Arkadaşlar bugünlerde kafama çok takılan birşey oldu bunu sizinlede paylaşmak istedim şimdi öncellikle kadın erkek eşitliğinden bahsediyolar ama malasef bizim ülkemizde böyle bir şey yok en basitinden şöyle örnek veriyim bir kadın gece vakti dışarı çıkamaz bu bizim ülkemizde artık genelleştirilmiş bir şey olmuş ama erkek her istediğini yapabilir... Hani nerde erkek kadın eşitliği ? Kadın yapınca namussuz diyorlar 1 kurşunla hayatına son veriyorlar ama erkeğe gelince bu bir gurur meselesi haline geliyor neden kadın cinsel bir obje olarak görülüyor ? siz bu durumu nasıl karşılıyorsunuz ? Lütfen yorumlarınızda kırıcı olmayın ve saygı çerçevesinde yorum yapın.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
iki uç nokta var ülkemizde bir taraftan bakarsan modern yüzümüzde kadın daha avantajlı bugünlerde ama her kadın imkansızlıkları sebebiyle bu imkanlardan yararlanamıyor.
kapalı toplum yüzümüzde ise bahsettiğin kısıtlamalar ve daha fazlası var.
Ama Erkek tarafından bakacak olursan sanki bütün erkeklere de bu dünya sunulmuş gibi bir varsayım yapılıyor genelde kadın hakları savunulurken veya kadınlara yapılan haksızlıklar şiddet vs den bahsedilirken.
Ama aslında kadın erkek ayrımı yapılmaksızın sömürülüyoruz bu ülkede. Kim eline geçen fırsatı kullanıp kişisel ve aile yaşamına daha fazla özgürlük, imkan kazandırabilirse sıyrılıyor aradan.
Geri kalan kesim ise kadın erkek ayrımı olmaksızın sömürü düzeninin boyunduruğu altında yaşamaya devam ediyor.
Kadının da erkeğin de farklı şartlar altında birbirine göre avantaj ve dezavantajları var ülkemizde de Dünya'da da.
Gece dışarı çıkan kadın da var çıkamayan da. Çoğunluk çıkamıyor ya da çıkmıyorsa genelde aslen gece dışarıda yapabileceği bir etkinlik olmadığı için çıkmıyordur, alışageldiği hayatında.
çıkmak isteyip de çıkamayanın ya da her türlü engele rağmen çıkıp gezip eğlenen şanslı azınlığın da çoğu çevresinin farklı itham, bakış ve eleştirilerine maruz kalıyordur en hafifinden.
Geçmişten gelen kültürel bir birikimin sonucu bu durum. meseleye sadece kadına özgürlük, kadına şiddet problemi, kadına haksızlık vs. hep kadın üzerinden bakılıp o şekilde lanse edilmeye çalışıldığı sürece bu problemler çözülemez.
Toplumsal problemleri, şiddet problemlerini, nefret problemlerini, haksızlık, özgürlük, sömürü problemlerini çözebilmek için öncelikle problemin tamamını ele almak gerekir. Yarısı ele alınıp, belli amaçları gerçekleştirmek için sorunun diğer yarısını görmezden gelmek çözümün karşısında başlı başına bir engeldir.
kadının da erkein de cinsel bir yönü var, kadın sayısının erkek sayısından fazla olduğu bir ülkede kadın baskı altında yaşamaya alıştırılıp, kendi ayakları üzerinde durma imkanı elinden alınırsa o toplumda kadının sadece cinsel bir obje olma niteliği ön plana çıkar.
Osmanlı zamanından başlayarak Avrupa eğitimi alan aydınlarımızın gördüğü fakat bir türlü 100 yılı aşkın süredir toplumumuza uyarlayamadığımız açık toplum modeli bir çözüm mesela. Ama Adalet, Eğitim, Güvenlik gibi alanlarda ilerleme olmadan ve herkesin ihtiyacını karşılayacak istihdam sistemi kurulmadan bir açık toplum olmak imkansız.
Sosyal, kültürel ve iş hayatında sayıca eşit kadın erkek istihdamı sağlanmadan o problemler tam olarak çözülemez.
Arap kültüründen etkilenen kültürümüze malesef Osmanlı zamanında yetleşen yanlış bir kabul var: Gençler "Topluma" hizmet etmeli, gençliğini topluma adamalı gibi bişey tam cümle olarak hatırlayamadım.
Bu anlayış kadını da erkeği de farklı görevlerden sorumlu hale getiriyor. Kadın sadece çocuk doğurup ev işlerini yapan bir tür "yarı köle". Erkek askerlik ve kol gücü gerektiren işlere koşulan bir tür "yolumluk kaz" olarak yönlendiriliyor.
sığmadı ) neyse bu iş uzar12 Yorumla
En İyi Cevaplar
Bu soruyu doğru düzgün cevaplamak için vakit ayırdım, umarım açıklayıcı olur.
İlk olarak kadın erkek eşitliğinin, ya da bu şekilde ifade edilen asıl kavram olan kadın haklarının tarihçesini anlamak lazım. Bu kavram modern dünyada, özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası önem kazanıyor, çünkü 2. Dünya Savaşı'nda ölen insan sayısının o zamana kadar tarih boyunca yapılan savaşların tümünde ölen insanların sayısından daha fazla olduğu söylenir ve bu savaş tarihte hiç olmadıgı kadar utanç verici şekilde sadece askerler arasında yapılmamıştır, toplumlar arasında yapılmıştır ve bundan da en çok kadınlar ve çocuklar zarar görmüştür. Medeniyetin zirvesini yaşadığını savunan Avrupa'nın göbeğinde yaşanan bu utanç sonrası, en muhafazakar kesimler bile kadın haklarına karşı bir tutum sergileyememişlerdir.
Gelelim ülkemize... Avrupa'da Salem mahkemelerinin yaşandığı devirlerde -ki kadınların kitap yazması son yüzyıllarda bile tepki çekerdi (bkz. Jane Austen'in hayatı)- ülkemizde kadın divan şairleri vardır (Zeynep, Mihrî, vb.). Anadolu'ya ilk geldiğimiz dönemlerde de, dört büyük Anadolu teşkilatından biri "Baciyân-ı Rûm (Anadolu Bacıları)"dur. Nitekim Osmanlı'da da kadınlar kendi aralarında örgütlenir, vakıflar ve benzeri sosyal projelerde sorumluluk alırlardı. Buna en güzel örnek, bugun bile görebileceğimiz, Hürrem Sultan'ın Valide Turhan Sultan'ın ve başka ileri gelen kadınların yaptırdıkları hayratlar ve kurdukları vakıflardır. Hoş bir örnek olmasa da, Mahpeyker Kösem Sultan'ın da devleti dolaylı yoldan uzun süre yönettiğini ve üst düzey görevlilere mektuplarla emir verdiğini unutmayalım.
Ancak devlet zamanla zayıfladıkça ve kültürel yozlaşma başlayınca, bir tepki olarak ve eski şanlı dönemlere geri dönebilmek umuduyla, yeni bir muhafazakârlık ve dinde radikalleşme başlar. Bu etkinin muhtemelen en büyük sebebi de, bugünkü Suudî Arabistan'ın kurucusu olan kraliyet ailesinin de soyundan geldiği Abdullah Bin Suud'un ortaya attığı, dönemin İslam anlayışına karşı daha tahrip edici bir radikalliği savunan Vahabilik anlayışıdır. Halbuki Vahabiler uzun yıllar Hac kervanlarına saldırmıştır ve bu sebeple halifeliğin temel görevlerinden olan "hacıların güvenliğini sağlama"yı beceremediği gerekçesiyle bazı padişahlar tahttan indirilmişlerdir. Bu sebeplerden ötürü Osmanlı, Vahabiliğe karşı çöküşe kadar mücadele vermiştir ve her daim hanedan olarak irtica gibi tahrip edici yönelimlere karşı olmuşlardır. Ne var ki, sömürgecilerin çıkarlarına ters düşen bu tutum, özellikle İngilizlerin halifelik lağvedilene kadar Lozan'a imza atmamalarına sebep olmuştur.03 Yorumla- +1 yıl
Bugünkü kadın hakları alanında yaşadığımız sorunları anlamak için, klişe laflarla tarih cehaletlerini örtmeye çalışan veya ideolojik sebeplerle tarihi tahrip etmek isteyen sözde aydınların tutumunu benimsememeliyiz. Nitekim eski fotograflara vs. bakarsak bugünkü tablodan farklı bir tablo vardır. Abdülhamit döneminde bile (ki muhafazak?rlığın öne çıktığı bir dönemdir) açılan ilk sanayii fuarımızda, haftada 3 gün sadece kadınlara fuar açık tutularak kadınların sanayiye katılımı amaclanmistir.
- +1 yıl
Biyolojik ve psikolojik olarak kadın ve erkek eşit değildir. Hatta kendi içlerinde de eşit değildirler. Bugün kadın-erkek eşitliği ile vurgulanmak istenen, daha ziyade seçme-seçilme hakkı gibi fırsat eşitlikleridir. Yoksa, istisnai durumlar olsa da, iki cins de toplumda kendi genetik yapısına uygun rollere yönelirler ve sorunları da farklıdır. Bu çok doğaldır. Pozitif ayrimcilikla kastedilen de aslen budur, yoksa ayrımcılık her zaman kötüdür.
Burada kesmeliyim, çünkü asıl cevabım çok uzun... - +1 yıl
Maalesef not olarak yazdığım asıl cevabın bir kısmını ancak buraya aktarabildim, sabrım indiren doldu :)
Bu uzun bir tartışma konusu, ama umarım cevabın bu kadarıyla da olsa konunun kökeni hakkında bir bilgi verebilmisimdir. Toplum cinsiyet ayirmaksizin bize pek çok şey yüklüyor. Bunlardan bazıları aslında zamanında faydalı olan tutumların kırıntılarının bozulmasiyla ortaya çıkmış.
Eğer bir çözüm üretmek istiyorsak, ilk önce sorunu iyi anlamamız lazım. :)
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1
Cevap
20Cevap
Bunun nedeni Doğal birşeydir Erkek kendini koruyabilicek güçtedir ama kadın zayıftır özelliklede Türkiyede ip kopuk çok var bundan dolayı aileler endişeleniyorlar . Yani düzgün bir gençlik düzgün insanlar dolaşsa sokakta tabiki ailelerde endişelenmezler
13 Yorumlakadın erkek eşitliği kulağa hoş geliyor ama kıyamete kadar imkansız olan birşey bir evde ya kadının ya erkeğin mutlaka az veya çok bir üstünlüğü söz konusudur çünkü iki beyin var mutlaka farklı sonuçlar çıkacak bu beyinlerden o zaman son sözün mutlaka birinde olması lazım kadının cinsel obje olarak görülmeside tamamen örf ve adetlerimizin bozukluğuna bağlıyorum allah böyle birşey emretmiş değil ama erkeği kadından bir derece karar oraganı olarak üstün yaratmıştır ailede bunu tanımayanlarda saadetli bir yuva kuramıyor
10 Yorumlaçok haklısınız ne kadar eşit denilsede olmuyor
geçen biri de diyorki madem kadın erkek eşit
neden kadınlar yemek çay ısmarlamıyor
eşitse birgün ben birgün o ödesin
az kalsın dövücektim adamı ya
bilmem biz öyle yetişmişiz erkeyin yanında kadın para ödeyemezzzzz12 Yorumla
+1 yılSanki yabancı ülkelerde gece dışarı cıkabiliyorsunuz. Neyse kadın ve erkeler her konuda eşittir ancak erkeler bir derecedaha üztündür.o üstünlükte şurdan geliyor bizler namusumuzu korumak için ölmemiz gerekirse ölmek zorundayız ,ülke mudafası için geri gelemeyecegimizi bilerek savaşa gitmek zorunlulugumuz var, eşimize, ailemize,annemize , babamıza bakmakla yükümlüyüz,kadın çalışmak gibi bir sorumluluğu yok ama erkeğin var.
12 Yorumla- +1 yıl
Çalışmak zorunda olmadığını kastettim, çalışması yasak demedim, tabiki çalışıp bakar lütfen bir daha okuyun yazdıklarımı
eşitiz fakat güçlü taraf biziz
buda sizin biraz geri planda kalmanızı sağlıyor
cinsel obje derken birazda sizler dikkat çekmiyormusunuz
cinselliğin tapu olduğu ülkelerde bu normaldir
gerçi tapu olmayan ülkelerdede var
fakat onlar bunu çabuk atlatıyor
bizdeyse çevre baskısı kadını daha geriye itiyor
acabamı sözü kadını zan altında bırakıyor
buda sizleri gece yalnız gezmenize hemcinsleriniz bile
zan altında bırakıyor10 Yorumlamaalesef haklısınız...
ama doğadada kadınla erkek eşit değil..
erkeğin kendisini koruması ile kadının kendini koruyabilmesi aynı şeymi..
ama kesinlikle eşit hakdan yanayım...11 Yorumla
+1 yılKadının dısarı cıkıp cıkmaması esitlik olmadıgı anlamana gelemz çünkü kızların aileleri izin vermez dısarda o kadar cok hayvan erkek varken kızlarını dısarı salmak basına bir iş gelmesini istenezler bu dediğinin kadın erkek eşitliği ile ilgili hiç bir alakası yoktur.
14 Yorumla- +1 yıl
Kadın dısarı cıkabilir kimse cıkmaz demiyor ve bende cıkamaz diye bir kanun duymadım 18 yasından sonra istedigin gibi dolasabilirsin yanında kimlik tasıdıgın sürece dısarı cıkamamlarının en büyük etkenleride aileler salmıyor kızların basına bir iş gelir die ve haklılarda
- +1 yıl
Tamamda bu senin dediğin aile içi her kadın için geçerli değil ailesi izin verenler çıkar izin vermeyenler cıkmaz ama eger kanunda kadınlar saat 12 den sonra dısarı cıkamazlar dediğinde işte o zaman kadın erkek eşitsizliği olur
+1 yılolaya neden gece çıkmayla bakıyorsun ve namussuzluğuna getiriyorsun. gece çıkan bir sürü kadın var. kim engel oluyor kim öyle düsünüyor sen kendin den baska. yanlış gece ıssız yerde bir kadını bırak erkek bile yok oda esitlikle alakası yok saçma düsünce...
02 Yorumla- +1 yıl
sen nerde yasıyorsun bilmiyom ama öldürülen erkeklerde var. özgürlük sade kadınlaramı kısıtlı. sence
Hanımefendi,bence kadın heryeryerde gece dışarı çıkdığı zaman aynı risklerle karşı karşıya,kadını sadece biz ülkemiz değil bütün ülkelerde aynı görmüyorlar mı? kadın erkek eşitliği,hak eşitliği anlamında bence,bir kadın demir çelik fabrikasında çalışabilir mi?
02 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 613 cevap paylaştı. al şu baltayı 2 odun kes getir desen; yok. hani nerde kadın erkek eşitliği?:))
17 Yorumla
+1 yılNeden çıkamasın, hangi şehirdesin ?
İstanbulda bu dediğin bazı semtlerde doğru ama sende çıkabildiğin yerlere git...04 Yorumla- +1 yıl
Bu kadın erkek eşitliği değil, bazı semtlerde erkek olarak da dolaşamazsın soyarlar seni. Bu eğitim ve kültür eşitsizliği...
- +1 yıl
Yani bizi aşan konular.
Fransa dan misafirim geldi minibüsün biri adama yayageçidinde hafifçe çarptı içindekiler de hep beraber güldüler. Adam ben ne hata yaptım diyor.. Türkiye ye geldin, yaya geçidini yayalar için sandın. Ülkemizdeki tüm vatandaşların belli bir süre yurtdışında yaşayıp biraz modern yaşam tecrubesi edinmesi lazım (fakat Türk mahallesinde değil)
Gizli Üye(36-45)+1 yılİslam peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.) Efendimizin hayatını,kadınlara davranışını,kadınlara,yaklaşımını bütün kadın/erkek okuyup araştırmış olsa bunu anlayacaktır.Günümüzde bu konulara hassayit gösteren azaldığı için bunlar meydana geliyor.Fransız derebeyliklerini okumuşsanız orada kadının kiralık mal gibi kullanıldığını görürsünüz.Güya Avrupanın en adaletli ülkesinde geçmişde yaşananlar.Evlendiğin kadını önce derebeyi gerdeğe alıyor ondan sonra eşi.
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 446 cevap paylaştı. bu durumumin bir şeyler yazmakla değişeceğini sanmıyorum
12 Yorumla- +1 yıl
Gizem söyle diyim sana binlerce yıldır yazsan çizsen ne değişecek ya erkek için gurur meselesi dediğin hadise islama göre kadın erkek için aynı günah toplum gelenek vs öyle görüyor günahı vebali aynı erkek için bayan için tolumdan hesaba cekilmeyecez. İçki İçmiş zina yapmış hırsızlık arsızlık yani günahı vebali eşit toplumda ne oluyor öbür tarafta hesabını verecez hem siz hem biz .
bend ekadın erkek eşitliği istiyorum mesela iş yerlerinde sırf kalçası güzel diye çalıştırılan bayanlara hayır :)
00 Yorumlagece dışarı çıkıp nabacakmış otursun evde . ağzını burnunu kırdırmasın :)
06 Yorumla
+1 yıl
Gizli Üye(36-45)+1 yılkadına şiddette dünya 2.siymişiz.
Türk erkeği kadınına sahip çıkar.
bir öküz,bir camış hatta bir ayı gibi..11 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılderdin ne?çık dışarı o zaman.dışarı çıkamazsanız gelir erkeklere söylenirsiniz.doğum yaparken bile neden erkekler doğurmuyor dersiniz.alın bunu burdan..
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılbir baba kızına yasaklar koyuyorsa gece çıkmalar dahil bu onun erkekleri ne kadar çok tanıdığını gösterir. kendinden biliyordur çünkü..
02 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılbunu genellemen çok yanlış. bir ailenin gece eve içkili dönen erkek çocucuğundan gurur duyması gibi bir durum söz konusu değil. türk erkeklerini bildiğiniz halde neden gece dışarı çıkma isteğiniz var? ayrıca madem burayı beğenmiyorsunuz eşitlik var dediğiniz ülkelere gidip orda yaşamanızı tavsiye edebilirim.
isteyen istediğini yapsın kimse zabıtalık yapmasın
16 YorumlaÇOĞU DİN YÜZÜNDEN (nokta)
00 Yorumla
Devamını Gör(6)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri