~Necip Fazıl Kısakürek
Kızgınlıklarınız mı daha çok kırgınlıklarınız mı?
~Necip Fazıl Kısakürek

Benim ki kırgınlık oluyor burukluk tepki vermek uzatmak istemiyorum çünkü sadece kendimin bana en doğru cevabı vereceğini düşünüyorum beni anlayacak olan benimdir. Kızgınlığım kendime olur izin verdiğim için olanlara veya engel olamadığım için kendime kızgınlık karşındakine hareket verir güç verir belkide kırgınlık farklı sessizliği bahşeder ki bu karşıdakini ölü saymak olur acıtır canını vicdanıyla Başbaşa bırakır varsa tabi ya da kullanıyorsa onu arada birde olsa karanlık gibi üstünü örter perde çeker kalabalığa yanlızlığın kapılarını açar sana sessizlikle dolu
Böyle düşünmeni takdir ettim
Çok güçsüzdüm annemden ayırdıklarında karşı koyamadım alıştım bende yanlızlığı sevdim
Annen mi vefat etti
Yok ben 8 aylıkken anne baba ayrıldı ve beni kandırma şekilleri çok güzeldi 😄 Parka götürecek amcan seni dediler dönerim sandım amcamın evine götürüldüm ve orda iki adet anne bulunuyordu bana ait değillerdi her gün görüyordum onları çocuklarıyla ağlamama bile izin yoktu 😄
Ben bunu duyduğuma üzüldüm ama annesizligin ne olduğunu iyi bilirim , ben küçükken vefat etti annem
Senin adına üzüldüm benim ki biraz farklı daha mı kötü daha mı iyi bilmiyorum benim annem iki sokak arkada oturuyormuş meğer kaldığım evden annem ben her yere düşen çocuk gördüğümde aklıma gelirdi çünkü biraz dan ufak bir çığlıkla biri onu yerden kaldıracaktı bilirdim kimse bana söylemedi anlatmadı yanlız öğrendim bir süre sonra annem için ben ölmüştüm aradım onu biraz daha büyünce bana görüşmek istemediğini belirtti peşinden gittim yoksaydı o eve geri dönmek zorunda kaldım çocuklar pek sevmezdi yabancıydım haklılardı alışmaları gerekiyordu ben alışmak istemedim üstüme atlamaları kavga ediyor oluşumuz umrumda değildi yapıştırdıkları damgalar canımı acıtıyordu sadece hiç silinmicekmiş gibi kimin me kadar yük taşıyacağı belli değil senin ki sana ağır benim ki bana ağır bunlar sadece bir kaçı başıma gelenlerin Allah rahmet eylesin
Kusura bakma hatırlatmak istemezdim , teşekkür ederim. Ağır şeyler yaşamışsın farkındayım
Yok sen değil ben hatırlattım sana sen kusura bakma bir çoğumuz yaşamışızdır bu tür şeyler belkide daha fazlasını yaşayanlar da vardır önemli olan bunları yaşadıktan sonra ki hallerimiz hareketlerimiz
Olgunlasiyorsun ister istemez , hayır sen kusura bakma
ben sadece birine kırıldım ondan biraz sıkıldım konuyu ben açtığım için kabul et kusura bakma
Kırgınlıklarımız bizi daha güçlü yapar ve ben hiç unutmuyorum zaten
Kırgınlıklarımız bizi güçlü yapmaz daha güçlü görünmeye duvar örmeye ön yargılara yanlış anlamalara ve saldırganlığa sürükler yeteri kadar anlamlandırırsak ve dizginlersek güçlü hale geliriz ancak bu ayrıma dikkat etsen iyi olur istemeden kırabiliyoruz insanları onların bizi anlamadığını düşünüp kendimizi geri çekip sürekli bir savunma çemberi içerisinde yanlız hayatlar seçiyoruz çünkü niyeti iyi veya kötü olsun tepkimiz standart kalıyor herkese aynı tepkileri verince kırılabiliyor bazı insanlar
Ben insanların pek değerli varlıklar olduğunu düşünmüyorum bu bir
İkincisi birinin karakterini ve iyi olup olmadığını anlarım onlara farklı yaklaşırım ve o ayrımı yapabilmek lazım ben şu an etrafımdaki çoğu kişiden guclu bir durumdayım
ilk ikisi çok değişken kişisel yorumlar üçüncüsüne hak veririm katlanmak çok güçtür bu güçlüğü çeken güçlü sayılabilir
Değişken olan fakat mutlak olması gereken şeydir 1. Durum
İlginç fikirlerin var gibi açarmısın biraz merak ettim mesela farklı bir dine ırka mensup bir adamın ülkemizde olan bir depreme gönüllü olarak yardım etmeye gelmesi ve burada hayatını kaybetmesi neden onu değersiz kılsın
Herkes değersiz demedim yalnız ince bir fark var
Özür dilerim sen "insanların" diye toplu bir ifade kullandığından olsa gerek yanlış düşündüm ince fark dediğin nedir bu değerli değersiz ayrımını kolaylaştıran bişey mi
Aslında kolay fakat kolay anlaşılmayan bir fark istisnalar kaideyi bozmaz diye düşündüm
İstisnalar her zaman olacaktır ayrımı Nasıl yapıcaz?
Ayrımı çok acı çekmiş olman ve insanları iyi tanıyor olabilmen gerek ben şu an bir insanı sesinden bile taniyabiliryorum düşün artik
Buna gerçekten inanıyormusun bunda istisnalar yok mu kabul tahmin edilebilir hale geliyorlar ama senden bir tane daha varsa ve bunları biliyorsa saklanıyorsa görünmüyorsa da yapabilirmisin?
Bak insanın içini görürüm ve saklayamazlar benden. Şu ana kadar kimse hakkında yanılmadım
Bundan sonrada yanılmayacaksın? Bunkadar sivrilmenin nedeni acı cekmiş olman mı sana bunu mu verdi? Kusura bakmazsın umarım yorum yapıyorum haddimi aşıyor gibiyim dilediğin zaman söyle lütfen
Bak aklına gelmeyecek darbeler aldım , acılar ve insanlara duyduğum sevgi sivriltti beni , yanilmayacagim hakkında bir şüphem yok ve haddinizi asmadiniz karşımdaki kişinin haddini aşmasına izin vermemisimdir asla
Aklıma gelmeyecek bişey yok her zaman en kötüsünü düşünürüm ona hazırlarım senin de benim yediğim darbeler hakkında bir fikrinin olmaması gerekir aksi takdirde saf sevginin kırılgan yapısı keskin bir nefreti doğurduğu bir gerçektir anlayabilirim ama kullanım şekli sana bağlıdır silahı tutam sensin katil sen olursun her halükarda silah değil silahı başkaları yapmış veya sana vermiş olsada elinde tutan sensin özür dileyerek söylüyorum yanılmamış olabilirsin ama yanılmayacağının garantisi yok
Özrü dilemene gerek yok , ama eğer Allah öyle olmamasını istemezse zaten olmaz. Bir de asla elime silah almadım kimseye kötülük yapmadım şu yaşıma kadar herkese iyilik yaptım ama bir zamandan itibaren sadece hakedenlere iyiilk yapıyorum. Mesela dün hayvanın teki kediye çarpmış orada bırakmış gittim götürdüm hastaneye şimdi bana şunu şöyle o hayvan iyiliği hakediyor mu
Bence Allah pek karışmaz işlerimize seçimlerimizi bekler seçimlerimizden sonra ki duruşumuza halimize tavrımıza baka değerlendirme böyle gerçekleşir diye düşünüyorum eline silah aldın almadın değil bu anlaman gerekirdi nefreti silah olarak kuşanmak onunla korunmaktan beslenmekten bahsediyorum kedi için yapılması gerekeni yaptığın için teşekkürler o hayvana gelince ben sana herkes iyidir herkes kötüdür demiyorum her çeşidimiz var ama iyiliği hak edenleri ayırma şeklin bu olaydakinden farklı herkesi hemen bir çırpıda anlarım ve karşılığını veririm diyorsun bu olayla aynı değil ki o adamın iyi bişey yapmadığını iyiliği hal etmediği sen ve ben acı çekenler bilmiyor sadece herkes bilebilir bunu
İftardan sonra cevabını yazacağım buna 37 saattir hicbir sey yiyip icmedim artık düşünemiyorum kusura bakma
Allah kabul etsin peki
Allah zaten secimlerimizden sonra yardım eder bize yani belirli seçimler yaptıktan sonra , bu arada ben nefreti asla kusanmadim , annemin bana ölmeden önce verdiği bir nasihat vardı melek gibisin asla değişme diye ben ona verdiğim sözü hala tutarım. Şu yaşıma kadar bana çok kötülük yapıldı hatta benim öz abim bile bana çok kötü bir şey yapti ama ona rağmen onu yine affettim hep affettim asla kimseye kötülük yapmadım kimse hakkında kötü düşünmedim hatta eskiden bana kötülük yapanlara bile iyilik yapardım ama artık yapmıyorum. Bak bazı değerlerimi koruyorum haftanın her günü huzurevinde yaşlı arkadaşlarımı ziyaret ediyorum haftanın 4 günü çocuk yuvasına gidiyorum geçen gün onlarla kek yaptık hatta. Kendimi bir şeyden koruduğum da yok aslında benim ben sadece içime çekildim. Yani benim kalbimde kötü duygular yok asla sokmadım içime. Her kötülük yapan kötü bir insan olacak diye bir şey yok aynı şekilde iyilik yapan da iyi biri olmak zorunda değilim ben kişinin davranışlarına aldanmam
sen öyle diyorsan öyledir sana bişeyler kabul ettirme peşinde değilim edememde zaten yeterince kalın duvarlarından var belki doğru belki yanlış anladım sana Melek gibi ol derken bu hale gel dememiştir yaptığın iyilikler içinden gelmeli annen bunuda öğretmiştir ya da öğrenmişsindir annem böyle dedi falan gibi şeyler söyleme lütfen bu tür açıklamaları yapmak zorunda da değilsin hisset yeter biraz zaman gerekecek sana umarım Allah izin verirde annen yol gösterebilir sana
Öncelikle yaptığım herşeyi kendi isteğimle yaparım annem bana sadece bir yol gösterdi , eskiden yoktu ama şimdi kalın duvarlarım var ama bu karşıdakini dinlememek konusunda değil , hayatıma almak konusunda ama bu hal dedigin tam olarak ne hali
Ben hayatına birini al duvardan geçir demedim seni kısıtlayacak kadar sıkı kalın olmasın duvarın demek istedim bahsettiğim düşünceler halden kasıt da kendi yaşamını boğuklaştırma bu kadar ön yargılı be sert olmana gerek yok sınırlarını incelt biraz nefes al ama koru yinede başına kötü şeyler geldi o Zaman bu kadar güçlü değildin belki şimdi sınır çizecek ve onu koruyacak kadar güçlüsün bundan sonrada gelmemesi için gayret göster elinde olduğu kadarıyla hayatını bu kadar mahvetme sadece düşündüğün tek şey ofansif savunma anladığım kadarıyla bunu yapma dedim birini al alma gibi bişey söz konusu değil
Öyle demediğini biliyorum açıklama yaptım , hayatım gayet renkli kafam mi attı atlarım arabaya yol nereye giderse beni buraya bağlayan şeyler de var tabii ama canım ne isterse yapabiliyorum , savunmanin da gerekli olduğunu düşünüyorum ta ki o insan gelene kadar belki de gelmez bilmiyorum ama en iyisi böyle gibi geliyor bana
Savunma herkes için gerekli üzülmemek için gerekli böyle bir gücün var onu kullanmaktan çekinmemeli insanlar olacak olanlar kendisinedir en nihayetinde o kadar renkli bir hayatın var demek? bunu bilmiyordum bana öyle gelmedi öyle görünmek istemiyorsun ya da iyiysen sorun yok
Sanki herşeye sotutmamış biti gibi görünüyorum farkındayım ama öyle değil milletin arkadaşlarıyla yaptıklarını ben tek yapıyorum o kadar güzel oluyor ki
Soğumuş biri *
İnanasım gelmedi maalesef yani gülüyor olabilirsin eğleniyorum diyedebilirsin ama her neyse işte ya da sen Nasıl istersen nasil dersen öylesin tamam kabul
Neye inanasın gelmedi
bir insan mutluyum diyemez üzgünüm diyemez sadece yaşamalı söylemese bile fark edilmeli ya da şu yazdıkların gibi bir hava vermemeli ne bilim yani doğruysa bu çok iyi bir şey durumunun beni etkilemesine imkan yok yani yarar zarar olarak sadece öylesine konuşuyor olduğumuzdan biraz empati bu kadar hepsi bu ve o duvarı arkası o kadar rahat değil sen sadece alıştırmış inandırmışsın gibi geliyor bana
O duvarın arkası rahat değil , onu iyi anlamissin. O duvarım arkasındaki insan da diğer insanlar kadar mutlu değil ama mutluluğu ufak şeylerde bulup o küçük mutluluğu büyütüyor. Ve evet ben kendimi 12 yıl boyunca inandirdim kendimi bana yalnızlığın daha iyi gelecegine, inandırdım
Epey uzun bir süre kendine yeni şeyler almaya ne dersin özellikler gibi mesela Üni var mı meslek falan 12 yıl hiç bişey yapmadan durmadın umarım hayalde mi kurmadın en çok yapman gereken şeylerden biri ya müzik? Yok mu sevdiğin küçük şeylerden bir kaçı bunlar olmadı mı hiç duvarın arkasını güzelleştirmeye çalıştın mı hiç
6 yaşından beri piyano çalıyorum , 3 dil biliyorum bir çok aktivitede rol aldım engelli çocuklar adına yapılan mesela kermes , tiyatro , podyuma da çıktım onların diktiği kıyafetlerden oluşan, her pazar günü huzurevinde piyano çalıyorum her gün de kitap okumaya gidiyorum , bir tane kitapci dukkanim var kucuk cocuklara kitap okumayi sevdiriyorum tip fakültesi 3. Sınıfım bu sene 2 bitti. Yan flüt öğrenmeye başladım 3 seneyi geçti.
Bu mümkün mü?
Ne mümkün mü
Duvarın arkası baya şenlik yeriymiş bütün güzel şeyleri toplamışsın kendini duvarın dışına mı ittin ne yaptın yanlışlıkla? küçük şeylerle mutlu olmak diyorsun yaptıklarına bak irili ufaklı bir ton şey var burda bunları görmezden mi geliyorsun sen?
Bunlar büyük şeyler değil herkes yapardı çünkü bazılarımız şanslı doğmuyor, ama teşekkür ederim ben etraftaki insanlardan uzaklaşmak istediğim için o duvarın arkasındayım ve devam edeceğim
Büyük şeyler diye küçümsediklerini fark etsen iyi olur herkes yapardı tarzı alçakgönüllüğünü kendine sakla herkes yapıyor olsa nefret etmezdim insanlardan kusura bakma da dalga geçtin gibi oldun bu sözlerle herkes yapar mı Cidden buna inanmamı mı bekliyorsun 😄 Arkasında duruyor olabilirsin evet ama küçümseme yaptıklarını ama yetinmede çok güzel işler yapıyorsun peki ne bekliyorsun ne kadar daha orada duracaksın öyle be seni ne tatmin edecek bunlar küçük şeyler ya hani büyük olarak düşündüklerin neler?
Kalbi olan insan olan herkes yapardı , ve büyük şeyler değil emin ol , yeğenime ben bakıyorum daha çok küçük annesi doğumda vefat etti o büyüdükten sonra yurtdışına gitmeyi düşünüyorum yine yalnız olarak abilerim evlenirler tekrar ben de yoluma bakarım
Yurt dışı hayalim var benimde insanların saygıları saygınlıkları cezbediyor beni özgürlükleri düşünceleri buralardan iyidir diye düşünmeden edemiyorum imkanın varsa belki büyük değildir ama sandığın kadar küçük de değiller ailenden en yakınındakilerden daha çok korunuyorsun dimi?
İmkanım var hayır ailem benim herşeyim onlar olmasa nefes dahi alamam sadece büyük abim eşinin ölümünden sonra yaptığı kazada engelli olarak kaldı ona ben bakıyorum arada beni aşağılıyor ama utandigindan biliyorum
Abinin durumunu anlamak normal biraz empatiyle sabırla halledilebilir geçmiş olsun tüm ailenize senin içinde hayırlısı hayatını yazmayı düşünürmüsün belki daha sonra ilginç olabilir ben ise en yakınlarımdan kaçıyorum sürekli çünkü beni tanıyorlar Nasıl zarar verecekleri de belli anladım bu yüzden yabancılara şans veririm tanımaya değerler ama ikinci bir insiyatif olmaz kendimden bu yüzden sordum sende de var mı diye
Sana niye zarar versinler
Sevilmiyorum galiba çünkü bütün açık yürekliliğimle karşılarında duruyorum bana bakmak onlara acı veriyorlar onlarda suçu bana atıyorlar 8 atlık kör sağır dilsiz bir bebeğe bu yüzden bende uzak duruyorum kendim için onlar için nefretimi bilemedim onların tüm yaptıklarına merhamet ve Sevgiyle karşılık verirsem kendi kendilerine eriyip gidecekler her baktıklarında kendilerini suçlayacaklar artık tabi buralarda kalırsam ve onlara bakacak biri olmazsa yok eğer kalmazsam yurt dışına çıkarsam eğer düşünecek pek bişey yok kim yaptı me yaptılarla ilgilenmiyorum sessiz kalıcam ve öylece gidicem olan olmuştur bundan sonrası önemli yeterli güce sahibim imkanlarımı genişletmem lazım ve tanıyabildiğim kadar çok insan düşünce iyi kötü tanımak istiyorum yüzleşmek istiyorum hepsiyle
8 aylık yani atlık ney
Anladık umarım başarırsın
Umarım sende başarırsın bir gün ihtiyaç duymazsın saklanmaya değer verdiklerimiz olur uğurlarına herşeyi göze aldıklarımız ardımızda güzel şeyler bırakırız umarım
Kimse için bir şey göze almam ama eyvallah
Peki pardon anladım güle güle
Yanlış bir şey demedin hoscakal
tamam
Hiç haykırmadım ben, değer vermektir çünkü tepki vermek.
Sessizliğin asil bir tavır olduğunu düşünüp, sessizliğimden içimi görebilenlerle hayatımı sürdürmeyi seçtim hep.
Teşekkürler.
Rica ederim.
Kırgınlığım belki sessizdir ama telafi edilir metice de sevdiklerime kırılırım bir şekilde de kıyamam işte
Ama eğer kızdıysam offf fena ya tüm gemileri yakanilirim kalp kırabilirim mefret edebilirim ağzıyla kuş tutsa affetmeyebilirim çok fenayım çok kötüyüm sabrım taşmasın!!
kızmak, bağırmak, çağırmak isterdim ama anlamıyorsa karşıdaki insan ne fayda... kendimi hırpalamaktan öteye geçmez çabalarım... bu yuzden kırgınım daha çok...
Cevap
21Cevap
Kırgın insan kızıyor ya zaten..
Önceden çok kişiye birden, akrabalardan, kırgın ve kızgındım. Ama anladım ki onlar buna bile değmezler..
Ben hayata kırgınım.
o zaman kendi içimde fırtınalar koparken dışarıya sessizliği yansıtmak olmuyor mu :)
Değişir tabii 😊
Kızgınlıklarim çünkü kirildiysam kizarim içimde biriktirip morelimi hayat sevincimi bozmam
Sen bana biseyler oretecektin😆😆
Doğru ama başka zaman olsun 😊
Kutunu acsan iyiydi😆😆
Kutu kapalı 😊
Pekii :-( :-(
Sessizce fiden taraftım hep o yüzden kırgınlıklarım ağır basıyor.
Kırgınlıklarım daha çok ama geçti. Hafif bir burukluk var o kadar
Kırgınlık tabii ki o anki kızgınlıklar yerini kırgınlıklara bıraktı :(
Kırgınlık her zamana ağır basıyor iz bırakıyor çünkü
neden hep bayanlar kırgın demek ki
bayanlar daha çok kırılgan erkekler daha kırgın oluyor
Bazı bayanlar çok daha güçlü oluyorlar ve cinsiyete göre değiştiğini zannetmiyorum kalp isi
bayanlar daha ince düşünüyor
baylar daha sabit kalıplar içinde
Kırgınlığım yok denecek kadar az ama kızgınlığım bir o kadar fazla.
Kızgınlık geçer geçer de kırgınlık hep baki kalır..
Kirginliklarim tabiki
Her ikisinide ortak yaşıyorum bu aralar :(
Kirgin oldugum icin kizginligim.
Kirginliklar gecmiyor
Kirginliklarim çok birikti
Kırgınlık sanırım hep susarım
Kieskiden kirginliktin şimdi kızgınlık :(
Kırgınlık daha çok gibi
Ikisini de hemen unuturum
Kırgınlıklarım
Kırgınlıklarım
Kırgınlıgim