Eveeet. Son zamanlarda aklımı kurcalayan bir konu. İyilik kaşılıksızdır bunu biliyoruz. Ama çoğu zaman bir minnet, bir vefa borcu bekleniyor gibi. Açıkçası bundan da rahatsızım ve bu sebeple yardım da kabul etmiyorum. Ne düşünüyorsunuz?

Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Çamaşır Yıkama Sırları
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Eveeet. Son zamanlarda aklımı kurcalayan bir konu. İyilik kaşılıksızdır bunu biliyoruz. Ama çoğu zaman bir minnet, bir vefa borcu bekleniyor gibi. Açıkçası bundan da rahatsızım ve bu sebeple yardım da kabul etmiyorum. Ne düşünüyorsunuz?

İyiliğin asıl menfaati insanın kendisinedir. İnsan, karşılık beklemeden iyilik yaptığını sanır. Fakat iyilik yaptıkça kendisini iyi huzurlu ve mutlu hisseder. Yani farkında olsa da olmasa da yaptığı iyilikten psikolojik bir karşılık alır. İnsan bunun kendisine sağladığı faydayı kabul etmek istemez çünkü iyiliğin bencilce olduğunu düşünmek rahatsız edicidir. Oysa bana göre iyilik ne kadar karşılıksız görünürse görünsün insanın kendi iç dünyasında aldığı haz ve tatmin nedeniyle özünde bencil bir eylemdir.
Çook farklı bir açıdan baktınız ve o açı hoşuma gitti
Bu yüzden belki iyilik yaptıkça iyileşiyoruz
İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir diyorum başka da bir şey demiyorum. Bence meselenin özü tam olarak bu cümlede saklı.
Bir insan sırf dünyevi bir beklentiyle, yarın bir gün bana vefa göstersin, önümde eğilsin ya da minnet duysun diye iyilik yapıyorsa, o yaptığı şey zaten hakiki bir iyilik olmaktan çıkar, bir nevi ticarete döner. İnsanlardan bir şey bekleyerek yapılan her hareket eninde sonunda insanı hayal kırıklığına uğratır. Çünkü fani kuldur bu, bugün yaptığın iyiliği unutur, yarın bir hatanda seni siler atar. Ama sen o iyiliği sırf Allah rızası için yaparsan, kimseden ne bir minnet ne bir teşekkür ne de bir vefa borcu beklemezsin. Karşılığını da kullardan değil, ancak kat kat fazlasıyla Rabbinden beklersin.
Senin o rahatsızlığın da son derece haklı ve insani bir durum. Kimse yaptığı veya aldığı bir iyilik yüzünden bir başkasına ömür boyu borçlu gibi yaşamak istemez. İnsanların gizli beklentilerle, seni kendine mecbur hissettirmek için iyilik yapmaya çalışması gerçekten insanı irite eden bir şey. O yüzden birinden yardım alırken de kime minnet edeceğini iyi seçmek lazım.
Yine de insanların bu sığ tavırları yüzünden kalbini karartmaya gerek yok. İyilik yaparken niyetini halis tutacaksın; kul bilse de olur bilmese de, kıymet bilse de olur satıp gitse de. Sen iyiliğini yapıp denize atacaksın, gerisini hiç düşünmeyeceksin. Biri sana iyilik yaptığında da eğer arkasından bir minnet hesabı seziniyorsan, mesafeni koyup kendi yağına kavrulmak en güzeli. Kıymeti de mükafatı da sadece Allah'tan beklemek insanı her zaman özgür ve başı dik tutar.
Yani gerçekten ne demek iatediğimi anlayan ve bu kadar güzel ifade eden üyelerin olması şaşırtıyor beni bazen
İyilik yap denize at.. Boşuna dememişler çok güzel açıkladınız
Teşekkür ederim efendim
En iyi cevap için teşekkür ederim. Soruna bir nebze olsun ışık tutabildiysem ve katkı sağlayabildiysem ne mutlu bana; bu ince ve güzel tercihin için çok sağ ol.
🌸🌸
Bence iyilikte insanlardan bir karşılık beklenmez ama Allah'tan ecir ve rıza umulur. Çünkü yapılan iyiliğin karşılığını mutlaka karşı taraftan beklemeye başladığımız anda, iyilik bir alışverişe dönüşür. Oysa samimiyetle yapılan iyilik, teşekkür edilse de edilmese de değerini kaybetmez. İnanan bir insan için en büyük karşılık, Allah'ın razı olmasıdır.
Elbette insan teşekkür duyunca mutlu olur ama bunu şart hâline getirmek doğru değildir. İyiliği insanların takdiri için değil, Allah'ın hoşnutluğu için yapmak kalbi de daha huzurlu kılar.
@MuzipFilozof dedi ki: İyiliğin en güzel karşılığı, insanların alkışı değil; Allah'ın rızasına umutla bakabilmektir.
Ohh vallahi rahatladım okurken. Tam olarak bu evet herkes teşekkürü bekler ama bunu zorundalık haline getirmek yanlış
Bu sebeple sadaka verirken bile sağ elin verdiğini sol el görmeyecek demiş efendimiz. Tabii bu hadis ne kadar sahih bilmiyorum ama mantıken doğru.
Görmek ne kelime gör ve bil mutlaka hatta hafızana kazı ve bunu unutma ben sana yardım ettim! Der gibi
O zaman bu Allah rızası için değil kendi nefsi için yaptığı bir eylem olur ki bunun da Allah katında hiç bir anlamı sevabı yoktur. Çünkü ywpılan her eylem Allah için yapılmalı ki bir anlamı olsun.
Teşekkür ederim güzel yorumunuz için gerçekten de öyle🌸🌸
Rica ederim efendim. 🙏
Beklenmez. Karşılıklı yapılan her şey menfaat içerir.
Bu şekilde yardım eden insanların egosunu tatmin ettiğini düşünüyorum sadece.
Bu yüzden insanlardan yardım istemem.
Bazıları yaptığı yardımı o kadar dile getiriyor ki elimde olsa toplayıp geri veririm. (Maddi yardımdan bahsetmiyorum.)
O kadar iyi anlıyorum ki
Yardım kabul etmekte zorlanmanı çok iyi anlıyorum, çünkü insan bazen gizli bir borçluluk hissinin altına girmek istemiyor 🧠 Gerçek iyilik hiçbir karşılık beklemez fakat insanların ego mekanizması çoğunlukla bir teşekkür ya da vefa arar. Paylaştığın görseldeki gibi sınır koyamayan davranışlar da durumu karmaşıklaştırıyor. Sen geçmişte birinden iyilik görüp kendini duygusal olarak borçlu hissettiğin için mi böyle bir duvar ördün ✨
Cevap
10Cevap
karşılık beklemem iyilik de
Doğrusu bu
Ben beklemeden yaparım gadası
Güzell
Yaptığın iyiliği unut ama sana yapılan kötülüğü asla unutma. İyilik karşılık beklenmeden yapılırsa anlamı olur; öbür türlüsü çıkarına hizmet eden bencil bir kavramdır.
Kesinlikle aksi iyilik kabul edilemez ama ben kötülüğü unutuyorum
Ben beklemiyorum çok iyilik yapan biri değilim elimden geldiğince yardımcı oluyorum insanlara yaptığım zaman da arkasını önünü düşünmem
En doğrusu
Merhaba,
Karşılık beklemem ama nankörlük görürsem yüzüne vururum! 😅
Yüze vurmaya karşıyım
Nankörlük yapana insan olsun kimseden fayda artı beklentimiz yok ama herkes haddini bilecek
Haddini bilmeyene haddini bildirmek sevaptır sevap Hz Ali
Ben beklemiyorum ama iyiliğe karşı kötülük yapılması da kendimden daha ziyade o iyiliğe ayıp geliyor
Evet bu arada karşılık verme unut hatta ama kötülük niye
beklenmez ama insanlar çıkarcı olduğu için her iyiliğin altından bir şey arıyorlar, o yüzden yardım kabul etmemekte gayet haklısın
İyiliği gerçekten iyilik yapmak için yapan biri karşılık beklemez, farklı bir düşüncede ise karşılık bekler bazen bunu insanın yüzüne vurur
Vefa beklenmez. Vefa gösterilir.
Bazen karşılık beklenilmese dahi, saygı beklenir.
kadına yapılanı, saygısızlık olarak algıladım.
mezun olunca burs aldıgı kisiyi engelleyen biri okumasın zaten mumkunse. bu mühendis olsa ne olur doktor olsa ne olur insan olamadıktan sonra
Beklerim ister istemez
Manevi olarak karşılık beklemek gayet normal.
Beklenmemeli..
Karşılık değil ama vefa saygi beklenir
Evet beklerim
Beklerler
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?