D de hani aslan maslan diyince bir bakim dedim :D
- +1 yıl
h@Pinkdon ber zamanki gibi islamı anlamayı başaramamış ya da anlamak istemeyen insanların kendi egolarını tatmin ettikleri başka bir konu. oruc tutmanin mantiksizligi diye bir sey olabilir mi? olamaz, ibadet bu, isteyen istedigi gibi ibadet eder. Kimliğinde müslüman yazan senin gibi ergenlerle aynı havayı soluduğum için utanıyorum.
+1 yılergenliği teğet mi geçtin evladım sen?
42 Yorumla- +1 yıl
teşekkür ederim olması gerekn insan düşünceleri sadece iyi bir insan olamasamda ALLAH'ın cc. sözlerinde bizim bilmediğimiz ne manalar vardır en azından hissettiğim kadarını yazmak zorundayım bunuda sevıyorum ayrıca sen nıye goremeyeceksın kardesım
- +1 yıl
sen çok derinsin kardeşim ben o kadar derinleşemedim ya da uykusuzum :)
Arkadasin 17-18 saat sabretmeye dotu yememis :(
22 YorumlaDinde mantık aranmaz.
10 Yorumlaaçın halinden anlayalım diye
10 Yorumlasaygı duymak lazım bende bilmiyorum
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÇok mantıklı
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği