Osmanlılardaki Fatihin uyguladıgı kardes katli ne kadar dogru? Bence cok yalnış bir uygulama ama sırf osmanlıyı savunayım dıye herseyı onlara gore mubah gıbı gosteren zıhnıyet var.. Sonucta basa gecmek ıcın oglunu kardesını canından bir parçayı öldürüyorsun..Birde bunu ustun Osmanlı diye anlatıyorlar? Sizlere soruyorum bir ınsanın canına kastetmen ıcın bu kadarmı onemlıydı koltuk?
Cevabın nedir?
+1 yılYine bir tarih sorusu yine duygusallık.
Osmanlı bir imparatorluktu, ve veraset sistemine dayalı bir yönetim vardı.
Türklerde ve İslam'da devlet kutsaldır ve devletin üzerinde olan tek güç Allah'tır. Yani devlet çok önemliymiş buradan bunu anlayacağız.
Devletin var olması için her şey mubahtı.
Fatih dönemine kadar bu kardeş katli refleks olarak sürmüştür. Hayatta kalmak için. Fakat Fatih Sultam Mehmet döneminde, Sultan Mehmet'in amcası yani tahtta söz sahibi olabilecek bir kişi Bizans'a sığınmıştı. Bizans'a sığınması Osmanlı'yı zor durumda bırakıyordu. Fetihleri önlüyor sürekli bir tehdit oluşturuyordu. Üstelik Bizans'ın istemiş olduğu yüksek haraçlar da cabası. Sonunda İstanbul'un fethi ile bu ikilik sona ermiş Fatih Sultan Mehmet bir ferman yayarak devletin bekası için kardeş katlinin vacip ( yapılması gerekli ) ilan etmiştir.
Bu ve bunun gibi bir çok olay göstermiştir ki, kardeş katli vacipti. Olması gerekendi. Yoksa devlet bütünlüğü ve gücü tehlikeye giriyordu.
Osmanlı'dan çok önce kurulan bir çok devletimiz, kardeş katlini gerçekleştirmediği için doğu batı kuzey güney gibi parçalanmış ve zamanla yok olmuştur.
Her zaman bu konularda söylediğim gibi. Tarihi bugüne göre yargılamayın, bugünün şartlarını düşünmeyin. O günün şartlarını iyi araştırın ve o günün şartlarına göre düşünün.
Valla daha fazla anlatamayacağım. Git kendin araştır. Böyle kuru sıkı atma. "Bence çok matıksız ıvv. Saçma yani. bu kadar mı önemli taht" demek olmuyor. Daha Türkler için devletin önemi nedir bilmiyorsun.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Dinimizce doğru olan şudur.Bir topluluğun ölmesindense bi kişinin ölmesi mübahtır.Osmanlıda da bu böyleydi.Şöyle düşünelim : Padişah hakkın rahmetine kavuşuyor ve bu hünkarın 4 şehzadesi var.Pekala hangisi iktidara geçmeli, bunu söyleyebilir misin ? hangisii başa geçicek ve bunu kim belirliyicek ? Yada biri iktidarı eline geçirdikten sonra diğerlerinin durmıyıcağı ne malüm.Komplo düzenlemiyiceklerini nerden bilebilirsin ? Pekala senin istediğin olsun kardeş katli olmasın.4 şehzade var elimizde ve her birinin onbinlerce askeri var ve hepsi birden saltanatın beşiği İstanbula yürüyor...Pekala bunlar Üsküdar yakınlarında karşılaşıyorlar 4' ü birden.Sence 3ü susup hünkarımı seçicek.Tabiki hayır güçlü olan diğerleri ezicek ve İstanbula gelicek.Bu arada dikkatini çekersem yüzbinlerce İslam askeri birbirini kırıcak.Cihat yolundada değil iç karışık sebebiyle belkide devlet yıkılıcak, bunu mu isterdiniz ?
İktidar ortak kabul etmez, kundaktaki bi şehzade bile birgün büyüyeceği ve hakkı olan tahtı almak istesi korkusuyla öldürülmelidir.
Hanedan'ı Ali Osman kadar şanlı, şerefli bi soy yoktur.Hiç kimse onlara cani yada yobaz diyemez.Onlarki halkı için askeri için kendi canından kendi kanında olan kardeşlerini öldürdüler.Ben olsaydım yaparmıydım bilmiyorum ama yapamazdım galiba kolay bişey değil...
Saygılar...211 Yorumla- +1 yıl
Belliki tarih bilgimiz çok az tek bildiğiniz Fatih Sultan Mehmet... Sultan Mehmet kanun yapıcı padişah olarak bilinir.Bu yüzden gündemde olan Sultan Mehmet... Yavuz babasını öldürdü, kardeşlerine acımadı.Kanuni oğlunu öldürdü.Birçok acı ve suikastler gerçekleşti bilinenlerin dışında bilinmeyenlerde var... Dediğim gibi iktidar gölge kabul etmez !
- +1 yıl
bak guzel kardesım.. dınımızce dogru olan dıye baslamassın .. orda durmalısın bence.. cunku sende sana dayatılanları soyluyorsun.. kendı fıkırlerını deıl.. sadece ezberlenen kelımeler.. bır kısının olmesı butun ınsanlıgı kurtarıcaksa demıssın.. kıme gore neye gore dogru bana gore dogru deıl.. yasama hakkı kutsaldır.. kımse elınden alamaz... Kaldıkı pahısah zekı bırı bunu onleyebılırdı. Bunu ısteyerek ve bılerek yaptıgını dusunuyorum..cunku lıderlık herzaman ıcın guzeldır..
- +1 yıl
kut mantığı işe, yani asil kan algısına göre bir yönetim bile dine göre uygun değilken sen kardeş katline dine göre cevaz veriyorsun. olmadı.
- +1 yıl
2. sınıf Fen-edebiyat tarih bölümü öğrencisiyim.Bize verilen eğitim düz kalıp değildir.Tarihte hiç bi kesinlik yoktur.Şuana kadar bildiğiniz herşey bi anda silinebilir yerine bi başka bilgiler gelebilir.Biz ezber yapmıyoruz.Tamamiyle yorum ve mantık başka bişey yok.Kimse bişeyleri benim süzgeçimden geçirmeden beynime sokamaz.Bu konuyla alakalı hadisler mevcut bakabilirsin.1 kişinin mi yaşama hakkı daha kutsal yoksaa 200 bin kişinin mi ? mantıksız konuşuyorsunuzz...
- +1 yıl
Pekala sen herbir Osmanlı Padişahının 7 evliya gücünde olduğunu biliyo muydun ? Madem kut anlayışı İslama uygun değildi.Niçin Osman Sultan'ın rüyasında birgün beyliğinin İmp olacağı beyan edildi.Yada madem bunlar Allah'ın yolunda değildi, Peygamber Hz. Muhammed'in müjdelediği o kutlu komutan o kutlu padişah oldu Sultan Mehmet... Allah onun yaptığı işleri onaylamasaydı o gemi karadan nasıl yürütülürdü, o surlar nasıl yıkılırdı SORARIM OSMANLI DÜŞMANLARINA ! saygılar...
- +1 yıl
guzel kardesım.. sen nerden ogrendın boyle zararlı bılgılerı.. ah ah.. o deılde.. ılk soyledıgın cor sarstı benı.. yapmayın etmeyın.. bakın bu cok yalnıs yoldasınız.. padısahlara peygamberlık vasfı yuklemeyın onları ılahlasrtırmayın.7 evlıya gucunde oldugu demıssın.. yuzyuzemı geldın.. cok olsa resmını gormussundur veya kıtaptan okumussundur.. ama ıspatlayamassın.kendıne gore aa bak gemıyı gecırtmıs ıste daha ne olsun..utanmassan nur ınmıs nur dıceksın.zekı oldukları dogru fakat ılahlastırmayın
- +1 yıl
çirkin kardeşm... İlahlştrmak bizm işimz değl sizin işniz.Putlarnzı her devlet binasnda her iş yernde grmktyz zatn.Büyük din almlernn sözlrni her zaman dinlemşzdir inkar edcek bi kanıt pekla sen söyler msin bana ? Biz imanlı tarhçleriz, Allah'ın yolndan başka bi yol düşünmyruz... Fizik kurllarnın aştığı şeyler vardır dimi bunlar değişemez mesela yer çekimi gibi.Malazgirt mharebsi hala çözülmedi.Buna ne dicksin.O terçizta o saylara o zırhlra rağmn nasl oldu da Bizans yenldi.Taktik bi yere kadar !
- +1 yıl
bak hıtap seklımızde bıle farklılıklar var.. ıftıranın dınde yerı yok.. benımde soylıcek cok sozum var ama bana yakısmaz.. Ayrıca kımın ımanlı kımın ımansız oldugunu bız bılemeyız.. ayrıca.. devlet bınası derken. ne demek ıstıyorsunuz.. putlar derken acık konusunda bılelım.. kendını ımanlı dıyerek ovunuyorsun. aslına bakarsa dınde gosterısede yer yok ama sız herseyı bılrımıs gıbı ahkam kesıyorsunuz.. asıl yanılgıya dustugunuz noktada bu.. emınım bu noktadan sonra baska bı kusur bulup suclıcaksın
- +1 yıl
İşiniz gücünüz boş boş muhabbetler etmek.Ortada bişey yok ama 6 7 satır cümle mevcut.Sadece eleştirmek amaç başka bişey yokki çünkü... Olamazsa zaten mademki inanıyorsan benim yorumumu inkar etmek isyana kadar gider.Ben girdiğim her ortamda tarafımı gösteririm insanlara.Bugüne kadar nereye girdiysem Selamun Aleykümle girdim.Allah'ın adını andım.Çoğu yerde yadırgandım ama ben kendimle iftahar ediyorum.Hitap şeklimiz saygı çercevesinde olduğu sürece sıkıntı yok benim için...
- +1 yıl
gercekten soyledıklerın o kadar anlamsızkı sımdı.. neyse elestırmek ıstemıyorum daha fazla neden dıye sorarsan cunku elestırıye kaldıramayan ınsanlarsınız.. o yuzden bos goruyorum.. sana ugurlar olsun .. yolun acık olsun demekten baska soylıcek sozum yok.. sende bılıyorusun yaptıklarının dınle alakası olmadıgını .. heryere besmelyle gırınce muslumanmı olunuyor.. emının sımdı dıceksın cennette yerımız ayırtıldı dıye.. o yuzden bu kadarı yeter.. keske bılseydın ne kadar kotuluk yapıyorsun dınıne
Gizli Üye(36-45)+1 yılevet.illaki padişah kendi soyundan birinin tahta geçmesini istediği için 100 çocuk yapıyordu.e tabi bunlarda büyüyüp herbiri başolma sevdasına düşünce 99 u katlediliyordu.ve buna devletin bekası için deniliyordu.halbuki bu padişahların kendi soyumdan biri baş olucak düşüncesi olmasaydı ozaman en iyi kumandanlar başa geçerdi.ve birçok kişi katledilmemiş olurdu.yani padişahın 1-2 çocuğu olsaydı bunlarda hastalıktan ölseydi devlet başsız kalmazdı.bu sefer yetenekli komutanlar başa geçerdi diyorum
00 Yorumla
tarihi şeyleri anlaması zor yorumlaması kolay ... tabiki şuan ki statümüzle yargılıyoruz ama o zamanın şartları bunu gerektirmiş yapmışlar tarihi eleştirmek fayda getirmez ama böyle bir tarihle de övünmek enteresan
04 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
23Cevap
+1 yılÇok kısa bir zaman önce İran'da gaspçıları idam ettiler bilmem farkındamısınız 2 yada 3 gün oldu. Normalde İslam'ın kısas yada recm dediğimiz cezaları vardır.
Peki ortada kısas yok recmi gerektiren bir konu yok nasıl İDAM edebilir diyeceksiniz haklı olarak ama İslam'da Tazir Cezaları vardır, bu cezayı Ululemr ve Şeyhulislam kullanabilir tazir azarlamadan gelir kınama uyarmadan idama kadar verilebilir. Şimdi bu ceza sonrasında kimse gasp yapmaya cesaret edebilir mi sizce ? Bu milletin refahı için midir yoksa cinayet midir katillik midir?
Osmanlı Devleti Aliyesindede durum aynıdır. Asl olan mesele devletin bekasıdır. Milletin refahı huzuru Devlet reisinin sağlam duruşu güvenliğin had safhada oluşu kardeş bile olsan oğul bile olsan devlet reisinin karşısında haddini bilmek gerekir.
Osmanlı padişahlarından Hac görevini yapan tek bir padişah vardır. Neden peki buda devletin bekası için..418 Yorumla- +1 yıl
İş koltuğa gelince değil bu kişinin fikri alenen ortaya çıktığı anda hüküm uygulanmıştır. Gerçek tarihi okumanızı tavsiye ederim..
- +1 yıl
pekı kardesım.. kardes katlı oluncamı ulke yukseldı bunu mu savunuyorsunuz? o zaman bıze zarar veren herkesı oldurelım.. yapmayın .. meselelerı onların gozunden alıp alıp okumayın.. kendı dusuncelerınızın deıl bunlar.. dayatılan seyler.. okutulan seyler..o zaman sızde oglunuzu devletın huzuru ıcın ( huzur da bellı deıl) oldurursunuz.. helal olsun.. otekı tarafta gereklı acıklamaları yaparsınız.. dogru ama ben huzur bulalım dıye oldurttum..
- +1 yıl
Siz tarihi nereden okuyorsunuz sorabilir miyim ?
- +1 yıl
Tarihi gerçeklere yorum katmak ne kadar doğrudur lütfen yapmayın Mustafa İslamoğlu'nun " yalan söyleyen tarih utansın" 12 ciltlik eserinin okumanızı isterim..
- +1 yıl
Haklısınız elbetteki, ama burada tarihi yaptırımlar, işin idari kısmı, birde dini boyutu var saygılar bizden efendim..
- +1 yıl
bu arada Mustafa İslamoglunun asıl alanının İslam hukuku oldugunu goruyorum.. Bence tarıh kıtabı yazması dogru deıl.. Herkez kendı alanında ılerlese daha ıyı olucak ama tabı fıkrı vardır ona bısey dıyemem ama ben o alanda ılım gormus uzmanlıgını onun uzerıne yapmıs ınsanları okumayı tercıh edıyorum..
- +1 yıl
Özür dilerim soy ismini yanlış yazmışım Mustafa Müftüoğlu..
- +1 yıl
Bu zatın maalesef söylediklerine itibar edilimiyor..
- +1 yıl
Yoo ben şahsi görüşlerden bahsetmiyorum orada okumuş olduğu ayette " ve la yaktulunen nefselleti harremallahu illa bil hakkı" ayetin mealinde sorun yok ancak bu ayetin tefsirine girmiş olsaydı ve aşağıda bahsettiğim tazir cezalarını konu ile birleştirmiş olsaydı doğruyu söyleyecekti ama bunu yapmıyor cımbızla sadece ayetin o kısmını çekmiş almış..
- +1 yıl
:):) ama ayettekide dogru .. varsa oyle bısey kabul etmek ve saygı duymak lazım.. tesfır demıssın o yorumdur kısıden kıseye gore degısır.. Kur an ı dogru kaynaklardan ve çarptılmadan okutulması taraftarıyım.. eklemeler veya herkez kendıne gore yorum olursa bu sefer tabıkıde ısın ıcınden cıkılmaz..
- +1 yıl
Tefsir yorum demek değildir. Arapçada bir kelime takriben 600 manaya gelir. Bir kimse, bir ayet-i kerimeyi tefsir ederken, açıklarken, daha önceki müfessirlerden işitilmeyen şekilde, yalnız kendi görüşüne, kendi aklına göre açıklama yaparsa kafir olur. tefsir bir ilimdir islamın edelle-i şeriyye denen 4 ana kaynağı vardır bu konular hakkında yorum yapabilmek için bu bilgilere haiz olmak gerekiyor mantık yada akıl burada en son planda kalıyor.
- +1 yıl
Ku'an-ı Kerim de ayrıca iki çeşit ayet vardır bunlar Muhkem ve Müteşabih ayetlerdir. Muhkem ayetleri hüküm ayetleridir. Bunlar kat'i dir. ancak müteşabih ayetler tefsir edilmeden anlama şansı yokturdur.
+1 yılilk zamanlar duygusal yapım nedeni ile ben de kabul edememiştim bu konuyu. ama sonra sonra anladım gerçeği
bu günki siyasi bir koltuk sevdası gibi algılama olayı. o dönemde zaten padişah oğulları küçük yaşta sorumluluk alacaklarının bilincinde ve o baskıyla yetişiyor. zaten tahtın sahibi çocuklar. sadece hangisi görev alacak o belli değil. burada ülke yönetimi hassas incalaniyor kafaya o kazınıyor. sen olmazsan kardeşin olursa tüm osmanlı çöker. denilerek yönetimde söz sahibi olanların yönlendirmesi ile bu şeyler yaşanıyor.06 Yorumla- +1 yıl
ıste cokme sadece ınsanların dusuncesınde oturan bır dusunce.. bu bır kural deıl.. denedılermı gordulermı? tek adam da ne demek.. o yalnıs yapsa ulke elden gıtmıcekmı? kaldıkı olduruyorsun.. tutukla bısey yap barı.. bunlar hep bencıllıkten .. tek adam olma hevesı.. zengınlık ruyası.. sakın yanına bır adam alma ulke batar ha..:D anlasamazsınız.. dayatılan dusunceler bence..
- +1 yıl
zenginlikle alakalı değil. anlamıyorsun. tahta olsa da olmasa da zengin zaten. olayı çarpıtma. padişahın kardeşi demek onun kadar yetki ve para pul sahibi demek. ama olay o değil. devletin güvenliği sözkonusu. bir kişinin hevesi ile olan olay değil. padişahın da danışmanları ve yönetimde olan insanlar var. tek başına alınan bir karar değil. yönetme gücü olmayan ve devleti riske sokacak olan birinin yok olması devletin yok olmasından daha yey tutuluyor. önemli olan tek unsur devlet. korunacak dev
- +1 yıl
ee pekı sence.. osmanlıyı bugune tasıyan tek adammıydı? bu cok yalnıs bı dusunce padısahların basarılarıydı.. onlar ısteseydıler onlemezmıydıler.. pekı ısın duygusal boyutu.. bız makıne deılız.. bıseylerı feda etmek degıcekmı? tarıh kıtaplarında dayatılan dusunce her zaman sudur.. osmanlının merkezıyetcılıgı.bastakı adam olmadıktan sonra.. ozaman ulkenın basına delı bı adam getırın tamam tek hukumdar ıste.. ama ulke battı.. farklılıklar herzaman ıyıdır,padısahın zekası olmasaydı batardı ulke
- +1 yıl
burada kısıtlı yazı alanında bunu tartışmak zor oluyor. keşke konuşma düzeni olsaydı bu sitede de sesli konuşup tartışabilseydik
- +1 yıl
rica ederim. benimki şu hikayeye döndü. "yerim dar oynayamıyorum" sanada iyi geceler
Kişilik & Karakter konusunda 936 cevap paylaştı. 3 kıtaya hükmetmek tabi dile kolay..Dolayısıyla koltuk çok kıymetli orada mutabıkız sanırsam fakat o koltuk için kardeş kanı dökülmüş olması çok kötü halbuki güçlerini birleştirebilirler veya her kararı beraber alabilir veya hiç koltuğa oturmazlar kafaları daha rahat olabilir aç değil açıkta değiller niye bu koltuk sevdası ? Benim düşüncem şu eşi olsun çocuğu olsun yardımcısı olsun danışmanı olsun dış güçlerin ayarladığı isimlerdi bu isimlerde sürekli gazı verdi alttan alttan aklına girdiler artık adamın aklına öyle bir girdiler ki, ben varken o niye orada dedi ve kardeş kanı döktü. Ve her katliamda Osmanlı daha çok kan kaybetti çünkü yeni gelen bir süre acemi olur belki de daha yetersiz bir kişidir böylece Osmanlı kan kaybeder...
00 Yorumlasiz kim oluyorsunuz da atanızı yargılıyorsunuz? her devrin kendi içinde bambaşka şartları vardır. yıl olmuş 2013 "şu yanlıştı bu böyleydi şöyleydi" diyorsunuz.
merak etmeyin her kuşak alt kuşağı sevmez. beğenmez. sizi de beğenmeyen çıkacak. yaptıklarınız eleştirilecek.03 Yorumla- +1 yıl
ben elestırıye cok acıgım.. asıl sorun sızın elestırıye acık olmadıgınızdır.. kaldıkı elestırmeyen sorgulamayan bır toplumda daıma gerılemeye ve batmaya mahkumdur.. buda boyle bılınsın..ayrıca elestırıyı kaldıramayanlardan daıma supelenırım.. bır eksıklerı varkı veya komplekslerı onları ortmeye calısır dururlar.. benım kompleksım yok.. o yuzden rahatım elestırıde..
bence yakaladığın güzel bir nokta var oda koltuk yani cinayetlerin hiçbiri osmanlının selameti için değil koltuk için işlediğini görmüşsen sıkıntı yok bunu göremeyenler için yapacak birşey yok onlar bir dogmanın ürünü tarihi bırak bilime bile dogmatik yaklaşan cahil insanlar benim görüşüme göre cinayeti meşru kılan hiçbir sebeb olamaz en azından osmanlıdaki kardeş oğul vb cinayetlerin
01 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1b cevap paylaştı. tarihte türk imparatorluklarıı incelersen arkadaşım hep kardeşler arasındaki taht kavgalarından ya başka devletler faydalanmış batmış yada bölünmüş batmış imparatorluğun varlığını devam ettirmesi için o zmanki şartlarda doğru olan buydu taht kavgalarında inan cok cok daha fazla insan kırılırdı
12 Yorumlaeminim kendi evinde bile ablan veya kardeşinden hep üstün olmak istemişsindir bunu kimse inkar edemez.. bir ulus düşün ki tüm cihana hükmetsin ve İslamın öncüsü olsun , üzerinde bu yük ve sorumluluk varken ve tek adamken devletin bekası için yapılması gereken neyse o yapılmıştır .bence şuan ki şartları düşünerek yorum yapmak o zamanları tam olarak bilmeden bunun sebeplerini sadece iktidar ve kibir olarak betimlemek çok afaki olur..
07 Yorumla- +1 yıl
"istanbul'u fetheden komutan ne güzel komutandır, istanbul'u alan asker ne güzel askerdir"
Allah resulü Fahr-i alem efendimizin hadisi...
Hadiste sözü edilen ş?erefe nail olan dedelerimiz de Fatih Mehmed han (ra) ve askerleridir.
Allah ş?ehadetlerini kabul eylesin... derim ve ben susarım.. - +1 yıl
ordan burdan calıntı.. hocaların sozlerıne .. ınanmıyorum.. esas olan Kur an dan ayet goster.. bunu yapamıyacagını da bıldıgım ıcın susuyorum.. ve kınıyorum.. bızı hocaların mollaların fetvası altında yasamaya sureklendıgımız ıcın.. yenı bır ulus turedı.. ve o ulusu ben gercek turklerden olusan bır ulus gormuyorum.. ıyı geceler..
+1 yılBence de doğru bir uygulama değil. Devletin bekası için gerekli olduğunu öne süren tarihçiler de var. Hatta çoğunluğu öyle. Mantıken bakınca, kimse kardeşini boşa öldürmez, demek ki bir ihtiyaç buna zemin hazırlamış... yine de bunu meşru kılmaz bence. devlet sürmesin, ya da her yeri fethetmesin, ben canımdan olmayayım diye düşünebilir insan. hem de dini açıdan da çok doğru değil! sakat, allah günahlarını affetsin diyelim...
00 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 862 cevap paylaştı.
+1 yılvalla bana ilk başlarda çok tuhaf geliyodu kardeş öldürülürmü falan diye ama dönemin şartları gereği yapılması daha uygun.
110 Yorumla- +1 yıl
ya hayır savas da masum evet o senin geliyo topraklarını işgal ediyo sen bakıosun varmi öyle bişey. bende giderim ona savas acarım ne var yni. Ve o dönemde derken ortalık karısık kardeşin herşeyi alt üst ediyo devlet yıkılacak baktı başedemiyo öldürtüyo.
- +1 yıl
tabiki fatihin zekasını büyüklüğünü tartışamayızda işine gelmeyecek ne olabilir ki baska çözümü var mi ? hapise atsa zindana atsa boşyere işkence çektirmek o insan ölmesi daha mantıklı.
- +1 yıl
demekki öyle yapması gerekiodu yaptı kötü mü oldu ? yoook devlet uzun süre yaşadı mı yaşadı. Sorun yok.
- +1 yıl
tek adam diye bişey dedim mi ben ?
- +1 yıl
gerekiyosa öldür ailenden önemlimi?
Gizli Üye(36-45)+1 yılo dönemde devleti aliye herşeyden önemliymiş ayrıca o idamlar olmasa herkes koltuk sevdasına birbirine girecek herşey daha da kötü olacak oyunlar dönecek hainlikler başlicak herkes birbiirinin kuyusunu kazacak falan.
23 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıldemekki bunun zamanında varmış kardeş kavgaları ondan olmuş.
Tabiki doğru değil ama geçmiş zaman düzeltemeyizki .
Tek bir şey Sormak istiyorum sana ... Tarihini tam anlamıyla Öğrendinmi?
118 Yorumla- +1 yıl
ogrenmeye calsıyorum.. ama bana uyguladıkları sıstemlerın yalnıs oldugu kanasındeyın neden dıye sorarsan herkes aynı cevabı vermıs.. gecmısde oyledı ama napalım... Bı aralar cahılıye donemıde vardı..o donemın kosulları zor olabılırdı.. ama bunun yalnıs yapılması anlamına gelmıyor..Kaldıkı fatıh zekı bır padısah bunu onleyebılırdı:::)baska careler arayabılırdı.. soyle dusun sen dıyelım hurrem konumuna getırıldın. hersey pahasına oglunu oldurebılırmısın?
- +1 yıl
Tam anlamıyla Öğrenmeden sorma.. Öğrendikten sonra yine onaylamadığın bir şey olursa ozaman daha ayrıntılı sunki herkes ona göre yanıt versin... Hürremi ne kadar tanıyorsun? Yada Hürremin Öldürttüğünden nasıl bu kadar emin olabiliyorsun.. Tarihde onlarca Padişah var Padişah Süleyman'dan İbaret değildir Osmanlı ... Lütfen Tarihimize haksızlık etmeyelim Hiç kimse 3 4 Kitap okumayla heleki dizi izlemeyle Tarih öğrenemez...
- +1 yıl
kardesım ben hurrem oldurttu demedım..dogru oku sende sonra konusmaya basla.. ben ınsan gıbı ne dedım.. ben tarıhı ıctım okudum demedım farkındaysan.. ama ben sen kendını oyle hayal et.. gonlun ruhun oldurtmeye acıkmı? gercekten bunu vıcdanın elverırmıyıdı dedım?:) kaldıkı dızı ızledıgımı nerden cıkardın? muhtesem yuzyıldan bahsedıyorsan onu hıc ızlemedım.. bunuda soylıyım.. yalnıs yaptıgın noktalar var. soylemedıklerımı sankı soylemıs ızlemedıklerımı ızlettırmıssın bana..
- +1 yıl
Hürremi katma nedeninde ne idi peki ? Ayrıca Öfkelenme Soru sordun sakince dinle Şuan senin Yaptığın ney biliyormusun İlk okula Başlayan birini sınava sokuyorsun ve Havuz problemini çöz diyorsun Öğretmeden Soru sorulmaz yani öğrenmeden cevap verilmez.. Okadar kıymetli Tarih çilerimiz okadar açıklama yapıyor sen anlamak istediğin gibi anlayıp yorum yapamazsın Hayatta doğru ve Yalnış vardır ortası sana göresi bana göresi yoktur...
- +1 yıl
ıste orda yanılıyorsun.. hayatta hıc bısey kesın ve ve degısmez deıldır.. bıraz farklı kıtaplar okumalısın.. tek dogru dıye bısey yoktur.. tek yalnıs da yoktur.. bunun nedenı tek degısıyen seyın degısımın kendısı olmasıdır.. sımdı cok net bır ornek verıcem daha ıyı anlıcaksın sevgılı kardesım. dıyelım ki acık uclu bır soru aldın.. bu turkuaz yesılmı mavı? ınsanlar bıldıklerını kafalarına gore sekıllendırırler.. bana gore mavıdır o bakıs acısından bakmısındır.. o yzuden tek bır zeka cesıdı yok
- +1 yıl
gardner zeka kuramını ıncelemenı onerıyorum.. orda ne demek ıstedıgımı gayet acık anlıcaksın.. ınsanlar tek tıp ınsan kılıgındadırlar sadece.. onları bırbırınden ayıran tek sey fıkırlerıdır ve buda ıyı bıseydır. farklılık daıma ınsanları guzel ve anlamlı kılar.. dogaya bak.. hesey zıttıyla var.. burdan su sonuc cıkabılır.. yalnıs yada dogru gorecelı kavramlardır..ıkı zıt kavramdır..farklılıklarıyla guzeldır.. senın bakıs acından bakamam ama saygı da da kusur etmem
- +1 yıl
sımdıde .. sagdan soldan laf toplayarak benı susturmaya calıstın.. keske daha kesın ve anlamlı cozumler getırebılseydın..o dedıgın ornekte bıle bu konuyu o kadar guzel çarptırmısınkı.. kendını deha benı cahıl olarak gormek .. buyukluk ve kıbrıne verıyorum.. ve daha yolun var dıyorum.. ıyı geceler..
- +1 yıl
Ben birini gerçekten susturmak istersem hiç Tereddütün olmasın yaparım... Kibirli bir insan olmayı hiç bir zaman beceremedim.. Üste çıkmak gibi bir amacımda olmadı... Sadece söylediğim İnternetten araştırarak ne konu açılır nede cevap verilir...Tam öğrenmediğin bir konuyu Başkalarına karşı yanlışları var diye sunmana kızıyorum... Evet Büyüğüm senden yaş büyük biriyim tek Doğru söylediğin bu şimdiye dek.
- +1 yıl
o da benım dusuncem.. baskalarına karsı sunmayayımmı.. demokratık bı ulke.. ben o sekılde dusunuyorum.. sen baska turlu dusunuyorsundur. bısey dıyemem.. senın gorusunude destekleyenler cıkar.. ayrıca arastırmadıgımı soyleyıp gene ıftıraya basvuruyorsun.. ve soyledıklerın ınan hıc mantıklı deıl.. bısey soylemeden once ne olur aklınıza danısın ya tamam ben bu kızı suclucam ama dur sen kesın arastırmadan gelmısındır dıyemessın.. akla aykırıdır..
- +1 yıl
Bak Araştırmak bambaşka bişeydir bir konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmak için araştırırsın ve doğru yerden ve kişilerden.. Demokrasiyle ne ilgisi var bunun anlayamadım? Sen ne kadar eminsinki sorduğun bir sorudan bu kadar çığlıklar yükseltiyorsun? Yani hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığın bir tarihin hangi hatasını buldunda Tartışıyorsun
- +1 yıl
ne var? bunda ? bu ulkede tartısmak yasakmı? ıllakı tarıhı tartısmak ıcın tarıh bılgını mı olmak lazım.. sana gore dogru kaynak baskalarının dusuncelerıdır bana gore.. bılgının kendısıdır.. herseyı kendı aklımca cozebılırım.. sen onu gecse.. yasım kacmıs onu soyle gucun yetıyorsa .. soyleyemessın.. atıp tutmayla olmaz bu ıs..
- +1 yıl
İstediğin kadar oku, bilgine yakışır şekilde hareket etmezsen Cahilsin denir işte sende onu yaptın şimdi Bu nasıl bir tavırdır böyle (atıp tutmayla olmaz bu ıs..) ( . yasım kacmıs onu soyle gucun yetıyorsa ) Sana hala cevap vermemi bekleyemezsin sanırım... Hadi sana iyi Geceler...
- +1 yıl
zaten bende bunu beklıyordun... yazmadan once aklına danıs bundan sonra.. ben senden buyugum falan yazmıssın.. onu oku.. sonrada benım yazdıgım seye bak.. bende hakkımı savundum .. yasımı sordum sana .. cunku sen bıldıgını soyledın.. bende soyle dedın.. bu sefer de cahılsın ıste dıye gecıstırdın.. cevap veremessın zaten.. ıyı geceler sanada .. yolun acık olsun.
Geçmişte yaşananları o dönemin şartlarına göre ele almak gerekir.Tarihe bakarken duygusal davranamayız.Devletin iç karışıklara sürüklenmesindense kardeş katli daha daha uygun olmuş.
12 Yorumlatarihte olan olayları o güne göre yargılamak gerekir bugüne göre değil devlet her şeyden önce gelirdi gerçi şimdide öyle devletin varlığını sürdürebilmesi için yapılması gerekiyormuş ki yaptılar
09 Yorumla- +1 yıl
Eğer bir işlem yanlış bile olsa bir şeyin devamlılığı için zorunluysa yapılmalı eğer dediğin gibi öldürmeseydi nolacaktı isyanlar karışıklıklar binlerce insan katledilcekti kaldı ki devlet sürekliliğin sağlamayıp parçalanır belkide dağılacaktı eğer onları yapmamış olsalardı belkide bu günleri göremeyecektik dediğim gibi geçmiş olayları bugünkü değerlere göre yorumlayamayız o günün şartlarını düşünmek gerekir
- +1 yıl
zaten osmanlı kardes katlı olsada olmasada bıtmıstı haberın varmı pekı? .. herkes aynı seyı soyluyor.. papagan gıbı.. dayatılan dusuncelerı yıkmanız lazım.. gunun sartları oyledı napalım demek ezbercılıktır.. ben ınanıyorum bende oldururdum desen daha ınandırıcı olur tebrık ederdım..
- +1 yıl
ama sen o padısahın ulkeyı dagıtacagını nerden bıldın.. ıcıne mı dogdu bu padısahların yoksa ruyalarında mı gorduler.. ınsan gıbı konusursun.. ama dogru yuzyıllar once ınsanlar ancak sılahtan anlardı gercı sımdıde aynı bısey farketmıyor..goruyoruz haberlerde kadın kesen adamları.. veya tam tersı.. senın soyledıgın kendını mudafa olur. pasıdah kucucuk cocuktan mı kendını nefsı mudafa yaptı?
- +1 yıl
devlet ailedir o kardeşte birgün karşıklık çıkaracak şahıs yani senin aileni dağıtacak kişi özünde yanlış bile olsa ailenin yaşması için yanlış bir şey bile olsa yapmak zorundasın ne demek dağıtacağını nerden bildin aç oku taht kavgalarının nereye götürdüğünü ülkeyi zamanında küçücük çocuk demişsin o küçücük çocuğun yarın devletin başına bela olup olmayacağın nerden bilebilirsin bizansın kaç tane şehzadeyi sırf karışıklık çıkarmak için sahip çıktğından haberin yok
- +1 yıl
bılıyorum.. dogrudr.. ama bunu zekı padısah oneleyebılırdı.. hepmızıden daha zekı olduguna bahse gırerım o kolay yolu sectı.. cunku dagılmamak ıcın zarurrıyettı.. bu kadar.. net ve acık.. onune gelen oglunu yada akrabasını oldurmek mubahtır dogru.. cunku tarıhte olan bısey var dogru ders almak lazım.. okumak lazım. cunku bu padısah 5 yasındakı cocugun kendınısı devırecegınden emındı.. ve bunu yaptı.. hepımız ayakta alkıslayalım sorgulamadan.
bence çok uygundur 100den falza çocuğu olan padişahlar vardı osmanlıda taht kavgasıyla ülkenin bölünmesindense güçlü olanın zayıfı ezmesi bence daha makul
04 Yorumla
+1 yılO dönemde ya öldürcektin ya da öldürülcektin şimdiki gibi değildi hiç bir şey insanları birbirine kışkırtıyorlar dedikodular dolaşıyor çok şey var o yüzden pek bir şey diyemem ama normal karşılıyorum ben
01 Yorumlaşimdi dönemin şartları yok şöyleydi böyleydi bik bik bik diyecekler ama eski insanları sevmiyorum medeniyetsizler!
46 Yorumla- +1 yıl
medeniyyet dediğin tek dişi kalmış canavar. şimdikiler medeni oldu da ne halt ediyor ha. söyle.
- +1 yıl
senin dedeni ilaçlı havuzlara atıp gözlerini yuvalarından çıkardılar.Yada daha yakın döneme gelelim.Bosna katliamı, Hocalı katliamı, Irak Arganistan Suriye Mısır Libya katliamları, Uygur Türklerine yapılan katliamlar.Al sana canilik al sana medeniyetsizlik ve bunları hepsi son 20 senede gerçekleşti.Asker değil sivil ölümleri milyonlarla ölçülüyor.Dikkatini çekerim milyon, sadece Irak'ta 2 milyon sivil hayatlarını kayıp ettiler.Şimdinin medeniyetin beşiğinede Batılılar dersin sen !
Gizli Üye(36-45)+1 yılHalkini vergiye bogan gayri muslimlerden harac alan olulerine bile saygi gostermeyen harem denen pislik yuvalarinda grup seks partileri yapan bir padisahtan ne beklenir ki hepside tarihi bir ayip ve utanc kaynagidir
06 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılo maglum dizide gorduklerin cok cok masum kalir izledigim bir dizide degil
ryam81 tarihi takvim yapraklarindan okursan bu utanc kaybi osmanli tarihi ile ovunmeye devam edersin mevcut tarih kitaplari bile soylediklerimi destekler
- +1 yıl
Ya yemin ediyorum senin gibilerden bıktım usandım elin yabancısı bizim şanlı tarihimizi över bunun gıbı salaklarda mal mal konusur
+1 yılKoca bir devletin geleceği için bir kaç kişinin ölümüne göz yumulabilri.
17 Yorumla- +1 yıl
:D bak güzel kardeşim.Tarihi incelediğimizde hep bu hanedanlıkta payı olanların abileri padişah olunca rahat durmaları gerekirken durmamışlar.Bu soruyu soran birinin bunları bilmesi lazım zaten.
- +1 yıl
Sen niye gece gece triplere girdinde şimdi.Ben sana bir şey bilmiyosun mu? dedim.Bu soruyu soracak zeka varsa bunuda biliyosundur dedim bu bir. ikincisi sen o zaman şeriata karşı çıkmış oluyorsun.Eğer bir kişi zina yaparsa şeriata göre bunun cezası 100 sopadır.Yani linç ederek öldürme.birde sana şöyle bir soru.Bir bina var ve o binada 100 kişi oturuyor.Bunların çoğu ya terorist ya da çocuk tecavüzcüsü.Yanlız 1 aile temiz.Elinde bu binayı havaya uçuracak tuş var.Havaya uçururmuydun bu binayı?
- +1 yıl
bır dakıka sopadan lınce gecmıssın.. ne alaka.. oyle bısey yok.. dayak deılde.. sen resmen serıata gore kendı kafana gore kural koymussun.. o yoksa cahılıye devrınde arabların uyguladıgı kız cocukları gomen zıhnıyetı bana savunuyorsan hıc savunma.. :):) bır de.. sunu belırteyım.. dedıgım verdıgın ornekler o kadar alakasızkı.. Koskaca fatıh kendını mesru mudafamı yapıyor kucucuk bır cocuga karsı..sorunun yanıtı olum deıl.. o zaman neden ıdam kalktı? ben onları hapsederımde olduremem..
- +1 yıl
Sen hala kavga modundasın.Evet belki ben bir şey bilmeyen cahil biri olabilirim.Ama en azından tartışmayı biliyorum.Lütfen şu saldırgan moddan çık.Bu arada sen haklısın bunu anladım hakkaten saçmalamışım aşağıda.
+1 yıltabiki öneemlii ben arastırdım o konuyu . yaa taa anadolu selcuklularına dayanıo bu kardeş katli neden dersen hem cıkar hem soy meselesi kendinden bi parcanın deevletin basına geçmesini istiolar
01 YorumlaKoltuk değil devletin devamı önemli olan kardeşler birbirine girerse bu kötü etkilerdi o yüzden ölmeleri daha iyi he sülümanın oğlunu öldürmesi tamamen saçmalık tabiki.
01 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 4,4b cevap paylaştı. tarihi değerlendirirken o günün şartlarıyla değerlendirin der tarihçiler.Anne baba ve bizim aramızdaki değer yargıları bile bu kadar farklıyken ben 600 yıl öncesini düşünemiyorum.
00 Yorumla
+1 yılşimdi osmanlıca okuyamıyorum dogru , net bir bilgiye ulaşamadıgım için bu konuda kulaktan dolma bilgilerle yorum yapmak istemiyorum
00 YorumlaOsmanlıyı bende pek sevmıyorum, birkac padişah dışında,..
02 YorumlaBüyük güç büyük sorumluluk ve fedakarlık gerektirir.
00 Yorumlao olay kalktığı için ülkemiz yıkıldı.. yüzeysel düşünmeeee
16 Yorumla- +1 yıl
ewet.. basit düşünme.. kardeş katlini engellemek için 3. mehmet sancağa çıkma usulünü kaldırdı.. neticede padişahlar sarayda halktan uzak yetişmeye başladı.. bilinçsiz deneyimsiz tahta geçtiler.. sonra ne oldu.. kafes usulü ile yetişen ilk padişah olan 3.ahmet dedi ki en yaşlı en akıllı olan tahta geçecek dedi öyle olunca 12 yaşında bebeler devleti yönetmeye geçti. ama onlar yönetmedi anneleri ve ulema denen o zamanın şerefsizleri yönetti.osmanlı yıkıldıysa temel sebebi kardeş katlinin kalkması
- +1 yıl
bence osmanlının yıkılmasındakı tek sebeb cagın gerı kalmasıydı.. ıster kardes katlı olsun ıster olmasın.. osmanlı lale devrındekı yalnıs polıtıkaları ve yalnıs sıstemlerı onu o duruma getırdı.. acık pazar oldukı bu ekonomıyle ılgılıdır.. sımdı tek adam da gelseydı.. zıhnıyetler degısmese ve osmanlı cagın gerısınde kalsa gene yıkılmazmıydı gene yıkılırdı? bunun kardes katlıyle ılgısı yoktur..
- +1 yıl
yönetim konusunda sıkıntısını çözseydi eğer açık pazar haline gelmeme çabasına girebilirdi.. ama yönetim konusunda lale devrindeki sıkıntılar bile padişahın yumuşak başlı olmasından kaynaklı idi.. yani deneyimsiz padişahların yüzünden avrupa takip edilmedi.iç meseleler dışarı bakmayı engelledi.. adamlar coğrafi keşiflerden sonra osmanlı olmadan büyüyecek yol buldular.. osmanlı buna engel olamadı çünkü padişahlar yeterince yönetim kabiliyetine sahip değildi.. herşeyi oraya bağlamak zor değil bak!
- Kişilik & Karakter konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılhırs ve hakimiyet insana çok şey yaptırı
00 Yorumla
Devamını Gör(11)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026